Økologisk daginstitution bag Brorsons Kirke
Økologisk daginstitution bag Brorsons Kirke
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 8. februar 2001
BR 34/01
Økologisk daginstitution bag Brorsons Kirke
Opførelse af en økologisk daginstitution bag Brorsons Kirke i Indre Nørrebro Bydel
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives kapitalbevilling til opførelse af en økologisk daginstitution til 36 vuggestuebørn og 44 børnehavebørn på det nedlagte vejareal bag Brorsons Kirke, nu Jesper Brochmands Gade 12, i alt beløb 14.300.000 kr., hvilket svarer til den tidligere fastsatte anlægsramme.
at der gives indtægtsbevilling på midler fra Energistyrelsen, i alt beløb 750.000 kr.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning i mødet den 29. november 2000
Kontorchef Susanne Binné deltog under punktets behandling.
Abderrahman Ben Haddou (D) ønskede protokolbemærkning fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 9. februar 2000 videreført:
"CD tager forbehold, da jeg mener, at det er dobbeltmoralsk at tale om en økologiske dagsinstitution, når den ligger så tæt på Åboulevarden. CD er desuden modstander af, at der i forbindelse med bygningen af den økologiske daginstitution, nedlægges 38 parkeringspladser, og man endnu engang lukker en vej i København".
Karin Storgaard (O) og Aage H. Pedersen (O) tog forbehold.
Marie Jeppesen (Ø) ønskede følgende protokolleret: "Enhedslisten støtter bydelsrådets anmodning om at finde penge til at bygge efter det oprindelige koncept."
Indstillingen blev tiltrådt.
ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen indvendinger mod, at nærværende forslag søges gennemført, idet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anviser kassemæssig dækning for 14.300.000 kr. på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget 2001 på konto 5.14.3.
Det forudsættes endvidere, at driftsudgifter og øvrige økonomiske effekter i forbindelse med opførelsen af daginstitutionen afholdes inden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget budget" .
.
Økonomiudvalgets beslutning den 16. januar 2001
Anbefalet.
Søren Pind (V) og Hans Thustrup Hansen (C) tog forbehold.
Enhedslisten videreførte protokolbemærkningen fra udvalgsbehandlingen.
Borgerrepræsentationens beslutning den 25. januar 2001.
Sagen blev tilbagevist til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning den 7. februar 2001
RESUME
Borgerrepræsentationen tiltrådte den 16. marts 2000 Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om kapitalbevilling på i alt 3.075.000 kr. til udarbejdelse af et økologisk byggeprogram, projektering af en økologisk daginstitution på vejarealet bag Brorsons Kirke og udførelse af jordarbejde i forbindelse med nedlæggelse af vejarealet. Af indstillingen fremgår det, at institutionens anlægsramme maksimalt må overstige den gennemsnitlige pladspris med 15%. Endvidere godkendte Borgerrepræsentationen indtægtsbevilling på 1.500.000 kr. fra Den Grønne Jobpulje.
Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling om nedlæggelse af vejarealet, hvorpå institutionen skal opføres, blev herefter godkendt på møde i Borgerrepræsentationen den 25. maj 2000, og arealet er nu overdraget til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Projektering af den økologiske daginstitution tager udgangspunkt i det udarbejdede miljøprogram. Der er i projektet især lagt vægt på indeklima, miljøforståelse, energiforbrug og materialevalg.
Der er i september 2000 afholdt licitation på byggeriet. Licitationsresultatet lå 30% over det budgetterede beløb, men det er ved omprojektering og besparelser lykkedes at nedbringe udgiften til den fastsatte anlægsramme.
Omprojekteringen har medført indsigelser fra Kirken, som repræsenteres af Sognepræsten, menighedsrådsformanden og Kgl. Bygningsinspektør Bretton Meyer, idet huset nu ikke længere har græs på taget, og ikke er gravet 1 m ned under terræn ind mod kirken. Indre Nørrebro Bydelsråd har i den forbindelse anmodet Københavns Kommune om at fravige den fastsatte anlægsramme, hvilket der er givet afslag på.
