Mødedato: 08.03.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Enghave Plads Metrostationsplads, Cityringen endelig vedtagelse

Se alle bilag

Efter offentlig høring af forslag til lokalplan skal Borgerrepræsentationen endeligt behandle lokalplan ”Enghave Plads Metrostationsplads”, herunder tage stilling til forslag til ændringer af lokalplanen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at lokalplan ”Enghave Plads Metrostationsplads” vedtages endeligt med ændringer som forestået i afsnittet Løsning.

 Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Forslaget til lokalplan ”Enghave Plads Metrostationsplads” blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 15. juni 2011 med henblik på offentliggørelse. Forslaget vedlægges som bilag 1.
Planen har været i offentlig høring fra den 13. juni til den 17. oktober 2011. Der er som led i dialogstrategien afholdt borgermøde den 14. september 2011. Referat og evaluering af mødet er vedlagt som henholdsvis bilag 4 og 5. I forbindelse med den offentlige høring er modtaget 6 henvendelser.

Løsning

Lokalplanen gør det muligt at etablere stationsplads på Enghave Plads.

I lokalplanen fastlægges de overordnede principper for, hvor forskellige aktiviteter kan placeres i byrummet. Det gøres for at sikre en fleksibel plan, som ramme for den efterfølgende projektudvikling, hvor detaljer og den præcise udformning fastlægges.  Det er også i denne fase, at detaljer omkring belægning, belysning og byinventar udvikles med fokus på, at understøtte den lokale identitet.

Metroselskabet har i samarbejde med forvaltningerne udviklet dispositionsplanerne for Cityringens stationspladser. To elementer heri var de byrumsprogrammer, som Borgerrepræsentationen godkendte i 2010, og den omfattende borgerdialog ”Tal med landskabsarkitekterne”. I de nu foreliggende dispositionsplaner, fastlægges trafikløsningerne herunder bus/tog-skiftet og de omfattende cykelparkeringsarealer.

Enghave Plads er med sin udformning en velfungerende grøn plads med rum til forskelligheder og mange typer ophold. Disse kvaliteter ønskes genskabt i udformningen af den nye plads. Metroens stationselementer er placeret i et lige bånd parallelt med Istedgade. Den sydlige gade lukkes, og Enghave Plads gøres ”landfast” med karréen mellem Haderslevgade og Flensborggade. Ved denne disponering dannes det nye friholdte pladsareal længere mod syd.

Dispositionsplanerne danner grundlag for lokalplanforslagene.

Parkering

Der nedlægges 50 parkeringspladser til metroelementer og cykelparkering i forbindelse med etablering af metroforpladsen.

Økonomiudvalget besluttede den 11. oktober 2011, at der udarbejdes en oversigt over permanente parkeringsnedlæggelser på samtlige metrocityrings stationer. Økonomiudvalget bemærkede dertil, at pladserne først nedlægges permanent i 2018, hvorfor man kan afvente at finde erstatningspladser. Behovet for erstatningspladser skal dog afklares før 2018.

I bilag 6 er nærmere redegjort for parkeringsbelægning i områder nær ved metrostationerne.

Høring

Lokaludvalget

Lokaludvalget finder det afgørende, at den kommende plads kan rumme de samme funktioner der var på ”den gamle Enghave Plads”. Lokaludvalget bemærker, at udviklingen af pladsen er kommet langt længere i processen end dispositionsforslaget og at de forventer at afholde møde for at se et projektforslag til indretning af pladsen og at dette forløb fortsætter i den gode og konstruktive ånd, det har forløbet hidtil. Lokaludvalget ønsker et pissoir placeret på pladsen. Lokaludvalget beklager det ringe fremmøde til borgermødet, som lå dagen før folketingsvalget.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen og Metroselskabet gennemførte i maj-juni måned 2011 en ekstraordinær proces for Enghave Plads, som indeholdt en workshop med deltagelse af lokaludvalget, repræsentanter for pladsens brugere og tre arkitektfaglige teams. Processen blev gennemført for at sikre, at den fremtidige udformning af Enghave Plads vil kunne rumme de oprindelige funktioner og bevare en lokal identitet sammen med den nye metrofunktion. Resultatet af denne proces er videregivet til Metroselskabets landskabsarkitekter, som udarbejder det endelige projektforslag. Det fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget, sammen med de øvrige projektforslag til metroforpladserne inden udgangen af 2012. Det er muligt inden for lokalplanens rammer, at placere et pissoir på pladsen, men det kræver kommunal finansiering i forbindelse med vedtagelse af projektforslaget ultimo 2012.

