Mødedato: 10.02.2005, kl. 17:30

Nyetablering af Amager Helgoland

Nyetablering af Amager Helgoland

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 10. februar 2005

 

 

BR 82/05

Nyetablering af Amager Helgoland

Nyetablering af Amager Helgoland

 

 

Indstilling om, at Borgerrepræsentationen godkender det fremlagte projektforslag til nyetablering af Amager Helgoland, at der gives en anlægsbevilling på 17,25 mio. kr. til Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2005, konto 0.30.3 til nyetablering af søbadeanstalten Amager Helgoland, samt at der anvises kassemæssig dækning på Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling til Kultur og Fritid, konto 0.30.3 i form af en overførsel af 17,25 mio. kr. fra 2004 til 2005.

Det bemærkes, at gennemførelsen af forslaget forudsætter, at Borgerrepræsentationen godkender overførsel på 17,25 mio. kr. til nyetablering af søbadeanstalten Amager Helgoland.

                                                                 (Kultur- og Fritidsudvalget)

 

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler Økonomiudvalget,

at Borgerrepræsentationen godkender det fremlagte projektforslag til nyetablering af Amager Helgoland

at der gives en anlægsbevilling på 17,25 mio. kr. til Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2005, konto 0.30.3 til nyetablering af søbadeanstalten Amager Helgoland

at der anvises kassemæssig dækning på Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling til Kultur og Fritid, konto 0.30.3 i form af en overførsel af 17,25 mio. kr. fra 2004 til 2005.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 13. januar 2005

Indstillingen blev tiltrådt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller:

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiforvaltningen har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det bemærkes, at gennemførelsen af forslaget forudsætter, at Borgerrepræsentationen godkender overførsel på 17,25 mio. kr. til nyetablering af søbadeanstalten Amager Helgoland. Sagen indgår i overførelsessagen der forelægges Økonomiudvalget d. 25/1 og Borgerrepræsentationen d. 10/2.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2005

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen gav den 9. september 2004 en tillægsbevilling på 20,2 mio. kr. til nyetablering af søbadeanstalten Amager Helgoland, inklusiv nedrivning af den eksisterende søbadeanstalt samt eventuel midlertidig genhusning af vinterbadeforeningen Det Kolde Gys. Det blev samtidig besluttet, at projektforslaget for ny Amager Helgoland forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse.

Efter nedrivningen er der 17,25 mio. kr. til rådighed for nyetablering af Amager Helgoland.

***

Det fremlagte projektforslag til retablering af Amager Helgoland er udarbejdet af KI i samarbejde med repræsentanter for Sundby Lokalråd, brugerrådet for Amager Strandpark, brugerbestyrelsen for Amager bade samt vinterbadeforeningen Det Kolde Gys.

Det nye Helgoland fremtræder som en ca. 3.300 m2 stor landsby på pæle. Heraf udgør diverse bygninger ca. 560 m2. Der er plads til 1.400 gæster ad gangen.

Søbadeanstalten indeholder omklædning, saunaer, adskilte og fælles faciliteter for mænd og kvinder, bademulighed for børn og familier samt arealer til kiosk- og cafedrift.

Indretningen er disponeret, så badeanstalten er tilgængelig året rundt for både organiserede og uorganiserede brugere, herunder handicappede. Der er lagt særlig vægt på, at badeanstalten også appellerer til både børn og unge. Børnebassinet, der åbner sig ind mod stranden, bliver på ca. 300 m2, og bassinet forsynes med legeudstyr til vandaktiviteter.

Der etableres kiosk og café på Amager Helgoland. Caféen har plads til ca. 60 spisende gæster. Arealet ud for caféen kan overdækkes helt eller delvist. Her kan der opholde sig ca. 180 personer. Caféen kan lejlighedsvis danne ramme om forskellige kulturelle arrangementer, eksempelvis mindre musikarrangementer. Det er forudsat at bestemmelserne i Pleje- og Udviklingsplanen for Amager Strandpark overholdes.

Amager Helgoland er et offentligt idrætsanlæg, hvor KI har ansvaret for den daglige drift og vedligehold.

Projektet sendes i udbud primo februar 2005. Det forventes, at det nye Helgoland kan være klar til brug i august måned 2005 samtidig med, at Strandparken åbner.

