Mødedato: 07.11.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ressource- og Affaldsstrategi 2030

Se alle bilag

Udkast til Ressource- og Affaldsstrategi 2030 har været i offentlig høring og der skal tages stilling til endelig godkendelse. Strategien fastlægger kommunens overordnede målsætninger på ressource- og affaldsområdet samt de virkemidler, som tages i brug i årene 2025-2030 for at øge genbrug og genanvendelse af husholdnings- og husholdningslignende affald, erhvervsaffald samt bygge- og anlægsaffald i København. Strategien øger genbrugsmålet i forhold til kommunens tidligere Ressource- og Affaldsplan 2024 og fastholder de høje ambitioner om genanvendelse. Som følge af strategien vil Københavns Kommune leve op til nationale målsætninger om genanvendelse i 2030. Samtidig forventes det gennemsnitlige affaldsgebyr at falde fra 3.478 kr. i 2024 til ca. 3.000 kr. årligt i 2031, ekskl. pris- og lønregulering.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende Ressource- og Affaldsstrategi 2030, og at der på den baggrund gives en udgiftsbevilling til Teknik- og Miljøudvalget på overførsler på 451,2 mio. kr. i årene 2025-2030, en indtægtsbevilling på overførsler på 471,1 mio. kr. i årene 2026-2030 og en takstfinansieret anlægsbevilling på 19,9 mio. kr. i årene 2025-2030, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet. 

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 27. maj 2024 at sende udkast til Ressource- og Affaldsstrategi 2030 i høring. Der er indkommet i alt 25 høringssvar fordelt på 13 lokaludvalg og miljøpunkter, seks forvaltningshøringssvar, en privatperson samt fem organisationer og foreninger. Høringen har givet anledning til nogle få justeringer af strategien. Derudover vedtog Teknik- og Miljøudvalget den 27. maj 2024 to ændringsforslag, som er blevet indarbejdet i strategien. Justeringerne fremgår af afsnittet ”Høring”. Borgerrepræsentationen skal nu tage endelig stilling til Ressource- og Affaldsstrategi 2030 og frigivelse af midler hertil. Københavns Kommunes nuværende Ressource- og Affaldsplan 2024 udløber med årets udgang. Ifølge affaldsbekendtgørelsen skal kommunerne udarbejde en seksårig plan for håndtering af husholdnings- og erhvervsaffald. Borgerrepræsentationen skal således senest ultimo 2024 vedtage en ny plan, der gælder i perioden 2025-2030 og afløser den nuværende plan. Den nye plan benævnes fremadrettet som en strategi, jf.  visionen på teknik- og miljøområdet ”Vores København”, som bl.a. fastlægger forholdet imellem kommunens politikker, strategier og handleplaner.

Løsning

Ressource- og Affaldsstrategien 2030 bygger videre på den omstilling mod mere genbrug og genanvendelse, som har været omdrejningspunktet for Ressource- og Affaldsplan 2024. Her er der implementeret en række forandringer i byens affaldssystem, fx sorteringspunkter i byrummet, reduktion af restaffaldsbeholdere i gårdene, bioposedispensere, genbrugsområder på genbrugsstationerne samt flere nærgenbrugsstationer.

Ressource- og Affaldsstrategi 2030 har fokus på at effektivisere og optimere driften af de nye affaldsløsninger, som er indført med Ressource- og Affaldsplan 2024, og forbedre den service, der gives borgerne – bl.a. ved at styrke sammenhængen mellem sorteringsløsninger til husholdningsaffald på private og offentlige arealer, skabe mere direkte kontakt til borgerne og forbedre adgangsmulighederne til byens nærgenbrugsstationer.

Derudover indeholder strategien en række virkemidler, der tages i brug for at minimere affaldsmængderne og hæve niveauet for genbrug og genanvendelse i København betragteligt i årene frem mod 2030. Det gælder fx etablering af flere nærgenbrugsstationer og bytteområder samt styrket samarbejde med boligorganisationer og affaldsansvarlige i byens lokalmiljøer.

