Overførsel af undervisningsrelaterede udgifter
Overførsel af undervisningsrelaterede udgifter
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 7. februar 2002
BR 82/02
Overførsel af undervisningsrelaterede udgifter
Overførsel af undervisningsrelaterede udgifter
Indstilling om, at ansvar og budget for undervisning af børn og unge på døgninstitutioner, socialpædagogiske opholdssteder og private dagbehandlingstilbud, samt i familiepleje, overflyttes fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at der overføres 98,4 mill.kr med virkning fra 1. januar 2002 mellem de to udvalg. Uddannelses- og Ungdomsudvalget betaler årligt for undervisningsaktiviteter på interne skoler på døgninstitutioner og dagbehandlingstilbud der ligger i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets regi. At forsøgsbydelenes budget vedrørende undervisningsdelen overføres fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at proceduren for visitation tilpasses som beskrevet i bilaget, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget søger indarbejdet midler i budget 2003 med henblik på at sikre at niveauet for PPR-betjening af eleverne i de interne sko ler svarer til standarden for området, samt at Uddannelses- og Ungdomsudvalget søger indarbejdet midler i budget 2003 med henblik på at sikre at undervisningsomfanget på de interne skoler svarer til niveauet på folkeskoleområdet i Københavns Kommune.
(Uddannelses- og Ungdomsudvalget og
Familie og Arbejdsmarkedsudvalget)
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at udvalgene overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at ansvar og budget for undervisning af børn og unge på døgninstitutioner, socialpædagogiske opholdssteder og private dagbehandlingstilbud, samt i familiepleje, overflyttes fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Uddannelses- og Ungdomsudvalget
at der overføres 98,4 mill.kr med virkning fra 1. januar 2002 fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Uddannelses- og Ungdomsudvalget. Uddannelses- og Ungdomsudvalget betaler årligt for undervisningsaktiviteter på interne skoler på døgninstitutioner og dagbehandlingstilbud der ligger i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets regi. Betalingen beløber sig i 2001 til 46,7 mill. kr.
at forsøgsbydelenes budget vedrørende undervisningsdelen overføres fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Uddannelses- og Ungdomsudvalget
at proceduren for visitation tilpasses som beskrevet i vedlagte bilag
at Uddannelses- og Ungdomsudvalget søger indarbejdet midler i budget 2003 med henblik på at sikre at niveauet for PPR-betjening af eleverne i de interne skoler svarer til standarden for området
at Uddannelses- og Ungdomsudvalget søger indarbejdet midler i budget 2003 med henblik på at sikre at undervisningsomfanget på de interne skoler svarer til niveauet på folkeskoleområdet i Københavns Kommune.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets og Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2001
Kontorchef Anders Kirchhoff (FAF) og Lise Poulsen (UUF) deltog under punktets behandling.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte indstillingen.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte indstillingen.
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til indstillingen, idet det forudsættes, at evt. merudgifter i 2002 og merudgifterne i 2003 og fremover på i alt 1,3 mio. kr. på årsbasis til at hæve serviceniveauet for den pædagogisk psykologiske rådgivning (PPR) afholdes inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budgetramme under bevillingen "Folkeskole", konto 3.04.1.
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til indstillingen, idet det forudsættes, at evt. merudgifter i 2002 og merudgifterne i 2003 og fremover på i alt 1,7 mio. kr. på årsbasis til at hæve serviceniveauet for undervisningsomfanget afholdes inden for Uddannelses- og Ungdomsudvalgets budgetramme under bevillingen "Folkeskole", konto 3.01.1."
Der henvises til vedlagte notat
Økonomiudvalgets beslutning den 22. januar 2002
Anbefalet.
RESUME
Som følge af ændringen af lov om folkeskolen (lov nr. 412 af 26. juni 1998), som trådte i kraft pr. 1.august 1998, er undervisningen af børn og unge på døgninstitutioner, socialpædagogiske opholdssteder og dagbehandlingstilbud, nu omfattet af folkeskolelovens specialundervisningsbestemmelser.
