Statusredegørelse med Rammeplan 2000
Statusredegørelse med Rammeplan 2000
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 7. februar 2002
BR 72/02
Statusredegørelse med Rammeplan 2000
Statusredegørelse med Rammeplan 2000
Indstilling om, at der gives en kapitalbevilling på 0,9 mio. kr. til færdiggørelse af nye undervisningsområder på Christianshavns Gymnasium, samt at der gives en kapitalbevilling på 1,0 mio. kr. til det videre planlægningsarbejde, herunder indledende arbejder vedrørende nyt gymnasium samt gymnasieelevernes aktive inddragelse i forbindelse med forarbejdet.
(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget,
at statusredegørelsen for arbejdet med Rammeplan 2000 for gymnasiet og hf-kursus tages til efterretning
at overvejelser om at gennemføre et magelæg mellem Metropolitanskolen og HF-Centret Efterslægten ikke nyder fremme
at det over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstilles, at der gives en kapitalbevilling på 0,9 mio. kr. til færdiggørelse af nye undervisningsområder på Christianshavns Gymnasium
at det over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstilles, at der gives en kapitalbevilling på 1,0 mio. kr. til det videre planlægningsarbejde, herunder indledende arbejder vedrørende nyt gymnasium samt gymnasieelevernes aktive inddragelse i forbindelse med forarbejdet
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2001
Udvalget tiltrådte forvaltningens indstillinger.
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form.
RESUME
Borgerrepræsentationen har i mødet den 23. august 2001 efter indstilling fra Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådt forslag til Rammeplan 2000 for gymnasiet og hf-kursus. Rammeplanen indeholder en række planlægningsopgaver m.v., som søges gennemført i 2001 og 2002 med henblik på, dels at udforme overordnede rammer for den fremtidige struktur inden for de gymnasiale uddannelser, og dels fremme en modernisering af de københavnske gymnasier og hf-kurser, herunder indledende planlægningsopgaver vedrørende etablering af et nyt gymnasium.
Det var forudsat, at der inden udgangen af 2001 blev forelagt en "midtvejsrapport" om arbejdet med Rammeplanen, idet et endeligt forslag om struktur- og moderniseringsforhold først var forudsat forelagt i 2002.
I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af budgettet for 2002 i mødet den 11. oktober 2001 blev det besluttet at udvide Uddannelses- og Ungdomsudvalget anlægsbevilling med 38,5 mio. kr. i 2002 til, dels køb af en grund på Amager til et nyt gymnasium, dels videre gymnasieplanlægning, og dels planlægning og udbygning på folkeskoleområdet.
Den foreliggende statusredegørelse fremstår som en "midtvejsrapport" og omhandler de i 2001 iværksatte planlægningsarbejder og forslag om videreførelse af planlægningsopgaverne i 2002.
SAGSBESKRIVELSE
I Rammeplan 2000 for gymnasier og hf-kurser redegøres for den forventede udvikling i elevtallet til de gymnasiale uddannelser i Københavns Kommune over en 12 årige periode. Det fremgår af planene, at den voldsomme udvikling i elevtallet på folkeskoleområdet nu og i de kommende år vil slå igennem inden for de gymnasiale uddannelser. På den baggrund vurderes, at der er behov for at udbygge eksisterende gymnasier, men også at der er behov for opførelse af mindst 1-2 nye gymnasiale enheder.
Af Rammeplanen fremgår videre, at indførelsen af både nye fag og nye undervisningsformer og læringsbegreber samtidig har bevirket, at de eksisterende gymnasiale enheder ikke længere fremstår som attraktive og hensigtsmæssige uddannelsessteder. Der er således et åbenlyst behov for modernisering af de eksisterende gymnasier og hf-kurser.
På denne baggrund indeholder Rammeplanen en række planlægningsopgaver m.v., som forudsættes gennemført i løbet af 2001 og 2002:
- Afholdelse af en visionskonference som optakt til arbejdet med fremtidens gymnasium/hf-kursus
- Nedsættelse af en arbejdsgruppe omhandlende fysiske/funktionelle krav ved modernisering af de eksisterende gymnasier/hf-kurser
- Analyse af mulighederne for at gennemføre et magelæg mellem Metropolitanskolen og HF-Centret Efterslægten, herunder vurdering af muligheder for udbygning af sidstnævnte
- Iværksættelse af foranalyser vedrørende mulighederne for udbygning af eksisterende gymnasier
- Iværksættelse af konkrete moderniseringsplaner på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF-kursus, Christianshavns Gymnasium og Rysensteen Gymnasium
- Udarbejdelse af programskitse for nyt gymnasium, herunder lokalisering med henblik på efterfølgende udskrivelse af arkitektkonkurrence for opførelse af et nyt gymnasium til ibrugtagning i 2005/06.
