Delegation af screening i henhold til miljøvurderingsloven til forvaltningen
Delegation af screening i henhold til miljøvurderingsloven til forvaltningen
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 9. december 2004
BR 608/04
Delegation af screening i henhold til miljøvurderingsloven til forvaltningen
Delegation af screening i henhold til
miljøvurderingsloven til forvaltningen
Indstilling om, at kompetencen til at foretage den i henhold
til Lov om miljøvurdering af planer og programmer forudgående screening af de
af loven omfattede planer og programmer inden for
(Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller at
at kompetencen til at foretage
den i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer forudgående
screening af de af loven omfattede planer og programmer inden for
Økonomiforvaltningen indstiller at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at kompetencen til at foretage
den i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer forudgående
screening af de af loven omfattede planer og programmer inden for Økonomiudvalgets
ressort, delegeres til Økonomiforvaltningen, idet screeningsresultatet
fremlægges i forbindelse med redegørelse om eventuel udarbejdelse af
planforslag.
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 24. november 2004
Anbefalet
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. november 2004
Anbefalet.
RESUME
Den 21. juli 2004 trådte lov om miljøvurdering af planer og programmer i kraft. Alle planforslag, der er omfattet af loven, skal herefter screenes for om planen vil have en væsentlig indvirkning på miljøet. Såfremt dette er tilfældet, skal der udarbejdes en miljørapport, der skal følge planforslaget. Såfremt screeningen konkluderer at planen ikke har en væsentlig indvirkning på miljøet, skal denne konklusion offentliggøres.
Afgørelsen af om planen har en væsentlig indvirkning på miljøet skal træffes af den myndighed, der er ansvarlig for tilvejebringelsen af planen. Det er derfor Borgerrepræsentationen, der formelt skal træffe denne afgørelse.
I relation til udarbejdelsen af bl.a. lokal- og kommuneplaner
samt tillæg hertil, finder forvaltningerne det ikke hensigtsmæssigt, at man af
formelle grunde og tidligt i udarbejdelsesfasen, skal fremme indstilling til
Borgerrepræsentationen om afgørelser i henhold til screeningen, hvorfor der
anmodes om at forvaltningerne får kompetencen til at behandle disse afgørelser.
Forvaltningernes forslag til afgørelserne vil være vedlagt indstillingerne til
udvalgene om igangsættelse af planudarbejdelsen, og vil blive offentliggjort
umiddelbart efter udvalgsbehandlingen, således at eventuelle klagesager over
den trufne afgørelse vil kunne være afsluttet inden planforslagene forelægges
Borgerrepræsentationen.
SAGSBESKRIVELSE
Med Lov om miljøvurdering af planer og programmer (Lov nr. 316 af 5. maj 2004) er EU's direktiv 2001/42/EF af 27. juni 2001 om vurdering af bestemte planers og programmers indvirkning på miljøet implementeret i dansk lovgivning. Loven er trådt i kraft den 21. juli 2004.
Loven omfatter planer og programmer og ændringer heri, der i medfør af lovgivningen tilvejebringes af en offentlig myndighed, eller med miljøministerens beslutning af selskaber m.v. og som opfylder følgende kriterier:
1. Planen fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser inden for landbrug, skovbrug, fiskeri, energi, industri, transport, affaldshåndtering, vandforvaltning, telekommunikation, fysisk planlægning og arealanvendelse til projekter, der er nævnt i lovens bilag 3 og 4, dog undtaget planer for mindre områder på lokalt plan, såfremt disse ikke antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet.
2. &nb sp; Planen omhandler forhold, der kan påvirke et udpeget internationalt naturbeskyttelsesområde væsentligt.
3.
Andre planer, som fastlægger rammerne for fremtidige
anlægstilladelser til projekter, der vurderes at kunne få væsentlig indvirkning
på miljøet.
Loven indeholder ikke nærmere beskrivelser af de omfattede planer, idet det er den myndighed der tilvejebringer planen, som træffer afgørelse om, hvorvidt planen er omfattet. I lovforslagets bemærkninger er anført nogle eksempler på planer, der er omfattet af loven. Der er nævnt visse generelle landsplandirektiver, region-, kommune- og lokalplaner, spildevandsplaner, vandforsyningsplaner og råstofplaner på havområdet.
