Boligsocial medfinansiering til Københavns udsatte boligområder
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til brug af allerede afsatte budgetmidler til boligsociale helhedsplaner.
Indstilling
Indstilling om,
- at kommunens medfinansiering til boligsociale helhedsplaner bibeholdes med beløbsrammen afsat af Borgerrepræsentationen i forbindelse med hhv. Overførselssagen 2018/2019 (ca. 9,6. mio. kr.) samt Budget 2021 (ca. 3 mio.kr.), jf. løsningsforslaget,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen gives bemyndigelse til administrativt at godkende den boligsociale helhedsplan for bydelen Valby-Vigerslev-Sjælør-Sydhavnen.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
En lovændring af Almenboligloven betyder, at Landsbyggefonden har skullet revidere deres regulativ for den boligsociale indsats. Revisionen medfører, at der nu er færre midler på landsplan til boligsociale helhedsplaner, og at Landsbyggefondens kontante støtte til boligsociale helhedsplaner skal prioriteres til områderne på statens liste over ghettoområder. De områder, der ikke er på statens ghettoliste, vil få ingen eller meget begrænset støtte. I Københavns Kommune betyder det, at seks boligsociale helhedsplaner vil få ingen eller meget begrænset støtte fra Landsbyggefonden. Når Landsbyggefondens kontante støtte falder, falder den kommunale medfinansiering også, da kommunen medfinansierer 12,5% af det samlede støttebeløb. Københavns Kommune har således reserveret 12,6 mio. kr. med afsæt i de oprindelige rammer. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler, at Borgerrepræsentationen vedtager stadig at anvende de afsatte midler for at understøtte de udsatte boligområder, der ikke er på statens liste over ghettoområder.
Løsning
I Overførselssagen 2018/2019 (Borgerrepræsentationen 9. maj 2019) (A, B, C, F, I, O og V) samt i aftale om Budget 2021 (2. september 2020) (A, B, F, V, C, O, Kåre Traberg Smidt) er der samlet afsat 43,8 mio. kr. til medfinansiering af boligsociale helhedsplaner i København. Landsbyggefondens reviderede regulativ betyder, at følgende helhedsplaner vil få ingen eller meget begrænset fremtidig støtte af Landsbyggefonden, da de ikke figurerer på statens liste over ghettoområder: Sjælør-Sydhavnen, Valby-Vigerslev, Fuglekvarteret Nordvest, Indre Nørrebro, Amagerbro og Mimersgade. Samlet set for disse helhedsplaner er den afsatte kommunale medfinansiering 12,6 mio. kr., der med Landsbyggefondens reviderede regulativ kun vil blive brugt i meget begrænset omfang (estimeret til 0,75 mio. kr.) Indstillingen vedrører således medfinansieringen til disse helhedsplaner, der ikke står på statens liste over ghettoområder. De resterende kommunale midler tildeles som hidtil.
Boligsocial kommunal medfinansiering fastholdes
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler at anvende de afsatte beløb fra Overførselssagen 2018/2019 (Borgerrepræsentationen 9. maj 2019) (A, B, C, F, I, O og V) og i aftale om Budget 2021 til stadig at støtte de områder, der fremover får en reduceret eller ingen støtte fra Landsbyggefonden. Denne løsning kan sikre den kommunale støtte til områder, der vurderes at være udsatte jf. kommunens Politik for Udsatte Byområder. Med Landsbyggefondens reducerede støtte vil de boligsociale helhedsplaner stadig blive reduceret kraftigt, men det afsatte beløb fra Overførselssagen 2018/2019 og aftale om Budget 2021 vil kunne sikre en fortsat understøttelse af samarbejdet med de kommunale forvaltninger og andre lokale samarbejdsparter, til gavn for byens udsatte borgere.
