Stierne langs søerne på Peblinge og Sortedam Dosseringerne
Stierne langs søerne på Peblinge og Sortedam Dosseringerne
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 8. maj 2003
BR 208/03
Stierne langs søerne på Peblinge og Sortedam Dosseringerne
Stierne langs søerne på Peblinge og Sortedam Dosseringerne
Indstilling om, at der på alle stistrækningerne langs søerne på Peblinge - og Sortedam Dosseringen opsættes bomme til sikring af, at en eventuel ulovlig cykelfærdsel sker med lav hastighed, at der etableres en ca. 100 m lang prøvestrækning på Sortedam Dosseringen med grusbelægning i stedet for den eksisterende asfaltbelægning, at der gives en kapitalbevilling på 0,7 mio. kr. til etablering af ovennævnte under Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3, Parkanlæg), samt at projektet realiseres såfremt der findes plads indenfor anlægsrammen.
(Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der på alle stistrækningerne langs søerne på Peblinge - og Sortedam Dosseringen opsættes bomme til sikring af, at en eventuel ulovlig cykelfærdsel sker med lav hastighed
at der etableres en ca. 100 m lang prøvestrækning på Sortedam Dosseringen med grusbelægning i stedet for den eksisterende asfaltbelægning
at der gives en kapitalbevilling på 0,7 mio. kr. til etablering af ovennævnte under Vej & Parks anlægsramme (konto 0.21.3, Parkanlæg)
at projektet realiseres såfremt der findes plads indenfor anlægsrammen
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2003
Anbefalet
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget
meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag
søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
I foråret 2002 opstod der polemik om cykling/ikke cykling på Peblinge - og Sortedam Dosseringen, hvorfor forvaltningen i samarbejde med de lokale borgere og øvrige interessenter igangsatte et arbejde for at få belyst problematikken. På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 14. august 2002 drøftede udvalget 3 alternative løsningsforslag. Alle forslag havde til formål at løse interessekonflikten mellem de gående og de cyklende. Udvalget pegede på en løsningsmodel, hvor cykelforbudet opretholdes og søges fastholdt bl.a. gennem opstilling af forskudte bomme på strategiske steder. Bommene sikrer at en eventuel ulovlig cykelfærdsel sker med lav hastighed. Forslaget indeholdt også en ny grusbelægning, som udvalget i første omgang kun ønsker anlagt på en prøvestrækning for at teste belægningens egnethed til stedet.
Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet et forslag til opstilling af bomme på 7 udpegede lokaliteter på hele strækningen samt anlæg af en prøvestrækning på godt 100 meter på Sortedam Dossering.
Udover at borgerne har været inddraget, har Dansk Handicap Forbund, Politiet og Københavns Brandvæsen været hørt, og de har ingen principielle indvendinger mod det foreliggende forslag.
Der arbejdes sideløbende med en skiltet cykelrute i kvarteret vest for søerne.
Den samlede økonomiske udgift til realisering af det beskrevne er vurderet til 0,7 mio. kr. Kapitalbevillingen foreslås anvist på Vej & Parks anlægsramme. Da anlægsrammen for 2003 er fuldt prioriteret, vil gennemførelsen af det foreliggende projekt afvente, at der opstår plads indenfor rammen enten som følge af billiggørelse af igangværende anlægsprojekter eller som følge af udskydelse af hidtil prioriterede projekter.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Igennem en lang årrække har forvaltningen og politiet modtaget klager vedrørende cyklisters manglende overholdelse af cykelforbudet på Peblinge - og Sortedam Dosseringen (se bilag 1). Disse klager kulminerede i foråret 2002, da mange mente/mener, at det er blevet for farligt at færdes langs søerne som fodgænger p.g.a. påkørsler fra cyklister, og at der skal gøres noget for at forhindre dette.
En lang række beboere følte sig usikre på kommunens skitserede planer for en cykelrute langs søerne (jf. kommuneplan 2001), og tog initiativ til at afholde et borgermøde, hvilket fandt sted den 2. maj 2002. På mødet deltog forvaltningen, som redegjorde for, at cykelruten kun er på planlægningsstadiet og dermed ikke politisk godkendt. Samtidig opfordrede forvaltningen deltagerne til at deltage i et samarbejde for at få belyst hvilke problemer, der er på stedet, og hvad der eventuelt kan gøres for at afhjælpe dem.
Der blev efterfølgende nedsat en følgegruppe af beboere, som forvaltningens medarbejdere har samarbejdet med gennem hele forløbet. Resultatet af samarbejdet mellem forvaltningen og beboerne blev præsenteret på et borgermøde den 20. juni 2002, hvor borgerne fremkom med deres kommentarer til resultatet samt generelle synspunkter på sagen.
Det mundede ud i 3 forslag til en ny udformning af stierne, som blev fremlagt til drøftelse på Bygge- og Teknikudvalgsmødet den 14. august 2002 (BTU 377/2002). Her var der tilslutning til at arbejde videre med alternativ 1, hvor forbudet mod cykler opretholdes, og cykling søges hindret ved opsætning af bomme samt ved etablering af en prøvestrækning med grusbelægning (jf. bilag2).
Uddybning af indstilling
Situationen i dag;
Stierne langs den vestlige side af søerne (Peblinge og Sortedam Dossering) har i dag status af parksti, dvs. stien er for fodgængere, og cykling er forbudt. Dette er skiltet ved alle indgange til stien.
