Mødedato: 08.10.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Rammeaftale 2016 (udviklingsstrategi og styringsaftale) for det specialiserede socialområde og specialundervisning

Se alle bilag
Rammeaftalen for det specialiserede socialområde og specialundervisning er udarbejdet i regi af Kommunekontaktrådet i Region Hovedstaden (KKR Hovedstaden). KKR Hovedstaden har på møde den 26. juni 2015 indstillet, at kommunerne og Region Hovedstaden godkender Rammeaftale 2016.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  

    1. at Rammeaftale 2016 for det specialiserede socialområde og specialundervisning godkendes.

(Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Rammeaftalen for det specialiserede socialområde og specialundervisning er et planlægnings- og udviklingsværktøj, som hvert år udarbejdes i regi af KKR Hovedstaden, der er hovedstadskommunernes regionale samarbejdsorgan. Formålet er at sikre et samlet overblik over de specialiserede tilbud, uanset om det enkelte tilbud drives af regionen eller af en kommune. Rammeaftalen skal således skabe sammenhæng mellem efterspørgsel og udbud af tilbud og ydelser og sikre en balanceret udvikling på området.

Kommunerne har fra 2011 overtaget ansvaret for koordineringen af det specialiserede socialområde og specialundervisningen, samt for at udarbejde en årlig udviklingsstrategi samt en årlig styringsaftale.    

Af tabel 1 fremgår Københavns Kommunes udgifter og indtægter til køb og salg af pladser i tilbud under rammeaftalen for det specialiserede socialområde og specialundervisning for KKR Hovedstaden i 2014.

Tabel 1: Københavns Kommunes Køb og salg af pladser i 2014 under rammeaftalen (mio.kr./2015-PL)

Udvalg

Købsudgifter

Salgsindtægter

Nettoudgift

SUD

526,2

-198,2

328,0

BUU

74,5

-63,1

11,4

I alt

600,7

-261,3

339,4

SUD = Socialudvalget, BUU = Børne- og Ungdomsudvalget.

Rammeaftalen 2016 består i henhold til
bekendtgørelse om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde (BEK nr. 1021 af 20/08/2013) samt bekendtgørelse om rammeaftale m.v. på specialundervisningsområdet (BEK nr. 381 af 28/4 2012) af en udviklingsstrategi og en styringsaftale og er gældende for perioden 1. januar 2016 – 31. december 2016.

Udviklingsstrategien sætter fokus på den faglige udvikling i eksisterende tilbud samt behovet for nye tilbud. Styringsaftalen er et redskab til på tværs at styre kapacitet og økonomi, herunder takstudviklingen, samt fastlægge fælleskommunale procedurer.

Rammeaftalen skal godkendes af Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget, Økonomiudvalget og vedtages af Borgerrepræsentationen.

Løsning

Udviklingsstrategi 2016
Formålet med udviklingsstrategien er at fastsætte, hvilke udviklingstendenser og -perspektiver, kommunerne oplever i forhold til tilbudstyper, målgrupper mv., og således også hvilke temaer, KKR Hovedstaden beslutter, der skal være i fokus i det pågældende år. Derudover har Social- og Indenrigsministeren (tidligere
Ministeren for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold) mulighed for at udmelde centrale temaer, som skal indgå i strategien [1]

Strategien er udarbejdet med afsæt i indberetninger fra kommunerne i hovedstadsregionen om behov og udviklingstendenser inden for både målgrupper og tilbudstyper samt indberetninger fra kommunale driftsherrer og Region Hovedstaden om belægning og kapacitet.

Generelt oplever kommunerne ikke akutte problemstillinger i sammenhængen mellem kommunernes efterspørgsel og de højt specialiserede tilbuds udbud af pladser og ydelser inden for de forskellige målgrupper på det specialiserede socialområde. Der vurderes således ikke aktuelt at være behov for i 2016 at indgå tværkommunale aftaler og/eller aftaler mellem kommunerne og Region Hovedstaden om konkrete reguleringer af tilbud eller pladser omfattet af Udviklingsstrategi 2016.

KKR Hovedstaden vurderer dog, at det vil være hensigtsmæssigt at kommunerne samarbejder om videndeling ift. fire fokusområder i 2016:

  1. Når borgere med svære og komplekse handicap bliver ældre.
  2. Øget diagnosticering af børn og unge med autisme, autismespektrum forstyrrelser og ADHD.
  3. Behov for en omstillingsparat tilbudsvifte med stor fleksibilitet i tilbuddene.
  4. Målrettede tilbud til voksne med hjerneskade skal fortsat sikres.
Særligt tema i Udviklingsstrategi 2016
Ministeren for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold (nu Social- og Indenrigsministeren) har ikke indmeldt et særligt tema til Udviklingsstrategi 2016.

KKR har indmeldt følgende som særligt tema for 2016:
 
  • udarbejdelse af en fælles strategi for det tværgående specialiserede socialområde i hovedstadsregionen, herunder fastsættelse af målsætninger for området.

Formålet med en ny fælles strategi er at udvikle en fælles ramme, der kan understøtte den tværgående koordination, samarbejde og ejerskab for det specialiserede socialområde mellem kommunerne og mellem kommunerne og regionen.

Fælleskommunalt sekretariat vil udarbejde et kommissorium til behandling i Embedsmandsudvalget ultimo 2015.

