Strategi og startredegørelse for Valby Idrætspark
Godkendelse af strategi for udvikling af området i og omkring Valby Idrætspark, herunder opstart af arbejdet med udarbejdelse af forslag til lokalplan og kommuneplantillæg samt opstart af salg af kommunale arealer i forlængelse af tidligere udvalgsbehandling og forudgående offentlig høring om kommuneplantillæg.
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
1. at ”Strategien for Valby Idrætspark”, jf. bilag 1, godkendes.
2. at ”Strategi for Valby Idrætspark” udgør en startredegørelse og igangsætter udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg for Valby Idrætspark.
3. at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, i overensstemmelse med protokolbemærkninger afgivet på Økonomiudvalget den 19. juni, godkender, at provenuet ved salg af grunde i Valby Idrætspark reinvesteres i idrætsfaciliteter i Valby Idrætspark eller andre relaterede områder,
4. at hvidbogen om den forudgående offentlige høring, jf. bilag 2, indgår i det videre arbejde med planlægningen af områderne i og omkring Valby Idrætspark og Poppelstykket med de indskrevne bemærkninger, samt
5. at de i strategien skitserede kommunale grundsalg i etape 1 igangsættes efter fremlæggelse af forslag til lokalplan og kommuneplantillæg.
(Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget)
Problemstilling
Valby Idrætspark rummer et stort potentiale for at blive en unik idrætsdestination i byen. Med budget 2012 blev det besluttet, at Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og de lokale interessenter i samarbejde skulle udarbejde en realiserbar strategi for udviklingen af Valby Idrætspark. Den samlede strategi er udarbejdet i et tæt samarbejde med de lokale idrætsinteresseorganisationer, sportsforeninger, lokaludvalget m.fl., der er positive overfor udviklingsplanerne.
Strategien har tidligere været til politisk behandling, henholdsvis i Kultur- og Fritidsudvalget den 31. maj 2012, Teknik- og Miljøudvalget den 4. juni 2012, Økonomiudvalget den 19. juni 2012 og Kultur- og Fritidsudvalget den 23. august 2012.
Ved tidligere politisk behandling i Økonomiudvalget den 19. juni var der følgende protokolbemærkninger:
· Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Venstre, samt Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning: ” Partierne anmoder Kultur- og Fritidsudvalget om en fornyet behandling af sagen med udgangspunkt i følgende forudsætninger:
Der skal tilvejebringes erstatningsbane(r), for det areal, der forsvinder ved salg af grund(e), og erstatningsfaciliteter til hockey (2. gen. kunstgræsbane). Derudover forudsættes det, at provenuet ved salg af grunde i Valby Idrætspark reinvesteres i idrætsfaciliteter i Valby Idrætspark eller andre relaterede områder. Endelig skal der afsættes midler til Grøn Plan, så banekvaliteten kan fastholdes. Finansiering findes enten via salg af grundene eller gennem budgetforhandlinger."
· Socialdemokraterne afgav følgende protokolbemærkning:
”Socialdemokraterne anmoder Kultur- og Fritidsudvalget om en fornyet behandling af Strategien for Valby Idrætspark inden budgetforhandlingerne mhp. godkendelse af strategien med følgende forudsætninger: Der skal tilvejebringes erstatningsbane(r) for det areal, der forsvinder ved salg af grund(e). Derudover forudsættes det, at provenuet ved salg af grunde i Valby Idrætspark reinvesteres i idrætsfaciliteter i Valby Idrætspark eller andre relaterede områder, herunder evt. erstatningsfaciliteter til hockey, såfremt genopbygningen af Club Danmark hallen skaber behov herfor. For at håndtere finansieringen af dette anmodes Økonomiforvaltningen, sammen med Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen om at udarbejde et fælles oplæg til budgetforhandlingerne for 2013.”
Ved Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af sagen den 23. august blev det besluttet at anbefale Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at provenuet ved salg af grunde i Valby Idrætspark reinvesteres i idrætsfaciliteter i Valby Idrætspark eller andre relaterede områder.
Inden udarbejdelse af et evt. kommuneplantillæg har der været holdt en forudgående offentlig høring fra den 12. oktober til den 2. november 2012 om planerne for områderne i og omkring Valby Idrætspark og Poppelstykket. Der er i alt kommet 9 høringssvar. De fleste af høringssvarene bakker i høj grad op om strategien.
