Mødedato: 08.02.2007, kl. 17:30

Strategi for Offentligt-Privat Samarbejde

Se alle bilag

Strategi for Offentligt-Privat Samarbejde

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 8. februar 2007

 

 

BR 80/07

Strategi for Offentligt-Privat Samarbejde

Strategi for Offentligt-Privat Samarbejde

 

 

Indstilling om,

at forslag til strategi for Offentligt-Privat Samarbejde (OPS) godkendes.

                                                                 (Økonomiudvalget)

 

 

 

 

Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om, hvordan kommunen via Offentligt-Privat Samarbejde (OPS) skal udnytte mulighederne for at opnå indtægter eller besparelser på anlægs- og driftsopgaver.

 

BESLUTNING

Indstilling om,

1.      at forslag til strategi for Offentligt-Privat Samarbejde (OPS) godkendes.

 

(Økonomiudvalget)

 

Problemstilling

Som led i aftalen om budget 2007 blev det aftalt, at Borgerrepræsentationen (BR) i januar 2007 skulle forelægges en strategi for, hvordan kommunen udnytter relevante muligheder for OPS i løsningen af sine opgaver.

 

Kommunal reklamering for andre på kommunale bygninger m.v. indgår i forslag til strategi for OPS, men behandles i en separat indstilling om forslag til regler herfor sideløbende med denne indstilling.

 

Løsning

 

I forhold til en strategi for OPS bør skelnes mellem, om en handlemulighed medvirker til kommunale indtægter (jfr. 1 nedenfor) eller til kommunale besparelser på anlægs- eller driftsområdet (jfr. 2-6 nedenfor). Aktiv anvendelse vil i begge situationer tjene kommunens økonomiske interesser, men det vil alene være muligt for kommunen at budgettere ud fra førstnævnte handlemulighed, jfr. Økonomi.

 

Det foreslås, at kommunens strategi for OPS omfatter følgende 6 handlemuligheder:

1)     Salg af kommunal reklameplads på bygninger m.v. til andre. Der henvises til separat indstilling om forslag til regler for salg af reklameplads på kommunale bygninger, biler og uniformerede ansattes beklædning.

2)     Større sponsoraftaler. I forhold til idrætsfaciliteter og andre kommunale anlæg, som i særlig grad kan anvendes af eller til positiv eksponering af private virksomheder, skal en indstilling om anlægsbevilling til sådanne formål indeholde en redegørelse for, om der er mulighed herfor og - i givet fald – undersøgelse af på hvilke vilkår, der kan indgås en sponsoraftale. En sponsoraftale skal være forenelig med den kommunale brug af anlægget. For nuværende idrætsanlæg skal Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF), jfr. medlemsforslag om udbud af navne på idrætsanlæg (KFU 398/2005), udarbejde en oversigt over potentialet og forslag til handlingsplan. For nærmere uddybning henvises til bilag 1 og 2.

3)     Offentligt-Privat Partnerskab (OPP). OPP skal som udgangspunkt overvejes ved etablering af anlæg til mere end 100 mio. kr., som forventes anvendt min dst 30 år, når det samtidig er besluttet, at det er acceptabelt, at kommunen ikke ejer, men lejer det pågældende anlæg. For nærmere uddybning henvises til bilag 3.

4)     Andre samarbejdsaftaler om anlæg end OPP. I tilfælde, hvor hverken et OPP eller en traditionel etablering af kommunalt anlæg vurderes at være helt optimale, skal andre former for samarbejdsaftaler overvejes, herunder f.eks. om kommunen vil være tjent med at overlade en privat aktør at projektere og opføre et anlæg, som så lejes af kommunen i et nærmere aftalt omfang. For nærmere uddybning henvises til bilag 4.

5)     Aftaler om privat medfinansiering af infrastruktur. Kommunen skal fortsætte sin praksis med som led i byudvikling at sikre aftaler om privat medfinansiering af nødvendig kommunal infrastruktur, hvor der er balance mellem det private bidrag og bidragsyderens interesse i den pågældende infrastruktur. Kommunen skal i øvrigt i relevante fora arbejde for, at hjemlen for sådanne aftaler indføjes i selve planloven. For nærmere uddybning henvises til bilag 5.

6)     Samarbejde med private om byudviklingsopgaver. Kommunen skal fortsat aktivt tage del i byudviklingen, herunder omdannelse af tidligere erhvervs- og havneområder til nye byområder, og i den forbindelse samarbejde med private parter. Kommunen kan som led heri anvende puljen til jordkøb til investeringer i grundarealer, men må ikke foretage jordkøb med sigte på at opnå fortjeneste/indtægt ved videresalg. For nærmere uddybning henvises til bilag 6.

 

Økonomi

I bilag 4 til indstilling om reklamer på kommunale bygninger m.v. er kommunens årlige indtægter herfra på et foreløbigt grundlag skønnet til ca. 15-20 mill. kr.

 

I forhold til de øvrige 5 handlemuligheder i forslag til strategi for OPS vil der være tale om kommunale besparelser, som i givet fald alene vil kunne opgøres i forbindelse med det enkelte projekt/anlæg.

 

Videre proces

Under forudsætning af godkendelse i Økonomiudvalget (ØU) vil indstillingen blive forelagt BR til godkendelse den 8. februar 2007.

 

Den videre proces vedr. de enkelte handlemuligheder i strategien er:

Ad 1)      Se indstilling om reklamer på offentlige bygninger m.v.

Ad 2)      Fremover skal de anførte indstillinger indeholde den beskrevne redegørelse for muligheden for sponsorering. For nuværende idrætsanlæg udarbejder KFF handlingsplan m.v.

 

Ad 3-5)  Handlemulighederne skal indgå ved løsning af fremtidige opgaver. Forslag om hjemmel i planloven for aftaler om privat medfinansiering af infrastruktur fremføres af Økonomiforvaltningen (ØKF) overfor Kommunernes Landsforening, regeringen og i "6-by samarbejdet".

Ad 6)      Som led i konkrete samarbejder om byudviklingsopgaver prioriteres og disponeres beløb til jordkøb af ØU og BR efter indstilling(er) fra ØKF.

 

Bilag

Øvrige bilag:

Bilag 1. Notat om større sponsoraftaler

Bilag 2. Fonde med særlig relevans i forhold til større sponsoraftaler

Bilag 3. Notat om Offentligt-Privat Partnerskab (OPP)

Bilag 4. Notat om andre samarbejdsaftaler om anlæg end OPP

Bilag 5. Notat om aftaler om privat medfinansiering af infrastruktur

Bilag 6.  Notat om samarbejde med private om byudviklingsopgaver

Bilag 7. Oversigt over politisk behandling

 

 

         Claus Juhl

                                                         /Bjarne Winge

 

 

Til top