Otte annulleringer og 37 anlægsregnskaber for 38 anlægsbevillinger
Med denne indstilling annulleres – og efterfølgende regnskabsaflægges – otte bygningsfornyelser, inkl. de bevillingsmæssige konsekvenser. Herudover regnskabsaflægges 29 anlægsprojekter for 30 anlægsbevillinger, inkl. de bevillingsmæssige konsekvenser. I alt forelægges der således 37 anlægsregnskaber for 38 anlægsbevillinger for Teknik- og Miljøudvalget. Anlægsregnskaberne er et led i den oprydning, som Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemført de seneste to år, og oprydningsindsatsen nærmer nu sin afslutning. Efter Teknik- og Miljøudvalgets behandling forelægges anlægsregnskaberne for Økonomiudvalget og efterfølgende Borgerrepræsentationen til godkendelse.
Indstilling
Indstilling om,
- at otte bevillingervedrørende ”Bygningsfornyelse 2023 – Nyhavn 31”, ”Bygningsfornyelse 2023 – Ravnsborggade 13-15”, ”Bygningsfornyelse 2023 – Rodosvej 61”, ”Bygningsfornyelse 2023 – Sølvgade 97”, ”Bygningsfornyelse 2023 -Valby Langgade 182-184A”, ”Bygningsfornyelse 2023 – Vigerslevvej 290”, ”Bygningsfornyelse 2023 – Vølundsgade 25-27” og ”Bygningsfornyelse 2023 – Ørnevej 24”på byfornyelse anlæg annulleres,
- at 37 anlægsregnskaber for 38 anlægsbevillinger godkendes, jf. bilag 5,
- at de bevillingsmæssige konsekvenser godkendes, jf. økonomiafsnittet og de bevillingsmæssige konsekvenser i bilag 6.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalget noterer, at det af anlægsregnskabet vedr. innovativt sorteringsanlæg til plast (TMF10313) fremgår at modposten er på Kassen. Da midlerne er takstfinansieret, håndteres de i praksis via affaldstaksterne.
(Teknik- og Miljøudvalget)
Problemstilling
Med denne indstilling annulleres otte bygningsfornyelser, samt forelægges 37 anlægsregnskaber for 38 anlægsbevillinger for Teknik- og Miljøudvalget.
Anlægsprojekterne er alle ibrugtaget i perioden fra 2018 til 2024. Set i lyset af nogle af projekternes alder, har det ikke været uden udfordringer at fremskaffe den nødvendige dokumentation, men forvaltningen er kommet så langt, som det er muligt.
Løsning
Med denne indstilling er der udarbejdet 37 anlægsregnskaber for 38 anlægsbevillinger, da to anlægsbevillinger regnskabsaflægges samlet.
- Af de 37 anlægsregnskaber afregnes 15 anlægsregnskaber på ordinær anlæg med forvaltningens overskuds-/underskudsmodel (O/U-model).
- Fire anlægsregnskaber på ordinær anlæg afregnes med forvaltningens genopretningsramme.
- Tre anlægsregnskaber på ordinær anlæg afregnes med puljen til busfremkommelighed under Økonomiudvalget.
- 14 anlægsregnskaber på byfornyelse anlæg, herunder otte annullerede anlægsprojekter, afregnes med forvaltningens byfornyelsesramme.
- Ét anlægsregnskab på takst anlæg afregnes med kommunekassen i henhold til gældende retningslinjer.
Forklaringer af ord og begreber i anlægsregnskaberne fremgår af bilag 2. Retningslinjer for mer- og mindreforbrug fremgår af bilag 3. Et overblik over rådighedsbeløb, forbrug og afvigelse i anlægsregnskaberne fremgår af bilag 4. Selve anlægsregnskaberne fremgår af bilag 5 og de bevillingsmæssige konsekvenser af bilag 6.
Anlægsprojekter, som afregnes med forvaltningens overskuds-/underskudsmodel (ordinær anlæg)
Forvaltningen har udarbejdet 15 anlægsregnskaber for 16 anlægsbevillinger (16 anlægsprojekter) på ordinær anlæg, som afregnes med overskuds-/underskudsmodellen. Anlægsprojekterne har en samlet udgiftsbevilling på 99,6 mio. kr. og en samlet indtægtsbevilling på 6,5 mio. kr., og projekterne er gennemført med et samlet netto-mindreforbrug på 11,8 mio. kr., som overføres til Teknik- og Miljøforvaltningens overskuds-/underskudsmodel. Saldoen på overskuds-/underskudsmodellen er 24,2 mio. kr. pr. 20. september 2024 og med nærværende indstilling tilføres yderligere 11,8 mio. kr.
