Mødedato: 09.09.2004, kl. 17:30

Forslag til Affaldsplan 2008

Forslag til Affaldsplan 2008

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 9. september 2004

 

 

BR 411/04

Forslag til Affaldsplan 2008

 

Indstilling om at forslag til Affaldsplan 2008 som høringsudgave godkendes, samt at forslaget sendes i offentlig høring i 8 uger fra d. 27. september til og med 22. november 2004.

Det bemærkes, at eventuelle udgifter i forlængelse af gennemførelse af forslaget til Affaldsplan 2008 skal holdes indenfor for forvaltningernes rammer.

                                                                 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller,

at Miljø- og Forsyningsudvalget godkender forslag til Affaldsplan 2008 som høringsudgave, og

at forslaget sendes i offentlig høring i 8 uger fra d. 27. september til og med 22. november 2004.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 9. august 2004

Udvalget besluttede at sende forslag til Affaldsplan 2008 til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det dog skal bemærkes, at eventuelle udgifter i forlængelse af gennemførelse af forslaget til Affaldsplan 2008 skal holdes indenfor for forvaltningernes rammer"

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 7. september 2004

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen skal vedtage en ny affaldsplan for Københavns Kommune. Planen skal gælde for perioden 2005 til 2016 med særligt fokus på den første 4 års periode, fx ved beskrivelse af konkrete initiativer.

Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til Affaldsplan 2008 lægger op til følgende fem målsætninger for den kommende affaldsplanperiode 2005-2008:

-        Mindre affald og færre farlige stoffer i affaldet

-        Bedre udnyttelse af ressourcerne i affaldet og mindre affald til forbrænding og deponering

-        Mest miljø for pengene

-        Et affaldssystem, der passer til byen

-        Et affaldssystem, der er logisk og velkendt

Særligt tre områder er prioriteret højt i Affaldsplan 2008: Affaldsforebyggelse, farligt affald og bedre muligheder for affaldssortering til genanvendelse.

Det fremgår af forslaget til affaldsplan, at der også igangsættes initiativer på andre områder end de tre ovennævnte. De tre områder er fremhævet, fordi det her foreslås, at der skal gøres en særlig indsats.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen vedtog den 7. december 2000 Affaldsplan 2004 med planperiode frem til udgangen af 2004. Det betyder, at der skal udarbejdes en ny affaldsplan for planperioden 2005-2008.

Affaldsplaner udarbejdes i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 47, og de nærmere regler for planens indhold er beskrevet i Affaldsbekendtgørelsens kapitel 2. I september 2003 udsendte regeringen sin nationale affaldsstrategi 2005-2008. Kommunernes affaldsplaner udarbejdes også under hensyntagen til rammerne i denne strategi.

Miljøministeren nedsatte i foråret 2002 en arbejdsgruppe om den fremtidige organisering af affaldsområdet. Arbejdsgruppen forventer at afrapportere i slutningen af 2004. I hvilket omfang dette får indflydelse på Københavns Kommunes Affaldsplan 2008 vides ikke på nuværende tidspunkt. 

Københavns Kommunes Affaldsplan 2008 er endvidere udarbejdet som en del af kommunens samlede indsats på miljøområdet. Planen er således udarbejdet i overensstemmelse med intentionerne i DOGME 2000-samarbejdet og koordineret med målsætningerne i Agenda 21-planen. 

Udarbejdelsen af affaldsplanen har været projektorganiseret ud fra bl.a. et ønske om større forankring af planen i såvel udarbejdelses- som implementeringsfasen. Projektgruppen har bestået af medarbejdere fra Miljøkontrollen og Miljø- og Forsyningsforvaltningens sekretariat, og styregruppen har bestået af Miljø- og Forsyningsforvaltningens direktion samt kontorchef Hans Lunde og chefkonsulent Jens Purup. 

Forud for udarbejdelse af forslag til affaldsplan har der været udarbejdet et idéoplæg, som skulle fungere som "appetitvækker" for det kommende planarbejde. Idéoplægget blev sendt til en lang række interessenter og lagt på Miljøkontrollens hjemmeside samtidig med, at der blev afholdt temamøder med forskellige grupper. Desuden har der været afholdt en række temamøder med Miljø- og Forsyningsudvalget, hvor forskellige emner med relevans for affaldsplanen blev diskuteret. Ved udarbejdelsen af forslaget til Affaldsplan 2008 har Miljø- og Forsyningsforvaltningen arbejdet videre med de ideer, der kom frem under processen. 