Byggeriet forventes igangsat 1. februar 2001, efter at arbejdet med nedlæggelse af vejarealet er udført. Pladserne vil herefter kunne tages i brug i 1. januar 2002.
Med baggrund i det tilpassede
licitationsresultat søges der om kapitalbevilling på i alt 14.300.000 kr., hvilket svarer til den fastsatte anlægsramme.Energistyrelsen har bevilliget 750.000 kr. i støtte til husets energioptimerede konstruktion, som medgår til finansiering af anlægsudgiften .
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen tiltrådte på sit møde den 16. marts 2000 Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om kapitalbevilling på i alt 3.075.000 kr. til udarbejdelse af et økologisk byggeprogram (750.000 kr.), projektering af en økologisk daginstitution på vejarealet bag Brorsons Kirke (fase 1, 1.100.000 kr.) og udførelse af jordarbejde i forbindelse med nedlæggelse af vejarealet (1.225.000 kr.). Endvidere tiltrådte Borgerrepræsentationen indstilling om indtægtsbevilling på 1.500.000 kr. fra Den Grønne Jobpulje til finansiering af det økologiske byggeprogram samt medfinansiering af byggeudgifterne til opførelse af en økologisk daginstitution.
Bygge- og Teknikforvaltningens indstilling om nedlæggelse af vejarealet blev herefter tiltrådt på møde i Borgerrepræsentationen den 25. maj 2000.
Nedlæggelse af vejarealet
Vej og Park har herefter gennemført vejnedlæggelsesproceduren, og vejarealet, som er dels et grønt areal med dækningsgrave på 1.158 m2 og dels et almindeligt vejareal på 1.419 m2, er overdraget til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Det er aftalt med Vej og Park, at fortovet på Rantzausgade og Jesper Brochmands Gade videreføres langs friarealet hen til en 3 m bred gangsti, som anlægges som forbindelse imellem de 2 veje mellem institutionens udeareal og den kommende bydelspark.
Jordarbejdet, herunder oprensning af forurenet jord i forbindelse med nedlæggelse af vejarealet udføres i december og januar måned, og byggeriet kan gå i gang i umiddelbar forlængelse heraf den 1. februar 2001. Jordarbejdet udføres inden for den allerede godkendte bevilling.
Planforholdene
Institutionens friareal er omfattet af lokalplan nr. 102, hvoraf det fremgår, at arealet skal indgå i den fremtidige bydelspark. Plandirektoratet har meddelt dispensation fra lokalplanen på den betingelse, at arealet indrettes, så det fremstår som en del af den kommende bydelspark, og at det er offentligt tilgængeligt uden for institutionens åbningstid. Plandirektoratet har endvidere givet dispensation fra lokalplanens bestemmelse om opretholdelse af vejlinien.
Der er ingen planmæssige hindringer for at opføre en daginstitution på det tidligere bunkersareal, som ifølge kommuneplanen er udlagt til boligformål, kollektive anlæg og institutionsformål.
Kirkens repræsentanter har tilsluttet sig det projekt, som er udsendt i licitation. Men på grund af licitationsresultatet er projektet ændret, og kirkens repræsentanter kan ikke tilslutte sig det ændrede projekt.
Plandirektoratet har imidlertid ingen indvendinger imod projektet, og Plandirektoratet vil ikke hindre opførelsen af institutionen eller kræve lokalplan.
Byggefeltet har en tilladt bebyggelsesprocent på 50%, og institutionsbyggeriet er på ca. 74%. Sagen har derfor været udsendt til orientering hos naboerne (Kirken), som ikke er fremkommet med bemærkninger i den anledning.
Økologisk byggeprogram for daginstitutioner
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i samarbejde med Arkitektgruppen Århus og Indre Nørrebro Bydel samt en større projektgruppe udarbejdet et økologisk byggeprogram, "Miljøprogram for økologiske daginstitutioner i Københavns Kommune".
