Mødedato: 09.06.2004, kl. 16:00

Københavnernes Grønne Regnskab 2003

Københavnernes Grønne Regnskab 2003

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde onsdag den 9. juni 2004

 

 

BR 310/04

Københavnernes Grønne Regnskab 2003

Københavnernes Grønne Regnskab 2003

 

 

Indstilling om, at Københavnernes Grønne Regnskab 2003 godkendes.

                                                                 (Miljø- og Forsyningsudvalget)

 

 

INDSTILLING

Miljø- og Forsyningsforvaltningen indstiller, at Miljø- og Forsyningsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Københavnernes Grønne Regnskab 2003 godkendes.

 

Miljø- og Forsyningsudvalgets beslutning i mødet den 24. maj 2004

Tiltrådt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form"

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. juni 2004

Anbefalet.

 

 

RESUME

Miljø- og Forsyningsudvalget godkendte på mødet d. 12. januar 2004 et koncept for Københavnernes Grønne Regnskab 2003. Regnskabet er nu færdigt, og kan ses på www.miljoe.kk.dk/regnskabtester. Efter regnskabet er godkendt, vil det kunne findes på findes på www.miljoetjek.kk.dk. Nøgletallene for miljø er i år udvidet med tal for priva­tes forbrug af pesticider og udledning af NOx fra kraftværker med henblik på at opfylde kravene i Dogme 2000 samarbejdet. Desuden er tilføjet nye nøgletal om grønne områ­der og om Københavns Miljønetværk.

Der kan i år ikke vises tal for udslip af CO2 (kuldioxid) og NOx (kvælstofoxider) fra tra­fik og affald, da grundlaget for beregningerne er blevet for usikkert. Tallet for privates forbrug af pesticider omfatter kun en bydel, og er ikke statistisk holdbart for hele København. Ved denne indstillings deadline mangler desuden data om mængder erhvervsaffald og bygge- og anlægsaffald. Regnskabet kan så­ledes ikke leve fuldstæn­digt op til Dogme-kravene.

Hjemmesiden er i år udvidet, så man kan finde oplysninger om, hvordan de enkelte nøgletal er frem­kommet.

Der vil desuden blive udarbejdet to foldere og et gratis-postkort, som vil blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget til orientering på udvalgets møde den 14. juni 2004.

Miljø- og Forsyningsudval­get vil på baggrund af resultaterne i Københavnernes Grønne Regnskab og Københavns Kommunes Grønne Regnskab få forelagt en indstilling om udviklingstendenser for så vidt angår miljøbelastning og ressourceforbrug, samt hvilke overvejelser det giver anledning til. Indstillingen forventes forelagt umiddelbart efter sommerferien.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Københavnernes Grønne Regnskab er siden 1996 blevet udarbejdet årligt. Formålet med regnskabet er at informere bor­gere, virksomheder og kommunens forvaltninger om:

·        Miljøets tilstand og miljøpåvirkningen ved hjælp af udvalgte nøgletal.

·        Kommunens miljømål.

·        Hvad kommunen gør for at begrænse miljøbelastningen.

·        Hvordan borgerne selv kan bidrage til at begrænse miljøproblemer.

·        Hvordan virksomhederne i kommunen arbejder med forebyggende miljøarbejde.

Regnskabet er indtil 2003 blevet udarbejdet i et samar­bejde mellem Bygge- og Teknik­forvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen. I 2003 besluttede Bygge- og Tek­nikudvalget, at regnskabet ikke længere skal behandles i Bygge- og Teknikudvalget, og at Bygge- og Teknikforvaltningen ikke længere skal bi­drage økonomisk til regnskabet. Bygge- og Teknikforvaltningen bidrager dog fortsat med levering af data og tekst og med ud­vikling af regnskabet inden for emnerne trafik og grønne områder.

Københavnernes Grønne Regnskab omfatter Københavns Kommune som geografisk område. Det betyder, at regnskabet viser miljøpåvirkninger fra borgerne, erhvervslivet og offentlige myndigheder i København. Regnskabet er siden sidste år udgivet i en elektronisk version på www.miljoetjek.kk.dk suppleret med skriftligt materiale.

 

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Nøgletal

Nøgletallene i regnskabet er i år udvidet med tal for privates forbrug af pesticider og udslip af NOx fra kraftværker for at opfylde kravene i Dogme 2000 samarbejdet. Desu­den er der tilføjet et nyt nøgletal om naturen i København, et såkaldt bynatur­in­deks, samt en ny opgørelse over friareal pr. indbygger fordelt på bydele.

Udviklingen i Københavns Miljønetværk er i år udvidet med oplysninger om, hvor mange virksomhe­der, der deltager i netværkets aktiviteter samt oplysninger om med­lemssammensætning.

Data for forbrug af el, fjernvarme og gas er beregnet ud fra den indkøbte/producerede energimængde, hvorfra er trukket tab i ledningsnettene. Denne fremgangsmåde er  va­lid, og godkendt af Københavns Energis miljørevisor.