Den nye affaldsplan skal danne grundlag for de tiltag, kommunen vil gennemføre i perioden 2005-2008. Planen er ikke juridisk bindende. For en række af initiativerne gælder det således, at der skal ske en konkret politisk behandling, før initiativerne kan implementeres i form af fx nye regler, ordninger, investeringer eller lignende.

 

Uddybning af indstilling

Forslaget til Affaldsplan 2008 (bilag 1) tager udgangspunkt i den gældende Affaldsplan 2004 og det eksisterende affaldssystem, som i den kommende planperiode skal videreudvikles og effektiviseres. Planen beskriver således rammerne for, hvad der skal ske på affaldsområdet i Københavns Kommune de næste fire år, hvad kommunen forventer at gennemføre, og hvordan indsatsen skal prioriteres. < /span>

Affaldssystemet skal i planperioden videreudvikles og effektiviseres ud fra principperne om at:

-          Forebygge affaldsdannelsen, bl.a. ved at flere ting genbruges direkte

-          Forbedre graden af sortering og renheden af fraktionerne til genanvendelse

-          Få sorteret mere farligt affald ud af restaffaldet

-          Skabe rammerne for at sortere flere affaldsfraktioner

-          Imødekomme brugernes behov 

-          Begrænse transporten

Københavns Kommune har igennem mange år opbygget et velfungerende affaldssystem for både husholdninger og erhverv. En af grundtankerne i systemet er, at affaldet skal sorteres ved kilden, fordi det giver rene affaldsfraktioner til genanvendelse af høj kvalitet. Hvis affaldet først er blevet blandet sammen, er det svært at adskille fraktionerne og opnå et affaldsprodukt, der er rent nok til, at det kan genanvendes. 

En anden grundtanke er, at affaldet skal behandles "så højt oppe i affaldshierarkiet som muligt". "Affaldshierarkiet" er en inddeling af affaldsbehandlings-former, som er fælles for alle EU-lande. Øverst i hierarkiet er affaldsforebyggelse og genbrug. Herefter kommer (i prioriteret rækkefølge) genanvendelse, specialbehandling, forbrænding til energiudnyttelse og nederst i hierarkiet deponering. Jo højere oppe i hierarkiet affaldet behandles, des bedre er det for miljøet.

Prioriteringen bør dog ikke ske ukritisk. Ofte vil det være nødvendigt at gennemføre  en miljøeffektvurdering for at kunne slå fast hvilken behandling, der ud fra lokale forhold og en samfundsøkonomisk vurdering er mest hensigtsmæssig. Der er således ingen garanti for, at det altid er bedre fx at genanvende en konkret affaldsfraktione end at forbrænde den med energiudnyttelse.

Der er opnået gode resultater ved affaldssystemet de seneste ca. 10 år. I 2002 blev 55 % af affaldet således genanvendt til nye materialer, mens 40 % blev udnyttet til produktion af elektricitet og fjernvarme. 5 % blev specialbehandlet, mens kun 3 % blev deponeret. Men der er stadig meget affald, der kan håndteres bedre, og det er dybest set, hvad Affaldsplan 2008´s målsætninger handler om. Målsætningerne udstikker retningen for kommunens konkrete initiativer på affaldsområdet i perioden 2005-2008.

 

Målsætning 1: Mindre affald og færre farlige stoffer i affaldet

Kommer der mindre affald, bliver belastningen af miljøet også mindre. Affald, der indeholder miljøbelastende stoffer - såsom bly, cadmium, kviksølv eller "freon" - kan give særlige miljøproblemer, når det behandles. Derfor skal det håndteres særligt forsigtigt, hvilket kan være både svært og dyrt. Affaldet - og behandlingen af det - kan blive mindre miljøbelastende, hvis der i produktionen vælges råvarer, som indeholder færre miljøbelastende stoffer.

Københavns Kommune vil gøre en forebyggende indsats for at begrænse dannelsen af affald og brugen af miljøbelastende stoffer. Kommunens muligheder på dette område er imidlertid begrænsede, da det hovedsageligt er reguleret af staten. Derfor kræver forebyggelsen af affaldsdannelsen i hovedstaden en aktiv og ofte frivillig indsats fra byens borgere og virksomheder. Der skal ændres vaner i hverdagen, så der indkøbes og forbruges med omtanke.  På arbejdspladsen kan forretningsgange og produktionsmetoder ændres, så mængden af affald mindskes eller affaldets miljøbelastende egenskaber reduceres.

