Mødedato: 07.11.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forespørgselsdebatter i Borgerrepræsentationen

Se alle bilag

Gruppeforpersonskredsen har besluttet, at Borgerrepræsentationen skal have forelagt en sag om muligheden for at afholde forespørgselsdebatter i Borgerrepræsentationen. 

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at udarbejde en sag om at tilføje en ny bestemmelse, herunder nye taletidsregler, i Forretningsorden for Borgerrepræsentationen vedrørende ”Forespørgselsdebatter”, som beskrevet i afsnittet, ”Løsning”.

(Gruppeforpersonskredsen)

 

Problemstilling

GFK har løbende drøftet anvendelsen af initiativretten i BR. Kredsen har senest den 31. maj 2024 drøftet emnet, hvor det blev besluttet, at forvaltningen skulle arbejde videre med en model, som indebærer, at der i BR kan drøftes politiske emner, uden at dette er centreret omkring en borgmester og med en mere fri debat (bilag 1).

 

Løsning

De nuværende rammer for forespørgsler giver BR-medlemmerne mulighed for få en konkret sag oplyst af den relevante ressortborgmester, og for at stille spørgsmål til borgmesteren.

Det bemærkes hertil, at med de nuværende rammer og taletidsregler for sager i BR, er det i øvrigt muligt for medlemmerne at tage ordet og give udtryk for politiske holdninger, uanset om der er tale om en forvaltningsindstilling, en forespørgsel eller et medlemsforslag.

Hvis BR alligevel ønsker et format, hvorved der kan indbringes sager til drøftelse i Borgerrepræsentationen på en anden måde end i dag, foreslår forvaltningen at indføre muligheden for forespørgselsdebatter. Der vil her være tale om et format, hvor medlemmer kan indbringe emner vedrørende et kommunalt anliggende til debat i salen, uden at debatten nødvendigvis tager udgangspunkt i en redegørelse fra ressortborgmesteren og spørgsmål/svar til denne. Forespørgselsdebatter er således ikke adresseret til den enkelte borgmester, men i stedet til hele BR, som kan drøfte emnet.

Det vil ligesom ved forespørgsler være et krav, at emnet er et kommunalt anliggende. I forlængelse heraf vil det også være påkrævet, at forespørgeren identificerer den relevante forvaltning, som emnet/sagen hører ind under ressortmæssigt, ligesom den relevante ressortborgmester vil have ret, men ikke pligt, til at oplyse emnet/sagen fra talerstolen. 

Økonomiforvaltningen vil ved indlevering af forespørgselsdebatter til BR-dagsordenen derfor også gennemgå:

  • -om der er tale om et kommunalt anliggende,
  • -om der er angivet korrekt ressort.

Modellen indebærer, at forespørgselsdebatten indledningsvis motiveres af forespørgeren fra talerstolen. 

Herefter har den relevante ressortborgmester ret, men ikke pligt, til at oplyse emnet fra talerstolen.

BR-medlemmerne kan herefter indtegne sig på talerlisten med enten korte indlæg fra pladserne eller længere indlæg fra talerstolen. Der vil være tale om en mere generel drøftelse/fri debat om emnet, og der vil derfor heller ikke kunne træffes beslutninger i forbindelse med en forespørgselsdebat.

Det skal hertil bemærkes, at medlemmerne fortsat ikke kan pålægge eller forpligte hverken en borgmester eller andre medlemmer at udtrykke deres politiske holdninger i salen.

Se forvaltningens forslag til taletidsregler i bilag 2.

 

Eksempel på forespørgselsdebat

Forespørgselsdebat om København som turistmål (Økonomiforvaltningen)

Borgerrepræsentationen skal drøfte,

  1. hvordan Borgerrepræsentationen helst ser, at København skal udvikle sig som turistby?
  2. hvilke tiltag Københavns Kommune kan sætte i værk for at opnå målet?

(Stillet af X Parti)

Motivering

København er en populær turistby. X Parti ønsker derfor at drøfte byens fremtid som populært turistmål, med alle de fordele og ulemper dette kan føre med sig.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Hvis BR ønsker at tilføje muligheden for forespørgselsdebatter på dagsordenen til BR, vil dette kræve en ændring af Forretningsorden for Borgerrepræsentationen. Forvaltningen vil derfor udarbejde en sag herom til Borgerrepræsentationen, som skal behandles to gange.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 7. november 2024

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

”Gruppeforpersonskredsen evaluerer ordningen efter to år”.

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev vedtaget med 40 stemmer mod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, C, F, B, Å, I og O.

Imod stemte: A og V.

Den således ændrede indstilling blev herefter forkastet med 23 stemmer mod 31. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, F, B og Å.

Imod stemte: Ø, A, V, I og O.

 

 

 

Til top