Mødedato: 07.11.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af Handlingsplan for vejstøj 2024-2029

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Handlingsplan for vejstøj 2024-2029. Handlingsplanen består af ni indsatser, som sammen med allerede planlagte hastighedsnedsættelser kan reducere andelen af stærkt støjbelastede boliger i København med ca. 38 % i perioden 2024-2029. Handlingsplanen indeholder desuden en evaluering af Handlingsplan for vejstøj 2018-2023. Handlingsplanen har været i otte ugers offentlig høring, hvilket har givet anledning til at indføre det niende indsatsområde i planen. Handlingsplanen er lovpligtig og udarbejdet i henhold til støjbekendtgørelsen, som er den nationale implementering af EU’s støjdirektiv.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Handlingsplan for vejstøj 2024-2029 (bilag 3) vedtages.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 22. april 2024 at sende udkast til Handlingsplan for Vejstøj i otte ugers offentlig høring. Handlingsplanen har været i offentlig høring fra den 24. april 2024 til den 21. juni 2024. Høringen har resulteret i 31 høringssvar, som er sammenfattet i en hvidbog (bilag 4). Høringssvarene har givet anledning til at indføre et yderligere indsatsområde i handlingsplanen med fokus på øget kontrol og regulering af stærkt støjende køretøjer. Dermed er der nu er ni indsatsområder.

Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling den endelige Handlingsplan for Vejstøj 2024-2029.

Løsning

Handlingsplan for vejstøj 2024-2029 sætter rammen for, hvordan der i den kommende planperiode vil blive arbejdet med at reducere støj fra vejtrafikken. Planen bidrager til visionen i Kommuneplanstrategi 2023 om at nedbringe andelen af støjbelastede områder og forbedre borgernes sundhed med støjreducerende tiltag dér, hvor behovet er størst. Handlingsplanens mål og indsatsområder vil blive afspejlet i det videre arbejde med at udmønte visionen ’Vores København’.

Handlingsplanen viser, at 48 % af boligerne i København, svarende til 174.000 boliger, er støjbelastede med støjniveauer over den vejledende grænseværdi på 58 dB på facaden. Heraf er 37.800 boliger, hvilket svarer til 10 % af boligerne i København, stærkt støjbelastede med støjniveauer over 68 dB på facaden.

Handlingsplanens overordnede mål er, at andelen af stærkt støjbelastede boliger i København i 2029 maksimalt må udgøre syv procent af den samlede boligmasse, hvilket i 2024 svarer til ca. 25.000 stærkt støjbelastede boliger. Det kan bemærkes, at indsatser rettet mod stærkt støjbelastede boliger også kommer støjbelastede boliger til gode.

De ni indsatsområder er, sammen med effekterne af de hastighedsnedsættelser, der blev vedtaget med Budget 2022 (Borgerrepræsentationen den 7. oktober 2021) (A, B, F, O, Q, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kåre Traberg Smidt), beregnet til at kunne reducere andelen af stærkt støjbelastede boliger til under syv procent i planperioden og dermed opfylde det overordnede mål. Projektet om hastighedsnedsættelser (også kaldet ”København ned i fart”) står for størstedelen af reduktionen og forventes at medføre knap 11.000 færre stærkt støjbelastede boliger, hvilket er en markant effekt. Realiseringen af projektet om hastighedsnedsættelser og den forventede afledte støjreduktion forudsætter, at København Politi godkender kommunens planer om hastighedsnedsættelse.

Handlingsplanens indsatser er listet nedenfor og uddybet i bilag 2.

Indsatsområder

  1. Støj fra veje:
    • 1.1.Effektvurdering af trafiksaneringsprojekter
    • 1.2.Støjdæmpende vejbelægning
    • 1.3.Støjsvage dæk til kommunale køretøjer
    • 1.4.Støjsvag varelevering
    • 1.5.Øget kontrol og regulering af stærkt støjende køretøjer (nyt indsatsområde pba. den offentlige høring)
  1. Støj i boliger
    • 2.1.Byudvikling i støjbelastede områder
    • 2.2.Støjreduktion i byfornyelsesprojekter i støjbelastede områder *
    • 2.3.Vedligeholdelse af skoler og daginstitutioner i støjbelastede områder
  1. Udendørs lydmiljøer
    • 3.1.Lydmiljøer (de lyde, som er i et givent område, og som påvirker den samlede oplevelse af et sted) i den eksisterende by *

 

Indsatser markeret med * forudsætter, at der afsættes yderligere finansiering. Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller i sagen ”Indstilling om ny pulje til støjplagede ejendomme 2025-27”, der behandles af Teknik- og Miljøudvalget på samme udvalgsmøde som denne indstilling, at indsats 2.2 finansieres via Byfornyelsesrammen. Indsats 3.1 forudsætter, at der afsættes finansiering ved kommende budgetforhandlinger, jf. politisk handlerum. Indsatser uden stjernemarkering kan håndteres inden for den eksisterende økonomiske ramme. Der er således ikke behov for en politisk prioritering af indsatserne, der ellers normalt indgår ved politisk behandling af politikker, planer m.m.

