Mødedato: 09.06.2004, kl. 16:00

Overførsel af uforbrugte midler og bevillingsmæssige ændringer mv.

Overførsel af uforbrugte midler og bevillingsmæssige ændringer mv.

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 9. juni 2004

 

 

BR 319/04

Overførsel af uforbrugte midler og bevillingsmæssige ændringer mv.

Overførsel af uforbrugte midler og bevillingsmæssige ændringer mv.

 

 

Indstilling om, at der i forbindelse med overførsel af uforbrugte midler fra 2003 til budget 2004 gives tillægsbevillinger til budget 2004 til aktiviteter, der tidligere er særskilt besluttede af Borgerrepræsentationen, jf. bilag 1a, at der i forbindelse med overførsel af uforbrugte midler fra 2003 til budget 2004 gives tillægsbevillinger til budget 2004 til aktiviteter, der ikke tidligere er besluttede af Borgerrepræsentationen, jf. bilag 1b, at der i forbindelse med overførsel af uforbrugte midler fra 2003 til budget 2004 gives tillægsbevillinger til budget 2004 til overførsler, der placeres som en pulje under hvert udvalg til senere udmøntning efter forelæggelse for Borgerrepræsentationen, jf. bilag 1c, at 32,9 mill. kr. i uforbrugte midler af ekstraordinær tillægsbevilling til forventet merforbrug i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget samt 12,1 mill. kr. i ledige administrationsmidler tilbageføres til kassen (Økonomiudvalget, konto 8.05.5), De pågældende i alt 45,0 mill. kr. reserveres på kassen til udmøntning af Borgerrepræsentationen i budget 2004 til dækning af en konstateret manko i statsrefusion vedrørende beskæftigelsesindsatsen, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget senest ultimo juli 2004 fremsender en redegørelse til Økonomiudvalget om anvendelsen af demografimidlerne afsat i 2003, at Borgerrepræsentationen tager stilling til finansieringen af kapacitetsudvidelser for 7,3 mill. kr. på københavnske gymnasier i 2004. Borgerrepræsentationen har tidligere besluttet (BR 194/04), at finansieringen af kapacitetsudvidelsen skal afklares i forbindelse med denne overførselssag. Udgiften på 7,3 mill. kr. til udvidelsen af gymnasiekapaciteten mellemfinansieres på kassen. I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2005 tages der endelig stilling til, om udgiften skal dækkes via et lån til Uddannelses- og Ungdomsudvalget eller skal finansieres af kommunens økonomiske råderum i 2005, samt at der gives tillægsbevillinger til budget 2004 i form af diverse tekniske budgetomplaceringer uden udgiftsvirkning for kommunekassen, jf. bilag 2.

                                                                                       (Økonomiudvalget)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen foreslår, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen:

1.      At der i forbindelse med overførsel af uforbrugte midler fra 2003 til budget 2004 gives tillægsbevillinger til budget 2004 til aktiviteter, der tidligere er særskilt besluttede af Borgerrepræsentationen, jf. bilag 1a.

2.      At der i forbindelse med overførsel af uforbrugte midler fra 2003 til budget 2004 gives tillægsbevillinger til budget 2004 til aktiviteter, der ikke tidligere er besluttede af Borgerrepræsentationen, jf. bilag 1b.

3.      At der i forbindelse med overførsel af uforbrugte midler fra 2003 til budget 2004 gives tillægsbevillinger til budget 2004 til overførsler, der placeres som en pulje under hvert udvalg til senere udmøntning efter forelæggelse for Borgerrepræsentationen, jf. bilag 1c.

4.      At 32,9 mill. kr. i uforbrugte midler af ekstraordinær tillægsbevilling til forventet merforbrug i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget samt 12,1 mill. kr. i ledige administrationsmidler tilbageføres til kassen (Økonomiudvalget, konto 8.05.5).

De pågældende i alt 45,0 mill. kr. reserveres på kassen til udmøntning af Borgerrepræsentationen i budget 2004 til dækning af en konstateret manko i statsrefusion vedrørende beskæftigelsesindsatsen.

5.      At Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget senest ultimo juli 2004 fremsender en redegørelse til Økonomiudvalget om anvendelsen af demografimidlerne afsat i 2003.

6.      At Borgerrepræsentationen tager stilling til finansieringen af kapacitetsudvidelser for 7,3 mill. kr. på københavnske gymnasier i 2004. Borgerrepræsentationen har tidligere besluttet (BR 194/04), at finansieringen af kapacitetsudvidelsen skal afklares i forbindelse med denne overførselssag.

7.      At der gives tillægsbevillinger til budget 2004 i form af diverse tekniske budgetomplaceringer uden udgiftsvirkning for kommunekassen, jf. bilag 2.

8.      At Borgerrepræsentationen tiltræder kommunens justerede overførselsregler, jf. bilag 3.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. juni 2004

Sagen blev drøftet, og Søren Pind fremsatte følgende ændringsforslag:

"Økonomiudvalget anmoder Økonomiforvaltningen om at sikre, at alle fremtidige anmodninger om overførsler er velbeskrevne og argumenterede, dog således at der fortsat kan overføres midler til udvalgenes senere og selvstændige disponering i det kommende budgetår. Økonomiudvalget tilkendegiver samtidig, at udvalgenes adgang til at disponere inden for de samlede budgetrammer, der er tildelt de enkelte udvalg fastholdes, ligesom overførselsadgangen i øvrigt fastholdes uændret."

Økonomiudvalget besluttede at fortsætte behandlingen af sagen på næste møde.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. juni 2004

Overborgmesteren stillede følgende forslag til finansieringen af 6. at:

"Udgiften på 7,3 mill. kr. til udvidelsen af gymnasiekapaciteten mellemfinansieres på kassen. I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2005 tages der endelig stilling til, om udgiften skal dækkes via et lån til Uddannelses- og Ungdomsudvalget eller skal finansieres af kommunens økonomiske råderum i 2005."

Forslaget blev anbefalet uden afstemning.

Søren Pind stillede følgende ændringsforslag til 8. at (genfremsat fra sidste møde):

"Økonomiudvalget anmoder Økonomiforvaltningen om at sikre, at alle fremtidige anmodninger om overførsler er velbeskrevne og argumenterede, dog således at der fortsat kan overføres midler til udvalgenes senere og selvstændige disponering i det kommende budgetår. Økonomiudvalget tilkendegiver samtidig, at udvalgenes adgang til at disponere inden for de samlede budgetrammer, der er tildelt de enkelte udvalg fastholdes, ligesom overførselsadgangen i øvrigt fastholdes uændret."

For stemte 5 medlemmer: O, V og Ø

Imod stemte 8 medlemmer: A, B, C, D og F

Ændringsforslaget blev således forkastet.

 

Overborgmesteren stillede følgende ændringsforslag til 8. at:

"Økonomiudvalget anmoder Økonomiforvaltningen om, i god tid inden næste overførselssag, at fremlægge en sag for Økonomiudvalget med forslag til de regler, der skal gælde for overførslerne."

For stemte 8 medlemmer: A, B, C, D og F

5 medlemmer undlod: O, V og Ø

Ændringsforslaget blev godkendt.

 

Der blev stemt om den således ændrede indstilling:

For stemte 8 medlemmer: A, B, C, D og F

5 medlemmer undlod: O, V og Ø

Indstillingen blev hermed anbefalet (8. at i den oprindelige indstilling var dermed bortfaldet og går ikke videre til Borgerrepræsentationen)

 

B, C og D afgav følgende bemærkning:

"Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Centrum-Demokraterne går i princippet ind for overførselsadgang, men partierne finder, at det ikke er sandsynliggjort, at alle de overførte beløb kan blive anvendt til de respektive formål i 2004, hvorfor en del af midlerne burde have været genstand for en tværgående prioritering."

 

 

 

 

RESUME

Københavns Kommune giver som mange andre (amts)kommuner mulighed for, at der kan overføres uforbrugte midler mellem årene. Overførselsadgangen giver udvalgene mulighed for hensigtsmæssig økonomisk styring mellem årene.

Borgerrepræsentationen har tidligere tiltrådt overførsler på 540 mill. kr. fra 2003 til budget 2004, hovedsageligt til igangværende anlægsopgaver (BR 592/03, BR 598/03, BR 32/04, BR 65/04, BR 137/04). Disse overførsler er sket ud fra en foreløbig vurdering af regnskabet for 2003.

Nu foreligger det endelige regnskab 2003, og på baggrund heraf stilles forslag om overførsel af yderligere 833 mill. kr. fra 2003 til budget 2004 i overensstemmelse med Københavns Kommunes overførselsregler.

De samlede overførsler fra 2003 til 2004 vil herefter udgøre 1.373 mill. kr., svarende til 3 pct. af kommunens samlede bruttodrifts- og anlægsudgifter. Det svarer til niveauet for overførsler for sammenlignelige kommuner. Der er dog tale om en stigning i det samlede overførselsbeløb på godt 0,3 mia. kr. i forhold til sidste år, primært på anlægsområdet, mens overførslerne på driftsområdet er på niveau med tidligere år.

I forbindelse med vurderingen af de af udvalgene ansøgte overførselsbeløb redegøres der i denne indstilling blandt andet for udvalgenes mindreforbrug i 2003, interne lån optaget af udvalgene i tidligere år samt tildelingen af demografimidler sammenholdt med den faktiske demografiske udvikling.