Ressource- og Affaldsstrategi 2030 består dels af en plandel (bilag 2), som udsteder strategiens målsætninger og indsatser, og dels af en lovpligtig kortlægningsdel (bilag 3), som giver et overblik over det datamæssige grundlag for strategiens målsætninger og indsatser. Strategien indeholder fire overordnede målsætninger, som opfyldes gennem 16 indsatser fordelt på fem temaer.

De fire målsætninger er:

  • 10.000 ton genbrug fra Københavns genbrugsstationer årligt fra 2030 (stigning fra 6.000 tons i Ressource- og Affaldsplan 2024)
  • 60% reel genanvendelse af husholdnings- og husholdningslignende affald årligt fra 2030 (svarer til målet i Ressource- og Affaldsplan 2024 om 70% udsortering til genanvendelse)
  • 30.000 ton erhvervsaffald til genanvendelse årligt fra 2030 (yderligere set i forhold til Ressource- og Affaldsplan 2024)
  • 60.000 ton bygge- og anlægsaffald til genanvendelse (ny målsætning, akkumuleret tal over hele strategiperioden)

Strategiens indsatser beskriver de forskellige virkemidler, der tages i brug for at opnå de fire målsætninger og beskrives nærmere i Ressource- og Affaldsstrategi 20230 (bilag 2).

Fire af indsatserne skal finansieres via skattemidler, fordi de omhandler erhvervsaffald og derfor falder uden for det takstfinansierede område. Det gælder en fortsættelse af kommunens indsats for at vejlede virksomheder til bedre affaldssortering (indsats 2.5), en indsats for at fremme genbrug af kommunens eget inventar (indsats 4.3), samt de to indsatser i tema 5 vedr. genbrug og genanvendelse af bygge- og anlægsaffald. Finansieringen til indsats 2.5 er afsat i Budget 2025 (TM058, bilag 8), mens de øvrige skattefinansierede indsatser henvises til senere budgetforhandlinger (indsats 4.3, 5.1 og 5.1). Indsatserne forventes at koste 57,5 mio. kr.

Ressource- og Affaldsstrategi 2030 sikrer, at Københavns Kommune lever op til de nationale genanvendelsesmål i Handlingsplan for Cirkulær Økonomi på 60 % reel genanvendelse i 2030. Strategien understøtter kommunens kommende klimaplan ved bl.a. at øge tilgængeligheden af genbrugsprodukter, der kan erstatte nykøb samt optimere udnyttelsen af fx byggeaffald og mad- og haveaffald. Det sker i en periode, hvor der er omfattende ændringer på vej i organiseringen af affaldssektoren i Danmark, som kan få indflydelse på strategiens målsætninger. Det gælder fx indførslen af udvidet producentansvar på emballage, selskabsgørelse af forbrændingssektoren og nye regler for affaldstilsyn (jf. bilag 4).

Høring

Ressource- og Affaldsstrategi 2030 har været i offentlig høring fra den 31. maj 2024 til den 12. august 2024. Der er indkommet i alt 25 høringssvar, fordelt på 13 lokaludvalg og miljøpunkter, seks forvaltningshøringssvar, en privatperson samt fem organisationer og foreninger. Forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 5, og de samlede høringssvar fremgår af bilag 6. Høringssvarene er overvejende positive, og der er kommet en række konstruktive forslag, som tages med i det videre arbejde med at implementere strategien. Samtidig har høringssvarene givet anledning til enkelte præciseringer i strategien, som fremgår af nedenstående skema.

Emne

Høringssvar

Præcisering

Generel kommunikation om genbrug og genanvendelse

(Høringssvar 1, 3, 5, 6, 7, 9 11, 12, 16 og 18)

Ønske om bedre information til borgere om, hvorfor det er vigtigt at sortere.

Forvaltningen tager forslag og bemærkninger vedrørende forbedret kommunikation med i det videre arbejde, herunder i strategiens indsats 3.3.