Under
Under Økonomiudvalgets ressort, vil loven umiddelbart omfatte kommuneplan og tillæg hertil, samt i et ikke nærmere afklaret omfang områdefornyelsesplaner.
Screening af planer og programmer
Som det fremgår af ovennævnte tre kriterier, skal der foretages en vurdering af om planen eller programmet har en væsentlig indvirkning på miljøet eller internationalt udpegede naturbeskyttelsesområder, således at udarbejdelse af en miljørapport inden planens endelige vedtagelse er nødvendig. Alle planforslag, der er omfattet af loven, skal således screenes for, om den endelige plan vil være omfattet af disse kriterier. Forinden der træffes en screeningsafgørelse, skal der foretages høring af andre myndigheder, hvis områder berøres af planen eller programmet.
Screeningen skal foretages af den myndighed, der er ansvarlig for tilvejebringelse af planen, jf. lovens § 4, stk. 1.
I Københavns Kommune er det Borgerrepræsentationen, der er den ansvarlige myndighed for tilvejebringelsen af lovbestemte planer, bl.a. kommuneplan og tillæg hertil samt lokalplaner. Det er således også formelt Borgerrepræsentationen, der skal træffe afgørelse om, hvorvidt en plan skal miljøvurderes eller ej.
Imidlertid er det i forhold til udarbejdelse af lokal- og kommuneplanforslag, nødvendigt at foretage screeningen senest i forbindelse med udarbejdelsen af redegørelsen om iværksættelse af planforslag, da en eventuel miljøvurdering i givet fald skal gennemføres under udarbejdelsen af planforslagene, og miljørapporten skal foreligge sammen med planforslagene og inden der træffes beslutning om den endelige vedtagelse af planen, jf. lovens § 6.
I
praksis ville dette indebære, at Borgerrepræsentationen enten skal have
forelagt redegørelsen om igangsætning af udarbejdelse af et planforslag eller
at screeningsafgørelsen først bliver forelagt i forbindelse med fremsættelse af
forslaget og dermed med risiko for en klagesag i høringsperioden. Endelig
stillingtagen til planen måtte i givet fald afvente afgørelsen af en sådan
klagesag, herunder eventuelt en fornyet offentliggørelse, hvilket ville medføre
unødig forsinkelse af den endelige vedtagelse af en offentliggjort plan.
Dette findes ikke hensigtsmæssigt i forhold til udarbejdelsen af planerne, den tid der går til der kan foreligge en gældende plan og de forventninger grundejere og bygherrer, der omfattes af planen, måtte have. Forvaltningerne søger på den baggrund tilvejebragt den indstillede bemyndigelse til at foretage screeningen, således at den kan gennemføres i forbindelse med udarbejdelsen af redegørelsen for kommende forslag.
På planlovens område vil en screening, der munder ud i, at en miljøvurdering skal gennemføres, medføre, at miljørapporten skal offentliggøres sammen med planforslaget. I disse tilfælde vil miljørapporten følge planforslagenes fremsættelse for Borgerrepræsentationen til vedtagelse.
Ved en screening, der munder ud i, at en miljøvurdering ikke gennemføres, hvilket må påregnes at blive i størstedelen af tilfældene, skal der foretages offentliggørelse af, at planen ikke vurderes at forudsætte en miljøvurdering. Offentliggørelsen skal indeholde en begrundelse for afgørelsen, oplysninger om klageadgang og med angivelse af klagefrist. Klageinstans og klagefrist, er de samme som er gældende for planens udarbejdelse og indhold, hvilket for planlovsområdet betyder, at klageinstansen er Naturklagenævnet og klagefristen er fire uger.
Forvaltningernes screeningsafgørelser i lokal- og kommuneplansager agtes således forelagt udvalgene når der udarbejdes redegørelsesindstillinger om igangsætning af planudarbejdelsen. Afgørelsen offentliggøres i den forbindelse umiddelbart efter udvalgsbehandlingen. Eventuelle klager over afgørelsen forventes dermed afklaret inden fremlæggelsen af planforslagene for udvalgene og Borgerrepræsentationen.