Mindreforbruget vil blive anvendt til at dække merforbrug på andre anlægsprojekter på ordinær anlæg med økonomiske udfordringer. Sådanne dispositioner vil blive behandlet af Teknik- og Miljøudvalget og endelig godkendt af Borgerrepræsentationen.
Anlægsprojekter på genopretning (ordinær anlæg), som afregnes med forvaltningens genopretningsramme
Forvaltningen har udarbejdet fire anlægsregnskaber på genopretning (ordinær anlæg) for fire anlægsbevillinger (fire anlægsprojekter), der afregnes med forvaltningens genopretningsramme. Anlægsprojekterne har en samlet udgiftsbevilling på 45,1 mio. kr. (og ingen indtægtsbevilling), og projekterne er gennemført med et samlet mindreforbrug på 2,6 mio. kr., som overføres til Teknik- og Miljøforvaltningens genopretningsramme.
De fire anlægsregnskaber på genopretning omfatter økonomisk afsluttede og ibrugtagne delprojekter i hhv. ’genopretningspakke 2020’, ’genopretningspakke 2021’ og ’genopretningspakke 2022’. I forbindelse med, at det sidste delprojekt i en projektpakke regnskabsforklares, vil forvaltningen udarbejde et overblik over den samlede projektpakke, som ligeledes forelægges for udvalget.
Inden for genopretning er det ikke ualmindeligt med mer- og mindreforbrug. Det pågældende års genopretningsramme gives som en samlet bevilling (’pose penge’), hvor eventuelle uforbrugte midler fra fx én vejstrækning kan anvendes på en anden vejstrækning, hvis midlerne her viser sig utilstrækkelige. Det hænger sammen med, at de indledende beregninger, som ligger til grund for budgetteringen, er baseret på gennemsnitsbetragtninger for en standard-genopretning. Der kan således vise sig variationer i de enkelte delprojekter, som først kan konstateres ved selve projekteringen. Det kan fx være vedrørende bærelagenes tilstand. Én samlet bevilling giver økonomisk fleksibilitet og effektivitet i genopretningsarbejdet, fordi man undgår unødvendige stop i arbejdet, hvis et delprojekt får økonomiske udfordringer.
Mindreforbruget vil blive overført til genopretningsrammen og herefter anvendt til kommende nye genopretningsprojekter eller til at dække merforbrug på genopretningsprojekter med økonomiske udfordringer. Sådanne dispositioner vil blive behandlet af Teknik- og Miljøudvalget og endelig godkendt af Borgerrepræsentationen.
Anlægsprojekter på ordinær anlæg, som afregnes med Økonomiudvalgets pulje til busfremkommelighed
Forvaltningen har udarbejdet tre anlægsregnskaber på ordinær anlæg for tre anlægsbevillinger (tre anlægsprojekter), der afregnes med Økonomiudvalgets pulje til busfremkommelighed. Anlægsprojekterne har en samlet udgiftsbevilling på 41,2 mio. kr. (og ingen indtægtsbevilling), og projekterne er gennemført med et samlet mindreforbrug på 8,2 mio. kr., som tilbageføres til Økonomiudvalgets pulje til busfremkommelighed.
Anlægsprojekter, som afregnes med forvaltningens byfornyelsesramme (byfornyelse anlæg)
Forvaltningen har udarbejdet 14 anlægsregnskaber for 14 anlægsbevillinger (14 anlægsprojekter) på byfornyelse anlæg, herunder otte anlægsregnskaber for otte anlægsprojekter, som annulleres i nærværende indstilling og som forventes godkendt af Borgerrepræsentationen på mødet den 7. november 2024. Anlægsprojekterne har en samlet udgiftsbevilling på 45,8 mio. kr. (og ingen indtægtsbevilling). Projekterne har et samlet netto-mindreforbrug på 13,6 mio. kr., som overføres til Teknik- og Miljøforvaltningens byfornyelsesramme.
Annulleringer af otte anlægsregnskaber på byfornyelse anlæg
Af de 14 anlægsregnskaber på byfornyelse anlæg vedrører otte anlægsregnskaber annulleringer af delprojekter i ”bygningsfornyelse 2023”. Delprojekterne kunne ikke gennemføres, da bygningsejerne alligevel ikke ønskede at gennemføre dem, og dermed kunne Københavns Kommune heller ikke yde tilskud til bygningsejerne. Forvaltningen indstiller derfor med nærværende indstilling, at Borgerrepræsentationen annullerer de otte anlægsprojekter (jf. første at-punkt) samt godkender de respektive anlægsregnskaber.