Desuden foreslås kommunens overførselsregler præciseret, således at Borgerrepræsentationen skal tage særskilt stilling til overførsel af midler til alle aktiviteter, der ikke tidligere eksplicit er besluttede af Borgerrepræsentationen. Herved tydeliggøres i højere grad Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens prioriteringsmuligheder.

Overførslerne for de enkelte udvalg opdeles derfor i følgende 2 hovedkategorier:

1.      Overførsler til aktiviteter særskilt besluttede af Borgerrepræsentationen.

2.      Overførsler til aktiviteter der ikke er besluttede Borgerrepræsentationen.

I den første kategori kan der umiddelbart foretages overførsel af midler, da der er tale om midler til aktiviteter, som Borgerrepræsentationen i konkrete sager eller i budgettet tidligere særskilt har tiltrådt.

I den anden kategori er der tale om overførsel af midler til aktiviteter, der ikke er særskilt besluttede i Borgerrepræsentationen. For overførsler i kategorien indstilles det, at de tiltrædes i de tilfælde, hvor det bevillingsmæssige grundlag for overførslen er på plads, dvs. at der er et mindreforbrug i regnskabet, og når de formelle krav til en dækkende beskrivelse af aktivitet, formål og beløb mv. er opfyldt.

For overførsler af midler til ikke besluttede aktiviteter, hvor de formelle krav om en dækkende beskrivelse af aktiviteten mv. ikke er opfyldt, eller hvor de ønskede overførsler har karakter af en hensættelse til en udgift, der senere ud fra det af udvalgene beskrevne kan tænkes anvendt til andre formål, foreslås overførslerne placeret i en pulje under det enkelte udvalg til senere udmøntning efter forelæggelse for Borgerrepræsentationen.

Kommunens overførselsregler foreslås herudover præciseret, så udvalgene tidligere på året kan søge midler overført til igangværende anlægsaktiviteter. Stillingtagen til de tidlige overførsler vil ske på grundlag af en foreløbig vurdering af regnskabet.

Alle overførslerne sker i henhold til reglerne ved tillægsbevilling efter konkret stillingtagen af Borgerrepræsentationen. De justerede overførselsregler fremgår af bilag 3 til denne indstilling.

Tabel 1: Udvalgenes overførselsadgang

Mill. kr., rammebelagte områder

Mindreforbrug i regnskab 2003 (1)

Korrektion af overførselsadgang

Kan søges overført

Revisionsdirektoratet

0,6

0

0,6

Økonomiudvalget

525,1

-46,3

478,8

Kultur- og Fritidsudvalget

125,7

11,1

136,8

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

133,5

0

133,5

Sundheds- og Omsorgsudvalget

-13,5

0

-13,5

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

444,9

-87,4

357,5

Bygge- og Teknikudvalget

254,8

-91,9

162,9

Miljø- og Forsyningsudvalget

133,1

-16,9

116,2

I alt

1.604,1

-231,4

1.372,8

(1) Et minus angiver et merforbrug, der i henhold til reglerne skal tilbagebetales.

I tabel 1 er opgjort det finansielle grundlag for udvalgenes overførsler af uforbrugte midler fra 2003 til budget 2004.

Udvalgenes overførselsadgang er korrigeret for udgiftsområder eller aktiviteter, der i henhold til overførselsreglerne ikke kan overføres, tidligere beslutninger truffet af Borgerrepræsentationen om anvendelse af mindreforbrug til andre formål (f.eks. gældsnedbringelse) mv. Korrektionerne er specificeret i bilag 4 til denne indstilling.

I tabel 2 nedenfor er opgjort de samlede overførsler til budget 2004 opdelt på overførsler tidligere besluttet af Borgerrepræsentationen og overførsler foreslået i denne indstilling.

 

Tabel 2: Samlede overførsler til budget 2004.

Mill. kr., rammebelagte områder

Tidligere

Overført

Foreslås overført i denne sag

Overføres

 i alt

Revisionsdirektoratet

0

0,6

0,6

Økonomiudvalget (*)

299,0

179,8

478,8

Kultur- og Fritidsudvalget

103,9

32,9

136,8

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

50,3

83,2

133,5

Sundheds- og Omsorgsudvalget

0

-13,5

-13,5

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

61,2

296,3

357,5

Bygge- og Teknikudvalget

15,2

147,7

162,9

Miljø- og Forsyningsudvalget

9,9

106,3

116,2

I alt

539,5

833,3

1.372,8

* Af de 299,0 mill. kr. er 20 mill. kr. givet som lån til forskerparken Symbion.

 

I tabel 3 nedenfor er de foreslåede overførsler opdelt i de to overordnede hovedkategorier:

1.      Overførsler til aktiviteter særskilt besluttede af Borgerrepræsentationen.

2.      Overførsler til aktiviteter der ikke er besluttede Borgerrepræsentationen

 

Tabel 3. Forslag om overførsler opdelt på hovedkategorier.

Kultur- og Fritidsudvalget

Mill. kr., rammebelagte områder

Tidligere besluttet af BR 

Ikke tidligere besluttet af BR

Pulje til senere udmøntning i BR

 

I alt

Revisionsdirektoratet

 

0,6

 

0,6

Økonomiudvalget

120,7

53,6

5,5

179,8

29,3

0,6

3,0

32,9

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

83,2

 

 

83,2

Sundheds- og Omsorgsudvalget

-13,5

 

 

-13,5

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

89,3

181,9

25,0

296,2

Bygge- og Teknikudvalget

97,7

40,4

9,8

147,7

Miljø- og Forsyningsudvalget

8,0

98,3

 

106,3

I alt

414,7

375,4

43,3

833,3

 

Nogle af de foreslåede overførsler er omfattet af regeringens lovforslag (L192) om en statslig godkendelsesordning for visse kommunale anlægsprojekter mv., dvs. kræver godkendelse i Indenrigs- og Sundhedsministeriet inden de kan igangsættes. Økonomiforvaltningen vil fremsende en samlet ansøgning til Indenrigs- og Sundhedsministeriet herom efter Borgerrepræsentationens behandling af denne indstilling.

Den samlede budgetvirkning af overførslerne og øvrige tillægsbevillinger givet til budget 2004 fremgår af bilag 5.

Ud over overførsler fra 2003 til 2004 stilles i denne indstilling forslag om en række budgetomplaceringer mv. til budgettet for 2004 af mere bevillingsteknisk karakter og uden kassemæssig virkning. De foreslåede omplaceringer mv. fremgår af bilag 2.

 

SAGSBESKRIVELSE

I denne indstilling foreslås der i henhold til kommunens bevillingsregler overført midler mellem regnskab 2003 og budget 2004. I indstillingens afsnit 1 er først redegjort for kommunens overførselsregler.

Herefter er der i afsnit 2 redegjort for grundlaget for en vurdering af udvalgenes overførsler, herunder udvalgenes mindreforbrug i regnskab 2003, de afsatte demografimidler og opsparede midler på decentrale institutioner mv.

I afsnit 3 er forslag til overførsler for udvalgene gennemgået med udgangspunkt i kommunens overførselsregler.

Afsnit 4 omfatter en række forslag til bevillingsmæssige ændringer af teknisk karakter. Endeligt redegøres der i afsnit 4 for justeringer af kommunens afdrag i 2004.

 

1. Kommunens regler for bevillingsoverførsler

Udvalgene kan ifølge kommunens bevillingsregler anmode om overførsler af midler mellem budgetårene på de rammestyrede udgiftsområder (drift og anlæg). Overførselsadgangen giver udvalgene fleksibilitet og mulighed for hensigtsmæssig økonomisk styring mellem årene.

Overførsel af midler sker i Københavns Kommune efter følgende hovedprincip:

 

1.      Et mindreforbrug i et regnskabsår på de rammebelagte udgiftsområder kan overføres til det følgende budgetår, forudsat at den samlede budgetramme for udvalget overholdes i regnskabsåret.

2.      Et merforbrug i regnskabsåret på de rammebelagte udgiftsområder skal tilbagebetales i efterfølgende år af udvalget.

 

Overførsler sker ved tillægsbevilling til budget 2004 efter konkret stillingtagen af Borgerrepræsentationen. Tillægsbevillingerne er budgetmæssigt neutrale for kommunen, idet de modsvares af et tilsvarende mindreforbrug i 2003.

 

1.1. Præcisering af principperne for overførsler

I det følgende er foretaget en præcisering af principperne for overførsler baseret på de eksisterende overførselsregler.

På baggrund af den seneste overførselssag (BR 137/04) samt enkelte andre sager behandlet i Økonomiudvalget efter påsken, herunder sag om justering af demografi i 2005 (ØU 126/04) og sag om regnskab 2003 (ØU 136/04), har Økonomiudvalget tilkendegivet, at der skal ske en præcisering af kommunens overførselsregler.

Fra Økonomiudvalget har der været et ønske om, at der i højere grad sker en synliggørelse af mulighederne for politisk prioritering i forbindelse med Borgerrepræsentationens vurdering af overførslerne. Det skal blandt andet ske ved en tydeligere opdeling i overførsler til aktiviteter, som Borgerrepræsentationen tidligere har besluttet, og overførsel af midler til aktiviteter, som ikke tidligere eksplicit er besluttede af Borgerrepræsentationen. Desuden har Økonomiudvalget i forlængelse heraf tilkendegivet, at kravene til beskrivelse af aktiviteterne i overførselssagerne bør skærpes.