For at nå målet arbejder Københavns Kommune blandt andet på at fremme kemikaliesubstitution i byens virksomheder, herunder også i de kommunale virksomheder. Direkte genbrug betragtes også som forebyggelse, og derfor tilstræber Københavns Kommune, at der etableres "byttehylder" på genbrugsstationer og kvartermiljøstationer.  

 

Målsætning 2: Bedre udnyttelse af ressourcerne i affaldet og mindre affald til forbrænding og deponering

Københavns Kommune vil sikre, at ressourcerne i affaldet bliver udnyttet bedst muligt, og at mængderne til forbrænding og deponering minimeres. Affaldet skal sorteres, så det kan behandles på den mest miljørigtige måde. Det kan enten genanvendes som råvarer til nye produkter, eller ressourcerne i affaldet kan blive til fjernvarme og elektricitet ved forbrænding. Kun hvis affaldet hverken kan genanvendes eller brændes - og ikke kræver speciel behandling - skal det deponeres på losseplads.

 

Målsætning 3: Mest miljø for pengene

Københavns Kommune har som målsætning, at affaldet skal behandles på den bedste måde set ud fra både et miljømæssigt og et økonomisk synspunkt (også kaldet "mest miljø for pengene"). Derfor vil Københavns Kommune løbende vurdere det eksisterende system ud fra hensynet til både miljø og økonomi, ligesom nye initiativer skal vurderes, før de sættes i gang. Vurderingens omfang vil afhænge af initiativet.

 

Målsætning 4: Et affaldssystem, der passer til byen

At udbygge affaldssystemet i København er en stor udfordring. Der er få villaer og mange etageejendomme, og boligkvartererne varierer meget fr a egentlige villakvarterer over større boligblokke til tætliggende etageejendomme. Målet er at etablere lokale affaldsløsninger inden for de fælles rammer til gavn for alle københavnere. Kommunens ambition er netop at have et affaldssystem, som tager hensyn til den enkelte borger og virksomhed - men også til at København er en by fuld af liv hele døgnet.

For at nå målet vil kommunen fx etablere flere nærgenbrugsstationer og kvartermiljøstationer, der kan dække borgernes behov for aflevering af kildesorteret affald.

 

Målsætning 5: Et affaldssystem, der er logisk og velkendt

Københavns Kommune ønsker, at borgerne og virksomhederne i København har mulighed for at sortere affaldet på en nem og enkel måde. Kommunen lægger vægt på, at de rette informationer gives på den mest hensigtsmæssige måde til den rigtige målgruppe, således at principperne er velkendt for alle. 

 

De konkrete initiativer i planperioden 2005-2008

Da det er kommunens ambition, at bæredygtighed skal indgå som en væsentlig del af den samlede planlægning, kan Affaldsplan 2008 ses som en brik i opfyldelsen af denne ambition. I Agenda 21-planen er der - inden for affaldsområdet - sat fokus på de stigende affaldsmængder og det stigende ressourceforbrug. Affaldsplan 2008 konkretiserer og uddyber Agenda 21-planens visioner og mål på affaldsområdet via en lang række initiativer, der skal gennemføres i planperioden. Bilag 2 udgør en samlet liste over de initiativer, forslaget til Affaldsplan 2008 indeholder.

Initiativer inden for de tre områder Affaldsforebyggelse, farligt affald og affaldssortering er prioriteret højt i den kommende planperiode. Ud over initiativer inden for de tre fokusområder indeholder planen en lang række initiativer, der dækker bredt og retter sig mod alle, som har en rolle at spille, når det handler om bedre håndtering af affald i kommunen. Initiativerne omhandler alt lige fra bedre information til borgerne over større fokus på virksomhedernes affaldsproduktion til øget samarbejde med Agenda-centrene og løbende optimering af det eksisterende system - såvel økonomisk som miljømæssigt. Gennemførelsen af et initiativ vil medvirke til opfyldelsen af en eller flere af de overordnede målsætninger i planen.

 

Prognose og målsætninger

På baggrund af udviklingen i affaldsmængderne indtil nu, er der udarbejdet en prognose for, hvordan mængderne forventes at udvikle sig fremover, og hvor meget der forventes at gå til genanvendelse, forbrænding, deponering og specialbehandling.

