Udmøntning af ekstern finansiering til "Fællesstrategien for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF"
Sundhedsstyrelsen har bevilget i alt 5,2 mio. kr. i perioden 2011-2013 ud af et ansøgt beløb på 10,2 mio. kr. fra satspuljen til finansiering af et udviklingsprojekt under ’’Fællesstrategi for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF’’.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at der gives indtægts- og udgiftsbevillinger på i alt 5,2 mio. kr., fordelt med 3,8 mio. kr. i 2012 og 1,4 mio. kr. i 2013 til Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling Sundhed, funktion 4.62.88.1, samt
- at denne indstilling sendes til Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til orientering.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
(Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Problemstilling
Sundhed- og Omsorgsudvalget har sammen med Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget i maj 2010 godkendt "Fællesstrategien for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF". Senest er der i august 2011 givet en status for fremdrift for strategien i alle tre udvalg. Fællesstrategien for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF skal styrke indsatsen, så udsatte og syge borgere i højere grad fastholdes på og opnår tilknytning til arbejdsmarkedet. Det skal ske gennem en øget koordinering, så borgerne tilbydes en sammenhængende og helhedsorienteret indsats, der er tilpasset de ofte komplekse problemstillinger, som hindrer den enkelte borger i at være i job og i øvrigt udnytte sine ressourcer og leve et godt og sundt liv.
Som det fremgik af orienteringen i august 2011, blev der søgt om 10,2 mio. kr. hos Sundhedsstyrelsen fra satspuljen ’’Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper’’ til et udviklingsprojekt. Udviklingsprojektet under Fællesstrategien for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF har på baggrund af ansøgningen opnået støtte på i alt 5,2 mio. kr. i perioden 2011-2013.
Løsning
Fællesstrategien for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF rummer konkret 15 indsatser, der tilsammen skal bidrage til fire effektmål om færre sygedage, bedre sundhed og øget beskæftigelse for ledige og sygemeldte københavnere. Fællestrategien for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF skal endvidere bidrage til at opnå øget viden om effekterne af en koordineret indsats over for syge og udsatte borgere, og om hvad der virker for de forskellige målgrupper. Indsatserne under Fællesstrategien for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF er finansieret via intern omstilling og eksterne midler. De opnåede satspuljemidler finansierer tre af de 15 delindsatser.
Udviklingsprojektet - de tre delindsatser
Udviklingsprojektet består nu af tre delindsatser, der er målrettet borgerne:
- Styrket sundhedsindsats for sygemeldte kontanthjælpsmodtagere med målrettet sundhedsvejledning og konkrete anbefalinger til en sundere levevis.
- Helhedsforståelse om sundhed i jobcentre (uddannelse af beskæftigelseskonsulenter) i sundhed og sundhedsindsatser for ledige, herunder barrierer og muligheder med henblik på at beskæftigelseskonsulenterne kan vejlede og motivere de ledige til at deltage aktivt i sundhedstilbud.
- Styrket sundhedsindsats for ledige unge med hjælp til rygestop, motion og vægttab.
Da Sundhedsstyrelsen i februar 2011 gav tilsagn om støtte på i alt 5,2 mio. kr. i perioden 2011-2013 ud af de ansøgte 10,2 mio. kr., bad styrelsen samtidig om en justeret projektbeskrivelse til udviklingsprojektet med en prioritering af indsatser og målgrupper tilpasset det reducerede beløb. Sundhedsstyrelsen godkendte i maj den justerede projektbeskrivelse, og de finansierede indsatser kan derfor nu igangsættes med ca. et halvt års forsinkelse. I forhold til den oprindelige ansøgning er de væsentligste justeringer i udviklingsprojektet at:
- En indsats udgår (Indsatsen "Tidlig sundhedsafklaring af etniske kvinder i udvalgte boligområder")
- Måltal er reduceret for to indsatser (fra 600 unge ledige til 350 og fra 400 sygemeldte kontanthjælpsmodtagere til 200)
- Målgruppen er generelt skærpet fra matchgruppe 3 til 2 (mest udsatte til udsatte)
- Målgruppen for uddannelse af beskæftigelseskonsulenter er reduceret (fra ”alle beskæftigelseskonsulenter” til 150 udvalgte beskæftigelseskonsulenter fordelt på to jobcentre)
- Fokus på rygning nedtones generelt
Sundheds-og Omsorgsforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har positive erfaringer med at kombinere sundhedsindsatsen med beskæftigelsesindsatsen i projektet ’’Mere Lighed i Sundhed’’. Det er bl.a. erfaringer herfra, der skal videreføres i det nye udviklingsprojekt, der er opnået ekstern finansiering til.
Det videre arbejde med udviklingsprojektet
Sundhed- og Omsorgsforvaltningen står som modtager af satspuljemidlerne. Det forudsættes derfor, at såvel bevillingen som det overordnede ansvar for udviklingsprojektets gennemførelse mv., placeres i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Den konkrete udformning af udviklingsprojektet er imidlertid stadig under udvikling. Blandt andet vil der blive set på mulighederne for at indtænke og eventuelt videreudvikle Socialforvaltningens tilbud inden for stoffer og misbrug. Det kan på et senere tidspunkt vise sig mest hensigtsmæssigt, at en del af bevillingen omplaceres til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget, fx til aflønning af lokale projektmedarbejdere i de to forvaltninger. Eventuelle bevillingsoverførsler til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget vil blive håndteret i forbindelse med de ordinære sager om bevillingsmæssige ændringer.
Økonomi
Videre proces
Sagen sendes til behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen samt til orientering i omdelingsmaterialet i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget. Såfremt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen bemyndiger forvaltningerne til at modtage og anvende puljemidlerne fra Sundhedsstyrelsen, vil projektet blive påbegyndt.
Anne Mette Fugleholm
/Anne Smetana
Oversigt over politisk behandling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at der gives indtægts- og udgiftsbevillinger på i alt 5,2 mio. kr. i perioden 2011-2013, fordelt med 1.397.400 kr. i 2011, 2.895.200 kr..i 2012 og 907.400 kr. i 2013 til Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling Sundhed, funktion 4.62.88.1, og
2. at denne indstilling sendes til Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til orientering.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 15. december 2011
Udvalget godkendte indstillingen med følgende ændring:
1 at-punkt affattes således:
"at der gives indtægts- og udgiftsbevillinger på i alt 5,2 mio. kr., fordelt med 3,8 mio. kr. i 2012 og 1,4 mio. kr. i 2013 til Sundheds- og Omsorgsudvalgets bevilling Sundhed, funktion 4.62.88.1, og"
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 17. januar 2012
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.