Miljøprogrammet beskriver kommunens generelle miljøpolitik og den miljøprioritering og de miljømål, der ønskes lagt til grund ved planlægning og projektering af fremtidige daginstitutioner i Københavns Kommune. Endvidere indeholder programmet en oplistning af de "virkemidler", der bør eller kan tages i anvendelse til opfyldelsen af de opstillede miljømål. Miljøprogrammet følger retningslinierne i "Kommunens bygherrehåndbog i miljøorienteret Projektering".
Projektbeskrivelse
Institutionen opføres som et langstrakt hus, der trykker sig op af kirken, og husets skråtstillede glasfacade lukker sig op ud mod legepladsen og den fremtidige bydelspark, og fungerer som klimazone orienteret mod sydvest. Institutionen er på 856 m2 inklusive liggehaller og skure. Liggehallerne opføres i forlængelse af huset ud mod Rantzausgade, og skurene opføres som værn mod gaden.
Friarealet indrettes, så det visuelt opfattes som en del af den kommende bydelspark, hvor den eksisterende række af kastanietræer er den naturlige afgræsning mellem institution og park.
Institutionen indrettes som en zoneopdelt bygning med 3 langsgående zoner, der i forskellige sammenhænge bringes sammen på tværs af huset.
1. zone, klimazonen har lavenergiruder ud mod det fri og enkelt glas ind mod de bagvedliggende rum, og opvarmes udelukkende med passiv solvarme. Klimazonen fungerer som indgangsparti til institutionen via 4 garderoberum, som opføres som små huse i huset. Garderoberummene opføres i ubrændt ler med puds i lermørtel.
Imellem garderobehusene ligger institutionens gruppe- og aktivitetsrum som 2. zone. Institutionen er funktionsopdelt i en vuggestue- og børnehaveafdeling. Børnehaveafdelingen er ikke opdelt i traditionelle grupperum men med et torv, hvorfra man bevæger sig til en række aktivitetsrum. Klimazonen trækker sig her ind i huset og danner et større væksthus med en fordybning i belægningen, som kan benyttes til vandleg.
I 3. zone ligger de mindre og sekundære rum såsom kontor- og personalerum, toiletter og puslerum, vaskeri og grovkøkken. Vuggestueafdelingens obligatoriske 3 puslerum er samlet, og det midterste er indrettet, så det kan benyttes til vandleg. Grovkøkkenet er forsynet med svalerum, som forsynes med frisk luft via en nedgravet jordkanal. I børnehaveafdelingen er der adgang til det ene toilet fra legepladsen.
I midten af institutionen ligger køkken og fællesrum. Fællesrummet er forsynet med en finsk masseovn, der fungerer som bageovn og som primær varmekilde. Institutionen forventes forsynet med brænde fra de nærliggende parker og Assistens Kirkegård. Rummene markerer sig i facaden, som en forlængelse af aksen fra kirkens korsplan.
Den langstrakte legeplads på det nedlagte vejareal indrettes med bygge- og materialeplads med brændeskur og beskæftigelsesøer. Arealet afgrænses ud mod den kommende bydelspark af en lav beplantning indeholdende et hegn med låge.
Udearealets indretning er godkendt af Vej og Park.
Under hensyn til arealets størrelse og sammenhænge med bydelsparken er der givet dispensation fra kravet om p-pladser på arealet, idet der henvises til parkering på offentlig vej.
De 4 miljømål
Der er i indretningen af institutionen lagt vægt på 4 miljømål prioriteret i nævnte rækkefølge.
1. Indeklima, huset skal være et sundt sted at opholde sig for børn og voksne. Institutionen ventileres hovedsagelig ved hjælp af naturlig ventilation via facadeåbninger og store afkastskorstene.
Institutionens basisopvarmning er gulvvarme suppleret af masseovnen og den passive solvarme fra klimazonen.
Endvidere opnås et godt indeklima via de ubrændte lervægges fugtregulerende og lyddæmpende egenskaber. Der anvendes blandt andet træbeton som lyddæmpende loftbeklædning.
