Mødedato: 08.05.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlægsbevilling til projektering af skoleudbygning på Grøndalsvængets Skole, Kbh NV

Se alle bilag
Der skal tages stilling til anlægsbevilling til projektering af udbygningen af Grøndalsvængets Skole med 1 skolespor og 112 fritidspladser.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 
  1. at der gives en anlægsbevilling på 6,8 mio. kr. i årene 2014-2015 til projektering af udvidelsesprojekt for Grøndalsvængets Skole.
Der anvises dækning for beløbet på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme.  For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen se tabel 1, 2 og 3 i økonomiafsnittet.

Det bemærkes, at resultatet af de i Børne- og Ungdomsforvaltningen gennemførte analyser på kapacitetsområdet med henblik på nedbringelse af anlægsudgifter, indgår i arbejdet med at projektere Grøndalsvængetskole. Det forudsættes, at projektet følger den oprindelige plan.

Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag 2.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.

(Børne- og Ungdomsudvalget) 

Problemstilling

På baggrund af det voksende antal børn i Københavns Kommune skal en række skoler i de kommende år udbygges med ekstra spor og fritidspladser. I forbindelse med budget 2014 blev det derfor bl.a. besluttet at igangsætte udbygningen af Grøndalsvængets Skole med 1 spor og 112 fritidspladser.

Der søges nu om anlægsbevilling til opstart af projektering af denne udbygning.

Behovsprognosen fra juni 2013 (BUU 12.06.2013) viser, at der efter denne udbygning og alle øvrige udbygningsprojekter gennemført i 2017 vil være behov for yderligere 18 spor i København frem til 2023. De 18 spor fordeler sig i områderne Indre By/Østerbro (5 spor), Vesterbro - Valby (4 spor), Vanløse - Brønshøj (5 spor), Amager (4 spor), mens behovet på Nørrebro-Bispebjerg er dækket.

Forvaltningen forventer på denne baggrund at foreslå en igangsættelse af nybyggeri og udbygning af yderligere et antal skoler i budgetforslag 2015.

Løsning

BUF har i foråret 2013 i samarbejde med Københavns Ejendomme og et eksternt rådgiverfirma gennemført en forundersøgelse af udbygningsmuligheder for Grøndalsvængets Skole. Forundersøgelsens formål var at afdække forskellige udbygningsscenarier på skolen, herunder den økonomiske omkostning forbundet med hvert enkelt scenarie. Forundersøgelsen har taget udgangspunkt i funktionskrav formuleret af BUF på baggrund af Folkeskolereformen.

På baggrund af forundersøgelsen blev det i forbindelse med budget 2014 besluttet at udbygge Grøndalsvængets Skole med 1 spor og 112 fritidspladser for en samlet anlægsøkonomi på 140,6 mio. kr. Den fulde finansiering af udbygningen er vedtaget med budget 2014. Fritidspladser til udbygningen af Grøndalsvængets Skole etableres som en udvidelse af skolens eksisterende KKFO.

Forundersøgelsen er alene volumen- og funktionsundersøgelser med henblik på at afdække mulighederne for udvidelse, herunder en budgettering af anlægsudgifterne, mens de konkrete løsningsforslag til udbygning af skolen vil ske i samarbejde med byggeudvalget, som nu nedsættes på skolen.

Brugerinddragelse

Når BUF igangsætter skole- og institutionsbyggerier, inddrages brugerne i planlægningsfasen. Formålet med at involvere brugerne er at sikre de bedst mulige rammer for pædagogik og læring, således at skolen/institutionens pædagogiske grundlag og organisation bedst muligt kan udfolde sig i de nye fysiske rammer. Derudover sikres det, at projektet kan drage nytte af brugernes kendskab til bygninger, installationer, friarealer og lokalområde. Endelig kan brugerinvolveringen belyse de daglige arbejdsgange for at sikre en rationel drift i det færdige byggeri - ikke mindst med hensyn til medarbejdernes arbejdsmiljø, samt give brugerne ejerskab til det færdige byggeri, herunder en forståelse for de nødvendige prioriteringer, der sker i planlægningsfasen.

I henhold til BUFs model for brugerinvolvering i anlægssager, kaldet Brugere & Byggeri, opstartes med at få formuleret eller revideret skolens Pædagogiske Grundlag sammen med brugerne. Denne proces gennemføres i 1. kvartal 2014 med deltagelse af personale fra skolen og involverede fritidstilbud samt øvrige interessenter med pædagogisk-faglige kompetencer. Formålet med denne proces er at få udarbejdet et nyt eller revideret Pædagogisk Grundlag for skolerne og fritidstilbuddenes fremtidige arbejde med børnene. Det Pædagogiske Grundlag er ikke et byggefagligt dokument, men udgør grundlaget for det videre arbejde med udvidelsesprojektet.

Efterfølgende nedsættes et byggeudvalg. Byggeudvalget består af samme personkreds som ovenfor, hvor det sikres, at arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentant(er) også er repræsenteret. Herudover inddrages forældre og evt. elever i byggeudvalget. Endelig medvirker en projektleder fra BUF og KEjd. samt eksterne rådgivere i byggeudvalgsarbejdet. Byggeudvalget opstartes i foråret 2014, når der er skrevet kontrakt med eksterne rådgivere. Udtalelser fra brugerne vil foreligge, når Børne- og Ungdomsudvalget får forelagt indstilling om anlægsbevillinger til udbygning af skolerne.