Høring

Handlingsplan for vejstøj 2024-2029 har været i offentlig høring fra den 24. april 2024 til den 21. juni 2024. Der er indkommet i alt 31 skriftlige høringssvar, fordelt på 10 lokaludvalg og 21 privatpersoner. Høringssvarene er sammenfattet i en hvidbog med forvaltningens bemærkninger (bilag 4). Alle høringssvar er desuden vedlagt i bilag 5.

Høringssvar fra lokaludvalg

 Syv lokaludvalg – Nørrebro, Valby, Bispebjerg, Kgs. Enghave, Christianshavn, Brønshøj-Husum og Indre By – er overvejende positive over for hele eller dele af planens indhold. Tre lokaludvalg - Amager Vest, Valby og Brønshøj-Husum - er kritiske i forhold til, om planens mål og indsatser er tilstrækkelige til at løse støjudfordringerne i kommunen. Vanløse Lokaludvalg kritiserer den manglende handlepligt.

Seks lokaludvalg – Amager Vest, Valby, Vanløse, Bispebjerg, Kgs. Enghave og Brønshøj-Husum – kommer med forslag til tiltag, der kan bidrage til at reducere vejstøj på konkrete strækninger.

Nørrebro lokaludvalg foreslår, at handlingsplanen bør inkludere en håndtering knallerter.

Høringssvar fra borgere

Hovedparten af høringssvarene er overvejende neutrale i forhold til planens mål og indsatser. Tre høringssvar er overvejende positive over for hele eller dele af planens indhold. Fire høringssvar er kritiske i forhold til, om planens mål og indsatser er tilstrækkelige til at løse støjudfordringerne i kommunen, at planen er for uambitiøs, eller at planen ikke tager højde for akutte udfordringer i eksisterende, særligt udsatte boligområder.

15 høringssvar kommer med forslag til tiltag, der kan bidrage til at reducere vejstøj på konkrete strækninger.

To høringssvar opfordrer til, at en målrettet indsats eller forbud mod tohjulede køretøjer og totaktsmotorer bør indgå i handlingsplanen.

Forvaltningens bemærkninger

 Forvaltningen vurderer, at handlingsplanen i høj grad håndterer de udfordringer som borgere og lokaludvalg peger på. Forvaltningen har forståelse for de kritiske høringssvar, der ønsker et højere ambitionsniveau, men har fastlagt niveauet ud fra en vurdering af, hvad der er realistiske at opnå. Det er forvaltningens vurdering, at der er god overensstemmelse mellem mål og indsatser i planen.

Da handlingsplanen er af generel karakter, vil de konkrete forslag ikke blive en del af handlingsplanen.. Teknik og Miljø-forvaltningen vil vurdere forslagene ifm. eventuelle øvrige lokale anlægsprojekter, der måtte blive igangsat på de konkrete strækninger i byen.

Høringssvarene har givet anledning til at indføre et yderligere indsatsområde i Handlingsplan for vejstøj 2024-2029 om en mere målrettet indsats over for særligt støjende køretøjer. Indsatsen har fokus på mulighederne for regulering af støj fra motorcykler og knallerter, samt dialog med politiet og færdselsstyrelsen om øget kontrol.

Derudover giver høringssvarene ikke anledning til ændringer i handlingsplanen.

Politisk handlerum

  • Handlingsplanen er lovpligtig. Det er muligt at ændre eller prioritere i handlingsplanen og dens indsatsområder. Det vil dog forlænge den videre proces, hvis en revideret handlingsplan skal behandles på et senere udvalgsmøde og igennem en ny offentlig høring.
  • Finansiering af indsatsområde 3.1 (Lydmiljøer i den eksisterende by) kan henvises til forhandlingerne om Overførselssagen 2024-2025. Det skyldes, at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke af sig selv udarbejder dette på baggrund af indstillingen.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. For at igangsætte de indsatser, der forudsætter yderligere finansiering, skal der afsættes midler ved kommende budgetforhandlinger.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, træder Handlingsplan for vejstøj 2024-2029 i kraft. Handlingsplanen indrapporteres herefter til Miljøstyrelsen, og forvaltningen vil igangsætte implementeringen af de indsatser, der ikke kræver yderligere finansiering. Hvis der opstår udfordringer med projektet om hastighedsnedsættelser, som har konsekvenser for indfrielse af målet om reduktion af støjbelastede boliger, orienteres Teknik- og Miljøudvalget herom.