Langs gangstien er der adgange til boliger samt institutioner og skoler, hvilket giver meget færdsel på tværs af stierne.
Det er muligt at indhente tilladelse fra Vej & Park til ærindekørsel på stierne ved f.eks. flytning o.lign. Derudover skal stien kunne bruges af redningskøretøjer.
Stierne fremstår i dag som en todelt sti adskilt af et niveauspring på godt en meter. Den nedre sti løber langs søkanten og er på hele strækningen belagt med grus. Adskillelsen består af en græsskråning og en række kastanietræer. Den øvre sti løber langs haverne til beboelsesejendommene og er primært belagt med asfalt (se bilag 3).
Forslag til forbedring af stierne
For at reducere hastigheden af en eventuel ulovlig cykelfærdsel opsættes der forskudte bomme på i alt 7 udpegede placeringer på stistrækningen (se bilag 4). Bommene udformes i et enkelt design og placeres i felter af chaussésten, der markerer bommene. Der er udvalgt en jævn chausséstenstype, som er handicapvenlig. De to tiltag skal udgøre et samlet element designet til stedet, hvor skiltning også indarbejdes. (se bilag 5)
Forsøgsvis etableres en prøvetrækning på cirka 100 meter (se bilag 4), hvor der etableres en grusbelægning, der er en gentagelse af promenadeudtrykket fra den nedenforliggende sti. Grusbelægningen trækkes helt ud til kanten af skråningen og kantes med et brostensbånd og et fodhegn. Ind mod bebyggelsen etableres et bånd af brosten for at holde eventuelle cyklister på afstand af havelåger o.lign. (se bilag 6).
Der er i forslaget taget hensyn til nødvendig bilkørsel, så f.eks. brandvæsenet har fri adgang.
Sideløbende med dette projekt, arbejdes der på en skiltet cykelrute i gadenettet vest for søerne. Cykelruten skal forbinde de skitserede cykelruter i Trafik- og Bymiljøplan for Østerbro og Trafik- og Byrumsplan for Vesterbro.
Økonomi
Overslagspriserne er beregnet ud fra overordnede m2 priser, der bygger på erfaringstal fra tilsvarende projekter.
Etablering af bomme og granitbelægning 300.000 kr
Etablering af prøvestrækning 250.000 kr
Udforudsigelige
udgifter/Projekteringsomkostninger
150.000 kr.
I alt: 700.000 kr.
Miljøvurdering
Ved etablering af prøvestrækningen, hvor asfalt erstattes med grusbelægning vil de permable/vandgennemtrængelige overflader øges, hvorved kloaksystemet aflastes.
Høring
Forvaltningen har i løbet af foråret/sommeren 2002 deltaget i to borgermøder, det første arrangeret af borgere (ca. 50 fremmødte), det andet arrangeret af forvaltningen (ca. 70 fremmødte). Efter første borgermøde blev der nedsat en følgegruppe bestående af lokale beboere, som har været inddraget undervejs i hele forløbet. Derudover har Dansk Handicapforbund, Politiet og Københavns Brandvæsen været inddraget.
Holdninger ved borgermøder;
Der var enighed om at der er en interessekonflikt, som skal løses, for at højne sikkerheden for de, der benytter stierne.
Under borgermøderne påpegede cyklisterne, at der mangler gode alternative ruter for cyklister på den vestlige side af søerne. Fodgængerne argumenterede for fortsat cykelforbud og henviste til den cykelstierne på den østlige side af søerne. Fodgængerne var stærkest repræsenteret og udtrykte tydelige frustrationer over den nuværende situation med ulovlig og hensynsløs cykling.
Holdning i følgegruppen;
Følgegruppens overvejende holdning har været, at der ikke må laves en decideret cykelsti. Gruppen var enige i, at det bedste ville være, hvis der kunne laves en promenade, hvor belægningen gjorde det vanskeligt for cyklister at færdes, men hvor alle var velkomne. Der var fuldstændig enighed om, at der skulle gøres noget snarest for at begrænse mængden af cykler med høj hastighed. Alle i gruppen kendte eksempler på ulykker mellem fodgængere og cyklister på stierne.
Handicaporganisationens kommentarer;
Af hensyn til kørestolsbrugere bør der anvendes en særlig grusbelægning, der tager hensyn til denne brugergruppe. Dansk Handicapforbund har anvist forskellige egnede grustyper. Desuden blev det anbefalet at anvende granit med en jævn overflade ved bommene, også af hensyn til kørestolsbrugere.
Politiets kommentarer;
Politiet er positivt stemt for den valgte løsning, og Nørrebro Lokalpoliti vil aktivt deltage for at sætte fokus på cykelforbudet. Lokalpolitiet ønsker at lave en kampagne i forbindelse med indvielsen af bomme og prøvestrækning. Forvaltningen bidrager med en pjece der fortæller om baggrunden for tiltaget og anviser alternative cykelruter.
Brandvæsenets kommentarer;
Forslaget er blevet positivt modtaget, og der er ingen indvendinger mod de udpegede placeringer af bomme.
BILAG VEDLAGT
Bilag 1: Oversigtskort over Peblinge og Sortedams Dosseringerne
Bilag 2: Stialternativ 1 drøftet ved BTU-møde 14.08.02
Bilag 3: Fotos af eksisterende forhold
Bilag 4: Forslag til bomplacering og prøvestrækning
Bilag 5: Principskitse for bomme/granitbelægning
Bilag 6: Principskitse for prøvestrækning
Ole Bach