Mødedato: 08.02.2007, kl. 17:30

Gang i København: Kreative zoner / erhverv

Gang i København: Kreative zoner / erhverv

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 8. februar 2007

 

 

BR 41/07

Gang i København: Kreative zoner / erhverv

Gang i København: Kreative zoner / erhverv

 

 

Indstilling fra Økonomiudvalget om,

at Københavns Kommune støtter Danish Fashion Institute med i alt 1,2 mill. kr. (2007 p/l) i 2007 til afholdelse af modeugen Copenhagen Fashion Week (800 t.kr.) og oprettelse af Modebranchens Innovative Tænketank (400 t.kr.). Dertil tildeles en tillægsbevilling i 2007 på 1,2 mio. kr. (2007 p/l) til Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, Drift, funktion 6.48.67.1 med dækning på Økonomiudvalgets bevilling Fælles rammepuljer, funktion 2.28.11.1, 

at                         Københavns Kommune etablerer et kreativt forum frem til 2009 med repræsentanter fra de kreative miljøer i København,

at overborgmesteren, Teknik- og Miljøborgmesteren og Kultur- og Fritidsborgmesteren får sæde i Kreativt Forum,

at                         Københavns Kommune sammen med HUR og Vækstforum aktivt støtter en regional indsats for etablering af et innovationsmiljø for kreative erhverv, samt

at                         der gøres en særskilt indsats for at fremme en kreativ bydel i Nørrebro/Nordvest.

                                            (Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

 

 

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender

 

at    Københavns Kommune støtter Danish Fashion Institute med i alt 1,2 mill. kr. (2007 p/l) i 2007 til afholdelse af modeugen Copenhagen Fashion Week (800 t.kr.) og oprettelse af Modebranchens Innovative Tænketank (400 t.kr.). Dertil tildeles en tillægsbevilling i 2007 på 1,2 mio. kr. (2007 p/l) til Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, Drift, funktion 6.48.67.1 med dækning på Økonomiudvalgets bevilling Fælles rammepuljer, funktion 2.28.11.1, 

 

at    Københavns Kommune etablerer et kreativt forum frem til 2009 med repræsentanter fra de kreative miljøer i København,

 

at    Københavns Kommune sammen med HUR og Vækstforum aktivt støtter en regional indsats for etablering af et innovationsmiljø for kreative erhverv, samt

 

at    Der gøres en særskilt indsats for at fremme en kreativ bydel i Nørrebro/Nordvest.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 8. november 2006

Sagen blev udsat

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. november 2006

Sagen blev udsat

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2006

Der blev stemt om 1. at.

 

Afstemning

 

For

Imod

Undlod

Klaus Bondam (B)

X

 

 

Bo Normander (B)

X

 

 

Anne Vang (A)

X

 

 

Johannes Nymark (A)

X

 

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

X

 

 

Hamid El Mousti (A)

 

 

 

Lars Dueholm (V)

 

X

 

Karin Storgaard (O)

 

X

 

Torben Kastrup (F)

 

X

 

Jette Gottlieb (Ø)

 

X

 

Winnie Berndtson (U)

 

X

 

Resultat

5

5

0

 

Der var stemmelighed, hvorfor 1. at ikke blev tiltrådt.

 

Lars Dueholm (V) stillede ændringsforslag om, at den påtænkte støtte på 1,2 mio. kr. til Danish Fashion Institute i stedet anvendes til yderligere afgiftsnedsættelser for erhvervslivet til udeservering som tidligere forudsat.


 

Afstemning

 

For

Imod

Undlod

Klaus Bondam (B)

 

X

 

Bo Normander (B)

 

X

 

Anne Vang (A)

 

X

 

Johannes Nymark (A)

 

X

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

 

X

 

Hamid El Mousti (A)

 

 

 

Lars Dueholm (V)

X

 

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Torben Kastrup (F)

 

X

 

Jette Gottlieb (Ø)

 

X

 

Winnie Berndtson (U)

 

X

 

Resultat

2

8

0

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.


