Mødedato: 06.12.2001, kl. 17:30

Prisen på et rødt éndagscertifikat ændres fra 200 kr. til 50 kr.

Prisen på et rødt éndagscertifikat ændres fra 200 kr. til 50 kr.

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 6. december 2001

 

BR 614/01

Prisen på et rødt éndagscertifikat ændres fra 200 kr. til 50 kr.

Etablering af læssezoner til brug for City Gods Certificeringsordningen

Indstilling om at prisen på et rødt éndagscertifikat ændres fra 200 kr. til 50 kr., idet det forudsættes, at såfremt indtægten ved udstedelse af grønne, gule og røde certifikater er mindre end de reelle omkostninger forbundet hermed, vil et eventuelt driftsunderskud afholdes indenfor Bygge- og Teknikudvalgets ramme. Det forudsættes ligeledes, at eventuelle indtægtstab ved etablering af læssezoner som følge af provenutab på parkomatindtjeningen afholdes indenfor Bygge- og Teknikudvalgets ramme.

(Bygge- og Teknikudvalget)

 

 

INDSTILLING

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget godkender,

at læssezonerne til City Gods Certificeringsordningen etableres som beskrevet i denne indstilling

Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at prisen på et rødt éndagscertifikat ændres fra 200 kr. til 50 kr.

Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2001

Godkendt og anbefalet

Økonomiforvaltningen indstiller,

at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til, at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, i det det forudsættes, at såfremt indtægten ved udstedelse af grønne, gule og røde certifikater er mindre end de reelle omkostninger forbundet hermed, vil et eventuelt driftsunderskud afholdes indenfor Bygge- og Teknikudvalgets ramme. Det forudsættes ligeledes, at eventuelle indtægtstab ved etablering af læssezoner som følge af provenutab på parkomatindtjeningen afholdes indenfor Bygge- og Teknikudvalgets ramme".

Økonomiudvalgets beslutning den 27. november 2001

Anbefalet.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen godkendte på sit møde den 13. juni 2001 forvaltningens indstilling "Resultat af høring af City Gods" (BR 290/01). I henhold til denne indstilling skulle Bygge- og Teknikforvaltningen

  • ansøge Trafikministeriet om iværksættelse af forsøget med City Gods,
  • fastsætte prisen for et grønt certifikat til 325 kr. for hele forsøgsperioden, for et gult certifikat til 325 kr. pr. udstedelse (varighed normalt et halvt år), og for et rødt éndagscertifikat til 200 kr.
  • iværksætte forsøget, når Trafikministeriets godkendelse foreligger, og når Bygge- og Teknikudvalget har fået forelagt et konkret forslag til placering af læssezoner i Middelalderbyen.

Herudover blev der givet en kapitalbevilling på 2,3 mio. kr. finansieret af Vej & Parks anlægsramme (konto 2.22.3) til forsøgets gennemførelse.

Forvaltningen foreslår, at der etableres 20 læssezoner til ibrugtagning, når City Gods Certificeringsordningen starter den 1. februar 2002. De 20 læssezoner består af 9 allerede eksisterende læssezoner, der blev etableret i forbindelse med den frivillige forsøgsordning i 1998, og 11 nye.

Derudover foreslås der reserveret arealer til senere etablering af yderligere 13 læssezoner. En endelig placering og udbygningstakten af disse vil bero på en behovsanalyse, der gennemføres i løbet af sommeren 2002 i samarbejde med transportørerne. I praksis kan udbygningen komme til at bestå af nyetableringer i kombination med udvidelser af eksisterende læssezoner, i det omfang det er muligt.

Læssezonernes antal og placering er blevet til i tæt samarbejde mellem forvaltningen, erhvervslivet, samt de organisationer og virksomheder, som deltog i den tidligere gennemførte frivillige forsøgsordning.