2. Miljøforståelse, børn og voksne bibringes en forståelse for deres adfærd og sundheds sammenhænge med miljøet.
Huset er baseret på lavteknologiske løsninger, hvor voksne og børn skal medvirke aktivt, når luften skal udskiftes, varmen reguleres, lyset tændes, og der skal tændes op i brændeovnen.
Alt forbrug af el, vand og varme registres på måleenheder, som er let aflæselige for børn og voksne. Måleenhederne placeres centralt i huset.
3. Energiforbruget skal minimeres.
Husets klimaskærm er optimeret med hensyn til isolering, energieffektive vinduer og facadesystem samt udnyttelsen af passiv solvarme i klimazonen. Den beregnede energiramme vedr. varmeforbruget ligger således 30% under minimumskravet i Bygningsreglementet.
4. Materialevalget fokuserer på miljøet.
Der er i byggeriet anvendt en lang række alternative materialer og i stor udstrækning genbrugsmaterialer.
Huset isoleres med dansk hør, garderobehusene opføres af ubrændt ler, og der anvendes miljøvenlig maling.
Der anvendes genbrugstræ til gulvene i alle opholdsarealer, og genbrugstegl på gulvet i klimazonen og som belægning på legepladsen.
Beskæftigelseseffekten og totaløkonomien
Anvendelsen af økologiske materialer og genbrugsmaterialer øger i høj grad beskæftigelseseffekten på byggepladsen. Den øgede anvendelse af arbejdstimer dækkes ind af midlerne fra Den Grønne Jobpulje.
Miljørigtig projektering sikrer, at der ved valg af "virkemidler" foretages en totaløkonomisk vurdering, hvor det er muligt og relevant. Vurderingen foretages for de enkelte livscyklusfaser samt ud fra en samlet vurdering af etableringsfasen, drifts- og vedligeholdelsesfasen og nedrivnings- og bortskaffelsesfasen.
Licitationen
Projektet har været i licitation, og det laveste bud lå 30% over det afsatte beløb til håndværkerudgifter. Ved omprojektering og besparelser er det imidlertid lykkedes at nedbringe udgiften således, at projektet kan gennemføres indenfor den fastsatte anlægsramme uden at fravige de 4 miljømål.
Af hensyn til byggegrundens specielle karakter tæt op af Brorsons Kirken og præsteboligen var huset oprindeligt projekteret med græs på taget, og var gravet 1 m ned under terræn ind mod kirken, og Kirkens repræsentanter havde tilsluttet sig dette projektet.
På grund af licitationsresultatet opføres huset nu med tagpap på taget og ligger i niveau på terrænet. Af hensyn til omgivelserne er tagkonstruktionen ændret således, at huset er ca. 30 cm lavere ud mod parken. Herudover er følgende elementer sparet væk: solvarmeanlæg til forvarmning af det varme brugsvand, hems og gangbro mellem garderobehusene i børnehaveafdelingen og vandløb og udekøkken på legepladsen.
Kirkens repræsentanter kan ikke tilslutte sig det ændrede projekt, som de mener er en forringelse i forhold til Kirken og omgivelserne, og Indre Nørrebro Bydelsråd har derfor anmodet Kommunen om at fravige den fastsatte anlægsramme, hvilket der er givet afslag på.
Plandirektoratet har ikke noget at indvende imod det ændrede projekt, idet ændringen samlet set er en forbedring af projektet, idet der fra den fremtidige bydelspark er et forbedret udsyn til kirken. Isoleret set er de dog enig med Kirken i, at det ændrede projekt er en forringelse specielt i forhold til præsteboligen og udsigten fra denne.
Økonomisk støtte
Den Grønne Jobpulje har bevilget i alt 1.500.000 kr. til projektet, heraf 750.000 kr. til udarbejdelse af miljøprogrammet, der imidlertid er udarbejdet for en samlet udgift på 420.000 kr. Den Grønne Jobpulje har godkendt, at besparelsen på 330.000 kr. overføres til medfinansiering af anlægsudgiften, hvorefter Den Grønne Jobpulje yder et tilskud til opførelse af den økologiske daginstitution på i alt 1.080.000 kr.
