Lokalplan "Universitetsparken"
Lokalplan "Universitetsparken"
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 6. december 2001
BR 619/01
Lokalplan "Universitetsparken"
Lokalplan "Universitetsparken"
Indstilling om, at forslag til lokalplan for et område mellem Nørre Allé og Jagtvej ("Universitetsparken") vedtages med henblik på offentliggørelse, at offentliggørelsesperioden fastsættes til 2 måneder, at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalavis, samt at den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, tiltrædes.
(Bygge- og Teknikudvalget)
INDSTILLING
Bygge- og Teknikforvaltningen indstiller, at Bygge- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at forslag til lokalplan for et område mellem Nørre Allé og Jagtvej ("Universitetsparken") vedtages med henblik på offentliggørelse
at offentliggørelsesperioden fastsættes til 2 måneder
at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalavis
at den foreslåede dialogstrategi bestående af en planens hjemmeside, en lokal udstilling samt et borgermøde, tilrettelagt som et orienteringsmøde, tiltrædes
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 7. november 2001
Sagen blev udsat
Bygge- og Teknikudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2001
Anbefalet med de ændringer, der fremgår af supplerende bilag vedlagt sagen i form af notat af 21. november 2001 fra Plan & Arkitektur
Økonomiudvalgets behandling af sagen:
På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at Overborgmesteren ingen bemærkninger har til,
at nærværende forslag søges gennemført.
RESUME
Lokalplanforslaget er udarbejdet med baggrund i Undervisningsministeriets planer om et nyt center for bioteknologisk forskning i den sydlige og sydvestlige del af universitetsparkområdet mellem Nørre Allé og Jagtvej. I den anledning afholdtes i efteråret 2000 en indbudt arkitektkonkurrence om forslag til udformning af ny bebyggelse inden for to udpegede byggefelter ved henholdsvis Tagensvej og Jagtvej. Vinderprojektet rummer fuldt realiseret ca. 60.000 m² etageareal, eksklusive kældre, og består af 4 bygningskomplekser mod Tagensvej og Jagtvej, samt en kantine- og auditoriebygning imod områdets centrale grønning.
Projektet har et sådant omfang og er af en sådan karakter, at det forudsætter udarbejdelse af lokalplan.
Bygge- og Teknikforvaltningen forelagde i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 6. juni 2001 redegørelse for udarbejdelse af lokalplanforslag for området. Denne redegørelse var baseret på de af Bygge- og Teknikforvaltningen i forbindelse med udarbejdelsen af programmet for ovennævnte arkitektkonkurrence, fastlagte overordnede planhensyn, såsom bygningsplaceringer, bygnings- og gesimshøjder. Det bearbejdede vinderprojekt var ikke i fuld overensstemmelse med disse retningslinier, og det forudsattes i redegørelsen, at projektet skulle viderebearbejdes for så vidt angik gesimshøjderne i relation til den omgivende bebyggelse, raffinering af facaderne med henblik på at give det arkitektoniske formsprog et varieret, men dog fælles overordnet præg og en begrænsning af auditorie- og kantinebygningen i højde og omfang. Udvalget tiltrådte disse retningslinier og lokalplanen er derfor udarbejdet i overensstemmelse med det i redegørelsen anførte.
Det nu bearbejdede vinderprojekt er på en række punkter fortsat ikke i overensstemmelse med disse retningslinier, hvorfor lokalplanen ikke i fuldt omfang muliggør opførelse af projektet. Projektet afviger fra redegørelsens retningslinier og lokalplanforslagets bestemmelser på følgende punkter:
- Gesimshøjden på visse dele af bebyggelsen overstiger det i lokalplanen fastlagte med 4 m,
- bebyggelsens facader mod grønningen fremstår ubrudt og uden variation og
- kantine- og auditoriebygningen imod grønningen er fuldt udbygget med sine ca. 1.700 m2 væsentlig større og griber mere ind i grønningen end lokalplanforslaget vil muliggøre
Lokalplanen omfatter ikke blot de aktuelle byggefelter, men hele Universitetsparkområdet mellem vejen Universitetsparken og Tagensvej. Formålet hermed er at opnå den størst mulige grad af helhed og sammenhæng i området, herunder med området nord for vejen Universitetsparken, der omfattes af lokalplan nr. 289 "Danmarks Farmaceutiske Højskole", samt i overensstemmelse med den hovedidé, som fastlagdes i 1940'erne for universitetets udbygning i området.
