Målsætninger for gymnasier og hf-kurser
Målsætninger for gymnasier og hf-kurser
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde onsdag den 9. juni 2004
BR 325/04
Målsætninger for gymnasier og hf-kurser
Målsætninger for gymnasier og hf-kurser
Indstilling om, at forslag til målsætninger for gymnasie- og hf-området godkendes med enkelte præciseringer, som høringsrunden har givet anledning til.
(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
at vedlagte forslag til målsætninger for gymnasie- og hf-området godkendes med enkelte præciseringer, som høringsrunden har givet anledning til
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 26. maj 2004
Indstillingen blev godkendt
Louise Frevert ønskede sin protokolbemærkning fra udvalgets møde den 25. februar 2004 videreført: "Dette er endnu et grelt eksempel på, at forvaltningen mener, at Danmark allerede er interkulturelt og multikulturelt, hvad der er ganske fejlagtigt. Dansk Folkeparti mener, at det er helt unødvendigt at indføje det særskilte afsnit 6.3 for at gøre en større historie ud af tosprogede elever. Det er uhørt at blive ved med at fastholde tosprogede elever og kursister i en stigmatiserende rolle, for går man på en gymnasial uddannelse, er det for senere at kunne tage en videregående uddannelse, og der burde man for længst være kommet over integrations- og sprogproblemer."
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet et forslag til målsætninger for gymnasier og hf-kurser i København, som blev behandlet på udvalgets møde den 25. februar 2004.
Udvalget besluttede at sende forslaget til høring på skoler og kurser, Gymnasie- og HF-rådet, Intergrationsrådet og Det rådgivende Integrationsudvalg.
Generelt bliver forslaget mødt med stor tilslutning, men det beklages, at målsætningerne ikke giver anledning til øgede ressourcer til fysiske rammer og udvikling af nye læringsmiljøer.
De indkomne høringssvar har resulteret i en række forslag til præciseringer af målsætningerne.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Forslaget til "Målsætninger for gymnasier og hf kurser i København" er en revision af eksisterende "Målsætninger og indsatsområder for københavnske gymnasier og hf-kurser 2001-2003". De er udarbejdet med henblik på ikrafttræden pr. 1. 8. 2004.
Forslaget
blev efter beslutning i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 25. februar 2004 sendt til høring på de
københavnske gymnasier og hf-kurser, Gymnasie- og HF-rådet,
Integrationsrådet og Det rådgivende Integrationsudvalg.
Der er indkommet høringssvar fra 5 gymnasier og fra de nævnte råd. Der er generelt tilfredshed med målsætningernes overordnede indhold og intensioner. De ændringsforslag, som forvaltningen indstiller imødekommet er skrevet ind i udkastet til målsætninger. Ændringerne er markeret i bilag 1 med kursiv eller overstregninger.
Høringssvarene og forvaltningens kommentarer
Der er tilslutning til målsætninger og visioner, dog efterlyser skolerne ressourcer til de mere konkrete mål og efterfølgende indsatsområder. Især peges der på, at de fysiske rammer ikke er tilstrækkelige til at imødekomme den kapacitet, der er brug for i fremtiden. Ligeledes er der brug for ændringer af de fysiske rammer i forbindelse med de nye reformer af ungdomsuddannelserne.
Gymnasie- HF-rådet udtrykker stor tilfredshed med udkastet til målsætninger med bemærkninger om, at der dog bør bevilges ekstra ressourcer til fysiske rammer.
Integrationsrådet udtrykker tilfredshed med målsætningerne med ønske om konsekvens og handlekraft i de efterfølgende handleplaner. Der ønskes en bevidst fordeling af elever, efteruddannelse af lærere og etniske lærere som rollemodeller.
Det rådgivende integrationsudvalg tilslutter sig forslaget som et nuanceret og velstruktureret oplæg.
Der er generelt meget få konkrete ændringsforslag, og de mest centrale vil i det følgende kort blive gennemgået og kommenteret i forhold til de enkelte afsnit i målsætningspapiret.
Hvor forslagene foreslås efterkommet, er de indsat i kursiv i bilag 1: Målsætninger for gymnasier og hf-kurser i Københavns Kommune.