 

Winnie Berndtson (U) stillede ændringsforslag til 2. at om, at overborgmesteren, teknik- og miljøborgmesteren og kultur- og fritidsborgmesteren får sæde i Kreativt Forum.

 

Afstemning

 

For

Imod

Undlod

Klaus Bondam (B)

X

 

 

Bo Normander (B)

X

 

 

Anne Vang (A)

X

 

 

Johannes Nymark (A)

X

 

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

X

 

 

Hamid El Mousti (A)

 

 

 

Lars Dueholm (V)

 

X

 

Karin Storgaard (O)

 

X

 

Torben Kastrup (F)

X

 

 

Jette Gottlieb (Ø)

X

 

 

Winnie Berndtson (U)

X

 

 

Resultat

8

2

0

 

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

 


 

Winnie Berndtson stillede ændringsforslag til 2. at om, at yderligere 2 politikere fra Borgerrepræsentationen får sæde i Kreativt Forum.

Afstemning

 

For

Imod

Undlod

Klaus Bondam (B)

 

X

 

Bo Normander (B)

 

X

 

Anne Vang (A)

 

X

 

Johannes Nymark (A)

 

X

 

Winnie Larsen-Jensen (A)

 

X

 

Hamid El Mousti (A)

 

 

 

Lars Dueholm (V)

 

X

 

Karin Storgaard (O)

X

 

 

Torben Kastrup (F)

 

X

 

Jette Gottlieb (Ø)

X

 

 

Winnie Berndtson (U)

X

 

 

Resultat

3

7

0

 

Ændringsforslaget blev ikke tiltrådt.

 

Dermed havde Teknik- og Miljøudvalget indstillet til Økonomudvalget,

at 1. at bortfalder

at 2. at godkendes med den tilføjelse, at overborgmesteren, teknik- og miljøborgmesteren og kultur- og fritidsborgmesteren får sæde i Kreativt Forum

at 3. og 4. at godkendes.

 

Jette Gottlieb (Ø) og Torben Kastrup (F) afgav følgende bemærkning: " Enhedslisten og SF finder det absurd at støtte Danish Fashion Institute med 1,2 mio. kr., når det forventes at aktiviteterne vil føre til en omsætningsforøgelse på ca. 10 mia. kr. i løbet af 2007."

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 16. januar 2007

Økonomiudvalget anbefalede Økonomiforvaltningens indstilling med den af Teknik- og Miljøudvalget foreslåede ændring til 2. at og med bemærkning om, at sagen forelægges for Borgerrepræsentationen.

Dansk Folkeparti og Konservativt Folkeparti tog forbehold.

Mikkel Warming (Ø) videreførte Enhedslistens protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets behandling.

 

 

 

RESUME

Processen i dette arbejde under task forcen for afbureaukratisering og "Gang i København" har vist, at de kreative erhverv ønsker en styrket dialog med kommunen, at kommunen virker som katalysator for de kreative erhverv, samt at kommunen arbejder for større synlighed for de kreative erhverv.

 

På den baggrund stilles der følgende forslag:

 

1.      Københavns Kommune støtter Danish Fashion Institute med i alt 1,2 mio. kr. i 2007 til dels afholdelse af modeugen Copenhagen Fashion Week og dels oprettelse af Modebranchens Innovative Tænketank.

 

Afgiftslettelser for erhvervslivet til udeservering udgør i alt 5 mio. kr. årligt i 2007-2009 (jævnfør indstilling om "Gang i København": Fremme af aktiviteter, udendørs handel og servering). Idet afgiftslettelsen først kan implementeres fra og med sommersæsonen 2007 vil budgeteffekten i 2007 være 3,8 mio. kr. De midler der ikke kan anvendes i 2007 på 1,2 mio. kr. foreslås derfor anvendt til at støtte modebranchen i København.