Ved etablering af alle 33 læssezoner i Middelalderbyen vil de lægge beslag på, hvad der svarer til 28 fuldtidsparkeringspladser. Ved fuld udnyttelse af disse parkeringspladser vil etableringen af læssezonerne medføre et estimeret årligt provenuetab i størrelsesordenen 0,5 mio. kr. pr. år. Provenuetabet ventes dog at blive væsentligt mindre som følge af øget belægning på de øvrige p-pladser.

Trafikministeriet har med brev af 15. august 2001 meddelt kommunen endelig godkendelse af City Gods Certificeringsordningen. Trafikministeriet har i drøftelserne med Københavns Kommune ikke fremført ønsker om ændringer i den af Bygge- og Teknikudvalget godkendte ordning. Dog anføres det i ministeriets godkendelse, at det beløb, der opkræves for hvert enkelt certifikat, skal være begrundet i de reelle omkostninger, der er forbundet med udstedelsen og kontrollen af de stillede krav i certifikatet.

Forvaltningen har på den baggrund revurderet omkostningerne og foreslår, at prisen for et rødt éndagscertifikat nedsættes fra 200 kr. til 50 kr.

Af Trafikministeriets godkendelse fremgår det, at forsøgsordningen tillades gennemført i perioden 1. november 2001 – 31. oktober 2003. På grund af bl.a. transporterhvervets ønske om en længere periode til at informere tranportørerne forud for ordningens ikrafttræden vil forvaltningen ansøge ministeriet om, at ordningens gyldighedsperiode bliver ændret til 1. februar 2002 – 31. januar 2004.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På Bygge- og Teknikudvalgets møde den 16. maj 2001 (BTU 241/01) og Borgerrepræsentationens møde den 13. juni 2001 (BR 290/01blev resultatet af høringen om indførsel af City Gods Certificering forelagt. I den forbindelse godkendte udvalget/Borgerrepræsentationen, at forvaltningen udarbejdede et forslag til konkret placering af læssezoner i Middelalderbyen. Desuden var det en betingelse, at Trafikministeriet godkendte forsøgsordningen forud for City Gods Certificeringens iværksættelse.

Uddybning af indstilling og evt. alternativer hertil

Baggrund for udpegningen af læssezoner.

Udformningen af City Gods Certificeringen er blevet til på baggrund af et årelangt samarbejde mellem Københavns Kommune og repræsentanter for erhvervslivet. Samarbejdet resulterede i indførslen af en frivillig forsøgsordning i perioden 1998-2000. I den forbindelse blev der etableret 10 læssezoner i Middelalderbyen (arealer til af- og pålæsning), som blev forbeholdt deltagerne i det frivillige forsøg. Læssezonerne viste sig hurtigt at blive et stort aktiv og motiverede transportørerne til at deltage i forsøgsprojektet.

Erfaringerne fra den frivillige forsøgsordning og en efterfølgende ændring af færdselsloven danner grundlag for den kommende 2-årige obligatoriske forsøgsordning, der planlægges igangsat den 1. februar 2002. Her vil læssezonerne blive et centralt element, idet de forbeholdes køretøjer med grønt certifikat (det mest miljørigtige) som et supplement til de eksisterende af- og pålæsningsmuligheder i Middelalderbyen.

Den foreslåede lokalisering af læssezoner er fremkommet ved at indhente forslag til placering fra deltagerne i det frivillige forsøgsprojekt samt repræsentanter fra erhvervslivet i Middelalderbyen. Derefter er de fysiske muligheder for hver foreslået placering blevet gennemgået (skiltning, bestemmelser på stedet i øvrigt, etc.). Endelig er læssezonerne fastlagt udfra ønsket om en tilpas geografisk dækning af certificeringsområdet.

9 af de 10 læssezoner fra det frivillige forsøg bevares, idet de er vurderet egnet til fortsat at fungere som læssezoner.

Etablering i 2 faser.