Det foreslås på den baggrund, at udvalgenes overførsler opgøres og vurderes i forhold til:

1.      Overførsler til aktiviteter særskilt besluttede af Borgerrepræsentationen.

2.      Overførsler til aktiviteter der ikke er besluttede af Borgerrepræsentationen

I den første kategori kan der umiddelbart foretages overførsel af midler, da der er tale om midler til aktiviteter, som Borgerrepræsentationen i enkelte sager eller i budgettet tidligere særskilt har tiltrådt.

I den anden kategori er der tale om overførsel af midler til aktiviteter, der ikke er særskilt besluttede i Borgerrepræsentationen. For overførsler i kategorien indstilles det, at overførslerne tiltrædes i de tilfælde, hvor det bevillingsmæssige grundlag for overførslen er på plads, dvs. at der er et mindreforbrug i regnskabet, og de formelle krav til en dækkende beskrivelse af aktivitet, formål og beløb mv. er opfyldte.

For overførsler af midler til ikke besluttede aktiviteter, hvor de formelle krav om en dækkende beskrivelse af aktivitet mv. ikke foreligger, eller hvor de ønskede overførsler har karakter af en hensættelse til en udgift, der senere ud fra det af udvalget beskrevne kan tænkes anvendt til andre formål, foreslås overførslerne placeret i en pulje under det enkelte udvalg til senere udmøntning efter forelæggelse for Borgerrepræsentationen.

Det skal bemærkes, at midler under kategori 2 kan være midler, der søges overført til aktiviteter, som de enkelte fagudvalg har besluttet inden for udvalgets ramme i regnskabsåret, eller besluttet anvendt til nye aktiviteter i det følgende år. Endvidere kan det være midler til forvaltningernes løbende drift som f.eks. forsinket udmøntede lønmidler, kontraktaftalte løbende IT-investering, forskydninger i køb/salg af pladser med andre kommuner og lignende.

I 2004 foretages forsøgsvis to samlede overførselssager, en tidlig overførselssag, der blev forelagt Borgerrepræsentationen i marts måned (BR 137/04) og denne ordinære overførselssag. Den tidlige overførselssag er fremlagt på baggrund af en foreløbig vurdering af regnskabet for 2003.

Formålet med en tidlig overførsel er at undgå uhensigtsmæssige og fordyrende forsinkelser for i igangværende eller planlagte anlægsprojekter.

På baggrund af erfaringerne med dette års tidlige overførselssag har der vist sig et behov for en tydeliggørelse af kriterierne for en tidlig overførsel af midler. Det foreslås derfor i kommunens overførselsregler præciseret, at en tidlig overførsel af midler kan ske til:

·        Igangværende anlægsprojekter, hvor bindende aftale om projektets gennemførelse er indgået senest den 31. december i det seneste regnskabsår.

·        Tværgående drifts- og anlægspuljer afsat under Økonomiudvalget, hvor puljens formål, beløb mv. enten er beskrevet i en særskilt sag vedtaget af Borgerrepræsentationen eller er opført i budgettet med angivelse af formål og beløb mv.

 

Ovenstående principper og de foreslåede justeringer af kommunens overførselsregler fremgår af bilag 3, hvor reglerne desuden er beskrevet uddybende.

Overordnet set har kommunens overførselsregler til formål at sikre udvalgene fleksibilitet i den økonomiske styring både i forhold til større flerårige investeringer og i forhold til den løbende drift.

Før kommunens overførselsadgang blev gjort generel, var der en tendens til, at uforbrugte midler blev anvendt sidst på året og investeringer iværksat i slutningen af året, uanset om det ud fra en overordnet planlægningsmæssig og økonomisk betragtning var optimalt. En indikator herpå er, at det samlede mindreforbrug i kommunens regnskab blev væsentlig større, da overførselsadgangen med virkning fra regnskab 1999 blev lempet.

Kommunens overførselsregler giver således incitamenter og danner grundlag for hensigtsmæssige økonomiske dispositioner i forvaltninger og enkeltinstitutioner.

 

2. Udvalgenes anmodning om overførsler

Borgerrepræsentationens vurdering af adgangen til overførsel af uforbrugte midler sker blandt andet på grundlag af udvalgenes regnskab for det foregående år samt gæld fra interne lån optaget i tidligere år.

Herudover foretages ved overførsel af midler fra 2003 til budget 2004 en vurdering af uforbrugte demografimidler, dvs. ekstra midler afsat i budgettet til imødekommelse af de demografiske udgiftsbehov.

Endelig er der redegjort for udvalgenes anmodninger om overførsel af uforbrugte midler opsparet på decentrale institutioner.

 

2.1 Mindreforbrug i regnskab 2003

Udvalgenes mindreforbrug i regnskab 2003 kan sammenfattes således:

 

Tabel 4: Mindreforbrug i 2003 på rammebelagt drift og anlæg.

< td width=94 valign=bottom style='width:70.85pt;border:solid windowtext 1.0pt; border-left:none;mso-border-left-alt:solid windowtext .5pt;mso-border-alt: solid windowtext .5pt;padding:0cm 3.5pt 0cm 3.5pt;height:20.25pt'>

I alt

Mill. kr., rammebelagte områder

Drift

Anlæg

Revisionsdirektoratet

-0,6

 

-0,6

Økonomiudvalget

-149,5

-375,6

-525,1

Kultur- og Fritidsudvalget

-19,8

-105,8

-125,6

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

-12,8

-120,7

-133,5

Sundheds- og Omsorgsudvalget

25,4

-11,9

13,5

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

-386,3

-58,6

-444,9

Bygge- og Teknikudvalget

-23,2

-231,6

-254,8

Miljø- og Forsyningsudvalget

-72,1

-61,0

-133,1

Mindreforbrug i alt

-638,9

-965,2

-1.604,1

Korrektioner

102,3

129,2

226,9

Overførselsbeløb i alt

-536,6

-836,0

-1.372,8

Heraf tidligere overført

68,9

470,6

539,5

Forslås overført i denne sag

467,7

364,2

833,3

Note: Et minus angiver et mindreforbrug, der kan søges overført.

 

Samlet set havde udvalgene i 2003 et mindreforbrug på 1.604 mill. kr. på de rammebelagte drifts- og anlægsområder. En del af de uforbrugte midler skal korrigeres for udgiftsområder, der i henhold til overførselsreglerne ikke kan søges overført. Disse korrektioner er uddybet i bilag 4 til indstillingen.

I alt kan der overføres 1.373 mill. kr. fra 2003 til budget 2004. Borgerrepræsentationen har i tidligere sager truffet beslutning om overførsel af samlet 540 mill. kr. (BR 592/03, BR 598/03, BR 32/04, BR 65/04, BR 137/04). Herudover foreslås der i denne indstilling overført 833 mill. kr., heraf 364 mill. kr. til anlæg og 468 mill. kr. til drift.

Overførsler for 144 mill. kr. – heraf 93 mill. til anlæg og 51 mill. kr. til drift - er planlagte overførsler. Det vil sige, at det ved vedtagelse af budgettet var ventet eller forudsat, at en del af midlerne skulle anvendes i følgende budgetår.

De samlede overførsler fra 2003 til 2004 udgør 3 pct. af kommunens bruttodrifts- og anlægsudgifter. Det svarer til niveauet for overførsler for sammenlignelige kommuner. I forhold til sidste år er der tale om en stigning det samlede overførselsbeløb på godt 0,3 mia. kr. primært på anlægsområdet, mens overførslerne på driftsområdet er på niveau med tidligere år.

De større overførsler på anlægsområdet skyldes flere ekstraordinære anlægsprojekter, hvor anlægsbevillingerne blev givet relativt sent på året, herunder Borgerrepræsentationens beslutninger om flerårige anlægsinvesteringer i forbindelse med Børneplanen og udmøntningen i 2002 af provenuet på 0,4 mia. kr. i forbindelse med at kommunen valgte at selvbudgettere skattegrundlaget i 2000. Overførslerne på driftsområdet skyldes bl.a. puljemidler til aktiviteter, der forskydes over årsskiftet, samt det forhold, at flere decentrale institutioner som følge af forvaltningernes interne opsparingsordninger opbygger reserver til investeringer og lignende i det følgende år.

 

2.2 Udvalgenes gæld på interne lån

Overførsel af et mindreforbrug i regnskabsåret skal vurderes i lyset af udvalgets gæld vedrørende interne lån optaget i foregående år.

Af bilag 5 fremgår udvalgenes afdrag på interne lån opgjort ultimo 2003 for perioden 2005-2008.

Der er kun i mindre omfang tale om gæld på interne lån, og udvalgenes tilbagebetaling af de optagne lån er indarbejdet i form af rammekorrektioner i budget 2004 og frem. Der er således ikke foreslået korrektioner for udvalgenes gæld fra tidligere år i denne indstilling.

 

2.3 Demografimidler afsat i 2003

Hvert år i budgettet bliver der på grundlag af befolkningsprognoserne afsat midler til drift og anlæg for at imødekomme efterspørgslen efter kommunale serviceydelser på børne- og ungeområderne samt ældreområdet.

I 2003 har den faktiske udvikling i befolkningstallet i København været lavere end den udvikling, der blev forventet i befolkningsprognoserne, der lå til grund for tildelingen af demografimidler i budget 2003.

 

Tabel 5. Befolkningsvæksten i Københavns Kommune i 2003 fordelt på aldersgruppe, antal personer. Kilde: Statistisk kontor.

