Lokalplan "Israels Plads Nord" med tilhørende kommuneplantillæg
Lokalplan "Israels Plads Nord" med tilhørende kommuneplantillæg
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 6. december 2001
BR 628/01
Lokalplan "Israels Plads Nord" med tilhørende kommuneplantillæg
Lokalplan "Israels Plads Nord" med tilhørende kommuneplantillæg
Indstilling om, at lokalplanforslag for Israels Plads Nord med tilhørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på offentliggørelse, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder, at offentliggørelse annonceres i områdets lokalpresse, samt at den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, vedtages.
(Bygge- og Teknikudvalget og Økonomiudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at forslag til lokalplan for området begrænset af Frederiksborggade, den sydøstlige gadelinie for Linnésgade, Vendersgade og den nordvestlige gadelinie for Rømersgade vedtages med henblik på offentliggørelse
at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder
at offentliggørelse annonceres i områdets lokalpresse
at den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, vedtages
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
at det til ovennævnte lokalplanforslag hørende tillæg til Kommuneplan 2001 vedtages med henblik på offentliggørelse
at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder
at offentliggørelse annonceres i områdets lokalpresse
at den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, vedtages
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2001
Anbefalet
Økonomiudvalgets beslutning den 4. december 2001
Anbefalet.
RESUME
I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 3. oktober 2001 (BTU 420/2001) og i Økonomiudvalgets møde den 30. oktober 2001 (ØU 281/2001) blev forvaltningernes redegørelse om udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg for området begrænset af Frederiksborggade, den sydøstlige gadelinie for Linnésgade, Vendersgade og den nordvestlige gadelinie for Rømersgade drøftet.
Det foreliggende lokalplanforslag er udarbejdet efter de af Bygge- og Teknikforvaltningen tiltrådte retningslinier. Anledningen til forslaget er et af "Københavns Torvelaug af 1998" udarbejdet idéoplæg til torvehaller på Israels Plads, som Bygge- og Teknikudvalget i maj 2000 vedtog skulle danne udgangspunkt for en torvehandelsfunktion på pladsen.
Lokalplanen har til formål at muliggøre, at der på den nordlige del af Israels Plads kan opføres to torvehaller med dertil hørende faciliteter til salg af overvejende fødevarer, og at disse torvehaller placeres og udformes under hensyntagen til pladsen og den omgivende bebyggelse, samt at der indrettes nødvendig cykelparkering mv. i forbindelse med den kommende metrostation.
Lokalplanen er ikke i overensstemmelse med rammerne for lokalplanlægning i henhold til Kommuneplan 1997 og forslag til Kommuneplan 2001, idet Israels Plads som vejareal ikke er omfattet af kommuneplanens rammebestemmelser. Der fremsættes derfor samtidig forslag til kommuneplantillæg, der fastlægger den nordlige del af Israels Plads til serviceerhverv (S1*-område) med særlig bemærkning om, at der må opføres torvehaller i 1 etage med et bruttoareal til detailhandel på maksimalt 2.600 m2 og et overdækket areal på maksimalt 3.000 m2. Højst 20 pct. af det samlede butiksareal må anvendes til udvalgsvarer. Bruttoarealet af den enkelte butik må ikke overstige 120 m2.
Lokalplanen fastlægger den maksimale størrelse af de enkelte butikker i området i overensstemmelse hermed og den samlede maksimale ramme for butiksareal i overensstemmelse med planlovens regler om detailhandel og bestemmelserne i forslaget til Kommuneplan 2001, som forventes endeligt vedtaget af Borgerrepræsentationen inden udgangen af 2001.
SAGSBESKRIVELSE
I maj 2000 vedtog Bygge- og Teknikudvalget, at et idéoplæg til torvehaller på den nordlige del af Israels Plads fra "Københavns Torvelaug af 1998" skulle danne udgangspunkt for en torvehandelsfunktion på stedet.
Efterfølgende har Bygge- og Teknikforvaltningen samarbejdet med "Torvelauget" og Arkitekturværkstedet, der har tegnet projektet, om en nødvendig bearbejdning af projektet med henblik på udarbejdelse af en lokalplan for muliggørelse af projektet.