Erfaringsmæssigt vil der altid være annulleringer inden for bygningsfornyelse på grund af forhold, som kommunen ikke har indflydelse på. Annulleringerne hænger ofte sammen med forskellige økonomiske hensyn hos bygningsejer, herunder udviklingen i renteniveau, materialepriser o.l. (ejerens finansieringsandel), og hvad det i sidste ende betyder for huslejeniveauet i den pågældende ejendom – forhold, som kan have ændret sig siden, at ejeren oprindeligt ansøgte om byfornyelsesstøtte. Det er således ikke usædvanligt med annulleringer inden for bygningsfornyelse, men der er dog relativt mange annulleringer vedr. ’bygningsfornyelse 2023’, som formentlig kan tilskrives den generelle økonomiske situation.
I forbindelse med, at de sidste delprojekter i ’bygningsfornyelse 2023’ er regnskabsforklaret, vil forvaltningen udarbejde et overblik over den samlede projektpakke, som ligeledes forelægges for udvalget.
Mindreforbruget vil blive overført til byfornyelsesrammen og herefter anvendt til kommende nye byfornyelsesprojekter eller til at dække merforbrug på byfornyelsesprojekter med økonomiske udfordringer. Sådanne dispositioner vil blive behandlet af Teknik- og Miljøudvalget og endelig godkendt af Borgerrepræsentationen.
Anlægsprojekt, som afregnes med kommunekassen (takst anlæg)
Forvaltningen har udarbejdet ét anlægsregnskab på takst anlæg for én anlægsbevilling (ét anlægsprojekt), der afregnes med kommunekassen i henhold til gældende retningslinjer. Anlægsprojektet har en udgiftsbevilling på 2,8 mio. kr. og en indtægtsbevilling på 2,0 mio. kr. Projektet har et netto-merforbrug på 0,3 mio. kr., som afregnes med kommunekassen i henhold til gældende retningslinjer.
Politisk handlerum
Anlægsprojekterne i indstillingen er lukkede og mangler blot aflæggelse af anlægsregnskab.
- Udvalget kan vælge ikke at godkende enkelte regnskaber, og i så fald vil forvaltningen gennemgå det pågældende regnskab igen.
Økonomi
De 37 anlægsregnskaber har en samlet nettobevilling på 226,0 mio. kr. (løbende priser) og udviser et samlet netto-mindreforbrug på 35,9 mio. kr., hvoraf overskuds-/underskudsmodellen tilføres 11,8 mio. kr. (mindreforbrug), genopretningsrammen tilføres 2,6 mio. kr.(mindreforbrug), Økonomiudvalgets pulje til busfremkommelighed tilføres 8,2 mio. kr. (mindreforbrug), byfornyelsesrammen tilføres 13,6 mio. kr. (mindreforbrug) og kommunekassen dækker -0,3 mio. kr. (merforbrug).
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 6.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil de regnskabsaflagte anlægsprojekter blive taget ud af Teknik- og Miljøudvalgets samlede anlægsportefølje.
Forvaltningen forventer at forelægge yderligere anlægsregnskaber for Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen i fjerde kvartal 2024.
Søren Wille /Marie-Louise Kudsk Hædersdal
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at otte bevillingervedrørende ”Bygningsfornyelse 2023 – Nyhavn 31”, ”Bygningsfornyelse 2023 – Ravnsborggade 13-15”, ”Bygningsfornyelse 2023 – Rodosvej 61”, ”Bygningsfornyelse 2023 – Sølvgade 97”, ”Bygningsfornyelse 2023 -Valby Langgade 182-184A”, ”Bygningsfornyelse 2023 – Vigerslevvej 290”, ”Bygningsfornyelse 2023 – Vølundsgade 25-27” og ”Bygningsfornyelse 2023 – Ørnevej 24”på byfornyelse anlæg annulleres.
- at 37 anlægsregnskaber for 38 anlægsbevillinger godkendes, jf. bilag 5.
- at de bevillingsmæssige konsekvenser godkendes, jf. økonomiafsnittet og de bevillingsmæssige konsekvenser i bilag 6.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 7. oktober 2024
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalget noterer, at det af anlægsregnskabet vedr. innovativt sorteringsanlæg til plast (TMF10313) fremgår at modposten er på Kassen. Da midlerne er takstfinansieret, håndteres de i praksis via affaldstaksterne.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2024
Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 7. november 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.