 

0-2 årige

3-5 årige

6-16 årige

17-65 årige

66-74 årige

75+ årige

I alt

Faktisk

159

123

1.007

1.112

-538

-1.484

379

Prognose

384

438

1.464

1.558

-297

-924

2.623

Forskel

-225

-315

-457

-446

-241

-560

-2.244

1) Et minus angiver et fald i antallet af personer i den pågældende befolkningsgruppe og under forskellen at den faktiske befolkningsudvikling er lavere end forudsat i prognosen.

Tabel 5 viser, at væksten har været lavere end forudsat. I prognosen var der forudsat en befolkningstilvækst på 2.623 personer, mens den faktiske befolkningsudvikling viste en vækst på 379 personer. Dermed var befolkningstilvæksten 2.244 personer lavere end forudsat i prognosen.

I budget 2003 blev der afsat ekstra 368 mill. kr. til demografi. Det faktiske udgiftsbehov kan nu opgøres til 140 mill. kr., hvilket er 228 mill. kr. mindre end forudsat. Der er således sket en mertildeling af demografimidler på 228 mill. kr. i forhold til, hvad den faktiske demografiske udvikling på serviceområder under Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tilsiger.

Nedenfor i tabel 6 er opgjort, hvor stort et beløb udvalgene har fået udlagt i drifts- og anlægsmidler på de enkelte serviceområder ud over, hvad den faktiske befolkningsudvikling tilsiger.

 

Tabel 6: Områder med mertildelt demografi for 2003

Mill. kr.

Dagpasning

Døgnanbringelse

Folke-skole

Hjemmepleje

Øvrige

I alt

UUU, drift

8,9

1,3

22,2

 

2,0

34,4

UUU, anlæg

18,6

 

 

 

2,4

21,0

< span style='font-size:11.0pt'>SOU, drift

 

 

1,0

24,3

1,2

26,5

FAU, drift

42,3

7,0

0,1

0,9

1,9

52,1

FAU, anlæg

93,7

 

 

 

 

93,7

I alt

136,5

8,3

23,3

25,2

7,5

227,7

Note: "Øvrige" omfatter blandt andet driftsmidler på 1,3 mill. kr. til gymnasier og HF under UUU, anlægsmidler på 2,4 mill. kr. til Ungdomsklubber under UUU samt driftsmidler på 1,2 mill. kr. til handicappede voksne under FAU.

På anlægsområderne er i budget 2004 udl agt 115 mill. kr. ud over, hvad den faktiske demografiske udvikling tilsiger til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Størstedelen af disse anlægsmidler indgår til finansiering af kommunens børneplan, og bør derfor vurderes i et langsigtet perspektiv i relation til opfyldelse af målene i børneplanen.

Til drift af pladser er udlagt 113 mill. kr. udover, hvad den faktiske demografiske udvikling tilsiger. Denne mertildeling optræder desuden i udvalgenes rammer for 2004 og frem.

Med de nuværende regler for overførsler korrigeres udvalgenes overførselsadgang som udgangspunkt ikke som følge af mertildeling af demografi.

I forhold til anvendelse af demografimidler er det besluttet, at udvalgene skal indhente Økonomiudvalgets godkendelse af, at uforbrugte demografimidler søges anvendt til andre formål end oprindeligt forudsat i budgettet (ØU 416/03).

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har i oktoberprognosen til Økonomiudvalget redegjort foreløbigt for anvendelsen af demografimidler på undervisningsområdet (ØU 382/03). Der foreligger imidlertid ikke en samlet endelig rapportering fra udvalgene om anvendelsen af demografimidlerne i 2003.

Det foreslås derfor, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget, Sundheds- og Omsorgsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget senest ultimo juli 2004 fremsender en redegørelse til Økonomiudvalget om anvendelsen af demografimidlerne afsat i 2003. Af hensyn til udvalgenes muligheder for at nå at behandle redegørelsen kan forvaltningerne fremsende redegørelsen med forbehold for udvalgsgodkendelse, som skal foreligge senest den 12. august 2004.

Økonomiudvalget besluttede desuden den 20. januar 2004 i forbindelse med godkendelsen af Indkaldelsescirkulæret for 2005 (ØU 19/2004), at de demografiberørte forvaltninger forpligtes til at foretage en rapportering til Økonomiudvalget i forbindelse med de kvartalsvise regnskabskalkuler for 2004, såfremt det faktiske demografiske udgiftsbehov viser sig mindre end det budgetterede (tilbagemeldingspligt ved mertildeling af demografimidler).

I 2004 vil Økonomiudvalget således løbende blive orienteret om eventuelle forventede afvigelser mellem budgetteret og faktisk demografisk udgiftsbehov, første gang i regnskabsprognosen pr. 28. april, der ventes fremlagt på Økonomiudvalgets næste møde.

 

2.4 Institutionernes opsparing

Flere udvalg har på linie med kommunens generelle overførselsregler etableret overførselsadgang for decentrale institutioner, dvs. interne opsparingsordninger for institutionerne. Tilsvarende har flere forvaltninger indgået aftale om en opsparingsmulighed med flere af kommunens kontraktenheder, hvor det i aftalen er forudsat, at uforbrugte midler kan overføres under forudsætning af godkendelse heraf i Borgerrepræsentationen.

Kontaktenheder omfatter f.eks. Skatte- og Registerforvaltningen under Økonomiudvalget, medborgerhuse under Kultur- og Fritidsudvalget, RIA under Bygge- og Teknikudvalget o.lign. Decentrale institutioner er daginstitutioner, fritidshjem, skoler, gymnasier, handicapinstitutioner o.lign.

Ud fra udvalgenes indberetninger til denne indstilling kan der for institutionerne netto opgøres en opsparing på 74 mill. kr., fordelt med 15 mill. kr. på kontraktenheder og 59 mill. kr. på decentrale institutioner.

Kontraktenheders og decentrale institutioners opsparing udgør en væsentlig andel af kommunens samlede overførsler. Økonomiforvaltningen vurderer, at udvalgenes interne opsparingsordninger er hensigtsmæssige i forhold til den løbende økonomiske styring i kontraktenhederne og de decentrale institutioner.

Ved vurdering af udvalgenes overførselsadgang bør derfor tages særligt hensyn til udvalgenes mulighed for at overføre interne opsparingspuljer for decentrale institutioner og for kontraktenheder i det omfang, der er indgået kontrakt herom.

2.5 Vurdering af udvalgenes anmodninger om overførsler

På baggrund af reglerne for overførsler i afsnit 1 og gennemgangen i afsnit 2 vil vurderingen af udvalgenes anmodninger om overførsler ske med udgangspunkt i, at der kan ske overførsler af mindreforbrug efter godkendelse i Borgerrepræsentationen med udgangspunkt i kommunens overførselsregler og under følgende forudsætninger:

-        Midler til aktiviteter, hvorom der tidligere er truffet særskilt beslutning af Borgerrepræsentationen, kan ventes overført.

-        Midler til aktiviteter, der ikke tidligere særskilt er besluttede af Borgerrepræsentationen, kan ventes overført under forudsætning af, at de formelle krav til tillægsbevilling er opfyldt, dvs. der foreligger en dækkende beskrivelse af aktiviteten/projektet med angivelse af formål, beløb, bevilling mv.

-        Midler til interne opsparingsordninger aftalt med decentrale institutioner eller kontraktenheder kan ventes overført.

De af et udvalgs overførselsanmodninger, der ikke er omfattet af ovenstående punkter, foreslås overført til en pulje under udvalget til senere udmøntning efter forelæggelse for Borgerrepræsentationen. Det gælder ikke besluttede aktiviteter, hvor de formelle krav om en dækkende beskrivelse ikke er opfyldt. Det vil blandt andet sige ikke tilstrækkelig grad beskrevne puljer, aktiviteter, projekter og/eller beløb samt midler afsat til den løbende drift eller projekter i de enkelte forvaltninger, uanset om de fra forvaltningens side var planlagte i budget 2003 eller om der er tale om nye aktiviteter besluttet af fagudvalget. Desuden indgår i puljen ønskede overførsler, der har karakter af en hensættelse til en udgift, der senere ud fra det af udvalgene beskrevne kan tænkes anvendt til andre formål.

3. Forslag til overførsler

Nedenfor er overførslerne gennemgået for de enkelte udvalg. Udvalgenes indsendte anmodninger om overførsler af midler mv. er vedlagt som bilag 7. Oversigt over de foreslåede overførsler findes i bilag 1a (overførsler til aktiviteter der tidligere er besluttet), bilag 1b (overførsel til ikke tidligere besluttede aktiviteter) samt 1c (overførsler til pulje).

 

Tabel 7. Forslag om overførsler til budget 2004.

Mill. kr., rammebelagte områder

Tidligere besluttet af BR 

Ikke tidligere besluttet af BR

Pulje til senere udmøntning i BR

I alt

Revisionsdirektoratet

 

0,6

 

0,6

Økonomiudvalget

120,7

53,6

5,5

179,8

Kultur- og Fritidsudvalget

29,3

0,6

3,0

32,9

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

83,2

 

 

83,2

Sundheds- og Omsorgsudvalget

-13,5

 

 

-13,5

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

89,3

181,9

25,0

296,2

Bygge- og Teknikudvalget

97,7

40,4

9,8

147,7

Miljø- og Forsyningsudvalget

8,0

98,3

 

106,3

I alt

414,7

375,4

43,3

833,3

 

Nedenfor er for hvert udvalg foretaget en opsummering af aktiviteterne i bilag 1a under ét, da der er tale om aktiviteter, der tidligere er truffet særskilt beslutning om af Borgerrepræsentationen.