På baggrund af ovennævnte procedure er der identificeret 33 mulige læssezoner, hvis placering fremgår af bilag 1. Læssezonernes størrelse/længde er meget forskellig (fra 7 til 30 meter) afhængig af de fysiske afgrænsninger så som portudkørsler, cykelstativer, gadekryds og –hjørner, handicapparkering m.v.

Etableringen af læssezonerne vil blive gennemført i to faser. Fase 1 vil omfatte 20 læssezoner (9 eksisterende og 11 nye), som etableres i forbindelse med City Gods Certificeringens planlagte opstart den 1. februar 2002. Fase 2 vil omfatte en relevant del af de resterende 13 læssezoner. Disse planlægges etableret i løbet af 2002.

Forud for iværksættelsen af fase 2 vil der blive gennemført en behovs- og brugeranalyse af anvendelsen af læssezonerne. Resultaterne fra denne analyse vil blive anvendt som grundlag for placeringen og udformningen af de resterende læssezoner.

Tidsbegrænset anvendelse af parkeringspladser.

Eftersom læssezonerne kun er reserveret hverdage fra 8.00 til 12.00, bliver der ikke tale om en egentlig nedlæggelse af parkeringspladser.

De 33 foreslåede læssezoner vil lægge beslag på, hvad der svarer til 28 fuldtids parkeringsplaser.

De i alt 28 fuldtidsparkeringspladser fordeler sig med 8 inddragede pladser på de 9 allerede etablerede læssezoner, 9 inddragede pladser på de 11 foreslåede nyetableringer og 11 inddragede pladser på de 13 læssezoner, der foreslås reserveret til etablering i 2002.

Ændring af pris på røde certifikater

Den 4. juli 2001 ansøgte forvaltningen Trafikministeriet om tilladelse at gennemføre den obligatoriske forsøgsordning - City Gods Certificering. Trafikministeriet har med brev af 15. august 2001, jf. bilag 2, meddelt kommunen godkendelse af City Gods Certificeringsordningen. Trafikministeriet har i drøftelserne med Københavns Kommune ikke fremført krav om ændringer i den af Bygge- og Teknikudvalget godkendte obligatoriske forsøgsordning.

Sidst i ministeriets godkendelse anføres det imidlertid, at det beløb, der opkræves for det enkelte certifikat, skal være i begrundet i de reelle omkostninger, der er forbundet med udstedelsen og kontrollen af de stillede krav i certifikatet. Forvaltningen har på den baggrund revurderet priserne på de 3 certifikattyper.

For så vidt angår priserne på grønt og gult certifikat vurderes den i ansøgningen opgivne pris på 325 kr. på det foreliggende grundlag at dække de reelle omkostninger. Hvad angår den i ansøgningen oplyste pris på rødt endagscertifikat på 200 kr. per dag, så er den pris højere end den reelle omkostning ved administrationen heraf. Da der ikke er noget krav, der skal kontrolleres ved udstedelsen af røde certifikater, vurderer forvaltningen, at omkostningerne vil kunne dækkes ved en pris på 50 kr.

Efter 1 år vil omkostningen kunne fastsættes mere præcis. På baggrund heraf vil prisen for certificeringen blive justeret.

Ændring af forsøgsperioden

Af Trafikministeriets godkendelse af forsøgsordningen af 17. august 2001 fremgår det, at den godkendte forsøgsperiode i overensstemmelse med det ansøgte er fra 1. november 2001 til 31. oktober 2003. På grund af en række årsager har forvaltningen imidlertid fundet det hensigtsmæssigt at udskyde ordningens start til 1. februar 2002.

Den væsentligste grund har været tranportørernes og erhvervslivet i Middelalderbyens ønske om en længere periode til information af de berørte forud for ordningens start. Det er nu aftalt, at forvaltningens informationskampagne overfor offentligheden starter medio november 2001.