***

Placeringen a f Amager Helgoland er fastlagt i et samarbejde mellem Amager Strandpark I/S, KI og projektgruppens brugerrepræsentanter. Placeringen imødekommer brugerrepræsentanternes ønske om en så sydlig placering som muligt inden for det byggefelt, som Fredningsnævnet har angivet.

Selve udformningen af Amager Helgoland sikrer blandt andet, at der er fri havudsigt gennem anlægget, og at anlægget er åbent ind mod stranden, således at der er en rekreativ sammenhæng med stranden.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen gav den 9. september 2004 en tillægsbevilling på 20,2 mio. kr. til nyetablering af søbadeanstalten Amager Helgoland, inklusiv nedrivning af den eksisterende søbadeanstalt samt eventuel midlertidig genhusning af vinterbadeforeningen Det Kolde Gys (BR 397/04). Det blev samtidig besluttet, at projektforslaget for ny Amager Helgoland forelægges Borgerrepræsentationen til godkendelse.

Nedrivningen af det tidligere Amager Helgoland samt genhusningen af Det Kolde Gys er tilendebragt. De samlede omkostninger hertil var 2,86 mio. kr.

Herefter er der 17,25 mio. kr. til rådighed for nyetablering af Amager Helgoland.

 

Nyetablering af Amager Helgoland

Det fremlagte projekt er udarbejdet af KI i samarbejde med repræsentanter for Sundby Lokalråd, brugerrådet for Amager Strandpark, brugerbestyrelsen for Amager bade samt vinterbadeforeningen Det Kolde Gys.

Amager Helgoland er et offentligt idrætsanlæg, hvor KI har ansvaret for den daglige drift og vedligehold.

 

Kort projektbeskrivelse

Placering af Amager Helgoland

Pleje- og Udviklingsplanen 2004-2014 for Amager Strandpark giver mulighed for at placere Amager Helgoland i den nordlige ende af Amager Strandpark. Den endelige placering af Amager Helgoland er fastlagt i et samarbejde mellem Amager Strandpark I/S, KI og projektgruppens brugerrepræsentanter. Placeringen imødekommer brugerrepræsentanternes ønske om en så sydlig placering som muligt inden for det byggefelt, som Fredningsnævnet har angivet (bilag 1).

Selve udformningen af Amager Helgoland sikrer blandt andet, at der er fri havudsigt gennem anlægget, og at anlægget er åbent ind mod stranden, således at der er en rekreativ sammenhæng med stranden.

 

Amager Helgolands udformning

Det nye Helgoland fremtræder som en ca. 3.300 m2 stor landsby på pæle. Heraf udgør diverse bygninger ca. 560 m2. Der er plads til 1.400 gæster ad gangen.

Søbadeanstalten indeholder omklædning, saunaer, adskilte og fælles faciliteter for mænd og kvinder, bademulighed for børn og familier samt arealer til kiosk- og cafedrift (bilag 1).

***

I projektforslaget for Amager Helgoland er åbenheden ind mod land sikret ved, at det første man møder er henholdsvis caféområdet og børnebassinet. Herved kan vandarealet med den lave vanddybde fra stranden og ud til Helgoland udnyttes til et rekreativt område for specielt børn, børneinstitutioner og børnefamilier. Fra en del af caféområdet er der også fri udsigt ned mod børnebassinet.   

Anlægget er disponeret med et afvekslende forløb af åbne og snævre rum i skiftende niveauer og med differentieret visuel kontakt mod horisonten og kysten. Der kan bades og solbades i alle årets måneder og under alle vindretninger. En kombination af spredte bygninger og læmuligheder, placeret efter studier af solstilling og aktuelle vindforhold, giver solbeskinnede læsteder ved en hvilken som helst vindretning. Fra stranden er der visuelt sigt ind under det nye Helgoland.

Indretningen er disponeret, så badeanstalten er tilgængelig året rundt for både organiserede og uorganiserede brugere, herunder handicappede. Der er lagt særlig vægt på, at badeanstalten også appellerer til børn og unge. I vinterperioden vil herre- og dameafdelingen være åben for offentligheden i et begrænset tidsrum. I åbningstiden vil der være tilknyttet en livredder.