Bearbejdningen har medført, at de to torvehaller er vendt 90 grader i forhold til det oprindelige forslag og nu ligger parallelt med henholdsvis Linnésgade og Rømersgade med et åbent stadepladsområde imellem.
Samtidig med lokalplanforslaget er udarbejdet et forslag til tillæg til Kommuneplan 2001, således at lokalplanforslaget muliggøres.
Ejerforhold mv.
Størstedelen af arealet indenfor lokalplanområdet ejes af kommunen, mens staten ejer den del, der ligger nærmest Vendersgade og benyttes til benzintank. Statens areal administreres af Ejendomsselskabet Freja A/S, som hidtil har lejet det ud til Stat-oil A/S.
Forslag til lokalplan
Lokalplanen, der omfatter ca. 9.000 m2 gadeareal bestående af den nordlige del af Israels Plads mellem Frederiksborggade og Vendersgade samt de tilstødende gadearealer af Linnésgade og Rømersgade, har til formål at muliggøre opførelsen af to torvehaller med dertil hørende faciliteter til salg af overvejende fødevarer, og at sikre, at hallerne placeres og udformes under hensyntagen til pladsen og den omgivende bebyggelse, samt at tilvejebringe den fornødne cykelparkering mv. i tilknytning til den kommende metrostation under Frederiksborggade mv.
Lokalplanen fastlægger områdets anvendelse til torvehandel med detailsalg af overvejende fødevarer samt blomster, dels fra overdækkede torvehaller, dels fra åbne stader, og i tilknytning hertil de nødvendige tekniske, administrative og personalemæssige faciliteter samt publikumsorienterede funktioner, såsom café og restaurant.
Personalefaciliteter skal fortrinsvis indrettes i stueetagen og i tagetagen i den på pladsen ved hjørnet af Rømersgade og Frederiksborggade beliggende toilet- og folkerumsbygning, der fastlægges som bevaringsværdig. Funktioner som café og restaurant skal fortrinsvis placeres ud mod Frederiksborggade.
Særlig hvad angår lokalplanens bestemmelser om butikker og forholdet til de kommuneplanmæssige bestemmelser herom skal bemærkes følgende:
Lokalplanen fastlægger den maksimale størrelse af de enkelte butikker i området og en ramme for det samlede butiksareal – alt i overensstemmelse med planlovens regler om detailhandel og bestemmelserne i forslag til Kommuneplan 2001, som forventes endeligt vedtaget af Borgerrepræsentationen i 2001.
Kommuneplanforslag 2001 indeholder bestemmelse om, at det samlede bruttoareal til butikker i Indre By ikke må øges. Der er dog fortsat mulighed for en løbende fornyelse, raffinering og omlokalisering af butikslivet i City indenfor denne "0-ramme".
Butiksarealet i torvehallerne må højst udgøre 2.600 m2 inklusive tilknyttede faciliteter mv. i kælder, og heraf må butiksarealet til salg af udvalgsvarer højst udgøre 500 m2. Arealet af den enkelte butiksenhed må ikke overstige 120 m2.
Lokalplanen fastlægger to byggefelter for de kommende torvehaller, der skal opføres som lette, "svævende" konstruktioner i stål og glas med en bygningshøjde, der ikke må overstige 9,5 m. Højden til tagfod må gennemgående ikke være højere end 5,40 m og ikke mindre end 4,80 m. Torvehallerne skal opføres i 1 etage, og det overdækkede areal må ikke overstige 3.000 m2.
Lokalplanen indeholder endvidere nærmere bestemmelser om skiltning og reklamering mv. samt om belysning. Reklamering, som ikke har tilknytning til bebyggelsens anvendelse, må ikke finde sted.
Der er optaget bestemmelse om, at bebyggelse og primære opholdsarealer skal placeres, udføres og indrettes således, at brugerne i fornødent omfang beskyttes mod støj og anden forurening fra vejtrafik samt genegivende funktioner og aktiviteter i og uden for området. Endvidere er bestemt, at bebyggelse ikke må tages i brug, førend bebyggelsen er tilsluttet Københavns Energis fjernvarmesystem og forsyning med bygas.
Lokalplanen bestemmer, at de ubebyggede arealer skal udformes og indrettes som offentligt tilgængelige pladsarealer (torv) med bymæssig karakter og belagt med granit med en farvetone svarende til nordiske granittyper.