En anden årsag til ønske om udskydelse af starttidspunktet har været en forsinkelse af etableringen af ordningens hjemmeside på Internettet. Da det er planen, at en stor del af informationen og administrationen af udstedelser af certifikater skal foregå via hjemmesiden, har forvaltningen fundet det væsentligt, at edb-løsningen er velfungerende fra start.

Fornyet ansøgning til Trafikministeriet

På grund af den foreslåede ændring i prisen på rødt certifikat samt ændringen i starttidspunktet skal der fremsendes en fornyet ansøgning om godkendelse af ordningen til Trafikministeriet. Forvaltningen vil straks efter Borgerrepræsentationens godkendelse af den ændrede pris på rødt certifikat fremsende en fornyet ansøgning. Ministeriet er orienteret om disse ændringer og har umiddelbart ingen indvendinger herimod.

Økonomi

Økonomiske konsekvenser ved etablering af læssezoner

Med baggrund i de tal, der foreligger i "Parkomaten" (månedlig opgørelse over parkomatindtjeningen), kan det årlige provenuetab pr. betalingsplads i rød zone (som Middelalderbyen er en del af) opgøres til ca. 30.000 kr. pr. betalingsplads. Det samlede indtægtstab anslås at være af størrelsesordenen 0,5 mio. kr. årligt. Tabet ventes dog i en vis udstrækning modsvaret af indtægter fra øget belægning af de øvrige p-pladser.

Økonomiske konsekvenser af at sænke prisen på røde certifikater

Med en lavere pris på de røde certifikater må der forventes et øget salg. Ved et salg på 13.000 røde certifikater over 2 år vil en pris på 50 kr. dække omkostningerne ved udstedelsen. Med dette salg vil ordningen med hensyn til administrative udgifter og indtægter i størrelsesordenen 2 mio. kr. hvile i sig selv over den 2 årige forsøgsperiode.

13.000 røde certifikater svarer til et dagligt salg på 25 røde certifikater til de ca. 2.500 vare- og lastbiler mellem 2½ og 18 tons, der i dag kører til og fra Middelalderbyen.

Miljøvurdering

Der er redegjort for forsøgsordningens miljøkonsekvenser i indstillingen "Toårig forsøg med obligatorisk "City Gods Certificering" i Middelalderbyen", som udvalget godkendte på mødet den 7. februar 2001 (BTU 51/2001)

Høring

De berørte parter fra transporterhvervet har været inddraget i fastlæggelsen af læssezonerne. Selve forsøgsordningen har været i offentlig høring i perioden 12. marts 2001 til 20. april 2001, jf. udvalgets godkendelse af forvaltningen indstilling herom på mødet den 16. maj 2001 (BTU 231/2001).

Andre konsekvenser

I forbindelse med etablering af forsøgsordningen skal der opstilles zoneskilte ved adgangsvejene til Middelalderbyen med tilhørende undertavle, der redegør for bestemmelserne for adgang for vare- og lastbiler over 2,5 tons. På mødet den 2. maj 2001 godkendte udvalget forvaltningens indstilling om "Forbedring af cyklisternes forhold i Indre By" (BTU 212/200). I forbindelse med den godkendte tilladelse til kørsel mod ensretningen for cyklister i Middelalderbyen skal der opsættes "40 km" zoneskilte ved adgangsvejene til Middelalderbyen.

For at begrænse antallet af skilte mest muligt har forvaltningen i samarbejde med politiet udformet et nyt fællesskilt, der håndterer begge ordninger, jf. bilag 3. Denne samordning medfører, at de godkendte tiltag til forbedring af forholdene for cyklister i Indre By også træder i kraft den 1. februar 2001 samtidig med City Gods Certificeringsordningen

 

BILAG VEDLAGT

  1. Lokalisering af læssezoner
  2. Trafikministeriets godkendelse af 15. august 2001
  3. Nyt zoneskilt ved adgangsveje til Middelalderbyen

 

 

Ole Bach

Til top