De øvrige overførsler, samlet i bilag 1b., til aktiviteter ikke tidligere besluttede af Borgerrepræsentationen, men som er dækkende beskrevet m.h.t. formål, aktivitet og beløb, er beskrevet mere uddybende i det nedenstående.

Hertil kommer de i bilag 1c. foreslåede overførsler. Disse overførsler summeres i det følgende for hvert udvalg, og indstilles placeret i en pulje under hvert udvalg til senere udmøntning. Udvalgenes og Revisionsdirektoratets anmodninger om overførsler fremgår af bilag 7.

 

3.1 Revisionsdirektoratet

Tabel 8. Revisionsdirektoratet, mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på de rammebelagte områder

0,6

Foreslås overført i denne sag

0,6

Overførsler til ikke tidligere besluttede aktiviteter

0,6

Anmodning om overførsler

0,6

 

Revisionen har et samlet mindreforbrug på 0,6 mill. kr. i regnskabet for 2003.

Revisionen har søgt om overførsel af hele beløbet til et IT-baseret revisionsstøtteværktøj. Der er tale om en aktivitet, der ikke tidligere eksplicit er besluttet af Borgerrepræsentationen.

Det indstilles, at der overføres 0,6 mill. kr. til budget 2004, jf. bilag 1b.

 

3.2 Økonomiudvalget

Tabel 9.  Økonomiudvalget, mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på de rammebelagte områder

525,1

Korrektioner, jf. bilag 4

-46,3

Tidligere overført (BR 137/04)

299,0

Foreslås overført i denne sag

179,8

Beløb der overføres til aktiviteter besluttet af BR

120,7

Overførsler til ikke tidligere besluttede aktiviteter

53,6

Pulje til senere udmøntning i BR

5,5

Udvalgets anmodning om overførsler

179,8

 

Regnskabet for Økonomiudvalget viser et samlet mindreforbrug på 525 mill kr. Efter korrektioner på 42 mill. kr. kan der overføres 483 mill. kr., hvoraf 299 mill. kr. er overført tidligere (BR 137/2004). For Økonomiudvalget anmodes der om, at der overføres 179,8 mill. kr., heraf 153 mill. kr. på rammebelagt drift og 26,8 mill. kr. på rammebelagt anlæg.

 

Overførsel til aktiviteter besluttet af Borgerrepræsentationen

I alt 120,7 mill. kr. anmodes overført til aktiviteter, der er besluttet af Borgerrepræsentationen jf. bilag 1a.

 

Overførsler til ikke tidligere besluttede aktiviteter

I alt 53,6 mill. kr. anmodes overført til aktiviteter med en dækkende beskrivelse af aktiviteten/projektet:

Rammebelagte driftsområder, økonomisk forvaltning: Opsparing i kontraktenheder:

Skatte- og Registerforvaltningen overfører et samlet mindreforbrug på i alt 15,2 mill. kr., som hovedsageligt skyldes forlængelse af byggeperioden for ombygningsarbejder, udsættelse af etablering af fælles ekspedition samt udskydelse af indkøb af kontorinventar og EDB-udstyr og systemer til 2004.

 

Københavns Kursuscenter overfører merforbrug på i alt 5,0 mill. kr. Det skyldes hovedsagligt EU-projekt IT-ALFA, hvor indtægten for EU-projektet på 4,691 mill. kr. ikke nåede at blive bogført i 2003. Beløbet vil blive dækket ind primo 2004. Der er tale om et 2-årigt projekt som først endeligt afsluttes med udgangen af 2004.

 

Rammebelagte driftsområder, Økonomisk forvaltning, drift

Byudvikling: Der ønskes overført midler til at imødekomme betalingsforskydninger for Metroens 4. etape, betaling til fredningsnævnet samt aktivitetsforskydning m.h.t. kommuneplanstrategien som først forventes gennemført i 2004. Der ønskes overført i alt 2,0 mill. kr.

 

Økonomiforvaltningen drift: IT, Information og kommunikation

Fælles IT sikkerhedsløsning: Udbudet af fælles IT-sikkerhedsløsning er udskudt til 2004. Der ønskes derfor overført 5,4 mill. kr. til udbuddet i 2004.

Til uddannelse og omlægning af lønanvisningen ønskes overført 10 mill. kr.

 

Økonomiforvaltningen drift: Politisk sekretariatsbetjening

Demokrati- og serviceudvikling: Midlerne forventes først anvendt i 2004, dels til dialog med lokale kræfter om nærdemokrati, udmøntning af midler til lokale projekter under Valby Lokaludvalg samt udgifter til servicecenterportalen i forbindelse med etablering af Servicecentre. Der ønskes overført 3 mill. kr.

 

Møde- og dagsordensystem m.v.: Overførslen ønskes gennemført, da der stadig mangler, at betale leverandøren i.h.t. kontrakt. Der ønskes overført 447.000 kr.

 

Rådgivende Integrationsudvalg: Midler i udvalget udmøntes først i 2004, hvorfor der ønskes overført 486.000 kr.

 

Rammebelagt drift, øvrige

Erhvervsfremmeprojekter: Betalingsforskydning som skyldes indgåede aftaler i 2003 om erhvervsfremmeprojekter, hvor udgiften helt eller delvist falder i 2004. Der ønskes overført 2,1 mill. kr.

 

Personalemæssige omstillings- og udviklingsaktiviteter (KTO-midler): Skyldes tidsmæssige og aktivitetsforskydninger mellem de midler, der aftales ved OK-forhandlingerne og de aktiviteter der igangsættes. Der ønskes overført 10,5 mill. kr.

 

Rammebelagt, fælles anlæg

Trafik og nye boligområder: Puljen på 21,1 mill. kr. til Trafik og nye boligområder der forventes udmøntet i 2004.

 

Pulje til senere udmøntning i Borgerrepræsentationen

 

Der anmodes desuden overført 5,5 mill. kr. til pulje under Økonomiudvalget til senere udmøntning jf. bilag 1 c.

 

Det indstilles, at der overføres 179,8 mill. kr. til budget 2004, jf. bilag 1a, 1b og 1c.

 

 

3.3 Kultur- og Fritidsudvalget

 

Tabel 10. Kultur- og Fritidsudvalget, mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på de rammebelagte områder

125,7

Korrektioner, jf. bilag 4

11,1

Tidligere overført (BR 137/04)

Tidligere overført som enkeltsager (BR 32/04, BR 65/04, BR 84/04)

-69,4

-34,5

Foreslås overført i denne sag

32,9

Beløb der overføres til aktiviteter besluttet af BR

29,3

Overførsler til ikke tidligere besluttede aktiviteter

0,6

Overførsel til pulje til senere udmøntning i BR

3,0

Udvalgets anmodning om overførsler

32,9

 

Kultur- og Fritidsudvalget havde i 2003 et mindreforbrug på 125,7 mill. kr. Efter korrektioner og fradrag for tidligere overførsler kan der søges overført 32,9 mill. kr.

Kultur og Fritidsudvalget har anmodet om overførsel af 32,9 mill. kr. til 2004, heraf 10,9 mill. kr. på rammebelagt drift og 22,0 mill. kr. på rammebelagt anlæg.

 

Overførsler til aktiviteter besluttet af Borgerrepræsentationen

29,3 mill. kr. søges overført til tidligere aktiviteter tidligere besluttet af Borgerrepræsentationen, jf. bilag 1a.

 

Overførsler til ikke tidligere besluttede aktiviteter

Derudover søges om overførsel af 0,6 mill. kr. til følgende ikke besluttede aktiviteter, hvor kravene til beskrivelse er opfyldte, jf. bilag 1b.

 

Rammebelagt drift

0,2 mill. kr. til at imødegå påbud fra Arbejdstilsynet om en forbedring indeklima på Christianshavns Bibliotek

-1.8 mill. kr. som følge af overførselsadgangen for kontraktstyrede institutioner

1,6 mill. kr. som tilskud til Kløvermarkens Tennisklub til en tennishal

0,4 mill. kr. til samarbejde om kulturudveksling mellem København og Berlin.

0,1 mill. kr. til genopretning af Holmen

 

Overførsel til pulje til senere udmøntning i Borgerrepræsentationen

Der anmodes overført 3,0 mill. kr. til en pulje under Kultur- og Fritidsudvalget til senere udmøntning jf. bilag 1c.

 

 

Det indstilles, at der overføres 32,9 mill. kr. til budget 2004, jf. bilag 1a, 1b og 1c.

 

3.4 Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Tabel 11. Uddannelses- og Ungdomsudvalget, mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på de rammebelagte områder

133,5

Tidligere overført (BR 137/04)

50,3

Foreslås overført i denne sag

83,2

Beløb der overføres til aktiviteter besluttet af BR

83,2

Udvalgets anmodning om overførsler

83,2

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget havde i regnskab 2003 et mindreforbrug på 133,5 mill. kr., heraf 12,8 mill. kr. på rammebelagt drift.

Til igangsatte anlægsopgaver blev der i den tidlige overførselssag overført 50,3 mill. kr. (BR 137/04). I nærværende overførselssag foreslås overført 70,4 mill. kr. til gymnasium Ørestad, samt 12,8 mill. kr. på det rammebelagte driftsområde.