Hovedparten af høringssvarene vedrører Valby Idrætspark og omhandler vigtigheden af nye kunstgræsbaner og klubhuse med tidssvarende forhold. Valby Lokaludvalg understreger vigtigheden af, at man investerer i de idrætsrelaterede funktioner og af, at et eventuelt provenu fra salg af arealer i og omkring Valby Idrætspark reinvesteres i Idrætsparken, således at man bidrager til en faktisk udvikling og realisering af planerne. Udvalget bemærker samtidig, at man er nødt til at håndtere de trafikale forhold ved en etablering af butikker til pladskrævende varegrupper. Det forudsættes, at man i særlig grad tager hånd om de bløde trafikanter i området og sikrer, at infrastrukturen skaber trygge vilkår for at komme til og fra idrætsparken. Desuden er der ønsker om sammenhængende planlægning og fortætning af området omkring Poppelstykket mv. herunder sikring af tilgængeligheden til Ny Ellebjerg Station. Den forudgående høring gav anledning til, at man i strategien præciserede, at grundsalg til butikker med større pladskrævende varer foreslås i det nordøstlige hjørne af Valby Idrætspark, da kommunen ønsker at fortætte Poppelstykket, for at udnytte den kommende status som stationsnært område.
I bilag 2 (hvidbogen) er redegjort nærmere for henvendelserne og for, hvorledes de kan indgå i det videre arbejde. Ud fra trafikanalysen for området og den kommende Trafikplan for Valby vil forvaltningerne blandt andet undersøge hvordan trafikforholdene i området kan forbedres, særligt i forhold til de bløde trafikanter.
Løsning
Kommunen ønsker med udviklingsstrategien at skabe et samlet sted med faciliteter for sportsklubber, idrætsinteresseorganisationer herunder sportskollegium, hotel mv., der kan bidrage gensidigt til hinanden, et højt kvalitetsniveau i idrætslivet og mere byliv og tryghed i området. Der vil være fokus på områdets bløde trafikanter og trafiksikkerheden generelt.
Strategien indeholder endvidere forslag til salg af kommunale arealer uden for og i kanten af Valby Idrætspark med henblik på dels at give mulighed for indpasning af nye idrætsrelaterede funktioner, dels at tilvejebringe en mulig finansieringskilde til opgradering og nyanlæg af området og idrætsfaciliteterne. Hele området kan blive løftet arkitektonisk heraf.
I strategien åbnes op for anden erhvervsudvikling som kontorerhverv, hotel og lagerhotel samt muligheden for placering af en eller flere større butikker til særligt pladskrævende varegrupper i den østlige del af idrætsparken med et samlet volumen og en maksimal butiksstørrelse på 20.000 m2.
Strategien foreslår rammer for opførelse af ny bebyggelse med en bebyggelsesprocent på 110, svarende til ca. 66.000 m2 fortrinsvis placeret på forpladsen ved den nedlagte Ellebjerg station, det nordøstlige hjørne af Valby Idrætspark og arealet ved Spontinisvej.
Kommunen har fået foretaget et feasibility studie, der viser et godt forretningsgrundlag for at drive et hotel i Valby Idrætspark, idet der er en oplagt efterspørgsel i forbindelse med sportsbegivenhederne, idrætsefterskolen mv. i området. Desuden har kommunen oplevet forespørgsler på arealer til større butikker til særligt pladskrævende varegrupper i byen. Derfor indgår disse elementer i strategiens etape 1 (salg af byggefelt B, dele af C og D), der kan realiseres umiddelbart efter, at plangrundlaget er godkendt. Udbud foretages på baggrund af de nye planbestemmelser. Der kan i særlige tilfælde endvidere foretages udbud på projektidé. Hermed skabes der hurtige resultater til glæde for de mange brugere af Valby Idrætspark.
I forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplantillægget og lokalplanen vil der endvidere blive set på muligheden for at samtænke udviklingen i Valby Idrætspark med udviklingen på den modsatte side af Ellebjergvej ved Poppelstykket. Det foreslås blandt andet, at der gives mulighed for etablering af et højt og markant erhvervsbyggeri i op til 40 meter på hver side af Ellebjergvej. De høje bygninger kan skabe en arkitektonisk portvirkning til København og vil spille sammen med de foreslåede punktvise højere bygninger i Grønttorvsområdet. Det foreslås også, at der skabes mulighed for fortætning af det stationsnære område omkring Poppelstykket.
Da der ikke er indkommet andre ønsker til ændring af detailhandelsrammer foreslås rammerne i Kommuneplan 2011 fastholdt for Blushøjvej, Poppelstykket og Grønttorvet.
Økonomi
Nærværende indstilling udløser ikke økonomiske disponeringer.
Salg af kommunale arealer vil generere indtægter. I budget 2013 blev der afsat i alt 75 mio. kr. til at renovere Club Danmark Hallen. Det er i budgetaftalen forudsat, at indtægter fra salg af grunde i Valby Idrætspark vil dække denne udgift. Herudover erhverves hallen for 9 mio. kr. i 2013, hvilket finansieres af råderummet i budget 2013.
