Mødedato: 08.10.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Medlemsforslag om ansættelse af en Stadsgartner i København til at styrke byens natur, grønne områder og øge biodiversiteten

Se alle bilag

Medlemsforslag

Det foreslås,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med øvrige relevante forvaltninger at udarbejde et forslag til politisk behandling, der undersøger mulighederne og rammerne for ansættelse af en Stadsgartner på samme vilkår som Københavns Stadsarkitekt. Stadsgartnerens primære opgave skal være arbejdet med biodiversitet og mangfoldig natur i byen i bred forstand og som styrker Københavns grønne og blå natur – stort som småt.

(Stillet af Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti)

Motivering

Verden satte 20 miljømål for ti år siden: I dag er ingen af dem nået. På et topmøde i Japan i 2010 skrev Danmark sammen med 192 andre lande under på 20 mål for biodiversiteten, de såkaldte 'Aichi-målsætninger', der skulle være indfriet senest i 2020. Status er ifølge den nyeste FN-rapport, at ingen af verdens lande har nået et eneste af biodiversitetsmålene til fulde. 

Vi lever, som videnskaben kalder det, midt i arternes sjette masseuddøen. Den frie, vilde natur og biodiversiteten er truet - både i København, Danmark og i udlandet. Arter dør og forsvinder i et uhørt højt tempo. Ikke siden dinosaurernes uddøen er verdens dyrearter forsvundet så hurtigt som i dag. FN’s chef for biodiversitet har derfor omtalt krisen som ”den stille dræber”.

Det mærker vi også i Danmark. Vi er den nation i hele Europa med den ringeste naturbeskyttelse. Samtidig er vi – sammen med Bangladesh - det mest opdyrkede land
i verden. Begge dele har helt mærkbare konsekvenser. 11 arter af dagsommerfugle er forsvundet fra den danske natur de sidste 50 år. Bestanden af viber og sanglærker er faldet med henholdsvis 76 pct. og 65 pct. siden 1976. Og ud af de i alt 287 vildtlevende arter har vi ikke set 50 siden 1974, mens den seneste Novana-rapport konkluderer klart og tydeligt, at de danske skove har det elendigt.

I Frie Grønne vil vi styrke levevilkårene for den mangfoldige natur og alle de liv, dyr og planter, vi deler byen med. For selvom natur, planter og dyreliv selvfølgelig har værdi for os, så har de først og fremmest værdi i sig selv. Den holdning skal i langt højere grad afspejle sig i den førte kommunale politik. Naturpolitikken skal også føres på naturens præmisser, og vi skal skabe et København i bedre balance – i stedet for i konstant konkurrence – med naturen.

Hvorfor er bynatur vigtig i København?

Byerne vokser og på begrænset plads skal der både være leverum for mennesker og en masse funktioner - men hvad med naturen, arterne og dyrene?

Når København udvikles og bliver hverdagslandskab for flere mennesker, har vi et ansvar for at skabe bæredygtige byer med design, der understøtter det gode liv i byen. Det har vi bl.a. en Stadsarkitekt, der skal være med til at understøtte. Stadsarkitekten har fokus på det byggede miljø, arkitekturen og livet mellem husene. Nu er tiden kommet til at sætte naturen og biodiversiteten i samme høje prestigefyldte fokus. Derfor har København brug for en Stadsgartner.

Naturen – både det grønne og det blå element – skal i fremtiden tænkes ind i moderne byer, for både at få glæde af natur og skabe bevidsthed omkring natur, biodiversitet og bæredygtighed hos byens befolkning. Naturen er under gigantisk pres i København, og der bliver færre og færre grønne kvadratmeter i byen - den udvikling skal vendes.

Forskning tyder på, at jo tættere på naturen vi lever, desto bedre har vi det - både mentalt og fysisk. Man kan forebygge eller nedsætte stress ved at komme ud i det grønne eller padle i Københavns havn eller sejllads på Øresund. Og hvem har ikke oplevet livskvalitet og værdi ved at have udsigt til noget grønt eller kort afstand til nærmeste skov. 

Vild med vilje kan byen både blive sjovere og smukkere og vi kan samtidig skabe levesteder for dyr og planter. Og med et mylder af liv bliver oplevelserne både flere og større. Vi er alle en del af livets store mirakel, og vi kan give plads til naturen ved at tænke os lidt om.

*Fakta om den sjette masseuddøen – Den sjette masseuddøen er et begreb fra den biologiske forskning, der beskriver den massive uddød af dyr- og plantearter og nedgang i bestandene, som finder sted i vores tid. Begrebet skyldes, at plante- og dyrearter i vores tid uddør i et tempo, der svarer til de foregående fem perioder af jordens historie med masseuddøen.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. oktober 2020

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse til 1. at-punkt:

”Stadsgartnerens opgave vil også være at have fokus på benyttelsen af det grønne både i forhold til hverdagens rekreation og som grøn ramme for Københavns aktivitet i det offentlig rum. En fortsat udvikling af det grønne København med sunde gamle træer vil være vigtigt. Desuden skal stadsgartnerens beføjelser være lig stadsarkitektens beføjelser til at rådgive politikerne og til selvstændigt at rejse sager.’’

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget med 49 stemmer imod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, Å, C, O, Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti og Kåre Traberg Smidt (Løsgænger).

Imod stemte: V.

 

Medlemsforslaget blev herefter vedtaget uden afstemning.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi så også gerne stillingen som Københavns Stadsarkitekt nedlagt.”

Til top