 

Overførsel til aktiviteter besluttet af BR

De 83,2 mill. kr., som Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen søger overført, er alle til aktiviteter/projekter, der tidligere er besluttet af Borgerrepræsentationen, jf. bilag 1.a.

I sag om udvidelse af de københavnske gymnasiers kapacitetsforhold besluttede Borgerrepræsentationen (BR 194/04), at finansieringen af udvidelser for 7,3 mill. kr. skal afklares i forbindelse med denne overførselssag.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen anbefaler i deres sag om anmodning om overførsler (U75/04), at der ikke sker en beskæring af anlægsprojektet Gymnasium i Ørestad, da det vil nødvendiggøre en fornyet vurdering af hele anlægsprojektet.

På det rammebelagte driftsområde er der ikke et mindreforbrug, der kan dække udgiften på 7,3 mill. kr., da hele mindreforbruget anmodes overført til tidligere besluttede aktiviteter.

Det indstilles, at der overføres 83,2 mill. kr. til budget 2004, jf. bilag 1a.

Det indstilles, at Borgerrepræsentationen tager stilling til finansieringen af kapacitetsudvidelser for 7,3 mill. kr. på københavnske gymnasier i 2004.

 

 

3.5 Sundheds- og Omsorgsudvalget

Tabel 12. Sundheds- og Omsorgsudvalget, mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på de rammebelagte områder

-13,5

Foreslås overført i denne sag:

-13,5

Internt lån

13,5

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets regnskab for 2003 viste et merforbrug på de rammebelagte områder på 13,5 mill. kr.

Overførsel til aktiviteter besluttet af BR

Sundheds- og Omsorgsudvalget har i forbindelse med indstilling om styrkelse af Sundhedsforvaltningens organisation (BR 56/03) fået tilsagn fra Borgerrepræsentationen om et internt lån på indtil 20 mill. kr. til dækning af merudgifter i forbindelse med etableringen af ny struktur. Der er i den pågældende indstilling besluttet et 5-årigt lån.

Det indstilles, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tildeles et internt lån, der tilbagebetales over en 5-årig periode med 3 mill. kr. årligt jf. bilag 1a. Den samlede ydelse på lånet udgør 15,1 mill. kr.

 

3.6 Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Tabel 13.  Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på de rammebelagte områder

444,9

Korrektioner, jf. bilag 4

-87,4

Tidligere overført (BR 137/04)

61,2

Foreslås overført i denne sag

296,3

Beløb der overføres til aktiviteter besluttet af BR

89,3

Overførsler til ikke tidligere besluttede aktiviteter

181,9

Pulje til senere udmøntning i BR

25,0

Udvalgets anmodning om overførsler

296,3

 

Familie – og Arbejdsmarkedsudvalget havde i 2003 et samlet mindreforbrug på 444,9 mill. kr. Efter korrektioner og fradrag for tidligere overførsler anmoder Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om at få overført 296,3 mill. kr., heraf 239,2 mill. kr. til rammebelagt drift og 57,1 mill. kr. til rammebelagt anlæg.

 

Overførsel til aktiviteter besluttet af BR

Der anmodes overført 89,3 mil. kr. til aktiviteter, der er besluttet af Borgerrepræsentationen jf. bilag 1.a.

 

Overførsler til ikke tidligere besluttede aktiviteter

Der anmodes om overførsel af 181,9 mill. kr. til følgende ikke besluttede aktiviteter.

 

Institutioners overførselsadgang

81,8 mill. kr., der vedrører opsparing i dag- og handicapinstitutioner samt mindreforbrug på institutionsdriften på specialinstitutioner

 

Tværgående puljer til kompetenceudvikling, ny løn mv.

8,0 mill. kr. til kompetenceudvikling, hvoraf 7,5 mill. kr. vedrører Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets andel af de i budget 2003 afsatte 21 mill. kr. til kompetenceudvikling i hele kommunen. Ansøgningsfristen var i oktober 2003 og projekterne forventes igangsat primo 2004.

10,1 mill. kr. til udbetaling af ny løn i 2004 på grund af ikke færdigforhandlet ny løn m.v.

 

Rammebelagt drift, servicetilbud til børnefamilier

8,0 mill. kr. til udskiftning af 6 såkaldte rumlepotter (busser) i 2004. I forlængelse af Borgerrepræsentationens beslutning om implementering af partikelfiltre har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttet at udskifte rumlepotterne, da det på grund af bussernes alder ikke kan betale sig at montere partikelfiltre.

 

Rammebelagt anlæg, servicetilbud til børnefamilier

25,0 mill. kr. til finansiering af første etape af renovering af institutionen på Kastelsvej. Forvaltningen har et stort renoveringsefterslæb på institutionen. Finansiering af renoveringen kan ske inden for forvaltningens samlede ramme.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har anmodet om en overførsel til driftsbudgettet. Økonomiforvaltningen vurderer, at aktiviteten har karakter af en anlægsaktivitet, og indstiller derfor overførslen givet som en rådighedsbevilling, der kan udmøntes som anlægsbevilling af Borgerrepræsentationen i en senere indstilling.

 

 

Rammebelagt drift, voksne med behov for serviceydelser

1,8 mill. kr. til betaling for ophold i 2003 på heldagsskolen 'Kirsebærhaven'. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har en udestående betaling til Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen vedrørende 2003, hvor udgiften skal betales i 2004.

 

Rammebelagt drift, handicappede

7,3 mill. kr. til invalidebiler, idet der i 2003 blev bevilget ekstraordinært mange invalidebiler, hvor en del af udgiften til disse først falder i 2004.

 

2,4 mill. kr. til betaling af manglende regninger fra andre kommuner vedrørende køb/salg af pladser. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har konstateret, at ikke alle regninger til køb og salg af pladser er blevet bogført i 2003. Der foreligger regninger på i alt 2,4 mill. kr., hvor udgiften først afholdes i 2004.

 

Rammebelagt anlæg, handicappede

9,6 mill. kr. til delvis finansiering af udbygning af handicapcenter Irlandsvej. Projektet blev ikke iværksat i 2003 på grund af det forventede merforbrug i regnskabsprognosen i juli 2003.

Handicapcenter Irlandsvej blev i januar 2000 udvidet med en ny bygning på Tomatvej. Allerede inden ibrugtagningen af den nye bygning blev centrets nye målgruppe ændret, hvilket betød en øget tilgang af medarbejdere og dermed yderligere behov for areal til arbejdspladser.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har anmodet om en overførsel til driftsbudgettet. Økonomiforvaltningen vurderer, at aktiviteten har karakter af en anlægsaktivitet, og indstiller derfor overførslen givet som en rådighedsbevilling, der kan udmøntes som anlægsbevilling af Borgerrepræsentationen i en senere indstilling.

 

Rammebelagt drift, administration

5,0 mill. kr. til anskaffelse af et nyt elektronisk omsorgssystem (KOS) i forlængelse af lov om 'Frit valg af leverandør af personlig og praktisk hjælp'. Arbejdet er imidlertid forsinket, og midlerne foreslås overført til budget 2004. Omsorgssystemet bruges til tids- og opgaveregistreringer for hjemmeplejen. Hjemmehjælperne kan således administrere deres tidsforbrug elektronisk i stedet for håndskrevne kørebøger.

 

2,6 mill. kr. til nyt budgetsystem til dag- og amtskommunale institutioner. Der er behov for udvikling af et nyt budgetsystem til afløsning af to gamle budgetsystemer. Herudover er ca. 200 af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens 1000 institutioner i dag ikke omfattet af de eksisterende budgetsystemer.

Et fælles budgetsystem er vigtigt for at skabe en ensartethed i budgetudmelding til institutioner, varetage budgetopskrivninger i en decentraliseret organisation, sørge for rater til de ca. 300 selvejende institutioner og få budgetter bogført i KØR samt forsimple en ressource krævende budgetprocedure, der i dag omfatter SAS, Excel, Access og to centrale systemer.

 

2,0 mill. kr. til uddannelse ifm. implementering af nyt lønsystem. Forvaltningen har først den 16. februar 2004 fået demonstreret det nye lønsystems virkemåde, med deraf følgende krav til forvaltningerne. På baggrund heraf kan det konstateres, at opgaveløsningen betyder, at det vil være nødvendigt at tilføre Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen yderligere ressourcer i 2004. Midlerne skal bruges til uddannelse af slutbrugere og superbrugere samt implementering af en projektorganisation m.m.

 

1,5 mill. kr. til en gennemgang af vedligeholdelsesbehov i de kommunale daginstitutioner i forbindelse med Caretakersystemet. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen gennemgår i øjeblikket de ejendomme, der er ejet af Københavns Kommune og som administreres af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. På det amtskommunale område mangler forvaltningen at gennemgå og registrere 26 institutioner. Forvaltningen har endnu ikke gennemgået og registreret de kommunalt ejede daginstitutioner.

 

Overførsler på 1 mill. kr. og derunder

Nedenstående overførsler på 1 mill. kr. eller derunder er uddybende beskrevet i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets indberetning til overførselssagen. Der henvises til en uddybende beskrivelse i udvalgets indberetning. I det følgende beskrives overførslerne kort:

·        1,0 mill. kr. til IT opkobling af de selvejende institutioner

·        1,0 mill. kr. til udvikling af ledelsesinformation ved ansættelse af IT konsulenter mv.