Langs Linnésgade og Rømersgade skal etableres beplantning af gadetræer (lind) som langs strækningerne syd for Vendersgade. På den centrale del af pladsområdet skal etableres træplantning (lind) efter Bygge- og Teknikforvaltningens nærmere anvisning, ligesom pladsarealerne med hensyn til arealernes nærmere indretning, herunder med hensyn til belysning, inventar, beplantning mv. skal udformes efter en helhedsplan, der skal godkendes af Bygge- og Teknikforvaltningen.
Der skal etableres 1 parkeringsplads pr. 100 m2 butiksareal – enten på pladsarealet eller andetsteds i kvarteret efter Bygge- og Teknikforvaltningens nærmere godkendelse. I projektet forudsættes parkering hovedsagelig at foregå i parkeringsanlægget på den sydlige del af Israels Plads, idet biler højere end 2,10 m dog må benytte gadeparkering.
Varetilkørsel samt af- og pålæsning i forbindelse med områdets anvendelse til torvehandel forudsættes at foregå fra Vendersgade. Endvidere skal opholds- og adgangsarealer udformes på en måde, der tilgodeser bevægelseshæmmedes adgang til og færden på arealerne, og eksisterende træer skal bevares i videst muligt omfang
Endelig skal der i området etableres mindst 500 cykelparkeringspladser med nærmere angiven placering, herunder mindst 450 i forbindelse med metrostationen.
Forslag til kommuneplantillæg
Lokalplanområdet har som gadearealer ikke hidtil været omfattet af kommuneplanens rammebestemmelser.
For at muliggøre lokalplanens vedtagelse er derfor udarbejdet forslag til tillæg til Kommuneplan 2001, der fastlægger områdets anvendelse til serviceerhverv (S1*-område) med særlig bemærkning om, at der må opføres torvehaller i 1 etage med et bruttoareal til detailhandel på maksimalt 2.600 m2 og et overdækket areal på maksimalt 3.000 m2. Højst 20 pct. af det samlede butiksareal må anvendes til udvalgsvarebutikker. Bruttoarealet af den enkelte butik må ikke overstige 120 m2.
Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med forslaget til kommuneplantillæg.
For så vidt angår yderligere om indholdet af forslaget til lokalplan og forslaget til kommuneplantillæg samt baggrunden herfor henvises der til den som bilag A vedlagte redegørelse og til planforslagene, der er vedlagt som henholdsvis bilag B og bilag C.
Forslag til dialogstrategi
På baggrund af områdets centrale beliggenhed, herunder i trafikal henseende, foreslås følgende initiativer til opnåelse af dialog med borgerne i offentlighedsperioden:
- Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.
- Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet.
- Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Forslaget om indretning af torvehaller på Israels Plads har gennemgående haft en positiv opbakning i offentligheden. Borgermødet foreslås derfor afholdt som et orienteringsmøde med indlæg fra forvaltningen. Borgerrepræsentationens partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet med henblik på at kunne besvare spørgsmål og indgå i debat om planens indhold. Endvidere indbydes repræsentanter for "Københavns Torvelaug af 1998" til at være til stede og eventuelt besvare opklarende spørgsmål.
Der henvises til det nedenfor under høring anførte, samt den til lokalplanen hørende redegørelse (bilag A), hvori er redegjort for forslagets miljø- og trafikmæssige konsekvenser, samt forholdet til kvarteret og de omgivende eksisterende bebyggelser.
Høring
I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget høring af Økonomiforvaltningen, 8. kontor, samt Miljøkontrollen og Københavns Energi under Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
Miljøkontrollen anbefaler med henvisning til Borgerrepræsentationens tiltrædelse af forslaget "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" i mødet den 3. december 1998 samt forsamlingens tiltrædelse af en revision heraf i mødet den 1. marts 2001, at der i lokalplanens formålsparagraf indgår et afsnit om økologiske tiltag. Miljøkontrollen anbefaler desuden, at det af samme paragraf fremgår, at det også er en del af lokalplanens formål at beskytte brugere og eventuelle beboere mod forurening og andre ulemper. Miljøkontrollen anbefaler endvidere, at paragraffen om foranstaltninger mod forureningsgener opdeles i specifikke bestemmelser vedrørende støjgener, gener fra virksomheder samt jordbunds- og grundvandsforhold, eventuelt med henvisninger til love mv. i fodnoter, hvor det skønnes nødvendigt.
