Mødedato: 09.06.2004, kl. 16:00

Forslag til tillæg til kommuneplan 2001 vedrørende omlægning af Ring 2

Forslag til tillæg til kommuneplan 2001 vedrørende omlægning af Ring 2

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 9. juni 2004

 

 

BR 289/04

Forslag til tillæg til kommuneplan 2001 vedrørende omlægning af Ring 2

Forslag til tillæg til kommuneplan 2001 vedrørende omlægning af Ring 2

 

 

Indstilling om, at forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på offentliggørelse samtidigt med et af Hovedstadens Udviklingsråd udarbejdet forslag til tillæg til Regionplan 2001, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder, samt at tiltræde den foreslåede dialogstrategi i form af annoncering og afholdelse af borgermøde i samråd med Hovedstadens Udviklingsråd, samt fremlæggelse af forslaget i Københavner Information og på relevante biblioteker i kommunen samt etablering af en hjemmeside.

                                                                 (Økonomiudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler

 

at       forslag til tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på offentliggørelse samtidigt med et af Hovedstadens Udviklingsråd udarbejdet forslag til tillæg til Regionplan 2001

at       indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder

at       tiltræde den foreslåede dialogstrategi i form af annoncering og afholdelse af borgermøde i samråd med Hovedstadens Udviklingsråd, samt fremlæggelse af forslaget i Københavner Information og på relevante biblioteker i kommunen samt etablering af en hjemmeside

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. juni 2004

Anbefalet.

 

 

RESUME

Bygge- og Teknikudvalget besluttede i mødet den 15. januar 2003, at der skal udarbejdes et projekt til omlægning af tung trafik på Ring 2 på strækningen fra Strandøre-Strandpromenaden til Strandvænget-Strandvejen.

 

Økonomiforvaltningen vurderede derefter, at arbejderne ikke kunne gennemføres, uden at der er tilvejebragt et kommuneplantillæg, der ændrer hovedstrukturen for så vidt angår opslaget "Vejtrafik", idet Strandvænget/Strandvejen skal have status af regional vej på grund af de fremtidige trafikforhold.

 

I forbindelse hermed har Hovedstadens Udviklingsråd haft sagen forelagt til en såkaldt screening efter VVM-reglerne og har vurderet, at omlægningen har en sådan karakter, at det er fundet fornødent med et regionplantillæg indeholdende en VVM-redegørelse om arbejderne og den fremtidige trafik.

 

På den baggrund har Hovedstadens Udviklingsråd foretaget en forudgående høring med indkaldelse af ideer og synspunkter, og forventes i rådsmødet den 18. juni 2004 at vedtage et forslag til regionplantillæg med VVM til offentliggørelse.

 

På baggrund af beslutningerne er der udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg, der indeholder ændring af hovedstrukturopslaget "Biltrafik" på side 84-85 i Kommuneplan 2001 om, at den omlagte Ring II på strækningen mellem Strandvænget og Strandvejen ændrer status fra henholdsvis bydelsgade og fordelingsgade til en regional vejforbindelse med en særlig bemærkning om VVM-redegørelsens retningslinier.

 

Forslaget til kommuneplantillæg agtes offentliggjort sammen med forslaget til regionplantillæg. 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte i mødet den 15. januar 2003 en indstilling fra Bygge- og Teknikforvaltningen om, at der skal udarbejdes et projekt til omlægning af tung trafik på Ring 2 på strækningen fra Strandøre/ Strandpromenaden til Strandvænget/Strandvejen.

 

Omlægningen gennemføres, fordi den tunge trafik er generende på Strandøre og Strandpromenaden. Dette skyldes dels, at der kun er ét kørespor i hver retning på denne strækning, hvorved der opstår kødannelser, dels at Strandøre ikke er bygget til at føre tung trafik i det omfang, som i dag benytter vejen.

 

Disse gener kunne begrænses ved en gennemgribende renovering af Strandøre. Imidlertid arbejdes der jf. det følgende på at etablere en permanent løsning i form af en ny, over ordnet vejforbindelse mellem Strandvænget og Helsingørmotorvejen. Det findes derfor ikke hensigtsmæssigt på nuværende tidspunkt at ofre store midler på en renovering af Strandøre, og det er derfor valgt at omlægge den tunge biltrafik som en midlertidig løsning, der skal fungere frem til den permanente løsning er etableret.

 

Økonomiforvaltningen har vurderet, at arbejderne ikke kan gennemføres, uden at der er tilvejebragt et kommuneplantillæg, der ændrer hovedstrukturen i Kommuneplan 2001 for så vidt angår opslaget "Biltrafik" (s. 84-85), idet Strandvænget/Strandvejen skal have status af regional vej på grund af de fremtidige trafikforhold.

 

I forbindelse hermed har Hovedstadens Udviklingsråd haft sagen forelagt til en såkaldt screening efter VVM-reglerne og har vurderet, at omlægningen har en sådan karakter, at det er fundet fornødent med et regionplantillæg indeholdende en VVM-redegørelse om arbejderne og den fremtidige trafik.

 

På den baggrund har Hovedstadens Udviklingsråd foretaget en forudgående høring med indkaldelse af ideer og synspunkter, og forventes i  rådsmødet den 18. juni 2004 at vedtage et forslag til regionplantillæg med VVM til offentliggørelse.