I bestræbelsen på at sikre et optimalt fagligt niveau i undervisningen for alle københavnske børn, samt at sikre en optimal visitering og faglig sparring i forhold til institutioner og stedlige skolemyndigheder i bopælskommuner, er det besluttet at ansvaret for al undervisning af anbragte børn samles i Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, der har de bedste forudsætninger for at udføre disse opgaver.
Den økonomiske konsekvens heraf er, at budgetmidler der hidtil er anvendt på undervisning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets regi overføres til Uddannelses- og Ungdomsudvalget.
SAGSBESKRIVELSE
Som følge af ændringen af lov om folkeskolen (lov nr. 412 af 26. juni 1998), som trådte i kraft pr. 1.august 1998, er undervisningen af børn og unge på døgninstitutioner, socialpædagogiske opholdssteder og dagbehandlingstilbud, nu omfattet af folkeskolelovens specialundervisningsbestemmelser.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har på denne baggrund indgået en midlertidig aftale om ansvarsfordelingen vedrørende undervisningen af københavnerbørn og –unge.
Forvaltningerne foreslår at der nu indgås en permanent aftale med ikrafttrædelse den 1. januar 2002, der indebærer at Uddannelses- og Ungdomsudvalget får overført undervisningsbudgettet fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Uddannelses- og Ungdomsudvalget overtager herefter det fulde undervisningsansvar for alle københavnske børn og unge. De grupper, der specifikt er tale om i forbindelse med denne budgetoverførsel er:
- Københavnske børn og unge anbragt udenfor Københavns Kommune (på døgninstitutioner, opholdssteder samt i familiepleje).
- Københavnske børn og unge der modtager dagbehandlingstilbud i Københavns Kommune og andre kommuner.
Det skal bemærkes, at undervisnings- og budgetansvaret for københavnske børn og unge, der er anbragt indenfor Københavns Kommune og går i ekstern skole (dvs. almindelig folkeskole eventuelt med specialundervisning), fortsat hører under Uddannelses- og Ungdomsudvalget.
Forslaget bevirker dermed at ansvaret for undervisningen af københavnske børn og unge i den undervisningspligtige alder entydigt samles under Uddannelses- og Ungdomsudvalget.
Visitation
Visitation er aftalt mellem Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på de enkelte områder. Der henvises til vedlagte bilag for en nærmere beskrivelse af visitationsaftalerne.
PPR-betjening
Med hensyn til PPR-betjening af eleverne i de interne skoler foreslås det at betjeningen skal have et niveau der svarer til den almindelig standard for sammenlignelige elever. I Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets nuværende budget er der ikke afholdt midler hertil.
Der er foretaget en konkret vurdering af de PPR-opgaver, der må forventes ved betjeningen af dag- og døgntilbud. Det drejer sig om visitering og årlig revisitering, deltagelse i møder med personalet, undersøgelse af elever med særlige undervisningsmæssige problemer, supervision og konsulentbistand i forbindelse med undervisningens gennemførelse samt evt. korte efteruddannelsestilbud. Det samlede omfang vurderes i gennemsnit til at være på ca. 20 min. pr. elev pr. uge.
På denne baggrund vil udgiften være som følger:
Antal elever i dag – og døgntilbud: 307
Udgift pr. elev: 4.278 kr. årligt
Udgifter i alt: 1,3 mill. kr.
Finansieringen hertil søges indarbejdet i budget 2003.