 

Der kan i år ikke vises tal for følgende:

·        Udslip af kuldioxid (CO2) fra trafik og affald samt kvælstofoxider (NOx) fra trafik, affald og virksomheder. Den seneste egentlige beregning af transpor­tens CO2-udslip blev foretaget i 1999 ved brug af en trafikmodel. Siden da er CO2-udslippet opgjort ved en fremskrivning svarende til trafikudviklingen. Denne metode tager imidlertid ikke højde for, at køretøjerne løbende bliver mere energieffektive, hvorfor metoden efterhånden er blevet for unøjagtig.

I stedet for på ny at anvende konsulenter til beregningerne, er Miljøkontrollen i færd med at udarbejde en egen beregningsmodel (Enviman).

I 2000 ændrede Miljøkontrollen på baggrund af retningslinier fra Miljøstyrelsen metoden til at beregne CO2-udslip fra affald, så affaldshåndteringen er CO2-neutral, bortset fra deponering og forbrænding af plast. Plast findes ofte i sam­mensatte produkter, og der blev i 2000 offentliggjort en undersøgelse, der viste, at plastindholdet i affald til forbrænding kan sættes til ni procent. Siden da er CO2-ud­slippet fra affaldshåndtering opgjort ved at fremskrive plastindholdet svarende til udviklingen i de samlede forbrændte affaldsmængder. Denne metode er efter­hånden blevet for unøjagtig, da der ikke i tilstrækkeligt omfang tages hensyn til den øgede udsortering af plastaffald til genanvendelse.

Med Enviman-modellen kan man blandt andet beregne CO2-udslip fra trafik, virksomheder og affaldshåndtering . Modellen kan også beregne NOX-udslip, der ikke er blevet beregnet siden 1995. Modellen forventes at være implemente­ret i 2004. CO2 og NOX-udslip fra trafik og affaldshåndtering kan således sandsyn­ligvis indgå i næste års grønne regnskab.

·        Erhvervsaffald og bygge- og anlægsaffald. Kortlægning af affaldsmængder fra erhvervsvirksomheder for 2003 vil foreligge i juli 2004, hvor efter dataene vil blive lagt ind på det elektroniske regnskab på Miljøkontrollens hjemmeside. Op­gørelsen af erhvervsaffald samt bygge- og anlægsaffald sker på baggrund af ind­beretninger fra flere hundrede transportører af affald. Miljøkontrollen og Amagerforbræn­ding arbejder løbende på at effektivisere og kvalitetssikre indbe­retningerne.

·        Privates forbrug af pesticider i hele København. Opgørelsen over privates for­brug af pesticider er baseret på en undersøgelse, der er gennemført i Vanløse i 2003 for Miljøkontrollen. Undersøgelsen er baseret på personlige interviews og telefoninterviews. Undersøgelsen giver ikke tilstrækkelig statistisk sikkerhed for at anslå, hvor store mængder pesticider der har været anvendt og kan heller ikke bruges til at anslå, hvor mange københavnere der bruger pesticider. Miljøkon­trollen vil i 2004 tage stilling til, hvordan undersøgelsen kan laves, så der i fremtiden kan vises tal for alle københavneres forbrug af pesticider.

Regnskabet kan på grund af de manglende data ikke leve fuldstændigt op til Dogme-kravene.

 

Datagrundlag

Hjemmesiden er i år udvidet med et ekstra niveau, hvor man kan finde oplysninger om datagrundlaget for hvert nøgletal i regnskabet, dvs. hvordan de enkelte nøgletal er frem­kommet.

 

Formidling af regnskabet

Hjemmesiden er opbygget med de samme niveauer som sidste år. Første niveau giver et overblik over de emner, man kan læse om på siden. Klikker man ind på et emne, f.eks. trafik, vil man komme videre til andet niveau, hvor man bliver præsenteret for en meget kort introduktion til trafikudviklingen i København samt et kort interview med en bor­ger herom. Herfra kan man klikke videre til tredje niveau med nøgletal, der giver uddy­bende oplysninger om trafikudviklingen eller gode råd til, hvordan man kan transportere sig på en miljøvenlig måde. Endelig kan man fra hvert nøgletal klikke sig videre til fjerde niveau, som er en beskrivelse af datagrundlaget, så man kan få et indtryk af, hvor­dan de enkelte nøgletal er fremkommet. Hjemmesiden oversættes desuden til engelsk.

Udover hjemmesiden vil der blive udarbejdet to foldere og et gratis-postkort. Den ene folder er målrettet interesserede københavnske borgere, miljøambassadører, politikere og em­bedsmænd i København samt samarbejdspartnere i ind- og udland. Folderen be­skri­ver udviklingen overordnet og viser udvalgte nøgletal. Folderen oversættes til engelsk. Fol­deren trykkes i 5.000 danske og 1.500 engelske eksempla­rer.

I det koncept for regnskabet, som Miljø- og Forsyningsudvalget fik forelagt på mødet den 12. januar 2003, havde Miljø- og Forsyningsforvaltningen foreslået, at der skulle udarbej­des én folder til brug for borgere og virksomheder i København. Det var fore­slået, at pjecen også skulle have ejendomsfunktionærer som målgruppe, fordi de til daglig har kontakt til mange københavnske borgere og har mulighed for at påvirke deres ressour­ceforbrug og affaldshåndtering. Miljø- og Forsyningsforvaltningen har dog valgt at ud­arbejde forslag til en ekstra pjece kun til ejendomsfunktionærer. Det er sket, fordi det ville sikre en mere målrettet og klar formidling.

Formålet med folderen er at give ejendomsfunktionærerne et skulderklap for deres ind­sats for miljøet og at fortælle dem, hvilken central rolle de har som potentielle miljøam­bassadører i boligområderne – og forhåbentlig inspirere dem i det fortsatte miljøarbejde. Folderen fortæller om udvik­ling og mål inden for energi, vand, affald og kemika­lier/pesticider, og om hvor kommu­nen især har brug for ejendomsfunktionærernes ind­sats. Desuden indeholder folderen tre gode eksempler på ejendomsfunktionærer i al­mene boligselskaber, som gør en særlig indsats for miljøet.

Folderen er udarbejdet i samråd med miljømedarbejdere i FSB, AKB og Fællesadmini­strationen 3B. Den trykkes i 2.000 eksemplarer og distribueres til ejendomsfunktionærer i almene boliger, andelsboliger og private etageejendomme samt til boligselskaber og ejendomsadministratorer.

Begge foldere henviser til hjemmesiden, hvor det fulde regnskab vises.

Endelig er der udarbejdet et gratis-postkort, der har til formål at reklamere for hjemme­siden. Det trykkes i ca. 26.000 eksemplarer og opsættes på caféer og i biografer over en periode på 2 uger med start primo juni 2004.

Begge foldere og gratis-postkortet vil blive forelagt Miljø- og Forsyningsudvalget til ori­entering på udvalgets møde den 14. juni 2004.

 

Udvikling og udfordringer

Miljø- og Forsyningsudval­get vil på baggrund af resultaterne i Københavnernes Grønne Regnskab og Københavns Kommunes Grønne Regnskab få forelagt en indstilling om udviklingstendenser for så vidt angår miljøbelastning og ressourceforbrug, samt hvilke overvejelser det giver anledning til. Indstillingen forventes forelagt umiddelbart efter sommerferien.

 

MILJØVURDERING

Følgende mål og målsætninger er relevante ved en miljøvurdering af regnskabet:

Samarbejdsaftalen om Dogme 2000, juni 2001. Samarbejdsaftalen indeholder tre dog­mer, herunder Dogme 1: "Menneskets påvirkning af naturen skal måles. Kommunens, boligområdernes og erhvervslivets påvirkning af naturen skal måles og hvert år rappor­teres i grønne regnskaber."

Københavnernes Grønne Regnskab måler boligområdernes, erhvervslivets og de offent­lige institutioners påvirkning af naturen. Udarbejdelsen af Københavnernes Grønne Regnskab er derfor med til at opfylde målene i Dogme 1. I regnskabet for 2003 er der sket en fremgang i forhold til 2002, da der nu også er nøgletal for privates forbrug af pesticider samt NOx fra energiproduktionen. Regnskabet opfylder dog ikke fuldstændigt kravene i Dogme 2000, da tallene for CO2 og NOx udledninger er mangelfulde.

Københavns Kommunes Indkøbspolitik 2001. Indkøbspolitikken indebærer, at Køben­havns Kommune skal vælge produkter, der

1.      er fremstillet på den mest miljøvenlige måde

2.      distribueres på den mest miljøvenlige måde

3.      belaster miljøet mindst muligt under brug

4.      kan bortskaffes på den mest miljøvenlige måde.

Ved valg af leverandører lægges der vægt på, at leverandørerne har en intern miljøpoli­tik og gerne en egentlig miljøcertificering som EMAS eller ISO 14001.

Ved produktion af pjece er der valgt et nærtliggende miljøcertificeret trykkeri, og der vil blive trykt på svanemærket papir.

 

ØKONOMI

Budgettet for Københavnernes Grønne Regnskab 2003 er på 240.000 kr. Udgifterne til regnskabet fordeler sig ca. således:

·   Opdatering af hjemmeside: 85.000 kr.

·   Tekst, layout og trykning af pjecer: 75.000 kr.

·   Layout, trykning og distribution af gratispostkort: 40.000 kr.

·   Fotos, oversættelse og produktionsstyring: 40.000 kr.

I alt: 240.000

 

Der anvises kassemæssig dækning for udgifterne på Miljøkontrollens ramme, funk­tion 0.80.1, fælles formål.

 

HØRING

Der er ikke foretaget høring i forbindelse med udarbejdelsen af regnskabet.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

 

BILAG

1. Notat om de udviklingstendenser Københavnernes Grønne Regnskab 2003 viser.

 

 

Hjalte Aaberg

                                               / Jørgen Lund Madsen

 


Til top