Mødedato: 08.05.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indsats for at få flere unge i udsatte boligområder i beskæftigelse, uddannelse og praktik

Se alle bilag

Københavns Kommune har søgt Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om midler til en beskæftigelsesindsats målrettet unge i udsatte boligområder. Ansøgningen er delvist imødekommet.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen accepterer Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters tilsagn om støtte på 2,178 mio. kr. til en beskæftigelsesrettet indsats for unge i udsatte byområder,
  2. at de bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med modtagelse af midlerne fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter (se også økonomiafsnittet) foretages i den næste sag om bevillingsmæssige ændringer, som fremlægges for Økonomiudvalget den 20. maj og Borgerrepræsentationen den 18. juni 2014.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Mange unge i Københavns udsatte boligområder vokser op uden tilknytning til job og uddannelse, hvilket forringer deres muligheder i voksenlivet.

Københavns Kommune ved Teknik- og Miljøforvaltningen har fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter fået tilsagn om 2,178 mio. kr. til en beskæftigelsesrettet ungeindsats i udsatte boligområder i perioden 2014-2016.

Ansøgningen involverer Teknik- og Miljøforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen samt fire almene boligorganisationer.

Teknik- og Miljøforvaltningen koordinerer implementeringen af indsatsen med afsæt i kommunens mål om at løfte beskæftigelse, uddannelse og tryghed i de udsatte by- og boligområder i et tværgående og koordineret samarbejde mellem relevante forvaltninger og den almene boligsektor.

Løsning

Fritidsjob og uddannelse kan give de unge erfaring med arbejdsmarkedet og øge deres uddannelses- og jobmuligheder senere i livet. Samtidig kan det medvirke til at øge trygheden i de udsatte boligområder, hvis unge har et alternativ til at hænge ud på gaden eller begå småkriminalitet.

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter (MBBL) udmeldte den 11. september 2013 en pulje på i alt 30 mio. kr. til en to-årig helhedsorienteret boligsocial indsats i udsatte boligområder i 2014-2016 (satspuljemidler).

Ansøgningen
Københavns Kommune søgte – med forbehold for efterfølgende politisk godkendelse – sammen med fire almene boligorganisationer (3B, AAB, fsb og SAB) om i alt 3,373 mio. kr. til en særlig beskæftigelsesrettet ungeindsats. Formålet er at øge andelen af unge i uddannelse og job i Københavns udsatte by- og boligområder. Det skal ske gennem en indsats i to sammenhængende spor.

Et spor, der skal styrke den lokale håndholdte ungeindsats over for 15-29-årige uden uddannelse og job i de særligt udsatte boligområder Stærevej og Degnegården, som er en del af det udsatte byområde Bispebjerg/Nordvest, hvor pilotprojektet igangsættes. Det er Københavns Kommunes og boligorganisationernes erfaring, at tilvejebringelse af praktikpladser og fritidsjob skal kombineres med en tæt relation til unge i udsatte områder, herunder en motiverende og opfølgende indsats, hvis målgruppen skal indgå og fastholdes i uddannelse og beskæftigelse.

Et andet spor, der skal udnytte uddannelsespotentialet i videst muligt omfang for flere praktikpladser til gavn for målgruppen i forbindelse med bygge- og renoveringsopgaver i den almene boligsektor. De kommende års store investeringer i renovering (2-3 mia. kr. i alt) og byggeri (ca. 2 mia. kr. årligt) af almene boliger søges derved udnyttet på en måde, der øger tilknytningen til arbejdsmarkedet for beboerne i områderne. Dansk Byggeri og BL – Danmark Almene Boliger har indgået en frivillig partnerskabsaftale om praktikpladser mv. i forbindelse med byggeopgaver i den almene boligsektor. Det er imidlertid Københavns Kommunes og boligorganisationernes erfaring, at der er behov for at opbygge viden og kompetencer i både boligorganisationer og hos entreprenører for en konkret udmøntning i hver byggesag.