·        1,0 mill. kr. til lønsumsstyringsprojekt (omprogrammering af system)

·        1,0 mill. kr. til ekstraordinær vedligeholdelse på Revacentret, korrektion ift. den tidlige overførselssag, hvor der blev overført for lidt (BR 137/04)

·        0,6 mill. kr. til en uvildig praksisundersøgelse af førtidspensionsområdet med henblik på at kvalitetssikre afgørelser for at sikre ensartethed og ligebehandling på landsplan.

·        0,6 mill. kr. til IT økonomistyringsmodul på bevillingsområdet børnefamilier med særlige behov, der kan ensrette opgørelsen af udgifter

·        0,5 mill. kr. til §115 pulje til støtte til frivilligt socialt arbejde i foreninger

·        0,5 mill. kr. til analyse af økonomien i institutionen LAVUK

·        0,5 mill. kr. til afskrivninger i trykkeriet, som er overgået til indtægtsdækket virksomhed

·        0,5 mill. kr. til køb/salg modul for IT service's ydelser

·        0,5 mill. kr. til foranalyse vedr. udskiftning af fagsystemer (IT)

·        0,4 mill. kr. til ubrugte lønmidler til boligrådgivere, som følge af manglende regningsfremsendelse fra to boligforeninger

·        0,2 mill. kr. til en undersøgelse af pladsanvisningen

·        0,2 mill. kr. til udbedring af tagskader, renovering af vinduer mv. på Hedelund

·        0,2 mill. kr. til efteruddannelse af ca. 40 medarbejdere medarbejdere i lokalcentrene for bedre at kunne rådgive og hjælpe prostituerede

·        0,1 mill. kr. til KID projekt om udvikling af den pædagogiske praksis i dagtilbud

 

Pulje til senere udmøntning i Borgerrepræsentationen

Til pulje under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget foreslås overført samlet 25,0 mill. kr. jf. bilag 1.c.

 

Det indstilles, at der overføres 296,3 mill. kr. til budget 2004, jf. bilag 1a, 1b og 1c.

 

3.7 Bygge- og Teknikudvalget

Tabel 14.  Bygge- og Teknikudvalget, mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på de rammebelagte områder

254,8

Korrektioner jf. bilag 4

-91,9

Tidligere overført (BR 137/04)

-15,2

Foreslås overført i denne sag

147,7

Beløb der overføres til aktiviteter besluttet af BR

97,7

Overførsler til ikke tidligere besluttede aktiviteter

40,4

Pulje til senere udmøntning i BR

9,8

Udvalgets anmodning om overførsler

206,6

 

Bygge- og Teknikudvalget havde i regnskab 2003 et samlet mindreforbrug på 254,8 mill. kr., fordelt med 30,0 mill. kr. på rammebelagt drift og 224,8 mill. kr. på rammebelagt anlæg. Efter korrektioner, jf. bilag 4, kan der overføres 148 mill. kr., heraf 26 mill. kr. på drift og 122 mill. kr. på anlæg.

Udvalget har samlet anmodet om at få overført 20 6,6 mill. kr. til 2003, herunder anmodet om overførsel af 58,6 mill. kr. af mindreforbruget på byfornyelsesområdet til 2004.

Borgerrepræsentationen har besluttet, at mindreforbrug på byfornyelsesområdet i 2003 skal anvendes til at reducere kommunens låneoptagelse (BR572/03). Bygge- og Teknikudvalgets overførselsadgang fra 2003 til 2004 korrigeres derfor i overensstemmelser hermed.

I henhold til overførselsreglerne vil der fra 2004 og frem kunne søges om overførsel af mindreforbrug på byfornyelsesområdet fra et år til byfornyelsesaktiviteter i det følgende år. Beløb, der ikke overføres mellem årene til byfornyelsesaktiviteter, skal anvendes til nedbringelse af kommunens gæld (BR 375/03).

Det skal bemærkes, at Bygge- og Teknikudvalget i udvalgets seneste indberettede prognose fra april 2004 forventer et mindreforbrug i størrelsesordenen 50 mill. kr. af de i budget 2004 afsatte midler til byfornyelse. Såfremt Bygge- og Teknikudvalget senere – på baggrund af en ny vurdering af behovet for anlægsmidler til byfornyelse, som matcher statens rammer som forudsat i budget 2004 – har behov for yderligere midler til byfornyelse, kan Bygge- og Teknikudvalget rejse spørgsmål om en merbevilling indenfor niveauet for den statslige byfornyelsesramme.

 

Overførsel til aktiviteter besluttet af BR

Under Bygge- og Teknikudvalget foreslås overført 97,7 mill. kr. til diverse specificerede puljer og aktiviteter, der tidligere er besluttet ved konkret stillingtagen fra Borgerrepræsentationen, jf. bilag 1a.

 

Overførsler til ikke tidligere besluttede aktiviteter

Desuden foreslås overførsel af 40,4 mill. kr. til følgende ikke besluttede aktiviteter, herunder:

Kontraktenheder under Bygge- og Teknikudvalget

Under Københavns Kirkegårde foreslås overført et mindreforbrug på 0,3 mill. kr. til indretning af kontorer i kapelbygningen på Assistentens Kirkegård. Endvidere foreslås overført 1,2 mill. kr. til et nyt kirkegårdssystem, der er under etablering, men hvor udgiften strækker sig ind i 2004.

Under Københavns Brandvæsen og RIA foreslås der overført et mindreforbrug på henholdsvis 89.000 kr. og 7.000 kr. til 2004.

Sekretariatet

0,1 mill. kr. til delfinansiering af Bygge- og Teknikudvalgets tur til USA

Plan og Arkitektur

Under Plan- og arkitektur foreslås der overført mindreforbrug på 0,4 mill. kr. til byøkologisk fond og 0,9 mill. kr. til facaderenoveringer. Overførslen på i alt 1,3 mill. kr. dækker projekter, der ikke har kunnet færdiggøres i 2003. Endvidere foreslås overført 1 mill. kr. til ajourføring af tekniske kort.

Byggeri og Bolig

Under Byggeri og Bolig foreslås overført 1 mill. kr. til ajourføring af tekniske kort.

Vej og Park

Under Vej og Park foreslås der overført 1 mill. kr. til fornyelse af nedslidte bænke samt 3 mill. kr. til renholdsstrategi og weekendrenholdelse. Endvidere foreslås der overført 2 mill. kr. til lønbudgettet i 2004, idet de gennemførte personalereduktioner først slår fuldt igennem i 2005. Endeligt foreslås overført 2,5 mill. kr. til parkvedligeholdelse i Valby Gadekær samt til øget rengøring ved spidsbelastninger, renovering af boldbaner, parkinventar samt opgradering af stier med fast belægning.

På anlægsområdet foreslås overført 27,8 mill. kr. til projekter, der har fået tilsagn om tilskud fra Byudviklingspuljen etableret i forlængelse af "Boliger for alle - Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004". Puljens formål er at styrke lokale initiativer, som kan forbedre de eksisterende boligområder og at støtte udviklingen af lokale partnerskaber mellem københavnerne og Københavns Kommune.

 

De foreslåede overførsler til nye aktiviteter mv. på driftsområderne fremgår af bilag 1b.

 

Overførsel til pulje til senere udmøntning i Borgerrepræsentationen

For de øvrige af udvalgets anmodninger om overførsler indstilles midlerne overført derfor til en pulje på 12,5 mill. kr. under udvalget til senere udmøntning via Borgerrepræsentationen, jf. bilag 1c.

 

Det indstilles, at der overføres 147,7 mill. kr. til budget 2004, jf. bilag 1a, 1b og 1c.

 

3.8 Miljø- og Forsyningsudvalget

Tabel 15. Miljø- og Forsyningsudvalget, mill. kr.

Mindreforbrug i regnskabet på de rammebelagte områder

133,1

Korrektioner, jf. bilag 4

-16,9

Tidligere overført (BR 137/04)

-9,9

Foreslås overført i denne sag

106,3

Beløb der overføres til aktiviteter besluttet af BR, skattefinansieret

7,8

Overførsler til ikke tidligere besluttede aktiv iteter, skattefinansieret

13,5

Beløb der overføres på de takstfinansierede områder

84,8

Udvalgets anmodning om overførsler

106,3

 

Miljø- og Forsyningsudvalget har et samlet mindreforbrug på 133 mill. kr. på de takstfinansierede og rammebelagte områder. Efter korrektioner og fradrag af tidligere overførsler er det muligt at overføre 106,3 mill. kr.

Udvalget har anmodet om at få 106,3 mill. kr. overført, heraf 40,1 mill. kr. på rammebelagt drift og 66,1 mill. kr. på rammebelagt anlæg.

 

Overførsel til aktiviteter besluttet af BR

Der ønskes overført 7,8 mill. kr. til aktiviteter tidligere besluttede af Borgerrepræsentationen jf. bilag 1a.

 

Overførsler til ikke tidligere besluttede aktiviteter

Der ønsker overført 13,5 mill. kr. til aktiviteter, hvor der foreligger en dækkende beskrivelse af aktiviteten m.m. jf. nedenfor:

 

Miljøkontrollen, drift.

Økologi: Videreformidling af erfaringer med økologiprojekt til borgere og virksomheder (ny aktivitet). Der ønskes overført 800.000 kr.