 

Modeugen afholdes i hhv. februar og august 2007 og er en betydelig event i København med knap 30.000 indkøbere og presseansatte. Der udstilles knap 1600 forskellige mærker, og den samlede omsætning vurderes at være ca. 10 mia. kr.

 

Modebranchens Innovative Tænketank består af væsentlige aktører fra branchen og har til formål at udvikle forslag til reduktion af barrierer for vækst og innovation i branchen.

 

2.      I perioden frem til 2009 etablerer overborgmesteren og teknik- og miljøborgmesteren et forum med ca.15 repræsentanter fra de kreative erhverv. Der vil være tale om et idéudviklingsforum, hvor repræsentanter fra en række kreative brancher kan mødes på tværs af brancherne med Københavns Kommune.

 

3.      Det anbefales endvidere, at Københavns Kommune sammen med HUR og det kommende Vækstforum aktivt skal støtte en regional indsats for etablering af et innovationsmiljø for spil-branchen, film/medier og design i området ved IT-Universitetet og Københavns Universitet på Amager (KUA).

 

Endelig er der behov for at stimulere de kreative erhverv lokalt i København. Nørrebro/Nordvest rummer i dag et stort potentiale for kreative erhverv. Det anbefales derfor, at Økonomiforvaltningen understøtter muligheden for at etablere lokale vækstmiljøer for kreative virksomheder/iværksættere og  offentlig/privat samarbejde om udlejningsstrategier for udvalgte ejendomme i bydelen. Teknik- og Miljøforvaltningen samt samt EVU inddrages i dette arbejde. Arbejdet koordineres med revisionen af kommuneplanen.

 

Sagen var på en tillægsdagsorden for Teknik- og Miljøudvalgets møder den 8. og 22. november 2006, men blev udsat.

Den foreliggende indstilling er ændret i forhold til den indstilling,  der var på dagsordenen for mødet den 8. november 2006.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Task force for afbureaukratisering og deregulering for erhvervslivet (BR 424/06) har arbejdet med delprojektet kreative zoner. Formålet med arbejdet var at komme med forslag til redskaber og initiativer, der understøtter de kreative erhverv i de kreative zoner.

 

Den nedsatte arbejdsgruppe med repræsentanter fra hhv. Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemført en omfattende proces med inddragelse af en lang række kreative virksomheder og iværksættere i møder, workshop og interviews.

 

Formålet med processen var at identificere behov for deregulering i forbindelse med de kreative zoner, der blev udpeget som en del af Kommuneplanen 2005.

 

Processen viste imidlertid, at målgruppen (de kreative virksomheder og iværksættere) ikke efterspørger flere konkrete tiltag med hensyn til de kreative zoner. Men de efterspørger flere initiativer, der gavner de kreative miljøer i hele byen.

 

Det viste sig ligeledes, at målgruppen  ikke efterspørger ændringer i den  kommunale regulering, men derimod ændringer i den statslige regulering.

 

Det bør understreges, at Task Force for Afbureaukratisering for erhvervslivet ligeledes arbejder med området "Aktiviteter og undendørs handel i byrummet". Der forventes en indstilling herom ultimo november 2006.

 

Nedenstående løsningsforslag tager derfor ikke udgangspunkt i ønsket om udelukkende at styrke de kreative erhverv i zonerne eller deregulering på dette område, men peger der imod på en vifte af forslag, der skal bidrage til at skabe et mere dynamisk og kreativt København.

 

De kreative virksomheder og iværksættere ønsker,  at København i højere grad:

 

·        Styrker dialogen mellem de kreative erhverv og Københavns Kommune,

 

·        Virker som katalysator for de kreative erhverv – især når det drejer sig om de mere vækstorienterede virksomheder,

 

·        Arbejder for større synlighed af de kreative erhverv og deres positive betydning for byens udvikling m.m.

