Medlemsforslag om at København frivilligt modtager 200 flygtninge
Indstilling og beslutning
Det foreslås,
1. at Borgerrepræsentationen anmoder overborgmesteren om på vegne af Københavns Kommune at rette henvendelse til KL og regeringen om, at Københavns Kommune i kraft af den ekstraordinære flygtningesituation frivilligt modtager 200 flygtninge af 6-byernes flygtningekvote i 2015-2016.
2. at Borgerrepræsentationen pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om en plan for, hvordan byens borgere kan inddrages mere i at løse opgaven med at modtage flygtninge, og hvilken rolle kommunen kan spille i at formidle kontakt mellem flygtninge og de organisationer og borgere, der tilbyder hjælp.
(stillet af Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre)
Problemstilling
Løsning
Økonomi
Videre proces
MOTIVERING
Enormt mange mennesker flygter i denne tid fra krig og ødelæggelse mod beskyttelse i Europa. Mange flygtninge er nået til Danmark, hvor der efter forslagsstillernes opfattelse nu er tale om en ekstraordinær situation, som kræver handling. Forslagsstillerne har tidligere meldt ud, at hvis situationen kaldte på det, ville vi reagere på det. Det mener vi, at den gør nu.
København har pt. status som nul-kommune. Dette besluttede Borgerrepræsentationen på sit møde den 26. februar 2015 at fastholde, jf. dagsordenspunkt 14 ”Indstilling om modtagelse af flygtninge i 2015”, som er vedhæftet som bilag. Det betyder, at vi kun modtager et meget begrænset antal flygtninge. Forslagsstillerne bakker op om en solidarisk fordeling af flygtninge på tværs af landet. Ikke desto mindre ønsker vi med dette forslag at anmode overborgmesteren om på vegne af Københavns Kommune at rette henvendelse til KL og regeringen om, at København fremadrettet og foreløbigt i 2015-2016 frivilligt modtager 200 flygtninge. Vi mener ganske enkelt, at den ekstraordinære situation kalder på handling fra landets største kommune, og at der på den baggrund er behov for, at Borgerrepræsentationen tager fornyet stilling til spørgsmålet.
I aftalen om Københavns Kommunes budget 2016 er parterne blevet enige om, at såfremt den ekstraordinære flygtningesituation får konsekvens for Københavns ressourcer og økonomi, finansieres dette ud af puljen til uforudsete udgifter. I indstillingen til Borgerrepræsentationen fra mødet den 26. februar 2015 (”Indstilling om modtagelse af flygtninge i 2015”) er det belyst, hvilke økonomiske konsekvenser det vil have for kommunen at modtage 200 flygtninge.
I ”Indstilling om modtagelse af flygtninge i 2015” er der endvidere redegjort for, hvilke muligheder der er for at huse flygtninge i København. Vi foreslår, at dette lægges til grund, såfremt det besluttes at modtage 200 flygtninge, samt at forvaltningerne undersøger muligheden for at flygtninge huses i for eksempel det tidligere plejecenter Huset William på Vigerslev Allé i Valby, som står tomt og kan huse ca. 150 personer i en midlertidig periode.
Endelig foreslår vi, at Borgerrepræsentationen pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen at udarbejde et forslag til politisk behandling om en plan for, hvordan byens borgere kan inddrages mere i at løse opgaven med at modtage flygtninge, og hvilken rolle kommunen kan spille i at formidle kontakt mellem flygtninge og de organisationer og borgere, der tilbyder hjælp.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. oktober 2015
Et forslag fra Enhedslisten, SF og Radikale Venstre om at udvalgshenvise medlemsforslaget til Økonomiudvalget blev forkastet med 29 stemmer imod 20. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, F og Ø.
Imod stemte: A, C, I, O og V.
Medlemsforslaget blev herefter forkastet med 29 stemmer imod 21. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, F og Ø.
Imod stemte: A, C, I, O og V.