Hertil kommer Borgerrepræsentationens beslutning om at udvide Uddannelses- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget med 38,5 mio. kr. i 2002 til blandt andet erhvervelse af grund på Amager til nyt gymnasium og den videre gymnasieplanlægning.
Med den foreliggende statusredegørelse afgives en "midtvejsrapport" om det hidtidige arbejdet med de i Rammeplanen opstillede planlægningsopgaver, og der redegøres for forventede planlægningstiltag i 2002.
Statusredegørelsen omfatter en række delemner, hvis hovedindhold fremgår nedenfor (for en nærmere beskrivelse af de enkelte emner henvises til vedlagte Statusredegørelsen, jf. sideangivelsen i redegørelsens indledning ):
Arbejdsgruppe omhandlende fysiske/funktionelle krav ved modernisering af de eksisterende gymnasier/hf-kurser samt visionskonference.
Den nedsatte arbejdsgruppe har repræsentanter for bestyrelser, elever, lærere og ledere. Der er opstillet en række tematiske emner om fremtidige undervisnings- og læringsformer m.v. med henblik at skabe klarhed om krav til indretning og funktionalitet i de gymnasiale bygninger. Med det af staten iværksatte forsøgsarbejde og Københavns Kommunes egne mål og udviklingsstrategier er der lagt op til en markant nytænkning af fremtidens gymnasiale læringsrum. Med den afholdte visionskonference den 26. oktober 2001 er en række hovedtemaer om nytænkning fremhævet og belyst.
Arbejdsgruppen forventes at afgive endelig rapport til Uddannelses- og Ungdomsudvalget i februar 2002 i form af et inspirationshæfte med angivelse af nogle grundprincipper, som forelægges Gymnasie-/HF-rådet og udsendes til gymnasier og hf-kurser.
Analyse af mulighederne for at gennemføre et magelæg mellem Metropolitanskolen og HF-Centret Efterslægten, herunder vurdering af muligheder for udbygning af sidstnævnte
Der er gennemført en bygningsmæssig foranalyse af mulighederne for eventuelt at foretage et magelæg mellem Metropolitanskolen og HF-Centret Efterslægten, herunder foretaget en vurdering af udbygningsmulighederne. I analysen er indarbejdet en modernisering af bygningerne for at tilgodese behovet for nye og ændrede undervisningsformer m.v.
Foranalysen viser, at man ikke umiddelbart kan foretage et magelæg, idet det er særdeles vanskeligt (næppe muligt) at indpasse hf-aktiviteterne på HF-Centret Efterslægten i Metropolitanskolens bygningskompleks. Foruden egentlig pladsmangel (lokalerne er meget små) savnes en række faciliteter, herunder idrætsfaciliteter og kantine. Det vil under alle omstændigheder indebære, at der skal opføres en tilbygning til Metropolitanskolen bygningskompleks (inden for skolens matrikel). Det forudsætter udarbejdelse af lokalplan og nabohøring. Det er forvaltningens vurdering, at det kan vise sig vanskeligt at opnå tilslutning til en lokalplan, som indeholder forslag om tilførelse af en væsentlig bygningsvolumen.
Der er foretaget en vurdering af den forventede anlægsøkonomi ved et magelæg mellem de to institutioner, som vil andrage 65-70 mio. kr. - uden at der herved at tilvejebragt yderligere kapacitet (elevpladser) til de gymnasiale uddannelser.
Herudover er der foretaget en vurdering af udbygningsmulighederne ved bygningskomplekset på HF-Centret Efterslægten. En udbygning vil andrage ca. 10 mio. kr. pr. spor, dvs. ca. 40 mio. kr. ved tilførelse af 4 spor (gymnasieklasser). Hertil kommer de udgifter, der vil være forbundet med en modernisering af bygningskomplekser (som gymnasium), som alene vil beløbe sig til 29-33 mio. kr.
Brugerne ved de to institutionerne har været inddraget i arbejdet, og der er afgivet høringssvar. Begge institutioner vender sig klart imod overvejelserne om et eventuelt magelæg mellem Metropolitanskolen og HF-Centret Efterslægten.
Under hensyn til dels de faktiske vanskeligheder ved at gennemføre et magelæg, dels de forventede anlægsudgifter, som ikke tilfører mere kapacitet, og dels institutionernes høringssvar, indstiller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at overvejelserne om magelægget ikke nyder fremme.
Iværksættelse af foranalyser vedrørende mulighederne for udbygning af eksisterende gymnasier
Der er gennemført en bygningsmæssig foranalyse af mulighederne for udvidelse af Nørre Gymnasium med 2 spor - fra 7 til 9 spor samt IB-klasser (10 spor) og tillige med forslag om en påtrængende modernisering af gymnasiets undervisningsmiljø.