 

Der er derfor behov for en bredere indsats end udpegningen af kreative zoner i kommuneplan 2005 medfører. De tre konkrete initiativforslag tager derfor udgangspunkt i de nævnte behov, som efterspørges af de kreative erhverv.

 

Mål

Forslag

 

Dialog

med de kreative erhverv

 

·        Der skal etableres et kreativt forum med ca.15 repræsentanter fra de forskellige kreative brancher i København,

 

·        Det skal undersøges om København kan etablere privat/offentlige partnerskaber om udlejningskoncepter på Nørrebro/Nordvest for at medvirke til at sikre tilgængelige lejemål,

 

·        Der ydes støtte til oprettelse af Modebranchens Innovative Tænketank, der med modebranchen som case vil sætte fokus på barrierer for vækst og innovation.

 

 

Katalysator

for de vækstorienterede kreative virksomheder

 

·        Økonomisk støtte til afholdelse af modeugen Copenhagen Fashion Week,

 

·        Innovationsmiljøer for kreative erhverv skal faciliteres – herunder skal København sammen med HUR og Vækstforum støtte en regional indsats for etablering om et stærkt innovationsmiljø for spilbranchen og film/medier i området omkring KUA/Ørestad Nord,

 

·     &nb sp;  Mulighederne for støttemuligheder, flere forskningsmidler og bedre finansieringsmuligheder (f.eks. risikovillig kapital) for de kreative erhverv skal forbedres.

 

 

Synlighed

af de kreative erhverv

 

·        København skal sammen med det kreative forum arbejde for at gøre de kreative erhverv mere synlige.

 

 

Copenhagen Fashion Week og Modebranchens Innovative Tænketank

 

Den københavnske modeuge har etableret sig som Nordeuropas største med mere end 1.600 mærker udstillet på messerne og mere end 30.000 indkøbere og presseansatte, der gæster byen to gange om året i februar og august. Modeugen er en betydelig event i København, og den samlede omsætning vurderes at være ca. 10 mia. kr.

 

Modeugen i København rummer desuden betydeligt potentiale til at blive en international platform, et mødested for modevirksomheder uden for Danmark. Der eksisterer ikke som i andre modeklynger en samlet enhed, der varetager og profilerer dansk mode over for medierne og relevante udenlandske interessenter. Danmark har derimod to velfungerende uafhængige modemesser, CIFF og CPH Vision, hvor indkøbere inviteres, men modeugen savner fortsat international bevågenhed fra pressen; især fra slutbruger-medierne.

 

Modeugen udgør den centrale platform i etablering af København som en alternativ 5. modeklynge (ved siden af Milano, Paris, London og New York). Modeugen vil udover at skabe international synliggørelse også gennem det set-up med offentligt tilgængelige shows, storskærme på centrale pladser mm, kunne sikre en synliggørelse, accept og anerkendelse i byen som sådan.

 

Øget fokus fra internationale indkøbere og presse, og i særdeleshed opbygningen af et fællesshow område har en positiv afsmittende effekt på iværksætterne; de nye talenter og unge mærker.

 

Det er vigtigt for fremtidige projekter, at de foregår i samarbejde med byens øvrige udbud til iværksættere – i særdeleshed institutioner som EVU og Montre har en særlig høj prioritet.

 

Københavns Kommune støtter Danish Fashion Institute med i alt 1,2 mio. kr. i 2007 med hhv. 800 t.kr. til udvikling, markedsføring og gennemførelse af Copenhagen Fashion Week i 2007 og 400 t.kr. til etablering af Modebranchens Innovative Tænketank i 2007.

 

Modebranchens Innovative Tænketank består af væsentlige aktører (virksomheder, brancheforeninger, Københavns Kommune, EVU, uddannelsesinstitutioner, Erhvervs- og Økonomiministeriet m.fl.) og har til formål at udvikle forslag til reduktion af barrierer for vækst og innovation i branchen.