For at sikre de ambitiøse målsætninger i kommunens Politik for Udsatte Byområder om at løfte de udsatte boligområder, har Københavns Kommune og boligorganisationerne en fælles interesse i at bibeholde en effektiv boligsocial indsats. Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler i forlængelse heraf, at størrelsen af den kommunale medfinansiering modsvarer de almene boligorganisationers medfinansiering. Hermed bibeholdes den eksisterende finansieringsaftale mellem Københavns Kommune og de almene boligorganisationer (jf. Hovedaftalen 2015), hvori det blev aftalt, at kommunen og de almene boligorganisationer finansierer samme nominelle beløb. Den kommunale medfinansiering sker således kun, såfremt boligorganisationen lægger samme beløb og kun inden for rammerne for hver enkelt helhedsplan, som anført i Overførselssagen 2018/2019 og Budget 2021. Derudover vil størrelsen af den kommunale medfinansiering for hver helhedsplan bero på en faglig vurdering fra kommunal side. De almene boligorganisationer anser det for meget vigtigt at fastholde de boligsociale indsatser og samarbejdet med kommunen i de udsatte byområder. Flere boligorganisationer forholder sig således positivt i forhold til at hæve deres medfinansiering til samme niveau som Københavns Kommune, under forudsætning af, at Københavns Kommune gør det samme.
Bemyndigelse til at Teknik- og Miljøforvaltningen ekstraordinært kan godkende helhedsplanen Valby-Vigerslev-Sjælør-Sydhavnen uden politisk godkendelse
Helhedsplanen for Valby-Vigerslev-Sjælør-Sydhavnen er særlig tidspresset, idet finansiering først blev afklaret den 19. maj med regeringens Grøn Boligaftale 2020. Såfremt helhedsplanen skal kunne få den reducerede støtte fra Landsbyggefonden, skal helhedsplanen være færdiggodkendt af både boligorganisationer, Landsbyggefonden og Københavns Kommune inden udgangen af 2020. Det kan ikke nås, hvis helhedsplanen i overensstemmelse med hidtidig praksis skal politisk godkendes i Københavns Kommune; dels fordi boligorganisationer, afdelingsbestyrelser og forvaltninger skal indgå i forhandlinger, dels fordi Landsbyggefonden ligeledes skal have bestyrelsesgodkendt den boligsociale helhedsplan i eget system. Derfor foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen, at forvaltningen ekstraordinært bemyndiges til administrativt at godkende den endelige helhedsplan. Dermed vil parterne have tid til at inddrage beboerdemokrati samt lave gennemarbejdede aftaler mellem kommunale og boligorganisatoriske parter. Planen vil blive lagt til orientering i Borgerrepræsentationen og Teknik- og Miljøudvalget. De økonomiske midler til helhedsplanen er afsat på Overførselssagen 2018/2019. Bemyndigelsen omhandler dermed kun det faglige indhold af helhedsplanen, der skal understøtte Politik for Udsatte Byområder.
Økonomi
Løsningen vil ikke have økonomiske konsekvenser, da medfinansieringen allerede er frigivet ved Overførselssagen 2018/2019. Budgetmidler til nye boligsociale helhedsplaner i Budget 2021 vil følge samme beslutning. Såfremt indstillingen ikke bliver godkendt, vil de ubrugte midler følge forvaltningens almindelige regnskabspraksis og føres tilbage til kommunekassen ved regnskabsafslutning, såfremt Borgerrepræsentationen ikke vedtager andet forinden. Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil boligorganisationerne blive orienteret om brugen af den boligsociale kommunale medfinansiering. Teknik- og Miljøforvaltningen forventer i december 2020 at godkende helhedsplanen for Sjælør-Sydhavnen-Valby-Vigerslev, med en reduceret støtte fra Landsbyggefonden og med anvendelsen af det afsatte kontante kommunale beløb fra Overførelsessagen 2018/2019, op til ca. 4,1 mio. kr.
Videre proces
For helhedsplanerne i Sjælør-Sydhavnen, Valby-Vigerslev, Fuglekvarteret Nordvest, samt Indre Nørrebro er der i 2020 indledt en dialog om den kommunale og boligorganisatoriske medfinansiering. For Amagerbro og Mimersgade vil der blive indledt dialog i 2021.
Søren Wille /Karsten Biering Nielsen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at kommunens medfinansiering til boligsociale helhedsplaner bibeholdes med beløbsrammen afsat af Borgerrepræsentationen i forbindelse med hhv. Overførselssagen 2018/2019 (ca. 9,6. mio. kr.) samt Budget 2021 (ca. 3 mio.kr.), jf. løsningsforslaget,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen gives bemyndigelse til administrativt at godkende den boligsociale helhedsplan for bydelen Valby-Vigerslev-Sjælør-Sydhavnen.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. september 2020
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. september 2020
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. oktober 2020
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.