Det videre arbejde med Greater Copenhagen og med at omdanne eller opløse Øresundskomiteen
Indstilling og beslutning
Indstilling om,- at Københavns Kommune tiltræder, at Øresundskomiteen omdannes til The Greater Copenhagen & Skåne Committee,
- at Københavns Kommune, hvis der ikke kan opnås enighed om at omdanne Øresundskomiteen til The Greater Copenhagen & Skåne Committee, tiltræder at opløse Øresundskomiteen og medvirker til at etablere en ny organisation for Greater Copenhagen på dansk side med mulighed for, at interesserede skånske parter kan tilmelde sig senere,
- at Københavns Kommune, såfremt hverken omdannelsen eller opløsningen af Øresundskomiteen kan gennemføres, melder sig ud af Øresundskomiteen og medvirker til at etablere en ny organisation for Greater Copenhagen på dansk side med mulighed for, at interesserede skånske parter kan tilmelde sig senere.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Den internationale konkurrence mellem storbyregioner er intensiveret, og mange af de storbyer, som Københavns Kommune normalt sammenlignes med, oplever højere vækst end København. De udenlandske storbyregioner har ofte flere indbyggere og virksomheder og er erhvervsmæssigt mere specialiserede end København. Det nævnes ofte som en væsentlig årsag til, at København har sværere ved at tiltrække udenlandske virksomheder og højtuddannede udlændinge, som bringer ny viden, teknologi, arbejdspladser og vækst til regionen.Samtidig har de eksisterende virksomheder i regionen ikke optimale vilkår for at innovere, vokse og skabe nye jobs. Det kan som virksomhed være svært at gennemskue, hvilken hjælp man kan få til at udvikle sin virksomhed, da erhvervsfremmesystemet er fragmenteret og består af mange aktører, som tilbyder samme eller overlappende ydelser. Dette kan gøres bedre, og det kan sikres, at der gennem en større koordination kan skabes større effekter for de samme erhvervsfremmemidler.
Løsning
På baggrund af ovenstående udfordringer er Københavns Kommune gået sammen med Region Hovedstaden, Region Sjælland, KKR Hovedstaden og KKR Sjælland om at skabe det erhvervspolitiske samarbejde Greater Copenhagen.
Samarbejdet skal:
- Understøtte markedsføringen af regionen under det fælles brand Greater Copenhagen.
- Arbejde for at skabe en stærk, international infrastruktur.
- Understøtte, at der tiltrækkes investorer, turister, virksomheder og talenter.
- Arbejde for et sammenhængende arbejdsmarked.
- Etablere fælles strategiske erhvervsindsatser.
Der har siden Greater Copenhagen-samarbejdets begyndelse i 2012 under navnet Fokuseret Vækstdagsorden været en åben invitation til regionen og kommunerne i Skåne om at deltage i samarbejdet. Det sidste halve år har der været forhandlinger med de svenske parter om at samle Øresundssamarbejdet og Greater Copenhagen-samarbejdet og omdanne Øresundskomiteen til The Greater Copenhagen & Skåne Committee.
På baggrund af de seneste forhandlinger med de svenske parter (Region Skåne, Malmø, Lund, Landskrona m.fl.) er det dog usikkert, om det på nuværende tidspunkt er muligt at nå til enighed om at omdanne Øresundskomiteen til The Greater Copenhagen & Skåne Committee.
I dag anvendes der årligt 12 mio. kr. på at drive Øresundskomiteen. Det danske bidrag er på over 7 mio. kr. og finansieres af Region Hovedstaden og Region Sjælland via det kommunale udviklingsbidrag. Region Hovedstaden og Region Sjælland har meddelt, at de ikke både kan finansiere og engagere sig i Øresundskomiteen og Greater Copenhagen, og at de har valgt at prioritere Greater Copenhagen. Regionerne ønsker således, at midlerne fra Øresundskomiteen i stedet bruges på konkrete indsatser, der tiltrækker investorer, virksomheder, talenter og turister og skaber nye arbejdspladser i Greater Copenhagen. KKR Hovedstaden og KKR Sjælland har bakket op om dette.
På Øresundskomiteens Forretningsudvalgs møde den 23. september 2015 blev det derfor indstillet, at Øresundskomiteen opløses, idet det forventes, at det ikke lykkes at nå til enighed om at omdanne Øresundskomiteen til The Greater Copenhagen & Skåne Committee. De danske parter vil fastholde det nuværende momentum bag Greater Copenhagen og etablere en handlekraftig organisation for Greater Copenhagen. Der lægges særligt vægt på, at det i den nye organisation er medlemsorganisationerne, der skal eksekvere de politiske beslutninger.
Der lægges der op til, at organisationen indledningsvist består af de 46 sjællandske kommuner og to regioner, men med mulighed for at interesserede skånske kommuner og Region Skåne kan tilslutte sig. Parterne vil således arbejde videre på at finde en tidssvarende organisering af samarbejdet mellem Sjælland, Hovedstaden og Skåne.
En opløsning af Øresundskomiteen kræver godkendelse med 3/4 flertal af samtlige af komiteens medlemmer på to på hinanden følgende møder i Øresundskomiteen. Hvis der ikke kan opnås det nødvendige flertal for at opløse komiteen, forventes Region Hovedstaden og Region Sjælland af melde sig ud af Øresundskomiteen. Sker dette, indstilles det, at Københavns Kommune også melder sig ud af komiteen.
Økonomi
Nærværende indstilling udløser ikke økonomiske disponeringer. Det danske bidrag til Øresundskomiteen finansieres i dag af Region Hovedstaden og Region Sjælland via det kommunale udviklingsbidrag. Københavns Kommune har således ingen direkte finansielle forpligtigelser overfor Øresundskomiteen.Videre proces
Der er møder i Øresundskomiteen den 19. oktober 2015 og 4. november 2015, hvor der stemmes om enten at omdanne eller opløse Øresundskomiteen.Oversigt over politisk behandling
- at det godkendes, at Københavns Kommune tiltræder, at Øresundskomiteen omdannes til The Greater Copenhagen & Skåne Committee,
- at det godkendes, at Københavns Kommune, hvis der ikke kan opnås enighed om at omdanne Øresundskomiteen til The Greater Copenhagen & Skåne Committee, tiltræder at opløse Øresundskomiteen og medvirker til at etablere en ny organisation for Greater Copenhagen på dansk side med mulighed for, at interesserede skånske parter kan tilmelde sig senere,
- at det godkendes, at Københavns Kommune, såfremt hverken omdannelsen eller opløsningen af Øresundskomiteen kan gennemføres, melder sig ud af Øresundskomiteen og medvirker til at etablere en ny organisation for Greater Copenhagen på dansk side med mulighed for, at interesserede skånske parter kan tilmelde sig senere.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. september 2015
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. oktober 2015
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.