Mødedato: 08.10.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Ansøgning om deltagelse i WHO European Healthy Cities Network Fase VII

Se alle bilag
Ansøgning om Københavns Kommunes deltagelse i European WHO Healthy Cities Fase VII, som løber i perioden 2019-24.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Københavns Kommune ansøger om deltagelse i WHO Healthy Cities Fase VII.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

(Sundheds- og Omsorgsudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune har siden 1988 været medlem af WHO’s European Healthy Cities Network, som er et internationalt netværk bestående af ca. 100 europæiske medlemsbyer og 30 nationale netværk, som samler mere end 1.300 byer. Medlemsbyerne har forpligtet sig til at arbejde med sundhedsfremme og forebyggelse på grundlag af kriterier, der fornyes hvert femte år.

Københavns Kommune har deltaget i WHO Healthy Cities Fase VI (2014-2018) og skal nu ansøge om deltagelse i Fase VII. Ved deltagelse forpligter kommunen sig til at støtte op om samarbejdet i forhold til at forbedre sundheden og den sociale ulighed i sundhed med afsæt i "The Copenhagen Consensus of Mayors: Healthier and Happier Cities for All" og FN’s Verdensmål, jævnfør bilag 1 og 2. Erklæringen er i overensstemmelse med FN’s verdensmål og udstikker en politisk vision for fremtidens sunde og bæredygtige byer.

Løsning

Healthy Cities Netværket er den internationale overbygning på de nationale Sund By Netværk, hvor den konkrete videreudvikling og udmøntning af det internationale samarbejde finder sted, og hvor Københavns Kommune i høj grad har påvirket udviklingen på nationalt plan. København er én af i alt fem Healthy Cities i Danmark. De andre deltagende kommuner er Horsens, Frederiksberg, Lolland og Fredericia.

Den strategiske retning for arbejdet i Fase VII er defineret med afsæt i erklæringen og har følgende tre overordnede mål og seks centrale temaer:

Mål:

  • At sikre sundhed og velfærd for alle og reducere ulighed i sundhed
  • At være et forbillede nationalt, regionalt og internationalt
  • At understøtte implementeringen af WHO’s strategiske prioriteter 

Temaer:

København forpligter sig gennem arbejdet i Fase VII til at arbejde med de seks temaer: "People, Places, Participation, Prosperity, Peace and Planet":

  • People: Investering i de mennesker, der udgør byerne (fx røgfri skoletid, partnerskab med ungdomsuddannelserne, sund aldring og mental sundhed)
  • Places: Skabe byrum der fremmer og styrker sundhed og trivsel (fx byudvikling, som indtænker fysisk aktivitet og mental sundhed, grønne områder, ren luft og transport)
  • Participation: Styrke deltagelse og partnerskaber målrettet sundhed og trivsel (fx socialt bæredygtig by, ensomhed, mental sundhed og samarbejde med foreningslivet)
  • Prosperity: Forbedre velstand i lokalsamfundet og øge adgang til fælles goder og serviceydelser (fx mental sundhed og områdeudvikling)
  • Peace: Understøtte fred og sikkerhed gennem inkluderende samfund (fx boligsocialt arbejde og samarbejde med frivillige organisationer på det sociale område)
  • Planet: Beskytte planeten gennem bæredygtigt forbrug og produktion (fx klimatilpasning, klimavenlig transport, biodiversitet, fødevarer og madspild).

Tankegangen bag "The Copenhagen Consensus of Mayors: Healthier and Happier Cities for All" er grundlæggende, at arbejdet skal gå på tværs af byen, så det inden for alle politikområder overvejes, hvorledes opgaveløsningen kan ske på en måde, der også gavner sundhed og velfærd som centrale elementer i byernes udvikling. 

Københavns deltagelse i netværket ligger i naturlig forlængelse af kommunens politikker, herunder Kommuneplanstrategien og målet om en grøn, sund og bæredygtig by, samt arbejdet med Sundhedspolitikken, "Nyd livet, Københavner", som vil være den primære løftestang for arbejdet.

Ved at indgå i WHO-arbejdets Fase VII vil Københavns Kommune opnå værdifuld international erfaring. Fasen vil blandt andet understøtte kommunens arbejde med at bringe nøgleinteressenter sammen for at arbejde for sundhed og livskvalitet og styrke forandringsledelse samt potentialerne for i fællesskab at løse de lokale sundhedsmæssige udfordringer til gavn for kommunens borgere.

Det er samtidig erfaringen, at inspiration fra andre byer og lande har stor betydning, hvilket er afgørende i forhold til samarbejde, inspiration, erfaringsudveksling og udvikling af den lokale virkelighed.

I bilag 1 findes en oversigt over 13 krav, som medlemsbyerne skal gennemføre i løbet af Fase VII. I København vil kravene primært blive iværksat igennem Københavns Kommunes Sundhedspolitik og Kommuneplanstrategien. Med tilslutningen og underskrivelsen af tilsagnserklæringen forpligter Københavns Kommune sig til at støtte op om samarbejdet på tværs af forvaltningerne i forhold til at arbejde for at forbedre københavnernes sundhed og mindske den sociale ulighed i sundhed.

De relevante forvaltninger i kommunen er orienteret om ansøgningen. 

Økonomi

Medlemskab af WHO Healthy Cities koster årligt ca. 41.000 kr. (6.000 USD). Hertil kommer udgift til transport og overnatning ved den årlige hovedkonference. Udgifterne afholdes af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, funktion 4.62.88.1.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen om deltagelse i Fase VII fremsendes en ansøgning til WHO. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen koordinerer Københavns Kommunes deltagelse.

Katja Kayser

Oversigt over politisk behandling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommune ansøger om deltagelse i WHO Healthy Cities Fase VII.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 23. juni 2020

 

Indstillingen blev anbefalet overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. september 2020

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. oktober 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top