Tidsplan

BUF har afholdt orienteringsmøde med skolen med henblik på at opstarte arbejdet med det Pædagogiske Grundlag. I maj måned forventer Københavns Ejendomme at have skrevet kontrakt med eksterne rådgivere, hvorefter arbejdet i byggeudvalget igangsættes. Efter udarbejdelsen af projektforslag primo 2015 vil indstilling om anlægsbevilling til selve byggearbejderne blive forelagt for BUU i foråret 2015.

Høringssvar fra Københavns Ejendomme

Indstillingen har været i høring hos Københavns Ejendomme. Høringssvaret (bilag 2) giver anledning til at bemærke, at Københavns Ejendomme - p.g.a. fælles rådgiverudbud med kapacitetsprojektet for Christianshavns Skole, som nu er under fortsat overvejelse - tager forbehold for tidsplanen. Årsagen til forbeholdet er, at det p.t. undersøges, om det udbudsteknisk er problematisk at adskille de to projekter. Såfremt det er tilfældet, vil en evt. midlertidig standsning af Christianshavns Skole medføre en forsinkelse af Grøndalsvængets Skole, fordi Københavns Ejendomme har valgt at udbyde de to projekter i samme udbud.

Praktikpladser

Der kan beskæftiges praktikanter på opgaven. Antal opgives i indstilling om anlægsbevilling, som fremlægges i foråret 2015.

Økonomi

I Budget 2014 blev der afsat 140,6 mio. kr. (2014 p/l) til udbygning af Grøndalsvængets Skole med 1 spor og 112 fritidspladser. Projekteringsbevillingen i denne indstilling finansieres af disse midler.

De bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen til Grøndalsvængets Skole fremgår af tabel 1 og 2. Tabel 3 viser, hvordan anlægsbevillingen er opdelt på kategorier.


Tabel 1. Grøndalsvængets Skole - Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

Funktion

Indtægt (I) / Udgift(U)

Beløb i 1.000 kr. (2014 p/l)

Varig? Ja/nej

2014

2015

1

BUU

3324 - Anlæg

3.22.01.3

U

-3.300

-3.300

Nej

1

ØU

3550 – Københavns Ejendomme

3.22.01.3

U

3.300

3.300

Nej

I alt

 

 

 

 

0

0

 


Tabel 2. Grøndalsvængets Skole – frigivelse af anlægsmidler
  

Udvalg

Projekt

Bevilling

Funktion

Beløb i 1.000 kr. (2014 p/l)

2014

2015

I alt

BUU

Grøndalsvængets Skole

3324 - Anlæg

3.22.01.3

100

100

200

ØU

Grøndalsvængets Skole

3550 - Københavns Ejendomme

3.22.01.3

3.300

3.300

6.600

I alt

-

-

-

3.400

3.400

6.800

Tabel 3. Kategorisering af anlægsbevillingen til Grøndalsvængets Skole

 

1.000 kr. (2014 p/l)

2014

2015

I alt

Ekstern rådgivning

3.327

3.327

6.654

 Heraf byggerådgivning

3.327

3.327

6.654

Interne udgifter

73

73

146

 Heraf adm.bidrag BUF  0,5%

17

17

34

 Heraf adm.bidrag KEjd. 1,7%

56

56

112

Anlæg af projektet

0

0

0

 Heraf Byggeomkostninger

0

0

0

 Heraf montering mv.

0

0

0

I alt

3.400

3.400

6.800

 

Videre proces

Efter godkendelse i BUU fremlægges sagen for ØU og Borgerrepræsentationen.

Som forberedelse til budgetforhandlingerne om budget 2015 vil forvaltningen i løbet af de kommende måneder lægge op til en drøftelse af principperne for fremtidige udvidelsesprojekter for skole og fritid, herunder anvendelse af arealer, med henblik på generelt at opnå en reduktion af anlægsomkostningerne.

 

 

 

Else Sommer                                            /Knud Langberg

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at der gives en anlægsbevilling på 6,8 mio. kr. i årene 2014-2015 til projektering af udvidelsesprojekt for Grøndalsvængets Skole.

Der anvises dækning for beløbet på Børne- og Ungdomsudvalgets ramme.  For de bevillingsmæssige konsekvenser og detaljer om anlægsbevillingen se tabel 1, 2 og 3 i økonomiafsnittet.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2014

Indstillingen blev godkendt, idet udvalget ikke ønsker, at de supplerende forundersøgelser, der foretages i tilknytning til Christianshavns Skole, forsinker tidsplanen for anlægsprojektet på Grøndalsvængets Skole. 


Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Det indstilles, at resultatet af de i Børne- og Ungdomsforvaltningen gennemførte analyser på kapacitetsområdet med henblik på nedbringelse af anlægsudgifter, indgår i arbejdet med at projektere Grøndalsvængetskole. Det forudsættes, at projektet følger den oprindelige plan.

ØU har ingen bemærkninger for så vidt angår indstillingens ejendomsfaglige indhold. Der henvises i øvrigt til Københavns Ejendommes udtalelse, der er vedlagt som bilag 2.

ØU forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. maj 2014

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

 

 

Til top