 

Særlige fokusområder er emner som: Iværksættere, uddannelserne, fremskaffelse af kapital og investorer, markedsføring og brugerdreven innovation.

 

Københavns Kommune vil evaluere indsatsen ultimo 2007 og vurdere om f.eks. den innovative tænketank er et redskab, der kan skabe vækst i øvrige kreative brancher.

 

Etablering af et kreativt forum

 

Det er et problem, at de kreative erhverv stort set ikke er organiseret. Der savnes et fælles talerør og derved risikerer branchen at miste indflydelse. Det er ligeledes et problem for Københavns Kommune, at, der ikke er et kreativt forum, som kommunen kan benytte til sparring og høring af initiativforslag.

 

Det foreslås derfor, at der frem til 2009 etableres et idéudvekslingsforum, hvor repræsentanter fra en række kreative brancher kan mødes med kommunen på tværs af brancherne.

 

Det foreslås, at det kreative forum får ca. 15 medlemmer, der udpeges af Overborgmesteren og Teknik- og Miljøborgmesteren i fællesskab. Det kreative forum sekretariatsbetjenes fra Økonomiforvaltningen.

 

Erhvervscenter for Etablering, Vækst og Udvikling (EVU) er en selvejende og ikke-kommerciel organisation, der arbejder med erhvervsfremme i København, på Frederiksberg og i Øresundsregionen. Hovedopgaven er at rådgive og vejlede iværksættere samt mindre og mellemstore virksomheder. EVU finansieres primært af Erhvervsministeriet, Københavns og Frederiksberg kommuner, samt projektbevillinger af forskellig art.

 

Det foreslås at EVU's indsats overfor kreative erhverv vil blive knyttet til det kreative forum. BR godkendte på møde den 31. august 2006, at EVU sætter øget fokus på rådgivning af kreative iværksættere og virksomheder (BR 428/06).

 

I øvrigt overtager det nye regionale iværksætterhus EVU's opgaver pr. 1. januar 2007, som en del af kommunalreformen.

 

Innovationsmiljø for kreative erhverv

 

De kreative erhverv rummer store potentialer, men der findes i dag ikke et innovationsmiljø for kreative virksomheder. Det er et problem, da samspil mellem forskningsmiljø og innovation stimulerer vækst i virksomheder.

 

Det anbefales derfor, at Københavns Kommune sammen med HUR og Vækstforum aktivt støtter en regional indsats for at etablere et innovationsmiljø for spil-branchen, film/medier og design i Ørestad Nord, der i dag rummer IT-Universitetet, innovationsmiljøet 5te og Københavns Universitet på Amager.

 

IT-væksthuset "5te" er et vækstmiljø for iværksættere, start-ups, virksomheder og forskere med fokus på kreativitet og IT. 5te er et samarbejde mellem Symbion Science Park, Alexandra Instituttet / Innovation Lab Katrinebjerg og Forskerpark Aarhus. 5te ligger fysisk på toppen af IT-Universitet i Ørestaden.

 

Der er allerede i dag ved at danne sig en klynge af kreative virksomheder indenfor spil, film/medier og design som i samspil med forskningsinstitutioner, innovationsmiljøet på 5te og IT-virksomheder har potentialet til at vokse sig meget større.

 

5te har været en markant succes, som dels har medført en stor tilstrømning af interesserede virksomheder, såvel iværksættere som store internationale virksomheder, og dels har formået at blive en central aktør i udviklingen af yderligere tiltag – f.eks. Copenhagen Living Lab, hvor Danmarks Radio er drivkraft.

 

Tilstrømning har betydet, at man har måttet klare et akut lokalebehov ved at leje sig ind i Københavns Universitets bygninger på Amager. Dette kaldes "5teuniT", og der var officiel indvielse den 6. oktober 2006. 5teuniT vil bl.a. være en platform for spil-virksomheder, men vil også være en platform, der vil fokusere på IT-løsninger i et langt større perspektiv.