Miljørapporten
Vurderes planen eller programmet, at have væsentlig indvirkning på miljøet, eller naturbeskyttelsesområderne, skal der udarbejdes en miljørapport. Miljørapporten skal indeholde en vurdering af planens indvirkning på miljøet i forhold til såvel de sædvanlige miljøforhold, såsom støj, luft- og jordforurening, som de "blødere" miljøværdier, såsom kulturhistorie, arkitektur og naturværdier. Rapporten svarer dermed stort set til en VVM-redegørelse, idet det skal bemærkes, at miljøvurderingslovens bilag 3 og 4 (projekter der skal miljøvurderes) og VVM-direktivets bilag 1 (VVM-pligtige projekter) og 2 (projekter der skal screenes for VVM) er identiske.
Det tilføjes i den forbindelse, at en miljørapport skal udarbejdes uanset om projekterne efterfølgende vil være VVM-pligtige, men at de to redegørelser på langt de fleste punkter vil være identiske.
Udarbejdelsen af miljørapporten, en tilpasning af planen til rapportens konklusioner samt en sammenfattende redegørelse for rapportens effekt på planen og den planlagte overvågning af miljøindvirkningerne, vil være en betingelse for planens endelige vedtagelse.
Borgerrepræsentationens beslutning om miljøvurdering af indstillinger
Borgerrepræsentationen har senest i mødet den 25. marts 2004 (BR 123/04) besluttet at forvaltningens indstillinger skal miljøvurderes i henhold til Københavns kommunes miljømål.
Der er ikke fuldstændig sammenfald mellem de temaer, der skal indgå i denne miljøvurdering og de parametre der skal miljøvurderes i henhold til miljøvurderingsloven. Det skal i den forbindelse oplyses, at der i relation til udarbejdelsen af forslag til Kommuneplan 2005 - som ikke skal miljøvurderes efter miljøvurderingsloven, da planudarbejdelsen er iværksat forinden lovens ikrafttræden, og derfor er omfattet af lovens overgangsbestemmelser, men vil blive delvist miljøvurderet - er igangsat et udredningsarbejde, hvorefter de lovpligtige miljøvurderingskriterier opsættes i relation til Kommunens miljømål, med henblik på at opnå så stort et sammenfald mellem miljøvurderingsloven og Borgerrepræsentationens beslutnin g som muligt. Disse kriterier vil derefter kunne lægges til grund for miljøvurderingerne i henhold til miljøvurderingsloven.
Der vil derfor i indstillinger om planforslag, hvor der i medfør af miljøvurderingsloven skal udarbejdes en miljørapport, blive henvist til denne rapport. For planer, hvor der ikke skal udarbejdes miljørapport, vil der i indstillingen om planforslaget blive inkluderet en miljøvurdering i henhold til retningslinierne herfor.
Miljøministeren vurderede i forbindelse med fremlæggelsen af lovforslaget, at lov om miljøvurdering af planer og programmer på hele det primær- og amtskommunale område alene forventedes at betyde meromkostninger på 2 årsværk, idet der kun i begrænset omfang forventedes udarbejdet miljøvurderinger af eksempelvis lokalplaner og kommuneplantillæg, der udgør langt den største andel af de planer og programmer, der er omfattet af loven.
Skov- og Naturstyrelsen har dog i de efterfølgende DUT-forhandlinger om lovens ressourcemæssige konsekvenser, kompenseret meromkostningerne på det primær- og amtskommunale område med, hvad der svarer til samlet 5 årsværk i 2004, hvor loven kun gælder for sidste halvdel af året, 10 årsværk i 2005 og 8 årsværk i de følgende år, hvoraf Københavns Kommune er tildelt ca. 10 pct.
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I
BORGMESTER SØREN PINDS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
Lov nr. 316 af 5. maj 2004, Lov om miljøvurdering af planer og programmer med bilag 1-4.
Erik Jacobsen