Kultur- og Fritidsudvalget har ved en tidligere politisk behandling i august besluttet at anbefale Økonomiforvaltningen og Borgerrepræsentationen, at man forudsætter, at provenuet ved salg af grunde i Valby Idrætspark reinvesteres i Valby Idrætspark eller andre relaterede områder. Det foreslås, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, i overensstemmelse med protokolbemærkninger afgivet på Økonomiudvalget den 19. juni, godkender, at provenuet ved salg af grunde i Valby Idrætspark reinvesteres i idrætsfaciliteter i Valby Idrætspark eller andre relaterede områder.
Salg af arealer langs kanten af Valby Idrætspark medfører, at et mindre græsareal nedlægges. For at sikre, at mulighederne for idrætsudøvelse ikke forringes, valgte man i budget 2013 at finansiere en kunstgræsbane til fodbold og hockey. Herudover finansieres der i budget 2013 en erstatningskunstgræsbane uden for Valby Idrætspark på baggrund af det nedlagte græsareal.
I takt med udbygningen i området kan der blive behov for at finansiere trafikforbedrende foranstaltninger. Foranstaltninger som følger af udbygning af området med blandt andet serviceerhverv, detailhandel og idrætsrelaterede funktioner i forbindelse med grundsalg skal finansieres af de kommende grundejere eksempelvis gennem udbygningsaftaler. Der vil bl.a. være behov for en udvidelse af adgangsvejen samt sikring af forholdene for de bløde trafikanter i forbindelse med lokalisering af 20.000 m2 detailhandel i området. Foranstaltninger som følger af områdets opgradering i øvrigt vil enten indgå i udbygningsaftaler eller i de kommende års budgetforhandlinger.
Når projektet er realiseret vil det give en skønnet kommunal skatteindtægt på ca. 4,3 - 14,3 mio. kr. årligt, afhængigt af hvor mange grunde, der frasælges. Det vurderes endvidere, at planen skaber mulighed for at etablere op til ca. 200 – 1.500 arbejdspladser
Videre proces
Strategi og startredegørelse behandles i de politiske udvalg:
17. januar 2013: Kultur- og Fritidsudvalgsmøde
21. januar 2013: Teknik- og Miljøudvalgsmøde
29. januar 2013: Økonomiudvalgsmøde
7. februar 2013: Borgerrepræsentationsmøde
Efter Borgerrepræsentationens godkendelse igangsættes udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg. Økonomiforvaltningen og Københavns Ejendomme vil efter drøftelser med relevante forvaltninger annoncere de kommunale arealer i etape 1 til salg, samt fremlægge forslag til lokalplan og kommuneplantillæg. Udbud af grunde igangsættes efter godkendt lokalplanforslag.
Carsten Haurum Jens Elmelund Claus Juhl
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at ”Strategien for Valby Idrætspark”, jf. bilag 1, godkendes.
Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at ”Strategi for Valby Idrætspark” udgør en startredegørelse og igangsætter udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg for Valby Idrætspark.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
3. at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, i overensstemmelse med protokolbemærkninger afgivet på Økonomiudvalget den 19. juni, godkender, at provenuet ved salg af grunde i Valby Idrætspark reinvesteres i idrætsfaciliteter i Valby Idrætspark eller andre relaterede områder,
4. at hvidbogen om den forudgående offentlige høring, jf. bilag 2, indgår i det videre arbejde med planlægningen af områderne i og omkring Valby Idrætspark og Poppelstykket med de indskrevne bemærkninger,
5. at de i strategien skitserede kommunale grundsalg i etape 1 igangsættes efter fremlæggelse af forslag til lokalplan og kommuneplantillæg.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. januar 2013
Indstillingen blev godkendt.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 21. januar 2013
Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev anbefalet.
SF, Socialdemokraterne og Enhedslisten afgav protokolbemærkning:
”SF forudsætter, at der i lokalplanen arbejdes med, at område D i strategien skal have aktive tryghedsskabende facader. Og at der bliver arbejdet med at skabe publikumsrettede aktiviteter og vinduer i stueetagen i område B ud imod de mindre veje og stier.”
Teknik- og Miljøudvalget afgav protokolbemærkning:
”Det grønne areal i kommunen må ikke blive mindre, jf. BR beslutning, og derfor skal der findes erstatningsarealer, for de grønne arealer, der bebygges.” Indstillingen blev anbefalet uden afstemning. Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. januar 2013. Økonomiudvalget videreførte Teknik- og Miljøudvalgets protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. januar 2013.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2013
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten forudsætter, at der i lokalplanen arbejdes med, at område D i strategien skal have aktive tryghedsskabende facader. Og at der bliver arbejdet med at skabe publikumsrettede aktiviteter og vinduer i stueetagen i område B ud imod de mindre veje og stier.”
Borgerrepræsentationen videreførte Økonomiudvalgets og Teknik- og Miljøudvalget protokolbemærkning fra udvalgenes behandling:
”Det grønne areal i kommunen må ikke blive mindre, jf. BR beslutning, og derfor skal der findes erstatningsarealer, for de grønne arealer, der bebygges.”