Urban Transition Øresund
Borgerrepræsentationen skal godkende, at Teknik- og Miljøforvaltningen deltager i projektet Urban Transition Øresund samt godkende egenfinansieringen og modtagelse af midler fra EU’s Interreg-program til projektet Urban Transition Øresund.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen deltager i projektet Urban Transition Øresund og der således afsættes 1,58 mio. kr. (2012 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89.1 fordelt med 0,725 mio. kr. i 2012, 0,552 mio. kr. i 2013 og 0,302 mio. kr. i 2014 som egenfinansiering til projekt Urban Transition Øresund, samt
- at midlerne fra Interreg modtages og Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinære drift, funktion 0.52.89.1 opskrives på indtægts- og udgiftssiden med i alt 1,58 mio. kr. (2012 p/l) fordelt med 0,725 mio. kr. i 2012, 0,552 mio. kr. i 2013 og 0,302 mio. kr. i 2014 til Urban Transition Øresund projektet.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Københavns Kommune og flere andre kommuner i Øresundsregionen har høje ambitioner på klimaområdet og arbejder alle frem mod at opnå store CO2- reduktioner. Projektet skal bidrage til, at Øresundsregionen kan blive Nordeuropas grænseregionale kraftcenter for bæredygtighed, innovation og grøn vækst, og til at regionen kan opnå store CO2- reduktioner indenfor 15 - 20 år. Projektet ’Urban Transition Øresund’ skal understøtte disse målsætninger, og har til formål at fremme bæredygtig byudvikling for derigennem at være med til at øge grøn vækst i Øresundsregionen.
Urban Transition Øresund er delvist finansieret af EU’s Intereg-program, der gives til støtte til regional udvikling på tværs af landegrænser.
Løsning
Urban Transition Øresund projekt er et samarbejde mellem flere universiteter, kommuner, regioner og organisationer på tværs af sundet.
Projektets mål er at fremme planlægning og udvikling af bæredygtige byer og integrere et tværgående samarbejde i regionen, der kan tilføre de involverede parter nye metoder, værktøjer og viden, så byerne hurtigere kan omstille sig til en bæredygtig byudvikling. Projektet vil i sidste ende også bidrage til at mindske klima- og miljøpåvirkningen både regionalt og globalt og i øvrigt medvirke til, at Københavns Kommune opfylder 2025-målene i på klimaområdet.
Projektet indeholder følgende konkrete indsatser:
- udvikling af nye samarbejdsformer inden for bæredygtig byudvikling – former, der kan supplere Københavns Kommunes borgerdeltagelse og samarbejde omkring byudviklingen. Fra Københavns side med bl.a. område- og byfornyelsen i Skt. Kjeld som konkret case
- udvikling af nye metoder og værktøjer for planprocesser, der fremmer en bæredygtig byudvikling – metoder, der kan supplere Københavns Kommunes bæredygtighedsværktøj
- udvikling af retningslinier inden for bæredygtigt nybyggeri og renovering – retningslinier, der kan supplere Københavns Kommunes Miljø i Byggeri og Anlæg og sikre flere bæredygtige tiltag i bygningsfornyelsen
- udvikling af forslag til nye finansieringsformer inden for bæredygtigt byggeri – finansieringsformer, der kan gøre det lettere at tiltrække investorer til byudviklingen og øge renoveringstaksten og dermed energirenoveringen i København
- udvikling af et ’Urban Transition Forum’, der kan kvalificere det faglige grundlag for en bæredygtig byudvikling og formidle resultater til interesserede parter– et forum, der også efter afslutningen af projektet kan fortsætte med at skabe offentlige/private innovationsprojekter omkring bæredygtig byudvikling
De øvrige medfinansierende partnere og samarbejdspartnere i projektet er: Lunds Universitet, Malmø Högskola, Sveriges landbrugsuniversitet, Aalborg Universitets afdeling i København, Roskilde Universitet, Malmø Stad, Lunds Kommune, Roskilde Kommune og Ballerup Kommune.
Partnerne i Urban Transition Øresund deler visionen om at Øresundsregionen skal være den første CO2- neutrale grænseregion i Europa, som gennem konkrete og innovative løsninger skaber vækst, udvikler regionen og synligt styrker sammenhængskraften.
Økonomi
Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker at deltage i projekt Urban Transition Øresund. For at kunne deltage og modtage støtte fra Interreg anvises der egenfinansiering ved at der afsættes i alt 1,58 mio. kr. (2012 p/l) til projektet. Midlerne er afsat på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89.1 fordelt med 0,725 mio. kr. i 2012, 0,552 mio. kr. i 2013 og 0,302 mio. kr. i 2014.
I forbindelse med modtagelsen af midlerne fra Interreg og afholdelse af udgifter til Urban Transition Øresund projektet skal Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89.1 opskrives på indtægts- og udgiftssiden med 1,58 mio. kr. (2012 p/l) fordelt med 0,725 mio. kr. i 2012, 0,552 mio. kr. i 2013 og 0,302 mio. kr. i 2014 til Urban Transition Øresund projektet.
Videre proces
Projektet er gået i gang i oktober 2011 og afsluttes i september 2014.
Hjalte Aaberg /Mikkel Aarø-Hansen
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen deltager i projektet Urban Transition Øresund og der således afsættes 1,58 mio. kr. (2012 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift, funktion 0.52.89.1 fordelt med 0,725 mio. kr. i 2012, 0,552 mio. kr. i 2013 og 0,302 mio. kr. i 2014 som egenfinansiering til projekt Urban Transition Øresund,
- at midlerne fra Interreg modtages og Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinære drift, funktion 0.52.89.1 opskrives på indtægts- og udgiftssiden med i alt 1,58 mio. kr. (2012 p/l) fordelt med 0,725 mio. kr. i 2012, 0,552 mio. kr. i 2013 og 0,302 mio. kr. i 2014 til Urban Transition Øresund projektet.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 23. januar 2012
Indstillingen blev anbefalet. Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring: Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2012
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.