 

Der er også tilføjet en informationsboks om kommunens hjemmeside www.affald.kk.dk i strategiens indledning.

Flere nærgenbrugsstationer og bedre adgang til disse

 

(Høringssvar 1, 3, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 16, 17, 18)

 

i) Der er behov for flere nærgenbrugsstationer og forslag til placeringer.

ii) Plantejord bør gøres tilgængelig for borgerne på byens nærgenbrugsstationer.

Analyse af behovet for nye genbrugs- og nærgenbrugsstationer, herunder mulige fysiske placeringer og aktiviteter, er indskrevet i indsats 1.2.

Idéen om at gøre plantejord tilgængeligt for borgerne på byens nærgenbrugsstationer er tilføjet som en fremtidig mulighed, der undersøges i indsats 4.2.

Plastaffald

 

(Høringssvar 17)

Mere fokus på plastaffald.

Plastaffald er skrevet tydeligere frem i indsats 3.1

Madspild

 

(Høringssvar 17)

Eksisterende erfaring i byen kan understøtte madspildsindsatsen.

Idéen om erfaringsopsamling er indskrevet i indsats 1.1 vedrørende affaldsminimering, herunder minimering af madspild.

Ændring af gebyrstrukturen

 

(Høringssvar 14)

 

En opfordring til at Københavns Kommune ændrer gebyrstrukturen og indføre en differentieret grundtakst efter boligtype.

Vurdering af alternative måder at indrette gebyrstrukturen er tilføjet i indsats 2.1.

Øvrige kommentarer

 

(Høringssvar 6, 7)

Der efterspørges, at doughnut-økonomi samt planetære grænser nævnes i strategien.

Der er tilføjet en reference til de planetære grænser i strategiens indledning.

Teknik- og Miljøudvalgets ændringsforslag ifm. behandlingen af udkast til strategien den 27. maj 2024

 

Der er i indsats 1.2 specificeret, at forvaltningen vil afklare, om indsamling af tørt stort indbo kan fremmes via en dag-til-dag henteordning af stort indbo frem for en tilskudsordning.

Der i indsats 2.1 indskrevet, at pilotprojektet om pay-as-you-throw suppleres med bydækkende kommunikation til alle byens husstande om, hvilke besparelsespotentialer der er på deres affaldstakst, hvis de kan reducere antallet af beholdere med restaffald ved at sortere mere.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte at:

  • justere strategiens indsatser og dermed målsætninger på baggrund af høringssvarene.
  • udsætte én eller flere af strategiens skattefinansierede indsatser (4.3, 5.1 og 5.2) til senere budgetforhandlinger.

Hvis der foretages justeringer i indsatserne, kan det have en indvirkning på omkostningerne og effekterne af Ressource- og Affaldsstrategi 2030. Effekten af de skattefinansierede indsatser 5.1 og 5.2 (60.000 ton bygge- og anlægsaffald til genanvendelse) er beregnet ud fra en finansieringsperiode på 6 år. Hvis samme effekt skal nås inden for en kortere periode, kræver det en genberegning af økonomien.

Økonomi

Implementering af Ressource- og Affaldsstrategi 2030 vil kræve 471,1 mio. kr. (inkl. moms) i takstfinansiering og 84,5 mio. kr. i skattefinansiering. Beløbene er eksklusiv afledte driftsudgifter. Affaldsgebyret forventes at falde i strategiperioden fra 3.478 kr. i 2024 til ca. 3.000 kr. årligt i 2031, ekskl. pris- og lønregulering. Gennemførelse af strategiens skattefinansierede indsatser vil afhænge af, at der afsættes finansiering i budgetforhandlingerne. Konsekvenserne for de fremtidige affaldsgebyrer er nærmere beskrevet i bilag 3 og 7. Tabellen nedenfor viser de bevillingsmæssige konsekvenser af gennemførelse af de takstfinansierede indsatser i strategien.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt Ressource- og Affaldsstrategi 2030, implementeres strategien fra den 1. januar 2025. Gennemførelse af strategiens skattefinansierede indsatser målrettet kommunens eget inventar (indsats 4.3) og bygge- og anlægsaffald (indsats 5.1 og 5.2) vil afhænge af, at der afsættes finansiering i senere budgetforhandlinger. Teknik- og Miljøudvalget forelægges en årlig status på målsætninger og indsatser. Første status vil være i 2026.