Det oplyses, at Frederiksborggade er fordelingsgade, hvor det ækvivalente trafikstøjniveau ved grundgrænsen i 2000 er beregnet til 63,5 dB(A). Så vidt Miljøkontrollen erfarer, er der endnu ikke lavet beregninger for trafikstøjniveauet, når engang strækningen fra Linnésgade til Nørre Voldgade genåbnes.
Miljøkontrollen skønner, at der ikke eksisterer virksomheder i området, der vil indebære miljømæssige gener overfor den påtænkte udnyttelse af lokalplanområdet. Det bør dog sikres, at beboerne i ejendommene med facade ud til pladsen ikke bliver udsat for væsentlige gener i forbindelse med den fremtidige udnyttelse af pladsen.
Miljøkontrollen har ikke konkrete oplysninger om forurening af de arealer, der indgår i lokalplanen, men gør dog opmærksom på, at området kan være diffust forurenet af trafik, afbrænding af kul, koks, olie mv. i forbindelse med opvarmning samt luftforurening fra industri.
Miljøkontrollen foreslår, at der optages bestemmelse om, at det indendørs støjniveau i lokaler til service, detailhandel og lignende ikke må overstige 35 dB(A), og at det udendørs støjniveau på primære opholds- og friarealer ikke må overstige 55 dB(A).
Bemærkninger
I forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse i 1998 af de miljømæssige retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" samt vedtagelse tidligere i år af en revision heraf er det tiltrådt, at de vedtagne minimumskrav optages som bestemmelser i lokalplanerne i det omfang, planloven giver hjemmel hertil. I den her omhandlede lokalplan indføjes i formålsparagraffen efter sædvanlig praksis i en fodnote en henvisning til Borgerrepræsentationens vedtagelser. Miljøkontrollens ønsker er endvidere tilgodeset gennem optagelse af bestemmelser i lokalplanforslaget, i det omfang planloven muliggør det.
Københavns Energi, Vand meddeler ikke at have bemærkninger til lokalplanforslaget.
Københavns Energi, Afløb bemærker, at en nærmere angiven offentlig spildevandsledning skal respekteres med hensyn til beliggenhed og adgang til drift og vedligeholdelse.
Bemærkninger
Den pågældende spildevandsledning berøres ikke af de fastlagte byggefelter. Der er i lokalplanen optaget standardbestemmelse om tinglysning af fornødne deklarationer vedrørende sikring mv. af ledninger.
Københavns Energi, Forsyning gør opmærksom på bygassens positive egenskaber i tilknytning til byøkologi og krav om ressourcerigtige løsninger. I de nye torvehaller kan bygas først og fremmest anvendes til tilberedning af madvarer i eventuelle køkkener.
Bemærkninger
Ved revisionen af de også ovenfor i forbindelse med Miljøkontrollens høringssvar nævnte miljømæssige retningslinier for "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri" blev tilslutning af nybyggeri til bygas et nyt minimumskrav, hvis ejendommene ligger inden for eller op til forsyningsområdet. I henhold til Borgerrepræsentationens beslutning skal de vedtagne minimumskrav optages som bestemmelser i lokalplanerne i det omfang, planloven giver hjemmel hertil. Under henvisning hertil er der i lokalplanen en sædvanlig bestemmelse om tilslutning til Københavns bygassystem. Der er ligeledes optaget standardbestemmelse om fjernvarme.
Disse bestemmelser vil blandt andet få betydning i forbindelse med eventuel indretning af restaurant og café. Da der er tale om et i øvrigt særligt byggeri, vil der i forbindelse med den konkrete byggesagsbehandling blive taget stilling til de enkelte enheders tilslutningsbehov.
BILAG VEDLAGT
- Redegørelse for lokalplanforslaget med tilhørende forslag til kommuneplantillæg samt luftfoto af området.
- Forslag til lokalplan "Israels Plads Nord".
- Forslag til tillæg til Kommuneplan 2001.
Erik Jacobsen Jens Jacobsen