Ud over tilskuddet fra Den Grønne Jobpulje er der er fra Energistyrelsen modtaget tilsagn om støtte på i alt 750.000 kr. til merudgiften til den energioptimerede konstruktion og til informationsindsats om konstruktionen.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i ansøgningen til Energistyrelsen forpligtiget sig til at genindføre vandløb og udekøkken på legepladsen, hvilket svarer til en merudgift på 200.000 kr. Endvidere er det en betingelse for udbetaling af tilskuddet, at der ydes en informationsindsats om den energioptimerede konstruktion, hvorfor 50.000 kr. af tilskuddet skal anvendes til dette formål. De resterende 500.000 kr. af tilskuddet vil medgå til finansiering af anlægsudgiften.
Herudover er der indsendt ansøgning til Energistyrelsen om tilskud til merudgiften til isolering med dansk hør på i alt 170.000 kr., som der endnu ikke er modtaget svar på.
Såfremt der opnås tilskud til merudgiften til isolering, vil tilskuddet ligeledes medgå til finansiering af anlægsudgiften.
ØKONOMI
Den samlede udgift til fase 2 er efter tilpasning af licitationsresultatet opgjort til 14.300.000 kr. inklusive forpligtigelserne i forhold til Energistyrelsen. Byggeudgiften er opgjort ved indeks 159, juli kvartal 2000, og er underlagt fastpris- og tidscirkulæret.
Byggeudgifter inklusive omkostninger 14.000.000 kr.
Montering m.m. 1.150.000 kr.
Forpligtigelserne i forhold til Energistyrelsen 250.000 kr.
Fase 1 + 2 anlægssum i alt 15.400.000 kr.
Fase 1, tidligere godkendt bevilling 1.100.000 kr.
Fase 2 i alt 14.300.000 kr.
Udgiften forventes afholdt i 2001, hvor også de 1.080.000 kr. fra Den Grønne Jobpulje vil fremgå som indtægt.
Tilskuddet fra energistyrelsen på 750.000 kr. vil blive taget til indtægt i 2002, når samtlige aktiviteter har fundet sted, herunder også informationsindsatsen.
Kassemæssig dækning for udgiften kan anvises på budgettet under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens post 5.14.3 afsatte rådighedsbeløb.
Pris pr. plads (omregnet til 60 vuggestuepladser) er på 252.500 kr., hvilket svarer til 14,7% over den gennemsnitlige pladspris i 2001 på 220.000 kr. I pladsprisen er merudgiften på 250.000 kr. til opfyldelse af forpligtigelserne i forhold til Energistyrelsen ikke medtaget.
13% af merudgiften på 14,7% indtægtsdækkes af midlerne fra Den Grønne Jobpulje og Energistyrelsen.
M2- prisen er opgjort til 14.745 kr. Prisen dækker håndværkerudgifter til bygningen, inklusive liggehaller og skure til opbevaring samt rådgiverhonorar. En tidligere undersøgelse har vist, at det ikke er muligt, at fremlægge sammenlignelige tal fra andre kommuner, da opgørelsesmetoden varierer fra sted til sted. Materialevalg og særlige krav f.eks. i lokalplaner kan begrunde at prisen i nogle sager bliver relativt høj. Omvendt vil m2- prisen ved ombygninger næsten altid blive lavere end ved nybyggeri.
Byggeriet forventes afsluttet 1. december 2001, og pladserne kan efter montering af institutionen tages i brug 1. januar 2002.
HØRING
I overensstemmelse med bydelsregulativets §8 skal Bydelsrådet forinden fremlæggelsen af sagen for Borgerrepræsentationen anmodes om udtalelse. Udtalelsen vil således foreligge ved Borgerrepræsentationens behandling af sagen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
Bilag
- Skitse med institution og kirke
- Situationsplan over de fremtidige forhold.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen