Mødedato: 08.03.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Modeller for lektiehjælp

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag til modeller for lektiehjælp på skolerne og forslag til forsøg  med lektiefri undervisning.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at alle skoler skal have en model og praksis for sikring af, at lektieudfordrede elever får lektiehjælp, samt
  2. at der gennemføres forsøg med lektiefri undervisning på mellemtrinnet og at finansieringen heraf indgår i udvalgets behandling af budgetforslag 2013.

(Børne- og Ungdomsudvalget)

(Standsningsret)

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede 17.8. 2011 (2011-75637) ved behandling af kortlægning af frivillige organisationers tilbud om lektiehjælp, at Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejder forslag til, hvordan elever med behov herfor sikres tilbud om lektiehjælp i skoler, institutioner eller hos frivillige organisationer.   

Løsning

For at alle lektieudfordrede elever sikres et lektietilbud er der både behov for, at skolerne arbejder systematisk og forpligtigende med lektiebegrebet, og at der skabes mere viden om, hvordan lektiefri undervisning kan udvikles og indgå i skolernes læringsforståelse i en rummelig og integrerende skole. Derfor indeholder løsningen to satsninger: En der involverer alle skolerne, og en der iværksættes, som et forsøg på en skole med indførelse af lektiefri undervisning.

  1. Alle skoler pålægges fremadrettet forpligtigelse til at give konkret støtte til lektieudfordrede elever. Det vil sige at skolerne skal dokumentere en målrettet indsats for rekruttering og fastholdelse af lektieudfordrede elever. Forvaltningen fremlægger i denne indstilling tre konkrete modeller, som skolerne kan vælge at anvende. Skolernes lektiehjælp forankres i skolernes ressourcecentre uanset hvilken model for lektiehjælp, der vælges.
  2. En skole udvælges til et treårigt forsøg med lektiefri undervisning.Hensigten er at opnå indsigt i effekter og muligheder samt få genereret viden om lektiefri undervisning. Hvis forslaget tiltrædes vil forsøget omfatte mellemtrinnet på en udvalgt skole. Forvaltningen finder en interesseret skole i dialog med relevante parter.

Ad. 1) Alle skoler pålægges fremadrettet forpligtigelse til at give konkret støtte til lektieudfordrede elever
Børne- og Ungdomsforvaltningen har undersøgt beskrivelser af nationale og københavnske modeller for best pratice for lektiehjælpstilbud samt en række forskningsresultater om emnet lektier. Forvaltningen har endvidere arbejdet med en praktikergruppe og herfra fået input til forslagene om konkrete tilrettelæggelsesmodeller og forsøg med lektier for de lektieudfordrede elever.

Fælles for de udvalgte modeller er, at de alle sigter på at kvalificere skolers lektieindsats og indbefatter konkret praksis for rekruttering og fastholdelse af lektieudfordrede elever. De har alle i praksis fungeret med succes over for lektieudfordrede elevgrupper, har været afprøvet i mindst et skoleår og kan genfindes på en eller flere af de københavnske skoler.  De tre modeller er:

I) Lektiebånd med morgencafé

II) Lektiehjælp med og uden obligatorisk fremmøde

III) Lektiecafé i samarbejde mellem skole og frivillige organisationer

Modellerne er beskrevet i bilag 1.

Hvis en skole ikke ønsker en af de ovenfor præsenterede modeller for lektiehjælp, kan skolen vælge at designe egen model under følgende to forudsætning. For det første at modellen forholder sig konkret til, hvordan man honorerer kravet om indsats for de lektieudfordrede elever og for det andet løbende indsamler dokumentation herfor.

Lektiehjælp forankres i skolernes ressourcecenter, uanset hvilken model for lektiehjælp, der vælges. Det er med beslutningen om Specialpakken fastlagt, at alle skoler skal have et ressourcecenter. (Beskrives uddybet i indstilling på BUU-møde den 8. 2. 2012). Ved at forankre lektiehjælpen i ressourcecenteret sikres, at indsatserne for de lektieudfordrede koordineres bedst muligt med skolens øvrige indsatser for at understøtte inklusionen af eleverne og for at højne den faglige udvikling af alle elever. Skolerne understøttes i arbejdet med at udvikle lektiehjælp bl.a gennem tilbud på sommeruniversitetet. I skolens model for lektiehjælp kan desuden indgå et samarbejde med fritidsinstitutioner og klubber om den lektielæsning, som finder sted der.

Ad. 2) En skole udvælges til et treårigt forsøg med lektiefri undervisning
Der igangsættes forsøg med systematisk metodeudvikling i lektiefri skolepraksis på en skole på mellemtrinnet. Udgangspunktet herfor er at afprøve muligheder og begrænsninger ved at løfte lektielæsning ud af alle elevernes og familiernes private sfære og placere opgaven og ansvaret på skolen. I forsøget vil elevernes lektieproduktion blive en del af den almindelige undervisning og finde sted inden for rammerne af gældende timetal. Forsøget tilgodeser de lektieudfordrede elevers behov, idet alle elever forlader skolen uden lektier.