Styringsaftale 2016

Styringsaftale 2016 består af en aftale om takstudvikling, en takstmodel for beregning af takster for tilbud på det specialiserede socialområde og specialundervisning, principper for samarbejde omkring tilbuddene samt procedurer for de mest specialiserede tilbud.

Der er foretaget følgende justeringer i Styringsaftale 2016 i forhold til Styringsaftale 2015. Alle justeringer er godkendt af KKR Hovedstaden i hhv. 15. januar og 24. april 2015.

Justering

Indhold

Aftale om takstudvikling

Priserne i de takstbelagte tilbud i 2016 må maksimalt stige med P/L minus en procent i forhold til prisniveauet i 2014.

Aftale om reduktion af overheadprocent

Fra de nuværende 7 procent arbejdes hen imod 6 procent som et gennemsnitligt mål for kommunerne under ét ved udgangen af 2017

Tilpasning til ny takstbekendtgørelse af 12. januar 2015

Mulighed for at fastsætte flere takstniveauer for samme tilbud, hvor taksten for de forskellige niveauer afspejler forskellige ydelsesniveauer.

Mulighed for at anvende alternative finansieringsformer til takstfinansiering såsom forpligtende købsaftaler og delt finansieringsansvar, hvilket især kan anvendes i forbindelse med etablering af nye tværkommunale tilbud for at reducere risikoen for driftsherrekommunen.

Ny visitationsaftale for kommunikations-centre

Visitationsaftalen er tilpasset den praksis, der har vist sig mest befordrende i forhold til et godt samarbejde mellem kommuner og kommunikationscentre, og samtidig sikrer borgerne de bedste rammer for et gnidningsfrit forløb. Justeringerne udspringer af  et udviklingsprojekt (2014-2015), der blev iværksat med afsæt i anbefalinger fra KKR Hovedstadens afrapportering vedr. hjerneskadeområde.

Socialforvaltningens bemærkninger
Udviklingsstrategi 2016
Københavns Kommune kan tilslutte sig indstillingen. Handicaptemaet som handler om at mennesker med handicap i dag lever længere, ønsker Socialforvaltningen at drøfte, hvor grænsen mellem handicap og alm. alderdomssvækkelse går og hvorledes hjælpen i denne forbindelse skal ydes. Der bliver ligeledes mulighed for at drøfte de udfordringer, der findes i forhold til flytning af beboere, der ikke kan give samtykke. Det skal være med til at sikre, at de lovgivningsmæssige rammer afspejler, at der er forskellige behov på forskellige tidspunkter i livet.

Styringsaftalen - aftale om takstudvikling
Socialforvaltningen vil implementere tiltag på takstområdet, så aftalen om 1 % reduktion i udgifterne til takstområdet fra 2014 til 2016 overholdes.

Styringsaftalen - ansvar for betaling for ophold
KKR Hovedstaden og KKR Midtjylland har i fællesskab henvendt sig til Social- og Integrationsministeriet d. 30. juni 2015, for at få afklaret ansvaret for opkrævning af betaling for ophold på botilbud efter §§ 107, 108, 109 og 110. Se også bilag 5.

Børne- og Ungdomsforvaltningens bemærkninger
I forhold til udviklingsstrategien er Københavns Kommune stort set selvforsynende hvad angår tilbud på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet, og på denne baggrund har den nye udviklingsstrategi ikke afgørende betydning for de københavnske børn, unge og voksne. Børne- og Ungdomsforvaltningen genkender dog udviklingstendenserne i de øvrige kommuner.

Børne- og Ungdomsforvaltningen bemærker, at der igennem en årrække har været et fald i behovet for specialskolepladser til elever med vidtgående hørevanskeligheder. Behovet for tilbud til denne gruppe elever følges derfor tæt med henblik på, om der skal foreslås forandringer af tilbuddene på området. Der forventes fremlagt en sag i Børne- og Ungdomsudvalget om dette omkring årsskiftet. 

Forvaltningens kommentarer til de udpegede indsatsområder: ’Øgetdiagnosticering af børn og unge med autisme, autismespektrum forstyrrelser og ADHD’, ’Behov for en omstillingsparat tilbudsvifte med stor fleksibilitet i tilbuddene’ og ’Målrettede tilbud til voksne med hjerneskade skal fortsat sikres’ er beskrevet i bilag 2.

Omkring den fastsatte takstnedsættelse vil Børne- og Ungdomsforvaltningen, jf. bilag 2, tage forbehold for på forhånd at kunne garantere den fastsatte takstnedsættelse, men tilstræber det og vurderer, at det er sandsynligt, at forvaltningen kan leve op til kravet i 2015.


[1] Strategien rummer a) højt specialiserede tilbud, b) tilbud, der kræver et stort befolkningsgrundlag og anvendes af mange kommuner, c) højt specialiserede enheder, som organisatorisk drives med mindre specialiserede tilbud samt d) alle regionsdrevne tilbud.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen behandles af Socialudvalget 16. september 2015, Børne- og Ungdomsudvalget 23. september 2015, Økonomiudvalget 29. september 2015 og Borgerrepræsentationen 8. oktober 2015.




Anette Laigaard                Tobias Børner Stax
            Mikkel Hemmingsen 

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,  

  1. at Rammeaftale 2016 for det specialiserede socialområde og specialundervisning godkendes.



Socialudvalgets beslutning fra skriftligt votering den 16. september 2015

Indstillingen blev godkendt.

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 23. september 2015

Indstillingen blev godkendt.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. september 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. oktober 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top