Spor 1: Lokalt forankret beskæftigelsesindsats på Bispebjerg
Ansøgt 1,178 mio. kr., som MBBL på forhånd øremærkede til Degnegården og Stærevej på Bispebjerg, som i 2013 var nye på MBBL’s liste over særligt udsatte boligområder. Initiativet omfatter:

  • ansættelse af en vejleder ansat i Ungdommens Uddannelsesvejledning med virksomhed ud fra klub Smedetoften. Vejlederen skal sikre tæt og opsøgende kontakt til unge for at motivere og støtte dem til at opnå fodfæste på arbejdsmarkedet og understøtte, at de fastholdes. Der samarbejdes med de boligsociale helhedsplaner, som varetager indsatser vedr. lommepengejob.
  • kompetenceudvikling inden for partnerskabsaftaler i boligorganisationerne 3B, AAB, fsb og SAB.

MBBL har givet tilsagn på 1,178 mio. kr.

Ansøgningen inkluderede endvidere 1,085 mio. kr. til en lokalt forankret beskæftigelsesindsats i Tingbjerg. MBBL gav afslag på denne del af ansøgningen begrundet med en faglig vurdering og samlet prioritering blandt ansøgningerne.

Spor 2: Centralt forankret beskæftigelsesindsats – praktikpladser og beskæftigelse i forbindelse med bygge- og renoveringssager
Ansøgt 1,110 mio. kr. Initiativet omfatter:

  • en koordinator i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som med afsæt i et samarbejde mellem kommunen, almene boligorganisationer og entreprenører skal udvikle, afprøve og konsolidere en model for udmøntning af den frivillige partnerskabsaftale om flere praktikpladser mellem BL og Dansk Byggeri ved bygge- og renoveringsopgaver i den almene sektor, dvs.
  • at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i hver byggesag i projektperioden hos de fire boligorganisationer tilbyder rekrutteringsservice til samtlige underentreprenører for jobåbninger til lærlinge/elever, der efterfølgende i videst muligt omfang matches med unge i målgruppen, ligesom forvaltningen varetager jobformidling i forbindelse med øvrige jobåbninger, underentreprenørerne peger på, og
  • at forvaltningen løbende i et tæt samspil med vejlederen fra Ungdommens Uddannelsesvejledning formidler information til målgruppen om hele viften af erhvervsuddannelser med fokus på praktikpladsmuligheder, kvalifikationskrav og aktuelle beskæftigelsesmuligheder.

MBBL har givet tilsagn på 1,0 mio. kr.

Gennemførelsen af den lokalt forankrede indsats på Bispebjerg og den centralt forankrede indsats vil understøtte hinanden. Indsatserne vil endvidere spille sammen med igangsatte boligsociale indsatser i alle Københavns seks udsatte byområder.

Økonomi

Ved godkendelse af denne indstilling gives der en accept af modtagelse af støtte på 2,178 mio. kr. til en beskæftigelsesrettet indsats for unge i udsatte byområder. De 2,178 mio. kr. skal fordeles med:

  • 0,093 mio. kr. til Teknik- og Miljøudvalget,
  • 1,085 mio. kr. til Børne- og Ungdomsudvalget og
  • 1,0 mio. kr. til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

De bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med modtagelse af midlerne fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter foretages i den næste sag om bevillingsmæssige ændringer, som fremlægges for Økonomiudvalget den 20. maj 2014 og Borgerrepræsentationen den 18. juni 2014.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt Børne- og Ungdomsudvalget er orienteret om denne indstilling.

Videre proces

Efter kommunens godkendelse skal igangsættelse af indsatserne godkendes af organisationsbestyrelserne i de almene boligorganisationer, 3B, AAB, fsb og SAB.

Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder udmøntningsplaner for indsatserne.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Børne- og Ungdomsudvalget samt Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret om udmøntningsplanen samt om status for indsatsen i forbindelse med den årlige afrapportering til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

 

 

Pernille Andersen             /Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen accepterer Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters tilsagn om støtte på 2,178 mio. kr. til en beskæftigelsesrettet indsats for unge i udsatte byområder,
  2. at de bevillingsmæssige ændringer i forbindelse med modtagelse af midlerne fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter (se også økonomiafsnittet) foretages i den næste sag om bevillingsmæssige ændringer, som fremlægges for Økonomiudvalget den 20. maj og Borgerrepræsentationen den 18. juni 2014.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. marts 2014

Indstillingen blev anbefalet.


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. maj 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top