Udformningen imødekommer ønsker fra de lokale interessenter, herunder indretning af klublokaler, som vinterbadeforeningen Det Kolde Gys kan disponere over iht. leje- og brugsaftale.

***

På Amager Helgoland etableres to lukkede bassiner og ét bassin, som er åbent ud mod havet samt børnebassinet, som er åbent ind mod stranden. Bassinerne vil have varierende vanddybder og kan benyttes af både øvede og mindre øvede svømmere.

Fællesbadet er med sine ca. 930 m2 det største. Fællesbassinet forsynes med gangbroer og klatrestativer til diverse vandaktiviteter. I forlængelse af fællesbadet placeres der i sommermånederne en badeplatform, hvortil man kan svømme ud og foretage udspring m.m. Der etableres livredderfunktion på platformen.

I det lukkede område for damer er et bassin på ca. 360 m2. I det tilsvarende område for herrer etableres et bassin på ca. 160 m2.

Børnebassinet ind mod stranden bliver på ca. 300 m2. Bassinet forsynes med legeudstyr til vandaktiviteter.

 

Cafédrift og offentlige arrangementer

Der etableres såvel kiosk som café på Amager Helgoland. Caféens areal er 108 m2 med plads til ca. 60 spisende gæster. Ved møder og lignende er der plads til ca. 90 siddende personer. Arealet ud for caféen kan overdækkes helt eller delvist. Her kan opholde sig ca. 180 personer.

Caféen kan lejlighedsvis danne ramme om forskellige kulturelle arrangementer, eksempelvis mindre musikarrangementer. Det er forudsat, at bestemmelserne i Pleje- og Udviklingsplanen for Amager Strandpark overholdes:      

"Ved aktivitetszonerne på den nye strandø samt på Helgolands café kan der afspilles lokal 'cafémusik'. Dette begreb dækker over musik med særdeles begrænset lydniveau og musikforstærkning. De nære omgivelser må kun i meget begrænset omfang påvirkes af musikken. Københavns Kommunes Miljøkontrol fastlægger gældende restriktioner mht. lydniveau, tidsrum og lignende." Pleje- og udviklingsplanen, s.31

 

Økonomi og tidsplan

Den samlede projektøkonomi er 17,25 mio. kr.

 

Underbygning og dæk:

I alt ca.      7,00 mio. kr.

Omfatter pæle til adgangsbro, broanlæg, "strongpoints",

trapper m.m. samt kysthydrauliske undersøgelser.

 

Overbygning:

I alt ca.      8,00 mio. kr.

Omfatter bygninger og skærmvægge samt forsynings-

ledninger til el, vand, afløb og belysning.

 

Rådgivning, projektering og byggeledelse m.m.:

I alt ca.      2,25 mio. kr.

 

 

Samlet udgift:

I alt ca.    17,25 mio. kr.

 

Projektet sendes i udbud primo februar 2005. Det forventes, at det nye Helgoland kan være klar til brug i august måned 2005 samtidig med, at Strandparken åbner.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen er miljøvurderet, da sagstypen er omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste.

Miljøorienteret projektering: Minimumskravene er opfyldt.

Vand: Minimumskravene vil blive opfyldt.

Varme: Minimumskravene vil blive opfyldt.

El/gas: Minimumskravene vil blive opfyldt.

Affald: Minimumskravene vil blive opfyldt.

 

ØKONOMI

Der gives en anlægsbevilling på 17,25 mio. kr. til Kultur- og Fritidsudvalgets budget 2005, konto 0.30.3 til nyetablering af søbadeanstalten Amager Helgoland

Der anvises kassemæssig dækning på Kultur- og Fritidsudvalgets bevilling til Kultur og Fritid, konto 0.30.3 i form af en overførsel af 17,25 mio. kr. fra 2004 til 2005.

Der vil i forbindelse med anlægsregnskabet for projektet blive udarbejdet en oversigt, der viser forbruget i såvel løbende som faste priser med udgangspunkt i 2000- priser for herved at bedømme, om budgettet er overholdt, som foreskrevet i finansieringsaftalen.

 

BILAG 

1.      Badeanstalten Amager Helgoland. Projektforslag januar 2005.

 

Carsten Haurum

 

/Mads Kamp Hansen

 

 


Til top