Prøvestenen: For at skabe et detaljeret overblik over forureningssituationen på Prøvestenen ønskes olieudbredelsen og grundvandspotentialet kortlagt. Der er tale om en ny aktivitet. Der ønskes overført 300.000 kr.

Virksomhedstilsyn: Der ønskes igangsat en forøget indsats mod nedgravede tanke m.m. i forbindelse med tilsyn. Der ønskes overført 100.000 kr.

IT: Det nuværende ESDH system er forældet og mangler integration med eksempelvis mailsystemet. Opgradering til Capita vil øge brugervenligheden og sikre en mere optimal journalisering. Der er tale om en ny aktivitet, hvortil der ønskes overført 0,6 mill. kr.

Omstrukturering: Midlerne skal anvendes til indgåelse af aftrædelsesaftaler m.v som led i den personalemæssige tilpasning i forbindelse med rationalisering og omstillinger. Der er tale om en ny aktivitet, hvortil der ønskes overført 582.000 kr.

 

Miljøkontrollen, anlæg

Miljøtrafikugen: Et mindreforbrug i 2003 ønskes reserveret til finansiering af Miljøtrafik-ugen i 2004. Der ønskes overført 1,3 mill. kr.

Økologi: Der ønskes igangsat yderligere to daginstitutionsprojekter i Bispebjerg og Indre By. Der ønske overført 500.000 kr.

Vandområdet: Det er nødvendigt med en samlet plan for de tiltag, som skal føre til en nedbringelse af spildevandsudledninger til Harrestrup Å og Kalveboderne fra omegnskommuner og fra Københavns Kommune selv. Derudover er der behov for at afdække miljømæssige problemstillinger omkring det forurenede havnesediment. Der ønskes overført 500.000 kr.

Bedre luft kvalitet: For at forbedre luftkvaliteten skal forskellige virkemidler for nedbringelse af NO2 undersøges. Resultaterne vil bl.a. kunne bruges på HC. Andersens Boulevard. Der ønskes overført 500.000 kr.

 

ESDH: Miljøkontrollen har en stor pukkel af gamle sager i fjernarkiv. Med henblik på at kunne udnytte fordele ved ESDH fuldt ud, ønskes samtlige sager fra de sidste 20-30 år indscannet. Der ønskes overført 1,5 mill. kr.

 

Beløb der overføres på de takstfinansierede områder

Der ønskes overført 84,8 mill. kr. til det takstfinansierede område. De dækker over følgende:

·        KE, Varme. Der ønskes gennemført dampkonvertering i Kantorparken. Der ønskes overført 22 mill. kr. Desuden ønskes overført 20,1 mill. kr. til forskydninger i anlægsarbejder.

·        KE, El. Der ønskes overført 10 mill. kr. til anlægsprojekter, der er forskudt over årsskiftet. Projekterne er specificeret i regnskabet for 2003.

·        KE, Gas. Der ønskes overført 7 mill. kr. til anlægsprojekter, der er forskudt over årsskiftet. Projekterne er specificeret i regnskabet for 2003.

·        Miljøkontrollen. Der ønskes overført 25,7 mill. kr., heraf 21,4 mill. kr. til KMC, 0,8 mill. kr. til gennemførsel af affaldsplan og 3,5 mill. kr. til genbrugsstationer.

 

4. Bevillingsmæssige ændringer mv.

 

Udvalgene har fremsendt forslag til bevillingsmæssige ændringer, budgetomplaceringer indenfor og imellem udvalg mv. Under Familie- og arbejdsmarkedsudvalget er der en tilbageførsel af budgetmidler på 3,6 mill. kr. til kommunens kasse.

De øvrige foreslåede bevill ingsmæssige ændringer er uden kassemæssig virkning.

Udvalgenes anmodninger om budgetomplaceringer fremgår af bilag 7 til denne indstilling.

Nedenfor er gennemgået de foreslåede ændringer. Specifikation af de foreslåede bevillingsændringer for udvalgene fremgår af bilag 2.

 

4.1 Udvalgenes omplaceringer mv.

 

Kultur- og Fritidsudvalget

Kultur- og Fritidsudvalget anmoder om en omplacering af et beløb på 831.000 kr.  til Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende husleje for et opsagt lejemål på Niels Hemmingsensgade 10. Anmodningen blev fremsendt i forbindelse med den seneste sag om bevillingsændringer mv. (BR 69/2004), men har afventet behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Begge udvalg har nu tiltrådt omplaceringen.

 

Uddannelses- og Ungdomsudvalget

Uddannelses- og Ungdomsudvalget har fremsendt forslag om en række budgetomplaceringer indenfor udvalgets egen ramme med henblik på at tilrette budgettet på baggrund af erfaringer fra regnskab 2003.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget anmoder om en række omplaceringer indenfor udvalgets ramme primært med henblik på at tilrette budgettet til Sundhedsforvaltningens nye struktur. Herunder er der en omplacering fra anlæg til drift på 5 mill. kr. i forbindelse med oprettelse af et programsekretariat.

Herudover er der anmodning om budgetomplacering af et beløb vedrørende husleje fra Kultur- og Fritidsudvalget på 831.000 kr., jf. ovenfor.

Endelig anmoder Sundheds- og Omsorgsudvalget om tekniske korrektioner af åbningsbalancer fra overgangen mellem det tidligere økonomisystem, ØS, og KØR. Korrektionerne vedrører dels en difference vedrørende Dagcenteret Bodillestuerne, dels en difference vedrørende nulstillingen af stiftelsesregnskaberne. Korrektionerne vedrører statusposter og har ingen kassemæssig virkning.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har anmodet om, at udvalgets budget 2004 reduceres med 52,9 mill. kr. i integrationsindtægter. Midlerne reserveres under Økonomiudvalget til brug i forbindelse med forventede merudgifter på integrationsområdet i 2005.

Herudover tilbagebetales 3,6 mill. kr. i uforbrugte budgetmidler for 2004 vedrørende tolketelefonen, der ophørte den 31. december 2003. Budgettet var givet til en 3-årig periode.

Endelig anmoder Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om en række budgetomplaceringer indenfor udvalgets egne rammebevillinger.

 

Bygge- og Teknikudvalget

Bygge- og Teknikudvalget anmoder om en række budgetomplaceringer indenfor udvalgets egne rammebevillinger.

Det indstilles, at de af udvalgene foreslåede omplaceringer tiltrædes, jf. bilag 2.

 

4.2 Korrektion af kommunens afdrag i 2004

På de finansielle poster foreslås det i budget 2003 fastsatte mål for afdrag på kommunens gæld korrigeret følgende ændringer, der alle vedrører regnskabet for 2002.

Der var i regnskabet for 2003 ekstraordinære udisponerede indtægter vedrørende salg af ejendomme mv. på 28 mill. kr., som i lighed med tidligere år forudsættes anvendt til gældsnedbringelse. Det foreslås derfor, at kommunens låneoptagelse i 2004 reduceres med 28 mill. kr., jf. bilag 2.

I regnskabet for 2003 er der et mindreforbrug på 99 mill. kr. på byfornyelsesområdet. Borgerrepræsentationen har besluttet, at et evt. mindreforbrug på byfornyelse i 2003 skal anvendes til at reducere kommunens låneoptagelse i 2004 (BR 572/03). Det indstilles på den baggrund, at kommunens gæld nedbringes med 99 mill. kr., jf. bilag 2.

I henhold til overførselsreglerne vil der fra 2004 og frem kunne søges om overførsel af mindreforbrug på byfornyelsesområdet fra et år til byfornyelsesaktiviteter i det følgende år. Beløb, der ikke overføres mellem årene til byfornyelsesaktiviteter, skal anvendes til nedbringelse af kommunens gæld (BR 375/03).

Samlet medfører ovenstående, at kommunens afdrag i 2002 øges med 127 mill. kr. i forhold til vedtaget budget 2004, jf. tabel 13 nedenfor.

 

Tabel 13. Korrigeret mål for afdrag i budget 2004

 

Mill. kr.

Mål for afdrag i vedtaget budget 2004

214

Korrektioner

 

Ekstraordinært ejendomssalg mv. vedr. regnskab 2003

28

Reduceret låneoptagelse i 2004 vedr. byfornyelse i regnskab 2003

99

Korrektioner i alt

127

Korrigeret mål for afdrag i budget 2004

341

 

 

ØKONOMI

 

MILJØVURDERING

Ingen konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

HØRING

 

BILAG

Bilag 1a. Forslag om bevillingsoverførsler fra 2003 til 2004 direkte til udvalgene af aktiviteter/projekter der tidligere er besluttet af Borgerrepræsentationen

Bilag 1b. Forslag om bevillingsoverførsler fra 2003 til 2004 direkte til udvalgene

Bilag 1c. Forslag om bevillingsoverførsler fra 2003 til 2004, der placeres i en pulje under udvalgene til senere udmøntning.

Bilag 2. Forslag om tekniske bevillingsændringer til budget 2004.

Bilag 3. Notat om kommunens regler for bevillingsoverførsler samt de reviderede overførselsregler.

Bilag 4. Korrektioner til udvalgenes overførselsadgang

Bilag 5. Oversigt over tillægsbevillinger til budget 2004

Bilag 6. Oversigt over udvalgenes interne lån

Bilag 7. Udvalgenes anmodninger om overførsel af midler mv. (aflæggerbordet).

 

 

Erik Jacobsen

 

/ Bjarne Winge

 


Til top