 

                                              Søren Wille

                                                                        / Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. at godkende Ressource- og Affaldsstrategi 2030, og at der på den baggrund gives en udgiftsbevilling til Teknik- og Miljøudvalget på overførsler på 451,2 mio. kr. i årene 2025-2030, en indtægtsbevilling på overførsler på 471,1 mio. kr. i årene 2026-2030 og en takstfinansieret anlægsbevilling på 19,9 mio. kr. i årene 2025-2030, jf. tabel 1 i økonomiafsnittet.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  2. at henvise finansiering af strategiens indsats 4.3, 5.1 og 5.2 til forhandlinger om Budget 2026, jf. afsnit om løsning og økonomi.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. oktober 2024

 

Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1 at-punkt:

”dog således, at pilotprojekt: Hjælp til københavnerne

i forbindelse med flytninger” udgår af strategien."

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 2 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og V

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1 at-punkt:

”dog således at hele punkt 4.2 ‘Stærke genbrugstraditioner i København’ undtagen ‘Styrket indsats for affaldsforebyggelse og genbrug målrettet børn og ung’ udgår af strategien."

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev forkastet med 2 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og V

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) som tilføjelse til 1 at-punkt:

”dog således at forvaltningen skal vende tilbage med en indstilling, hvor antallet af genbrugs- og nærgenbrugsstationer nedjusteres og hvor tekstilaffaldsordningerne begrænses med det formål at nedsætte affaldstaksterne med et betydeligt større beløb.”

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev forkastet med 1 stemme mod 8. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF4) som tilføjelse til 1 at-punkt:

”dog således at der fremover, når der i løbet af planperioden viser sig bedre afsætningsmuligheder for sorteret affald, læs det sorterede affald afsættes til en bedre pris, skal de høstede gevinster have en direkte prissænkende effekt på affaldstaksterne og ikke blot resultere i, at de ekstra midler fører til stigninger i udgifterne - forbedrede affaldspriser skal føre til laver takster - ligeledes skal et øget produktansvar hos producenterne føre til prisfald hos forbrugerne fremfor stigende udgifter.”

 

Ændringsforslaget (ÆF4) blev forkastet med 2 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og V

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å

 

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen af et enigt udvalg.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt af et enigt udvalg

 

For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti er stærkt fortaler for den grønne omstilling derfor støtter vi naturligvis affaldsplanen; men vi finder dog, at planen er meget dyr og at der er et væsentligt større potentiale for lavere takster til borgerne - derfor er det også vigtigt for os at evt. ekstra indtægter fra salg af sorteret affald og ekstra indtægter fra øget produktansvar føres direkte tilbage til borgerne 1 til 1.”

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne noterer sig med tilfredshed, at der med indstillingen leves op til hensigtserklæringen fra overførelsessagen 2023/2024 om en reduktion af affaldstaksterne fra 2026 samtidig med det høje sorteringsniveau opretholdes.”

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne noterer sig, at hvile-i-sig-selv princippet betyder, at hvis indtægterne fra salg af affald stiger i løbet af valgperioden, for eksempel som følge af stigende efterspørgsel på sorteret affald, vil affaldstaksterne for københavnerne falde tilsvarende.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 29. oktober 2024

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. oktober 2024.

”Det Konservative Folkeparti er stærkt fortaler for den grønne omstilling derfor støtter vi naturligvis affaldsplanen; men vi finder dog, at planen er meget dyr og at der er et væsentligt større potentiale for lavere takster til borgerne - derfor er det også vigtigt for os at evt. ekstra indtægter fra salg af sorteret affald og ekstra indtægter fra øget produktansvar føres direkte tilbage til borgerne 1 til 1.”