 

Den fælles indsats med HUR og Vækstforum skal tage sigte på, dels at finde alternative lokaliseringsmuligheder for virksomhederne, der flytter ind i KUA's ledige lokaler, da Københavns Universitet påbegynder opbygning af lokalerne medio 2008, dels at påvirke regionale og statslige beslutningstagere for at sikre finansieringen af området, når de nuværende bevillinger udløber i 2008.

 

Dette initiativ vil endvidere give Københavns Kommune flere erfaringer med hensyn til at etablere såkaldte "iværksætter-hoteller". Med andre ord medvirke ti l at tilbyde iværksættere bedre muligheder for at starte op i egnede lejemål.

 

På sigt kan samspillet mellem byen, virksomheder, iværksættere og campus-området indgå i det videre arbejde i forbindelse med kommuneplanstrategi og den kommende kommuneplan.  

 

Særskilt indsats for at fremme kreativ bydel – Nørrebro/Nordvest

 

Der er behov for at stimulere de kreative erhverv lokalt i København. Der er kreative zoner, kreative miljøer, uddannelsesinstitutioner m.m. i mange af Københavns bydele, men der er stort set ingen initiativer, der forsøger at koble netværk og skabe synergi blandt de kreative erhverv på lokalt plan.

 

Nørrebro og Nordvest rummer i dag et stort potentiale for kreative erhverv – der er allerede i dag tre kreative zoner, kreative miljøer og mangfoldighed. Dette initiativ vil give erfaringer med, hvorledes kommunen kan arbejde mere målrettet med kreative erhverv og kreative zoner i byens øvrige bydele.

 

Task forcen har været i dialog med en bred kreds af kreative repræsentanter fra Nørrebro/Nordvest. Der var her dels ønske om en lokal "kreativ blæksprutte", dels ønske om at sikre tilgængelige lejemål via udlejningsstrategi- og koncepter med grundejere i området.

 

På den baggrund vil Økonomiforvaltningen undersøge mulighederne for at etablere lokale vækstmiljøer for kreative virksomheder/ iværksættere, samt etablere offentlig/privat samarbejde om udlejningsstrategier for udvalgte ejendomme i bydelen.

 

Økonomiforvaltningen vil endvidere i den kommende kommuneplan arbejde med at sikre sammenhæng mellem universitetsmiljøer og erhverv.

 

Teknik- og Miljøforvaltningen (herunder kvarterløft/områdeløft) samt EVU inddrages i dette arbejde.

 

Økonomi

Københavns Kommune støtter Danish Fashion Institute med i alt 1,2 mio. kr. (2007 p/l) i 2007 til afholdelse af modeugen Copenhagen Fashion Week (800 t.kr.) og oprettelse af Modebranchens Innovative Tænketank (400 t.kr.). Dertil tildeles en tillægsbevilling i 2007 på 1,2 mio. kr. (2007 p/l) til Økonomiudvalgets bevilling Økonomisk Forvaltning, Drift, funktion 6.48.67.1 med dækning på Økonomiudvalgets bevilling Fælles rammepuljer, funktion 2.28.11.1.

 

Afgiftslettelser for erhvervslivet til udeservering udgør i alt 5 mio. kr. årligt i 2007-2009 (jævnfør indstilling om "Gang i København": Fremme af aktiviteter, udendørs handel og servering). Idet afgiftslettelsen først kan implementeres fra og med sommersæsonen 2007 vil budgeteffekten i 2007 være 3,8 mio. kr. De midler der ikke kan anvendes i 2007 på 1,2 mio. kr. foreslås derfor anvendt til at støtte modebranchen i København.

 

 

 

Miljøvurdering

Indstillingen er ikke omfattet af forvaltningernes positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 


 

Høring

-

 

Andre konsekvenser

-

 

 

Bilag

-

 

 

Hjalte Aaberg                                            Claus Juhl

 

Til top