Søren Wille      /Peter Højer

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Handlingsplan for vejstøj 2024-2029 (bilag 3) vedtages.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 30. september 2024

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:

“at sagen sendes tilbage til forvaltningen mhp., at der ikke længere opføres nye boliger på stærkt støj-belastede grunde.”

Ændringsforslaget blev forkastet med 1 stemme mod 9. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Fra Konservativ side mener vi, at det er vigtigt, at vi får gjort noget ved de støjproblemer mange af byens borger oplever; derfor tilslutter vi os naturligvis intensionerne om reduceret vejstøj, og støtter mange af virkemidlerne. Vi er dog ikke enige i alle virkemidler, f.eks. frygter vi ringere fremkommelighed ved generelt lavere hastigheder, og vi er imod nedlæggelse af parkeringspladser. Desuden mener vi også helt generelt, at støj er et større problem end blot vejstøj, og mener derfor også, at arbejdet med at reducere støj i byen også skal fokusere på menneskelig støj fra f.eks. udeservering og events i gadebilledet.”

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre og Konservative bemærker, at Handlingsplan for vejstøj ingen indvirkning har på parkeringspladser i byen.”

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”I den videre opfølgning ønsker partierne, at der også ses på boligers alder når man vurderer hvor der er allermest støjplaget, da nyere boligbyggeri kan støjisoleres mere effektivt end gammelt. Partierne ser frem til at 11.000 færre boliger nu kommer til at være stærkt støjplagede, fordi bilernes hastighed på vejene bliver lavere.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2024

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 30. september 2024.

”Fra Konservativ side mener vi, at det er vigtigt, at vi får gjort noget ved de støjproblemer mange af byens borger oplever; derfor tilslutter vi os naturligvis intensionerne om reduceret vejstøj, og støtter mange af virkemidlerne. Vi er dog ikke enige i alle virkemidler, f.eks. frygter vi ringere fremkommelighed ved generelt lavere hastigheder, og vi er imod nedlæggelse af parkeringspladser. Desuden mener vi også helt generelt, at støj er et større problem end blot vejstøj, og mener derfor også, at arbejdet med at reducere støj i byen også skal fokusere på menneskelig støj fra f.eks. udeservering og events i gadebilledet.”

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 30. september 2024.

”Venstre og Konservative bemærker, at Handlingsplan for vejstøj ingen indvirkning har på parkeringspladser i byen.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 30. september 2024.

”I den videre opfølgning ønsker partierne, at der også ses på boligers alder når man vurderer hvor der er allermest støjplaget, da nyere boligbyggeri kan støjisoleres mere effektivt end gammelt. Partierne ser frem til at 11.000 færre boliger nu kommer til at være stærkt støjplagede, fordi bilernes hastighed på vejene bliver lavere.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 7. november 2024

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre og Alternativet videreførte følgende protokolbemærkning:

”I den videre opfølgning ønsker partierne, at der også ses på boligers alder når man vurderer hvor der er allermest støjplaget, da nyere boligbyggeri kan støjisoleres mere effektivt end gammelt. Partierne ser frem til at 11.000 færre boliger nu kommer til at være stærkt støjplagede, fordi bilernes hastighed på vejene bliver lavere.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Trafikstøj fra motorveje er både konstant generende og sundhedsskadeligt. Det er vigtigt at reducere den støj så meget som muligt. Derfor arbejder Venstre fortsat for en overdækning af både Øresunds- og Helsingørmotorvejen.”

 

Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning:

”Fra Konservativ side mener vi, at det er vigtigt, at vi får gjort noget ved de støjproblemer mange af byens borger oplever; derfor tilslutter vi os naturligvis intensionerne om reduceret vejstøj, og støtter mange af virkemidlerne. Vi er dog ikke enige i alle virkemidler, f.eks. frygter vi ringere fremkommelighed ved generelt lavere hastigheder, og vi er imod nedlæggelse af parkeringspladser. Desuden mener vi også helt generelt, at støj er et større problem end blot vejstøj, og mener derfor også, at arbejdet med at reducere støj i byen også skal fokusere på menneskelig støj fra f.eks. udeservering og events i gadebilledet.”

 

Det Konservative Folkeparti og Venstre videreførte følgende protokolbemærkning:

”Venstre og Konservative bemærker, at Handlingsplan for vejstøj ingen indvirkning har på parkeringspladser i byen.”

Til top