Mødedato: 07.02.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

HOFOR solceller

Godkendelse af HOFORs forretningskoncept, som faciliterer solcelleprojekter i København. 

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at HOFOR går videre med selskabets solcellekoncept og dermed udvider selskabets forretningsområde til også at omfatte facilitering af solcelleprojekter.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Økonomiudvalget godkendte den 29. maj 2012, som generalforsamling, at HOFOR (tidl. Københavns Energi) kunne gennemføre test af et solcellekoncept rettet mod boligforeninger og lignende (ØU 2012-68211).

HOFOR har nu gennemført markedstestene, som selskabet vurderer som positive, og selskabet har derfor valgt at indstille, at der gås videre med solcellekonceptet som et nyt forretningsområde.

Løsning

Borgerrepræsentationen har delegeret generalforsamlingskompetencen i HOFOR Forsyning Holding P/S til Økonomiudvalget, idet sager af overordnet principiel og økonomisk betydning dog skal forelægges for Borgerrepræsentationen. Nærværende sag omhandler godkendelse af facilitering af solcelleprojekter på bygninger i København som et nyt forretningsområde i HOFOR.

Det fremgår af sagen om test af solcellekonceptet, at godkendelse af yderligere solcelleprojekter og dermed en udvidelse af HOFORs forretningsområder vil blive forelagt Borgerrepræsentationen til godkendelse, som generalforsamling, jf. ØU 2012-68211. Erfaringerne fra testprojekterne viser en generel stor interesse for KE’s solcelleprodukter, samt at de juridiske, tekniske og organisatoriske forudsætninger for konceptet er tilstede.

I forbindelse med afholdelse af generalforsamling skal det bemærkes, at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen kun taler med én stemme på generalforsamlingerne. Stemmeafgivelsen på generalforsamlingerne sker derfor i henhold til Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens beslutning. Det vurderes, at Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens beslutning om, hvordan der skal stemmes på generalforsamlingerne, mest hensigtsmæssigt sker på samme måde som alle andre beslutninger, som Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen skal træffe.

HOFOR har testet sin forretningsmodel for solceller, som bygger på, at HOFOR stiller en projektleder til rådighed for boligforeningen, som træder i ildsjælens rolle dvs. tager kontakt til de relevante parter fx arkitekter, solcelleleverandører og myndighed med det formål at sikre, at tingene sker på det rigtige tidspunkt i processen og der opnås en god pris på solcelleanlægget i forhold til kvaliteten. Boligforeningen involveres primært, når der skal træffes væsentlige beslutninger. Ud over boligforeninger vil HOFOR også tilpasse konceptet til erhversbyggeri og offentlige institutioner  

HOFOR’s forretningsmodel bygges op om de 2 nedenstående hovedprodukter:  

·         ”Basis” produkt, hvor HOFOR etablerer anlægget for boligforeningen, der selv varetager finansieringen (kontant).

·         ”Basis + finansiering”, hvor HOFOR etablerer og finansierer det enkelte solcelleanlæg over hele anlæggets tekniske levetid (25 år).

På baggrund af testerfaringerne har HOFOR udarbejdet en forretningsplan for solceller, jf. vedlagte bilag 1. Forretningsplanen viser, at der er potentiale for:

·         Etablering af 84.000 m2 solceller (svarende til 30% af målet i Københavns Kommunes Klimaplan)

·         En årlig omsætning (salg af anlæg) på ca. 15-20 mio. kr. (peak i 2015-16).

·         Ingen investeringer i produktionsanlæg.

·         Årligt finansieringsbehov til udlån ca. 10 mio. kr. og maksimalt træk på knap 60 mio. kr.

·         Nutidsværdi af pengestrømmene i forretningsplanen ved 5% diskonteringsrente (nominel rente) er opgjort til 30 mio. kr.

·         Den interne rente for forretningsområdet som helhed forventes at være 7,8 % nominelt (5,8 % i realrente).

I november 2012 fremsatte Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard forslag til en ny solcelleordning. Solcelleordningen og konsekvenserne heraf er beskrevet i kapitel 2 og 6. HOFOR vurderer, at solcellekonceptet stadigt er attraktivt, men bliver interessen lavere end forventet som følge heraf, vil de økonomiske konsekvenser dog være begrænsede, da lavere omsætning i høj grad også resulterer i lavere omkostninger.

HOFORs solcellekoncept støtter endvidere op om Københavns Kommunes samlede Klimaplan 2025. Af Klimaplan 2025 fremgår det, at det er kommunes mål at der installeres solceller svarende til 1 % af elforbruget svarende til 280.000 kvadratmeter solceller. HOFOR forventer at nå en målgruppe svarende til 30 % af kommunens mål. De resterende 70 % skal dermed opfyldes af Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige initiativer samt af borgernes egen opstilling af solcelleanlæg.

På den baggrund anbefaler Økonomiforvaltningen, at HOFORs nye forretningsområde for solcelleprojekter godkendes, da forretningsområdet understøtter Københavns Kommunes Klimaplan. Økonomiforvaltningen bemærker, at det påhviler HOFORs direktion/bestyrelse at vurdere om de specifikke solcelleprojekter er rentable, og således kan i gang sættes.

Økonomi

Indstillingen har ingen effekt for Københavns Kommunes økonomi. HOFOR forventes således at finansiere projektet inden for selskabets kassekredit/cash pool ordning.

Økonomiforvaltningen vurderer dog, at HOFOR, inden for selskabets nuværende låneramme, ikke har mulighed for at udvide solcelleprojektet ud over det i indstillingen foreslåede niveau eller igangsætte lignende energiprojekter, uden at Københavns Kommune disponerer ekstra kapital til projektet.




Claus Juhl /                                  Bjarne Winge

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at det godkendes, at HOFOR går videre med selskabets solcellekoncept og dermed udvider selskabets forretningsområde til også at omfatte facilitering af solcelleprojekter.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. januar 2013

Indstillingen blev anbefalet uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 7. februar 2013

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top