Undervisningens omfang
I forbindelse med implementeringen af den nye folkeskolelov fik alle døgninstitutioner med intern skole standardiseret deres lærernormering til 1:4, og en årlig undervisningstid pr. lærer på max. 880 lektioner (22 lektioner pr. uge). Timefordelingen på klassetrin fremgår af nedenstående, sammenholdt med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens standarder.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen Styrelsesvedtægt for folkeskolen bilag IIII |
Nuværende Antal lektioner pr. uge jf. Lov om folkeskolen |
|
BH, |
25 |
20 |
1.kl. og 2.kl. |
25 |
20 |
3.kl. |
25 |
22 |
4.kl. og 5.kl. |
25 |
24 |
6.kl. og 7.kl. |
27 |
26 |
8.kl. og 9.kl. |
29 |
28 |
Samlet timetal |
320.360 |
299.280 |
Normering |
91,0 |
86,1 |
Anm: Solbakken ikke medtaget i denne opstilling.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens timeudmelding sikrer et undervisningsomfang svarende til folkeskolelovens minimumstimetal.
Forvaltningerne foreslår at det fremover er niveauet angivet i Styrelsesvedtægten for folkeskolen i Københavns Kommune, som skal danne grundlag for fastsættelsen af undervisningens omfang på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets institutioner beliggende såvel i som udenfor Københavns Kommune.
Det vil være nødvendigt at udvide undervisningsbudgettet for døgninstitutionerne med 1,7 mill. kr. for at bringe undervisningen op på det niveau der er fastsat i Styrelsesvedtægten for folkeskolen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil af hensyn til arbejdstidens tilrettelæggelse ikke kunne finde modsvarende besparelser på det socialpædagogiske personale på døgninstitutionerne, hvorfor finansieringen søges løst i forbindelse med budget 2003.
Der overføres midler fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Uddannelses- og Ungdomsudvalget på følgende funktioner:
(Skoleområdet):
- 3.01 Folkeskoler
- 3.05 Skolefritidsordninger
- 3.07 Undervisning af børn med handicap
- 3.10 Statslige og private skoler
- 3.11 Socialpædagogisk bistand
(Undervisningsrelaterede udgifter i øvrigt på følgende funktioner):
- 5.20 Døgnpleje
- 5.21 Forebyggende foranstaltninger
- 5.23 Døgninstitutioner
For de syv førstnævnte overføres forbrug (regnskab 2000), mens der for sidstnævnte (5.23 døgninstitutioner) overføres budget 2001. Der vil efterfølgende blive foretaget en regulering på basis af regnskab 2001.
De økonomiske konsekvenser er for regnskab 2000 opgjort som en permanent budgetoverførsel fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Uddannelses- og Ungdomsudvalget på 98,4 mill. kr.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget vil herefter finansiere undervisning på de interne skoler på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets døgninstitutioner og dagbehandlingstilbud, herunder Solbakken. Denne finansiering sker som en årlig betaling, der for regnskab 2000 er opgjort til 46,7 mill. kr.
Denne overførsel er baseret på det nuværende niveau for undervisning på de interne skoler på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens døgninstitutioner på 299.280 timer årligt for 283 børn (baseret på rundspørge ultimo 2000) + 12 normerede elevpladser på hvert af dagbehandlingstilbuddene Nærumgård (Addashøj) og Kennedygården, i alt 307 undervisningspladser.
Forsøgsbydelene
Forsøgsbydelenes andel af budgetmidler har kun været inddraget på døgninstitutionsområdet. Forsøgsbydelenes forbrug på de øvrige områder er ikke fuldt afklaret. I forbindelse med forsøgsbydelenes tilbagerulning ved årsskiftet vil der blive foretaget en analyse heraf. Forsøgsbydelenes forbrug på områderne vil herefter blive overført fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Uddannelses- og Ungdomsudvalget efter den vedtagne opgavefordeling.
Demografimidler
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vil sammen med Økonomiforvaltningen aftale en model vedrørende fordelingen af demografimidler på området i forhold til den aktuelle og fremtidige opgavefordeling.
Ingen bemærkninger
Ingen bemærkninger
BILAG
- Forslag til visitationsaftaler
Peter Rasmussen Grethe Munk