Gårdrydning i henhold til byfornyelsesloven
Gårdrydning i henhold til byfornyelsesloven
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 8. februar 2001
BR 48/01
Gårdrydning i henhold til byfornyelsesloven
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at Bygge- og Teknikudvalget bemyndiges til at træffe beslutninger om etablering af fælles friarealer i henhold til § 9, stk. 1, i Lov om byfornyelse
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 29. november 2000
Anbefalet
ØKONOMIFORVALTNINGENS INDSTILLING
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at bevillingsmyndigheden delegeres under hensyn til den i budgettet afsatte *-bevilling til gårdrydning (konto 0.15.3*).
Den afsatte *bevilling betyder, at midlerne til gårdrydning er frigivet med budgettets vedtagelse.
Der henvises endvidere til vedlagte notat"
Økonomiudvalgets beslutning den 16. januar 2001
Anbefalet.
RESUME
Byfornyelsesbeslutninger om gårdrydninger har i de seneste 10 år været forelagt for Borgerrepræsentationen. Baggrunden herfor var en bestemmelse i den tidligere Lov om byfornyelse og boligforbedring, der sikrede ethvert medlem af kommunalbestyrelsen ret til at forlange afvigende meninger offentliggjort i forbindelse med et byfornyelsesforslags udsendelse i offentlig høring. Med den i 1998 gennemførte forenkling af byfornyelsesloven er denne særlige bestemmelse ophævet, hvorfor det foreslås, at beslutninger i disse sager fremover, i lighed med andre beslutninger vedrørende opgaver henlagt til Bygge- og Teknikudvalget, træffes af udvalget.
SAGSBESKRIVELSE
Før 1. juli 1990 blev beslutninger om gennemførelse af gårdrydninger truffet i henhold til bestemmelser, der oprindeligt var indeholdt i den særlige Byggelov for Staden København.
Beslutninger om gennemførelse af gårdrydninger blev indtil 1. februar 1977 truffet af Bygningskommissionen og efter Bygningskommissionens nedlæggelse fra denne dato af magistraten.
De særlige bestemmelser i byggeloven om gårdrydninger blev ophævet pr. 1. juli 1990, hvorefter beslutninger om gennemførelse af gårdrydninger skulle træffes i medfør af Lov om byfornyelse og boligforbedring.
I henhold til § 9, stk. 5, i Lov om byfornyelse og boligforbedring kunne ethvert medlem af kommunalbestyrelsen forlange sin afvigende mening offentliggjort i forbindelse med et forslags udsendelse til orientering. Som en konsekvens heraf var det herefter nødvendigt at forelægge samtlige sager om gårdrydninger for Borgerrepræsentationen.
Med virkning fra 1. januar 1998 blev Lov om byfornyelse og boligforbedring erstattet af en ny Lov om byfornyelse. Der er med den nye Lov om byfornyelse gennemført en række forenklinger af de hidtidige regler, herunder en fjernelse af den nævnte særlige bestemmelse i § 9, stk. 5.
Beslutninger om etablering af fælles gårdanlæg træffes inden for den af Borgerrepræsentationen årligt vedtagne fordeling af byfornyelsesmidlerne, der af By- og Boligministeriet stilles til rådighed for Københavns Kommune, samt den tilsvarende budgetmæssige ramme, der tilvejebringes med Borgerrepræsentationens årlige budgetvedtagelse. Endvidere udarbejdes forslagene om gennemførelse af gårdrydninger i overensstemmelse med kriterier tiltrådt af Borgerrepræsentationen (senest i mødet den 18. maj 1995).
Forslaget vil forventeligt medføre en årlig reduktion i størrelsesordenen 30-40 sager på Borgerrepræsentationens dagsorden, men vurderes ikke direkte at have økonomiske konsekvenser.
Ole Sperling