I det uddannelsespolitiske udgangspunkt for målsætninger og visioner side 3 har en skole foreslået at udskifte en af de fire kerneværdier i kommunens værdigrundlag. Det foreslås, at ordet respekt (side 3) udskiftes med åbenhed. Forvaltningen bemærker, at værdigrundlaget ikke er til høring.
En skole har foreslået, at der tilføjes en fjerde pind side 3 i andet afsnit "At udfordre vanetænkning og fastslåede grænser". Forvaltningen indstiller, at forslaget ikke imødekommes. Det er dækket ind under målsætninger for kompetenceudvikling i det indledende afsnit side 6.
I visionsafsnittet side 4 har en skole foreslået at indsætte "samspil mellem fag" og "viden" i dot 1, side 4. Forvaltningen indstiller, at forslaget imødekommes.
To skoler har foreslået, at dot 5 side 4 skilles i to: En visionsdot til demokrati og en til det interkulturelle møde. Forslaget rummer en udmærket præcisering og forvaltningen indstiller, at det imødekommes.
En skole har foreslået, at der i dot 6 side 4 indsættes "faglige kompetencer". Forslaget rummer en udmærket præcisering og forvaltningen indstiller, at det imødekommes.
I afsnittet for Målsætning for elev- og kursistdemokrati side 5 har en skole foreslået, at der tilføjes: "Demokrati er ikke kun en styreform på den enkelte skole, det er en omgangsform, hvor respekten for det gode argument og dermed den demokratiske dialog er central". Forslaget præciserer demokratibegrebet. Forvaltningen foreslår, at det imødekommes og indsættes i indledningen til afsnit 6.1.
En skole bemærker, at det ikke er en god ide at etablere et tværgående elev- og kursistråd. Det er for stor en arbejdsbyrde. Da en arbejdsgruppe bestående af elever og kursister har indstillet forslaget om det tværgående råd til forvaltningen, anbefaler forvaltningen, at forslaget ikke imødekommes.
I afsnittet for Målsætning for det interkulturelle og internationale møde side 5 foreslår en skole, at "integration forstået som en gensidig proces" side 7 erstattes med "at bidrage til integration, forstået som en vekselvirkning". Forvaltningen bemærker, at det forberedende udvalg har lagt stor vægt på netop gensidigheden i integrationsprocessen. Forslaget anbefales derfor ikke imødekommet.
En skole foreslår, at "Familielivet" i 1. dot, p. 8. slettes. Begrundelsen er, at det gymnasiale niveau ikke skal blande sig i familielivet. Forvaltningen foreslår det imødekommet. Familielivet er ikke direkte nævnt i målsætningerne for det gymnasiale niveau.
I afsnittet for Målsætning for skolernes ledelses- og organisationsudvikling side 5 foreslår en skole, at der som et femte punkttegn under målsætningen tilføjes: "at alle skolens medarbejdere deltager i den demokratiske proces og debat, og at alle opfordres til kritisk stillingtagen". Forvaltningen foreslår, at det imødekommes delvist med følgende formulering "at alle skolens medarbejdere deltager i den demokratiske proces og debat". Kritisk stillingtagen forudsættes her at være er en del af den demokratiske debat og ikke en selvstændig målsætning.
I forhold til Integrationsrådets forslag om, at der ønskes en bevidst fordeling af elever, efteruddannelse af lærere og etniske lærere som rollemodeller, er det forvaltningens opfattelse, at der i målsætningspapiret under "Det betyder" er nævnt udvikling af lærerkompetencer side 8, dot 2 og 3, og at rollemodeller dækkes ind af sidste dot side 8, hvor også fordelingsaspektet berøres.
Økonomi
Ingen bemærkninger
Miljøvurdering
Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser
Høring
Ingen yderligere bemærkninger
BILAG VEDLAGT
· Bilag 1: Forvaltningens forslag til målsætninger med indarbejdede ændringer
· Bilag 2: Høringssvar fra Christianshavns Gymnasium, Nørre Gymnasium, Sankt Annæ Gymnasium, Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF, Østre Borgerdyd Gymnasium, Gymnasie- og HF-rådet, Det rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet
Peter Rasmussen
Bodil Hendrichsen