Nedenstående basisfremskrivning "2008 P-basis" bygger bl.a.  på udvalgte økonomiske parametre, som erfaringsmæssigt er koblet til affaldsdannelsen i særlig grad. 2008 M er baseret på denne basisfremskrivnining samt de i planen beskrevne initiativer og udgør målsætningerne for Københavns Kommune.

Generelt kan det nævnes, at mængden til genanvendelse stiger, mængden til forbrænding falder mens mængden til deponering samlet set er uændret. Mængden til specialbehandling stiger en smule og dette skyldes bl.a.  planerne om øget indsamling af det farlige affald samt elektronikskrot.

 

Alt affald

2002 R

2008 P-basis

2008 M

Genanvendelse

55 %

54 %

57 %

Forbrænding

40 %

41 %

37 %

Deponering

3 %

3 %

3 %

Specialbehandling

2 %

2 %

3 %

Affaldsmængde

865.126 ton

886.759 ton

886.759 ton

 

Husholdninger

2002 R

2008 P-basis

2008 M

Genanvendelse

23 %

22 %

27 %

Forbrænding

75 %

75 %

68 %

Deponering

1 %

2 %

2 %

Specialbehandling

1 %

1 %

3 %

Affaldsmængde

223.722 ton

240.529 ton

240.529 ton

 

Erhverv

2002 R

2008 P-basis

2008 M

Genanvendelse

42 %

43 %

49 %

Forbrænding

51 %

50 %

44 %

Deponering

2 %

2 %

1 %

Specialbehandling

5 %

5 %

6 %

Affaldsmængde

268.121 ton

294.687 ton

294.687 ton

 

Bygge & anlæg

2002 R

2008 P-basis

2008 M

Genanvendelse

85 %

85 %

85 %

Forbrænding

11 %

11 %

11 %

Deponering

4 %

4 %

4 %

Specialbehandling

0 %

0 %

0 %

Affaldsmængde

373.283 ton

351.543 ton

351.543 ton

R = registrerede affaldsmængder, P-basis = prognose for fremskrivning af affaldsmængder med uændret aktivitet, M = målsætninger for planperioden.

 

Den samlede mængde affald forventes at stige med ca. 20.000 ton svarende til knap 3 % frem til 2008 på trods af kommunens målsætning 1 om mindre affald. Konkrete initiativer vedrørende affaldsforebyggelse ligger i høj grad på nationalt niveau, så selv om kommunen vil gøre en aktiv indsats for at forebygge og begrænse dannelsen af affald, er der i høj grad tale om information og dialog med borgere og virksomheder, hvor det ikke er muligt at fastsætte hvor meget affald, der kan reduceres som resultat af indsatsen.

 

 

Konsekvenser for borgerne

To af planens overordnede målsætninger retter sig specielt mod byens borgere, nemlig "affaldssystemet skal passe til byen" og "affaldssystemet skal være logisk og velkendt". En lang række af planens initiativer er således rettet imod indretning af et mere fleksibelt og logisk indsamlingssystem, som skal højne serviceniveauet over for den enkelte borger.

Planens initiativer over for byens virksomheder baserer sig i overvejende grad på udvikling af og oplysning om eksisterende ordninger via tættere samarbejde og dialog. Det kan medføre, at den enkelte virksomhed bliver mere bevidst om gældende regler eller ønsker at højne egen miljøprofil ved at gå ud over de gældende regler. Det må forventes, at nogle virksomheder vil opleve et større pres fra myndighedernes side til at udsortere mere affald. Andre virksomheder vil kunne spare penge eller kunne profilere sig som en "grøn virksomhed" ved at benytte sig af mulighederne for at sortere bedre og minimere virksomhedens affaldsdannelse.

 

ØKONOMI

De enkelte initiativer, som er indeholdt i planen, og som har økonomiske konsekvenser, vil, inden de iværksættes, blive forelagt til politisk godkendelse med dertil hørende beskrivelse af de økonomiske konsekvenser af det pågældende initiativ.

R98 har i 2005 afsat 2,5 mio. kr. til kommende initiativer på baggrund af forslaget til Affaldsplan 2008. Det forventes ikke, at de i planen foreslåede initiativer og revision af eksisterende affaldsordninger vil føre til større samlede omkostningsforøgelser og deraf følgende takststigninger i planperioden. Det forudsætter dog, at den almindelige pris- og lønregulering kan modsvares at tilsvarende effektiviseringer.

