Samarbejdsaftale for udvikling af Tingbjerg/Husum
Borgerrepræsentationen skal godkende, at Københavns Kommune indgår en samarbejdsaftale om byudvikling i Tingbjerg/Husum med de almene boligorganisationer SAB og fsb.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at Københavns Kommune indgår en samarbejdsaftale om byudvikling i Tingbjerg/Husum med de almene boligorganisationer SAB og fsb.
(Teknik- og Miljøudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget)
Problemstilling
Løsning
Indsatsen i Tingbjerg/Husum har gennem de seneste år kørt i flere spor: Udviklingsplanen for Tingbjerg/Husum fra 2012, initiativaftalerne mellem Københavns Kommune og boligorganisationerne, Budget 2013-beslutningen om en erhvervsanalyse og revitalisering, undersøgelse af letbane på Frederikssundsvej, ”Medlemsforslag om helhedsplan for Bystævneparken” (Borgerrepræsentationens møde den 22. august 2013, dagsordenspunkt 37), samt større renoveringer af de almene boliger i området.
Der er behov for et samlet mandat fra samarbejdets parter og grundlag for det videre arbejde.- Et varieret og attraktivt boligudbud: Nybyggeri af private boliger og renoveringer af almene boliger gør området mere attraktivt for nuværende beboere og potentielle tilflyttere.
- Styrket erhvervsliv og flere udadvendte funktioner: Nyt privat erhvervsstrøg på Ruten, fysisk opgradering af byfunktioner (kulturhus, idrætshal, mv.) og tiltrækning af attraktioner skaber bedre vilkår for erhverv.
- Et åbent og trygt byområde: Nye og opgraderede vej-, cykel-, og gangforbindelser samt kollektiv trafik til Tingbjerg og Husum bryder isolationen og øger gennemstrømning af mennesker.
Overborgmesteren gives ved godkendelse af indstillingen bemyndigelse til at underskrive samarbejdsaftalen på vegne af Københavns Kommune.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Borgerrepræsentationen vedtog med Budget 2013 at afsætte midler til en analyse af muligheder for revitalisering af Tingbjerg/Husum. Der er afsat 1,0 mio. kr. i anlæg i 2013 og 1,0 mio. kr. i anlæg i 2014. Rådighedsbeløbene blev frigivet som anlægsbevillinger ved budgetvedtagelsen. Der er anvendt 0,8 mio. kr. til analyser af erhvervslivet og trafikale forhold, der danner grundlag for det videre arbejde i området. De resterende 1,2 mio. kr. (2014 p/l) forventes bl.a. anvendt på konsulentbistand til udarbejdelse af en samlet byudviklingsplan for Tingbjerg/Husum samt to helhedsplaner for Bystævneparken og Ruten.
Videre proces
Når indstillingen er godkendt og samarbejdsaftalen er underskrevet af overborgmesteren og repræsentanter fra SAB og fsb, igangsættes udarbejdelsen af en byudviklingsplan for Tingbjerg/Husum samt helhedsplaner for to grunde, Bystævneparken og Ruten. Helhedsplanerne forventes at kunne behandles politisk i kommunen og i de almene boligorganisationer i foråret 2015.
Såfremt der foretages planmæssige eller økonomiske ændringer vil disse blive fremlagt til politisk godkendelse.
Bjarne Winge Pernille Andersen Katja Kayser
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Københavns Kommune indgår en samarbejdsaftale om byudvikling i Tingbjerg/Husum med de almene boligorganisationer SAB og fsb.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 8. september 2014
Indstillingen blev anbefalet overfor Borgerrepræsentationen med ni stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, I og Ø
Imod stemte: C og V
Ingen undlod at stemme.
C, I og V afgav følgende protokolbemærkning:
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 11. september 2014
Indstillingen blev godkendt.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 23. september 2014
Indstillingen blev anbefalet overfor Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F og I.
Imod stemte: V og O.
Venstre og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. september 2014:
”Vi mener ikke, at forslaget løser problemerne. Vi ser hellere, at lejlighederne udstykkes og sælges som ejerlejligheder.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 9. oktober 2014
Indstillingen blev godkendt med 36 stemmer imod 8. 2 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O og Ø.
Imod stemte: C og V.
Undlod at stemme: I.
Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Vi mener ikke, at forslaget løser problemerne. Vi ser hellere at lejlighederne udstykkes og sælges som ejerlejligheder”.