Analysen viser, at anlægsøkonomien ved kapacitetsudvidelsen vil andrage ca. 37 mio. kr. (excl. rådgivning, inventar m.v.), mens moderniseringsudgifterne vil andrage ca. 14 mio. kr. (excl. rådgivning, inventar m.v.)
Foranalysen er udarbejdet i samarbejde med gymnasiet (i byggeudvalg), og der er afgivet et høringssvar med tilslutning til forslaget. Der anføres en række forhold, som naturligt vil blive nærmere bearbejdet i takt med en senere, mulig beslutning om gennemførelse af forslaget. Forvaltningen forudsætter således, at der foretages en nærmere bearbejdning af forslaget inden eventuel gennemførelse.
I henhold til Rammeplanen er det hensigten at gennemføre tilsvarende foranalyser på andre gymnasier i 2002, herunder blandt andre Christianshavns Gymnasium og Rysensteen Gymnasium. Midler hertil er indeholdt i ovennævnte forslag til indstilling om en kapitalbevilling på 0,7 mio. kr. i 2002.
Iværksættelse af konkrete moderniseringsplaner på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF-kursus, Christianshavns Gymnasium og Rysensteen Gymnasium
Uddannelses- og Ungdomsudvalget tiltrådte i mødet den 17. januar 2001 forslag til prioritering af vedligeholdelsesbudgettet for 2001. Budgettet har blandt andet omfattet 3 x 1 mio. kr. til iværksættelse af følgende 3 konkrete projekter vedrørende modernisering af fagområder på gymnasieområdet:
- Der er indrettet et naturfagligt studiecenter på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF-kursus.
- Der er gennemført en udvidelse af det naturfaglige område på Christianshavns Gymnasium. For at få det fulde udbytte af udvidelsen er det hensigten at inddrage yderligere et område til undervisningsformål. På den baggrund indstiller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen derfor, at der søges om en kapitalbevilling på 0,9 mio. kr. i 2002.
- Der er gennemført en fortsat modernisering af Rysensteen Gymnasium. Herudover har Uddannelses- og Ungdomsudvalgets i mødet den 7. november 2001 givet bevilling på 1,7 mio. kr. til indretning af et nyt musiklokale på Rysensteen Gymnasium.
I alle tilfælde er arbejdet gennemført i nært samarbejde med brugerne i nedsatte byggeudvalg.
Udarbejdelse af programskitse for nyt gymnasium, herunder lokalisering med henblik på efterfølgende udskrivelse af arkitektkonkurrence for opførelse af et nyt gymnasium til ibrugtagning i 2005/06
Arbejdet med det ny gymnasium indledes omkring årsskiftet 2001/02 og forventes at forløbe som et udviklingsprojekt i en dialogisk proces mellem brugere og arkitekter og andre rådgivere med henblik på at skabe det fornødne grundlag for udformning af en programskitse for et nyt gymnasium, som afspejler fremtidens krav og forventninger. Eleverne vil aktivt blive inddraget i processen eksempelvis via en elevkonkurrence eller lignende.
Programskitse m.v. forventes forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget omkring sommerferien 2002 med forslag om udskrivelse af arkitektkonkurrence m.v. Sideløbende afklares lokaliseringen af det nye gymnasium, og forslag herom forelægges Uddannelses- og Ungdomsudvalget i foråret 2002.
Til dette planlægningsarbejde og øvrige planlægningsopgaver, jf. Rammeplanen, herunder udarbejdelse af informationsmateriale m.m. samt gymnasieelevernes aktive inddragelse i forbindelse med forarbejdet, indstiller Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at der gives en kapitalbevilling på 1,0 mio. kr. i 2002.
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at Uddannelses- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstiller, at
- der gives kapitalbevilling på 0,9 mio. kr. i 2002 til færdiggørelse af det naturfaglige område på Christianshavns Gymnasium
- der gives en kapitalbevilling på 1,0 mio. kr. i 2002 til planlægningsarbejde vedrørende dels nyt gymnasium, dels øvrige planlægningsopgaver.
Kassemæssig dækning for udgifterne anvises under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens konto 3.01.3 afsatte rådighedsbeløb.
Repræsentanter for brugerne er inddraget i arbejdet omkring fremtidens gymnasium, og brugerne har været inddraget i de konkrete foranalyser om kapacitetsudvidelse og magelægssagen. Der er afgivet høringssvar, jf. ovenfor.
Andre konsekvenser
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Statusredegørelse vedrørende arbejdet med Rammeplan 2000 for gymnasiet og hf-kurser
- Bilag 2: Foranalyse vedrørende udvidelse af Nørre Gymnasium (skitser og anlægsøkonomi)
- Bilag 3: Foranalyse vedrørende magelæg mellem Metropolitanskolen og HF-Centret Efterslægten (skitser og anlægsøkonomi)
- Bilag 4: Høringssvar
Peter Rasmussen
Jørn Larsen