Øvrige høringssvar

Der er modtaget 6 høringssvar i offentlighedsperioden. De væsentligste synspunkter er; at fortovet på nordsiden af Istedgade bør udvides til ophold, at cykelparkering er meget dominerende i forslaget, og det bør undersøges om det kan graves ned eller indpasses i pladsen på en anden måde; at pladsen skal bibeholdes med karakter som opholdsplads med mulighed for små og store forsamlinger af mennesker samt områder til leg. De modtagne henvendelser fremlægges som bilag A. Som bilag 2 vedlægges en liste over henvendelserne. I bilag 3 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger hertil.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen bemærker, at lokalplanforslaget i alt væsentligt vurderes at imødekomme ønsker og bemærkninger omkring pladsens karakter som opholdsplads.  Det er væsentligt at være opmærksom på ønsker vedr. cykelparkering og da stationen vurderes at være en af de pladser, hvor der vil komme flest brugere på cykel, tilføjes § 4, stk. 4, pkt. b. en præcisering om, at cykelparkeringen udformes så pladsbesparende som muligt. Lokalplanen er ikke til hinder for en nedgravet cykelparkering eller en tårnløsning. Der er ikke aktuelt planer om en nedgravet cykelparkering eller en tårnløsning. Såfremt der på et senere tidspunkt skulle opstå ønske om sådanne løsninger, er dette muligt inden for lokalplanens rammer.

Forvaltningen bemærker, at det er muligt inden for lokalplanens rammer at udvide fortovet på nordsiden af Istedgade. Udvidelse af fortovet er ikke aktuelt på nuværende tidspunkt. Det skyldes, at der ikke er den nødvendige vejbredde, så længe der skal køre busser på Istedgade. Af hensyn til passagererne er det vigtigt at muligheden for at skifte imellem bus og metro, sker så tæt på metronedgangene som muligt. Det er forvaltningens vurdering, at det fortsat er en hensigtsmæssig trafikløsning.

Forslag til ændringer i lokalplanforslaget

I forhold til det vedtagne forslag (bilag 1) foreslås ændringer 

  • at der tilføjes til §4, stk. 4, pkt. b. at cykelparkering på terræn skal indrettes og udformes så pladsbesparende som muligt, i de gule zoner vist på tegning 2.
  • at billedteksten på side 7 ændres til: Dispositionsforslag som det så ud da Borgerrepræsentationen vedtog det den 15. juni 2011. Københavns Kommune og Metroselskabet gennemførte i maj-juni måned 2011 en ekstraordinær proces for Enghave Plads, med deltagelse af lokaludvalget, repræsentanter for pladsens brugere og tre arkitektfaglige teams. Processen blev gennemført for at sikre, at den fremtidige udformning af Enghave Plads vil kunne rumme de oprindelige funktioner og bevare en lokal identitet sammen med den nye metrofunktion.

Der foretages ingen ændringer af lokalplantegningerne.

Økonomi

Indstillingen har umiddelbart ingen kommunaløkonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Hjalte Aaberg                                           

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.       at lokalplan ”Enghave Plads Metrostationsplads” vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.



Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 23. januar 2012

Indstillingen blev anbefalet.


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. februar 2012

Indstillingen blev anbefalet.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. marts 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top