 

 

Projektet og VVM

Omlægningen af tung biltrafik gennemføres ved opsætning af skilte. Som konsekvens af omlægningen ombygges krydset Strandvejen / Strandvænget, så de store køretøjer bedre og mere sikkert kan komme rundt om hjørnet af Strandvejen og Strandvænget.

 

Omlægningen af tung trafik kræver altså ikke de store anlæg. Der vil imidlertid være tale om flytning af trafik, som vil påvirke miljøet i området. Blandt andet vil der kunne blive tale om hørbare ændringer i støjniveauet på de strækninger, som bliver berørt af omlægningen.

 

Permanent løsning

Der er principiel enighed mellem Københavns Kommune og Københavns Havn om, at der bør anlægges en ny vejforbindelse mellem Strandvænget og Helsingørmotorvejen.

 

En sådan vejforbindelse vil være en forudsætning for, at der kan ske byudvikling i Nordhavnen ud over det, som allerede er vedtaget ifølge gældende lokalplaner. Et udvalg med deltagelse fra Københavns Kommune, Københavns Havn, Trafikministeriet og Finansministeriet arbejder for tiden med at belyse forskellige muligheder for en sådan vejforbindelse.

 

Planforhold

Regionplan 2001

I Regionplan 2001 for Københavns Kommune er den nuværende Ring 2 (Strandpromenaden –Strandøre samt Strandvejen fra Strandøre til

Tuborgvej) udpeget til regional vej.

 

Kommuneplan 2001

I hovedstrukturopslaget "Biltrafik" på side 84 i Københavns Kommuneplan 2001 er de nuværende veje, der udgør Ring 2, Tuborgvej – Strandvejen – Strandøre – Strandpromenaden – Strandvænget klassificeret som regionale veje. Strandvejen mellem Strandøre og Strandvænget er fordelingsgade, mens Strandvænget mellem Strandvejen og  Strandpromenaden er bydelsgade.

 

Kommuneplanforslag

Omlægning af tung trafik vil ikke være i overensstemmelse med vejklassifikationen i Kommuneplan 2001. Der er derfor udarbejdet et forslag til kommuneplantillæg, der ændrer hovedstrukturen ved, at Strandvejen og Strandvænget klassificeres som regionale veje. Forslaget agtes sendt i høring samtidig med det forslag til regionplantillæg med VVM-redegørelse, som Hovedstadens Udviklingsråd har udarbejdet. Der vil ikke ske ændringer i Strandøres og Strandpromenadens klassifikation som regionale veje. D er vil heller ikke ske ændringer i ruteskiltningen af Ring 2.

 

Forslaget til kommuneplantillæg er optrykt i bilag 1.

 

ØKONOMI

Når plangrundlaget i form af regionplantillæg og kommuneplantillæg er endeligt vedtaget, vil Bygge- og Teknikforvaltningen udarbejde et forslag til anlægsbevilling for omlægning af krydset Strandvejen / Strandvænget og opsætning af skiltning. Udgifterne til dette skønnes at være ca. 2 mio. kr. Der vil blive foreslået anvist kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen Økonomisk forvaltning, anlæg funktion 6.51.3 (Infrastruktur og byggemodning i nybyggeriområderne). I overensstemmelse med de aftaler, som blev indgået ved vedtagelse af lokalplan "Pakhusvej" er der i alt afsat 25 mio. kr. til forbedringer på Ring 2. De øvrige 23 mio. kr. vil blive foreslået anvendt til ombygning af Folke Bernadottes Allé.

 

MILJØVURDERING

Anlægsprojektet består i opsætning af skilte og en mindre omlægning af et kryds, og det forventes derfor at miljøpåvirkningerne i anlægsfasen vil være yderst begrænsede.

Den væsentligste miljøpåvirkning, når projektet er gennemført, er støj. Støjberegningerne viser, at støjen på Strandøre - Strandpromenaden reduceres med 3 dB(A). På Strandvænget vil støjen stige med 3 dB(A), og langs Strandvejen med 1,5 dB(A). Samlet set vil antallet af boliger udsat for mere end 55 dB(A) blive forøget med 18. Antallet af boliger udsat for mere end 65 dB(A) forøges med 11.

For en mere detaljeret vurdering henvises til den af Hovedstadens Udviklingsråd udarbejdede VVM-redegørelse.

 

HØRING

På grund af kommuneplantillæggets formelle karakter, hvor tillægget primært tjener til at bringe hovedstrukturopslaget vedrørende veje i overensstemmelse med regionplanen, er der ikke foretaget høring af andre forvaltninger, men Bygge- og Teknikforvaltningen, Vej & Park, har deltaget i udarbejdelsen.

 

FORSLAG TIL DIALOGSTRATEGI

Det foreslås, at dialogstrategien fastlægges i form af annoncering og afholdelse af borgermøde i samråd med Hovedstadens Udviklingsråd og med deltagelse af Borgerrepræsentanter samt fremlæggelse af forslaget i Københavner Information og på relevante biblioteker i kommunen samt etablering af en hjemmeside.

 

BILAG

Bilag 1 – Forslag til kommuneplantillæg

 

 

Erik Jacobsen

                                                                                       /Paul Sax Møller

 


Til top