Miljøkontrollens administrative og tilsynsmæssige opgaver i forbindelse med sikring af gennemførelsen af de foreslåede initiativer i planen forventes at kunne gennemføres inden for den nuværende budgetramme.

Under hensyn til Københavns Kommunes ønske om at "feje-for-egen-dør" indeholder affaldsplanen et forslag til initiativ om, at der i samarbejde med kommunens syv forvaltninger i 2006 udarbejdes en plan for kommunens indsats for øget kildesortering af affald på kommunens institutioner. Udgifterne for de enkelte institutioner i den forbindelse er ikke ressourcesat i forslaget til Affaldsplan 2008.

 

MILJØVURDERING

Planens målsætninger for udviklingen i de fremtidige affaldsmængder, for genanvendelsesmængderne og for mængderne til forbrænding osv. bygger dels på en prognose og dels på en vurdering af effekten af de initiativer, der foreslås gennemført i planperioden. På husholdningsområdet forventes gennemførelsen af initiativerne i planperioden således at øge genanvendelse fra 23 % i 2002 til 27% i 2008. Samlet set forventes gennemførelsen af initiativerne i planen at medføre at genanvendelsen øges fra 55 % til 57 % i planperioden. Når der ikke forventes større stigning i genanvendelsen af de samlede affaldsmænger skyldes det bl.a. fald i de forventede bygge- og anlægsaffaldsmængder, hvor genanvendelsen er højest.

 Ud over de kvantitative mål i planen bygger planens initiativer også på kvalitative mål, der handler om, at affaldet skal behandles på den mest hensigtsmæssige måde, dvs. populært sagt "mest miljø for pengene". Der skal således i planperioden gennemføres vurderinger af den miljømæssige gevinst ved de eksisterende ordninger for husholdningsaffald, ligesom  kommende nye initiativer skal miljøvurderes. Når den endelige beslutning om igangsætning af et nyt initiativ skal træffes, udarbejdes et mere detaljeret grundlag for vurderingen af konsekvenserne  for både miljø og økonomi, så beslutningen kan træffes på et gennemskueligt grundlag.

 

HØRING

Forud for udarbejdelse af forslag til affaldsplan blev der udarbejdet et idéoplæg bl.a. baseret på en række fokusgruppe-interviews, som havde til formål at klarlægge brugernes ønsker til affaldssystemet. Idéoplægget blev sendt til en lang række interessenter, lagt på Miljøkontrollens hjemmeside, og der blev afholdt temamøder i forskellige regi. Ved udarbejdelsen af forslaget til affaldsplan har Miljø- og Forsyningsforvaltningen arbejdet videre med de ideer, der kom frem under denne proces.   

Ifølge Affaldsbekendtgørelsen skal affaldsplanen i offentlig høring i minimum 8 uger. Høring af forslaget til Affaldsplan 2008 foreslås at foregå i perioden 27. september til 22. november 2004. Til orientering er vedlagt "Kommunikationsplan for høringsperioden for Affaldsplan 2008" (bilag 3) og "Udkast til forside og layout for Affaldsplan 2008" (bilag 4).

Forslaget til affaldsplanen offentliggøres på Internettet og annonceres i lokale blade.  Desuden vil forslaget blive lagt på kommunens biblioteker, i Københavner Information samt blive sendt til høring hos en række interessenter fx borgergrupper, Agenda-centre, affaldsselskaber, relevante interesseorganisationer, kommunens øvrige samarbejdspartnere m.fl.

Forslaget til Affaldsplan 2008 sendes samtidig med offentliggørelsen til Hovedstadens Udviklingsråd, der skal udtale sig om, hvorvidt affaldsplanlægningen er i overensstemmelse med planforudsætningerne i regionplanen.

Efter høringen vil Miljø- og Forsyningsudvalget få forelagt Affaldsplan 2008 til vedtagelse med indstilling om indføjelse af de ændringer, som høringen giver anledning til. Herefter forelægges planen Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

BILAG

Bilag 1: Forslag til Affaldsplan 2008

Bilag 2: Initiativer i planperioden

Bilag 3: Kommunikationsplan for høringsperioden for Affaldsplan 2008

Bilag 4: Udkast til forside og layout for Affaldsplan 2008

Bilag 5: Oversigt over ændringer foretaget efter Miljø- og Forsyningsudvalgets be- handling af indstillingen på mødet den 9. august 2004.

 

 

Hjalte Aaberg                                         

 

                                                                 / Hans Lunde

 

Til top