Regulativ for Borgerrepræsentationens medlemmers deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer
Regulativ for Borgerrepræsentationens medlemmers deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 9. februar 2006
BR 101/06
Regulativ for Borgerrepræsentationens medlemmers deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer
Regulativ for Borgerrepræsentationens medlemmers
deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer.
Indstilling om, at forslag til "Regulativ for Borgerrepræsentationens medlemmers deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer", godkendes herunder at regulativet administreres af Borgerrepræsentationens 1. og 2. næstformand, samt at det godkendes, at kommunen afholder udgifter til kursusafgifter i forbindelse med medlemmernes deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer, der er omfattet af regulativet, idet der anvises kassemæssig dækning på funktion 6.41.1, politikerbetjening.
(Overborgmesteren)
INDSTILLING
Overborgmesteren indstiller over for Borgerrepræsentationen,
at Borgerrepræsentationen godkender forslag til "Regulativ for Borgerrepræsentationens medlemmers deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer", herunder at regulativet administreres af Borgerrepræsentationens 1. og 2. næstformand,
at Borgerrepræsentationen godkender, at kommunen afholder udgifter
til kursusafgifter i forbindelse med medlemmernes deltagelse i kurser og kursuslignende
arrangementer, der er omfattet af regulativet, idet der anvises kassemæssig
dækning på funktion 6.41.1, politikerbetjening.
RESUME
Det foreslås, at Borgerrepræsentationen godkender forslag til "Regulativ for medlemmernes deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer", herunder at administrationen henlægges til Borgerrepræsentationens 1. og 2. næstformand. Forslaget er en videreførelse af den ordning, Borgerrepræsentationen godkendte den 10. april 2003 med virkning for sidste kommunale valgperiode.
SAGSBESKRIVELSE
Lov om kommunernes styrelse[1] indeholder en udtømmende opregning af, hvilke aktiviteter, der giver ret til fast vederlag som kommunalbestyrelsesmedlem. Opregningen er foretaget for at afgrænse de tilfælde, hvor et medlem har krav på, eller af kommunalbestyrelsen kan tillægges ret til, udgiftsgodtgørelse og erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste[2].
Det faste vederlag omfatter blandt andet deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer, der af Borgerrepræsentationen anses for at have betydning for varetagelsen af møderne i Borgerrepræsentationen, udvalgene og underudvalg samt møder i forbindelse med varetagelse af kommunale hverv[3]. Hvis et kursus m.v. anses for at have betydning for et af de nævnte hverv, har medlemmerne efter styrelsesloven ret til udgiftsgodtgørelse, herunder befordringsgodtgørelse og godtgørelse for fravær fra hjemstedet (typisk udgifter til forplejning og logi), samt evt. erstatning for tabt arbejdsfortjeneste[4]. Erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste kan kun ydes til de medlemmer, som har valgt denne ordning. Borgerrepræsentationen kan endvidere træffe særskilt beslutning om, at kommunen også dækker evt. kursusafgifter i forbindelse med medlemmernes deltagelse i disse kurser mv.[5].
Vurderingen af om et kursus m.v. har betydning for varetagelsen af borgerrepræsentanternes hverv, skal ifølge styrelsesloven foretages af Borgerrepræsentationen eller af Økonomiudvalget efter bemyndigelse af Borgerrepræsentationen[6]. Alle sager vedrørende borgerrepræsentanternes deltagelse i kurser m.v. skal dermed som udgangspunkt forelægges for Borgerrepræsentationen. Der er dog inden for rammerne af styrelseslovgivningen åbnet mulighed for at udarbejde et regulativ, hvori Borgerrepræsentationen fastlægger klare retningslinier for, hvilke kurser m.v. Borgerrepræsentationen anser for at have betydning for varetagelsen af de ovennævnte hverv[7]. Fordelen ved at have et sådant regulativ er, at sager vedrørende kursusdeltagelse kun undtagelsesvis vil skulle forelægges for Borgerrepræsentationen (eller Økonomiudvalget).
Medlemmernes kursusdeltagelse registreres på en oversigt, som forelægges for Økonomiudvalget en gang hvert halve år til orientering.
Forslaget er en videreførelse af den ordning, som Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 10. april 2003 med virkning for sidste kommunale valgperiode. Regulativet gælder kun for kurser, der afholdes i Danmark og Sverige. Kurser uden for Danmark i øvrigt skal fo relægges Borgerrepræsentationen til vurdering i hvert enkelt tilfælde.
Overborgmesteren ser ikke nogen grund til at delegere kompetencen til at vurdere kursusansøgningerne til Økonomiudvalget, dels fordi den hidtil gældende ordning har fungeret tilfredsstillende, dels fordi delegation til Økonomiudvalget vil medføre en unødvendig belastning af udvalget i form af en væsentlig forøgelse af sagsmængden.
Det følger af styrelsesloven, at sager vedrørende Borgerrepræsentationens egne forhold skal forberedes og forelægges for forsamlingen af borgmesteren[8]. Det er baggrunden for, at indstillingen forelægges for Borgerrepræsentationen af Overborgmesteren.
ØKONOMI
Udgifterne
afholdes inden for Økonomiudvalgets budgetramme, idet der anvises kassemæssig
dækning på bevillingen Økonomiforvaltningen, drift, funktion 6.41.1,
politikerbetjening. Der er afsat 183.000 kr. i Budget 2006 til afholdelse af
udgifter i forbindelse med borgerrepræsentanternes deltagelse i kurser i
henhold til kursusregulativet. Det er forudsat, at der bliver afsat midler til
kursusaktiviteter i Budget 2007 og overslagsårene.
MILJØVURDERING
Sagstypen er
ikke omfattet af Økonomiforvaltningens positivliste over sager, der skal
miljøvurderes.
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
-
BILAG
Bilag 1. Forslag til Regulativ for Borgerrepræsentationens medlemmers deltagelse i kurser og kursuslignende arrangementer.
Bilag 2. Bemærkninger til regulativet.
Ritt Bjerregaard
[1] Lov om kommunernes styrelse § 16, stk. 1.
[2] Jf. lov om kommunernes styrelse § 16, stk. 5, stk. 10 og stk. 11.
[3] Jf. lov om kommunernes styrelse § 16, stk. 1, litra c.
[4] Jf. lov om kommunernes styrelse § 16, stk. 5 og stk. 10.
[5] Jf. lov om kommunernes styrelse § 16, stk. 11, 2. pkt.
[6] Jf. lov om kommunernes styrelse § 16, stk. 1, litra c.
[7] Jf. Indenrigs- og Sundhedsministeriets vejledning om vederlag, pension m.v. for varetagelsen af kommunale hverv, nr. 79 af 9. juli 2002, s. 3.
[8] Jf. Lov om kommunernes styrelse med kommentarer af Hans B. Thomsen, Pernille Christensen og Christian Schønau, 1. udg. s. 142 og s. 182.