Københavns Brandvæsens salg af beklædning
Københavns Brandvæsens salg af beklædning
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 9. september 2004
BR 400/04
Københavns Brandvæsens salg af beklædning
Københavns Brandvæsens salg af beklædning
Indstilling om, at udkast til høringssvar vedrørende en klage fra Dansk Uniform & Udstyr, Oksbøl, om lovligheden af, at Københavns Brandvæsen sælger uniformsbeklædning til bl.a. andre brandvæsener og private virksomheder, fremsendes til Statsamtet København.
(Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at
at udtalelsen, der fremgår af sagsbeskrivelsen, sendes til
Statsamtet København
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 25. august 2004
Anbefalet.
RESUME
Dansk Uniform & Udstyr, Oksbøl, har gennem Indenrigs- og
Sundhedsministeriet anmodet tilsynsmyndigheden Statsamtet København om at
undersøge lovligheden af, at Københavns Brandvæsen sælger uniformsbeklædning
til bl.a. andre brandvæsener og private virksomheder. Statsamtet København har
den 7. april 2004 anmodet Københavns Kommune om en udtalelse i sagen.
Det foreslås, at Københavns Kommune svarer
- at man er af
den opfattelse, at Københavns Brandvæsen har hjemmel til at betjene andre dele
af Københavns Kommune samt til at betjene andre offentlige myndigheder
med
respekt af opgaveudførelseslovens grænser herfor, og således er berettiget til
at løse munderingsopgaver for andre kommunale brandvæsener.
- at det
vurderes, at Københavns Brandvæsens handel med private virksomheder, med hvilke
brandvæsenet har indgået aftale om etablering af en hjælperøgdykkerordning,
findes at ligge i en sådan naturlig forlængelse af brandvæsenets beredskabsopgave,
at samhandlen kan rummes inden for grænserne af accessorisk virksomhed.
- at Københavns Brandvæsen herefter nøje vil gennemgå
samhandlen med private med henblik på at vurdere, om samhandlen kan
karakteriseres som accessorisk virksomhed eller ej. Samhandlen med private vil
– i det omfang den ikke kan betegnes som accessorisk – blive bragt til ophør.
- at da der ikke synes at være hjemmel til samhandlen med
brand- og redningstjenesten under Københavns Lufthavne A/S i et omfang som
sket, har Københavns Brandvæsen opsagt aftalen herom pr. 1. september 2004 med
3 måneders varsel.
SAGSBESKRIVELSE
Dansk Uniform & Udstyr, Oksbøl, har gennem Indenrigs- og Sundhedsministeriet anmodet tilsynsmyndigheden Statsamtet København om at undersøge lovligheden af, at Københavns Brandvæsen sælger uniformsbeklædning til bl.a. andre brandvæsener og private virksomheder. (bilag 1).
Statsamtet København har den 7. april 2004 anmodet Københavns Kommune om en udtalelse i sagen.
Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil
Munderingsdepotet i Københavns Brandvæsens Serviceafdeling beskæftiger 3 medarbejdere samt en leder. Det leverer beklædning til brandvæsenets medarbejdere, men ikke egentlig brandudstyr. Derudover varetager depotet munderingsopgaver for andre dele af Københavns Kommune, f. eks. Parkering København, samt forskellige andre offentlige myndigheder, herunder også statslige enheder.
Advokatfirmaet Norrbom & Vinding har for Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejdet en redegørelse og juridisk vurdering af sagen (bilag 2). Udkastet til udtalelse nedenfor er baseret herpå.
I udkastet nævnes begrebet "accessorisk virksomhed". Det dækker over en selvstændig opgave, som i sig selv falder uden for kommunalfuldmagten, men som knytter sig til en i øvrigt lovlig kommunal opgave på en sådan måde, at det vil forekomme urimeligt ikke at give kommunen adgang til at udføre opgaven. Den accessoriske virksomhed giver mulighed for at foretage en fornuftig "afrunding" af en i øvrigt lovlig opgave, hvori også ligger forudsætningsvis, at den accessoriske virksomhed i sit omfang er underordnet i forhold til hovedvirksomheden.