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. oktober 2024.

”Partierne noterer sig med tilfredshed, at der med indstillingen leves op til hensigtserklæringen fra overførelsessagen 2023/2024 om en reduktion af affaldstaksterne fra 2026 samtidig med det høje sorteringsniveau opretholdes.”

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten og Alternativet videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. oktober 2024.

”Partierne noterer sig, at hvile-i-sig-selv princippet betyder, at hvis indtægterne fra salg af affald stiger i løbet af valgperioden, for eksempel som følge af stigende efterspørgsel på sorteret affald, vil affaldstaksterne for københavnerne falde tilsvarende.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 7. november 2024

Ressource- og Affaldsstrategi 2030

 

Venstre genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1 at-punkt:

”dog således, at pilotprojekt: Hjælp til københavnerne i forbindelse med flytninger” udgår af strategien."

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti genfremsætter følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1 at-punkt:

”dog således at hele punkt 4.2 ‘Stærke genbrugstraditioner i København’ undtagen ‘Styrket indsats for affaldsforebyggelse og genbrug målrettet børn og ung’ udgår af strategien.”

 

Det Konservative Folkeparti genfremsætter følgende ændringsforslag (ÆF3) som tilføjelse til 1 at-punkt:

”dog således at forvaltningen skal vende tilbage med en indstilling, hvor antallet af genbrugs- og nærgenbrugsstationer nedjusteres og hvor tekstilaffaldsordningerne begrænses med det formål at nedsætte affaldstaksterne med et betydeligt større beløb.”

 

Det Konservative Folkeparti genfremsætter følgende ændringsforslag (ÆF4) som tilføjelse til 1 at-punkt:

”dog således at der fremover, når der i løbet af planperioden viser sig bedre afsætningsmuligheder for sorteret affald, læs det sorterede affald afsættes til en bedre pris, skal de høstede gevinster have en direkte prissænkende effekt på affaldstaksterne og ikke blot resultere i, at de ekstra midler fører til stigninger i udgifterne - forbedrede affaldspriser skal føre til laver takster - ligeledes skal et øget produktansvar hos producenterne føre til prisfald hos forbrugerne fremfor stigende udgifter.”

 

Det af Venstre genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 13 stemmer mod 39. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, V og I.

Imod stemte: Ø, A, F, B, Å og O.

 

Det af Venstre og Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 14 stemmer mod 38. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, V, I og O.

Imod stemte: Ø, A, F, B, Å.

 

Det Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 8 stemmer mod 44. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C.

Imod stemte: Ø, A, F, B, V, Å, I og O.

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsatte ændringsforslag (ÆF4) blev forkastet med 12 stemmer mod 37. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, V og I.

Imod stemte: Ø, A, F, B, Å og O.

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning:

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Venstre videreførte følgende protokolbemærkning:

”Partierne noterer sig med tilfredshed, at der med indstillingen leves op til hensigtserklæringen fra overførelsessagen 2023/2024 om en reduktion af affaldstaksterne fra 2026 samtidig med det høje sorteringsniveau opretholdes.”

 

Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Venstre og Alternativet videreførte følgende protokolbemærkning:

”Partierne noterer sig, at hvile-i-sig-selv princippet betyder, at hvis indtægterne fra salg af affald stiger i løbet af perioden, for eksempel som følge af stigende efterspørgsel på sorteret affald, vil affaldstaksterne for københavnerne falde tilsvarende.”

 

Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti er stærkt fortaler for den grønne omstilling derfor støtter vi naturligvis affaldsplanen; men vi finder dog, at planen er meget dyr og at der er et væsentligt større potentiale for lavere takster til borgerne - derfor er det også vigtigt for os at evt. ekstra indtægter fra salg af sorteret affald og ekstra indtægter fra øget produktansvar føres direkte tilbage til borgerne 1 til 1.”

Til top