Udpegning af medlemmer til Fredningsnævnet - i henhold til Naturbeskyttelsesloven
Indstilling
Indstilling om,
1. at Borgerrepræsentationen udpeger ét medlem og én suppleant til Fredningsnævnet for København.
(Økonomiforvaltningen)
Problemstilling
Naturbeskyttelsesloven indeholder bestemmelser om udpegning af fredningsnævn. Det følger heraf, at der for perioden 1. januar 2018 til 31. december 2021 skal foretages valg af ét medlem og én suppleant til Fredningsnævnet for København, jf. naturbeskyttelseslovens § 35.
Løsning
Der skal udpeges ét medlem og én suppleant til Fredningsnævnet for København.
I henhold til § 35 i lov om naturbeskyttelse (lovbekendtgørelse nr. 934 af 27. juni 2017) nedsættes for Københavns Kommune et fredningsnævn, bestående af en af miljøministeren udpeget formand, der skal være dommer, samt to medlemmer. Det ene af disse to medlemmer udpeges af miljø- og fødevareministeren, mens det andet vælges af kommunalbestyrelsen i vedkommende kommune, det vil sige Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.
Dette medlem fungerer kun i fredningsnævnet, når der behandles sager, der vedrører den kommune, der har udpeget medlemmet.
Foreningen af Fredningsnævnsformænd har tidligere anbefalet, at det ved valg af medlemmer og suppleanter til fredningsnævnene undgås, at både medlem og suppleant er medlemmer af kommunalbestyrelsen. Baggrunden er, at sager i fredningsnævnene kan omhandle kommunale ejendomme eller vedrøre sager, der har været politisk behandlet i kommunen. Der kan derfor opstå habilitetsproblemer, hvis både det udpegede medlem og suppleanten er medlemmer af kommunalbestyrelsen.
Videre proces
Økonomiforvaltningen vil tage kontakt til det nyvalgte bestyrelsesmedlem samt til suppleanten med henblik på nærmere at orientere om opgaven.
Bemærkninger til hvervet
Antal pladser
1 medlem og 1 suppleant
Særlige krav/valgbetingelser
Det anbefales af Foreningen af Fredningsformænd, at der ikke udpeges ét medlem og én suppleant til Fredningsnævnet for København, der begge er medlem af Borgerrepræsentationen, da der kan opstå habilitetsproblemer i sager vedrørende kommunens ejendomme m.m.
Bemærkninger i øvrigt
Ingen.
Udpegningstype
Flertalsvalg
Vederlag
Diæter og befordringsgodtgørelse.
Der udbetales ikke vederlag til medlemmet, men der ydes diæter og befordringsgodtgørelse efter gældende regler. Desuden kan der anmodes om erstatning for dokumenteret tabt arbejdsfortjeneste, såfremt medlemmet er medlem af Borgerrepræsentationen.
Funktionsperiode
Funktionsperioden følger den kommunale valgperiode.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 7. december 2017
De valgte medlemmer fremgår af bilag 8 under punkt 1.