I udkastet omtales desuden opgaveudførelsesloven, som er det almindeligt brugte navn for "Lov om kommuners og amtskommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder". Loven indeholder regler om udbud, omkostningskalkulation og mindstevederlag som betingelser for at kommuner og amtskommuner kan udføre kommunale opgaver for andre offentlige myndigheder.
Udkast til udtalelse
"Statsamtet København
Hejrevej 43
2400 København NV
Københavns Brandvæsens salg af beklædning
Tilsynet har med brev af 7. april 2004 anmodet om en udtalelse i anledning af en klage fra Dansk Uniform & Udstyr, Oksbøl, over Københavns Brandvæsens salg af beklædning.
Dansk Uniform & Udstyrs klage af 23. marts 2004 angår lovligheden af, at Københavns Brandvæsen sælger uniformsbeklædning til bl.a. andre brandvæsener og private virksomheder.
På baggrund af i kopi vedlagte redegørelse og juridiske vurdering fra advokatfirmaet Norrbom & Vinding er Københavns Kommune af den opfattelse, at Københavns Brandvæsen har hjemmel til at betjene andre dele af Københavns Kommune samt til at betjene andre offentlige myndigheder med respekt af opgaveudførelseslovens grænser herfor. Københavns Kommune er således af den opfattelse, at Københavns Brandvæsen er berettiget til at løse munderingsopgaver for andre kommunale brandvæsener, så længe disse ikke er organiseret på privatretligt grundlag.
Københavns Kommune vurderer endvidere, at Københavns Brandvæsens samhandel med private virksomheder, med hvilke brandvæsenet har indgået aftale om etablering af en hjælperøgdykkerordning, findes at ligge i en sådan naturlig forlængelse af brandvæsenets beredskabsopgave, at samhandlen kan rummes inden for grænserne af accessorisk virksomhed; en betragtning, der også understøttes af sikkerhedsmæssige overvejelser.
Københavns Brandvæsen vil herefter nøje gennemgå hver enkelt private munderingskunde med henblik på en afklaring af, om samhandlen kan karakteriseres som accessorisk virksomhed eller ej. Samhandlen med private vil - idet omfang den ikke kan betegnes som accessorisk – blive bragt til ophør. Derudover vil Københavns Brandvæsen ved fastlæggelse af retningslinier for den fremtidige samhandel sikre sig, at opmærksomheden til stadighed henledes på, om der er tale om samhandel med en anden offentlig myndighed eller en privat, samt karakteren heraf i lyset af opgaveudførelsesloven og kommunalfuldmagten.
Da advokatfirmaet Norrbom & Vinding har vurderet, at der ikke synes at være hjemmel til samhandlen med brand- og redningstjenesten under Københavns Lufthavne A/S i et omfang som sket, har Københavns Brandvæsen allerede opsagt samhandelsaftalen til den 1. september 2004; dog sådan, at der er givet 3 måneders varsel.
Med venlig hilsen
I 2003 udgjorde munderingsdepotets handel med andre enheder ca. 2,06 mio. kr., hvoraf ca. 0,2 mio. kr. hidrørte fra handel med andre dele af Københavns Kommune, mens ca. 1,8 mio. kr. hidrørte fra andre offentlige myndigheder samt private.
Ser man bort fra samhandlen med brand- og redningstjenesten under Københavns Lufthavne A/S, beløb samhandlen med private sig til 33.000 kr. i 2003.
Hvor stor en del af handlen med private, der vil ophøre,
kendes ikke på nuværende tidspunkt. De mistede indtægter vil under alle
omstændigheder blive balanceret udgiftsmæssigt.
-
Høring
-
-
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Brev af 7. april 2004 fra Statsamtet København med brev af 23. marts 2004 fra Dansk Uniform & Udstyr, Oksbøl, til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, samt ministeriets svar af 1. april 2004
Bilag 2:
Advokatfirmaet Norrbom & Vindings redegørelse og juridiske vurdering af 15.
juli 2004 vedrørende Københavns Brandvæsens salg af mundering