Gennemførelsen af forsøget kræver et øget forbrug af lærerressourcer til tilrettelæggelse og opsamling af undervisning, der baserer sig på, at alt læres i undervisningen, og til udvidet forældresamarbejde. Lektiefri undervisning fordrer mere holddeling og undervisningsdifferentiering af lærerne, samt at skolen genererer ny viden om metoder og praksis. Det vil være den udpegede skoles ansvar, at der arbejdes systematisk med at udvikle og evaluere effekter af den lektiefri undervisning, og som bygger på den evidensbaserede forsknings anbefalinger. Skolen skal inddrage og skabe tilslutning fra forældrene gennem tæt dialog. 

Skolen vil løbende skulle stille sig til rådighed med erfaringer og resultater med udvikling af de bedste metoder for den lektiefrie undervisning og forvaltningen følger og understøtter skolens arbejde. Lektiefrie skole og undervisning er beskrevet uddybende i bilag 1.

 

Økonomi

Udgifterne til gennemførelse af forsøg med lektiefri undervisning for klasser fra 4. - til 6. klassetrin vil  med udgangspunkt i en tresporet skole omfatte ni klasser. Bevillingen anvendes til metodeudvikling og evaluering af lektiefri undervisning samt udvidet forældresamarbejde. Bevillingen fastlægges som en fast norm. Det betyder, at skolen får selvbestemmelse over forbruget og at beregningen fastlæggelse på baggrund af en tildeling  på 50 timer til max. tre lærere pr deltagende klasse 40 uger pr år. I alt 472.500 kr. pr år. I en treårig periode er det samlede beløb 1.416.000 kr.

Forslaget vil i givet fald  indgå som budgetønske i forbindelse med udvalgets behandling af budgetforslag 2013.

Videre proces

Forvaltningen følger op på implementering af skolernes valg af model for lektiehjælp gennem dialog med områdecheferne og gennem kvalitetsrapporter. Områdecheferne tager lektiehjælpsindsatserne med i den løbende dialog om målindfrielse for skolerne. Evt. fastsættelse af konkrete standarder for målindfrielse sker gennem dialog med områdecheferne.

Som det fremgik af fællesindstillingen til BUU og BIU, som blev behandlet den 17.8.11, orienterer BUU BIU om de nu fremlagte forslag til lektiehjælpstilbud.    

Forvaltningen finder en interesseret skole til forsøg med lektiefri undervisning, såfremt dette besluttes i budget 2013. 


                          Else Sommer                       /Mikala Jørgensen

Oversigt over politisk behandling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at alle skoler skal have en model og praksis for sikring af, at lektieudfordrede elever får lektiehjælp

2. at der gennemføres forsøg med lektiefri undervisning på mellemtrinnet og at finansieringen heraf indgår i udvalgets behandling af budgetforslag 2013


Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 8. februar 2012
Cecilia Lonning (V) stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 2. at-punkt:

"at der gennemføres forsøg med lektiefri undervisning på mellemtrinnet på en skole som ikke er blandt de 10 dårligst performende og at finansieringen heraf indgår i udvalgets behandling af budgetforslag 2013".

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte ét medlem: V.

Imod stemte 9 medlemmer: A, B, C, F, O og Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Dermed bortfaldt ændringsforslaget.

Indstillingens 1. at-punkt blev herefter vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 10 medlemmer: A, B, C, F, O, V og Ø.

Ingen medlemmer stemte imod.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Indstillingens 2. at-punkt blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, B, F og Ø.

Imod stemte 3 medlemmer: C, O og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Rasmus Jarlov (C) benyttede sig af standsningsretten. Sagen skal således behandles i Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. marts 2012

Venstre genfremsatte følgende ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen til indstillingens 2. at-punkt:

"Det foreslås, at der gennemføres forsøg med lektiefri undervisning på mellemtrinnet på en skole som ikke er blandt de 10 dårligst performende og at finansieringen heraf indgår i udvalgets behandling af budgetforslag 2013".

 

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag:

”Det foreslås, at indstillingen tilføjes følgende at-punkt

”at forsøget med lektiefri undervisning udrulles på skoler, der har forskellige elevprofiler og som traditionelt scorer henholdsvis højt eller lavt ift. afgangsresultater. Hvor mange skoler, der bliver tale om, afhænger af det beløb, der evt. bevilges i forbindelse med budget 2013.”

 

 

Der ønskedes endvidere delt afstemning om indstillingen.

 

 

Det af Venstre stillede ændringsforslag blev forkastet med 39 stemmer imod 2.

 

For stemte: V.

Imod stemte: A, B, C, F, I, O, U og Ø.

 

 

Det af Enhedslisten stillede ændringsforslag blev vedtaget med 29 stemmer imod 10.

 

For stemte: A, B, F, Jaleh Tavakoli (løsgænger) og Ø.

Imod stemte: C, I, O og V.

 

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med 39 stemmer imod 2.

 

For stemte: A, B, C, F, O, Jaleh Tavakoli (løsgænger), V og Ø.

Imod stemte: I.

 

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt med 29 stemmer imod 11.

 

For stemte: A, B, F, Jaleh Tavakoli (løsgænger) og Ø.

Imod stemte: C, I, O og V.

 

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Liberal Alliance er ikke imod at skoler arbejder med pædagogiske virkemidler, herunder hvordan man arrangerer lektielæsning. Men vi mener ikke at politikerne skal blande sig så detaljeret i, hvorledes de enkelte skoler indretter sig. De enkelte folkeskoler må gerne konkurrere på pædagogik, i stedet for den totale ensretning som venstrefløjen ønsker.

 

Til top