Der er i lokalplanen ikke blot fastsat bestemmelser og principper for den planlagte, store bygningsudvidelse, men også for eventuelle ønsker til om- og tilbygninger til den eksisterende bebyggelse således, at disse kan ske med respekt for de eksisterende bygninger og områdets helhed.
Lokalplanen er i overensstemmelse med de bestemmelser, som forslag til Kommuneplan 2001 fastlægger for området, og forudsætter derfor dette forslag endeligt vedtaget.
Sagen var på dagsordenen i Bygge- og Teknikudvalgets møde den 7. november 2001, hvor den blev udsat.
SAGSBESKRIVELSE
Forskningsministeriets (nu Undervisningsministeriets) Byggedirektoratet indbød i september 2000 til en projektkonkurrence om forslag til det såkaldte biocenter, placeret på 2 områder i Universitetsparken ved henholdsvis Tagensvej og Jagtvej.
Undervisningsministeriets Byggedirektorat har ved brev af 1. februar 2001 til Plandirektoratet meddelt, at den afholdte arkitektkonkurrence er afsluttet. Byggedirektoratet har derfor anmodet om, at lokalplanarbejdet påbegyndes med henblik på, at byggeriet skal kunne påbegyndes medio 2002.
Bygge- og Teknikforvaltningen har fra starten (i 1999) været inddraget i drøftelserne om det nye forskningscenter, idet den ønskede nye bebyggelse er af et sådant omfang, at der i henhold til planlovens § 13, stk. 2 forudsættes udarbejdet lokalplan. Forvaltningen har medvirket ved formuleringen af arkitektkonkurrencens program, ved at beskrive de overordnede retningslinier for ny bebyggelse inden for de af konkurrencen omfattede byggefelter. Efter konkurrencens afholdelse har forvaltningen, sammen med Undervisningsministeriets Byggedirektorat ført drøftelser, dels med vinderprojektets arkitekter om dette projekts indpasning i området, dels med et af Undervisningsministeriet engageret arkitektfirma. Sidstnævnte firma kortlægger yderligere byggemuligheder i lokalplanområdet uden for de aktuelle med henblik på en samlet plan for hele lokalplanområdets ubebyggede arealer, med hensyn til både rekreative muligheder og placer ing af bil- og cykelparkering, idet lokalplanen er forudsat at komme til at omfatte ikke blot de aktuelle byggeønsker, men hele Universitetsparkområdet mellem vejen Universitetsparken og Tagensvej.
I Bygge- og Teknikudvalgets møde den 6. juni 2001 (BTU 297/2001) blev forvaltningens redegørelse om udarbejdelse af lokalplanen for universitetsparken drøftet. Det foreliggende lokalplanforslag er udarbejdet i overensstemmelse med udvalgets drøftelser.
Planlægning
I henhold til såvel Kommuneplan 1997 som forslag til Kommuneplan 2001 er området mellem Universitetsparken, Nørre Allé, Tagensvej og Jagtvej fastlagt til offentlige formål samt private institutioner m.v. af almen karakter, som naturligt kan indpasses i det pågældende område (O4 og O5). I forslaget til Kommuneplan 2001 er grænsedragningen mellem O4- og O5-området ændret i forhold til Kommuneplan 1997, således at hele den sydlige del af området fastlægges til O5 med en maksimal bebyggelsesprocent på 150 og den nordlige del opretholdes som O4 med en maksimal bebyggelsesprocent på 130. For begge områder fastsættes i forslag til Kommuneplan 2001 den maksimale bygningshøjde til 24 m. Friareal- og parkeringsforhold bestemmes i lokalplan efter en konkret vurdering.
Hovedparten af karreen nord for vejen Universitetsparken er i Kommuneplan 1997 og forslag til Kommuneplan 2001 ligeledes fastlagt til offentlige formål (O4) og er omfattet af lokalplan nr. 289 ("Danmarks Farmaceutiske Højskole") fra 1997, der sikrer områdets bebyggelse placeret i randen som adskilte bebyggelser omkring en central grønning, der åbner sig mod Universitetsparken og det aktuelt foreslåede lokalplanområde. Friarealkravet er 15 pct. af etagearealet og parkeringsdækningen skal være af størrelsesordenen 1 plads pr. 100 m2 etageareal.
Opførelse af Biocenter
Biocentret består af fire selvstændige, men tæt samarbejdende enheder: Biotech Research & Innovation Center (BRIC), Københavns Universitets Molekylærbiologiske Institut og Hovedstadens Sygehusfællesskabs (H:S) eksperimentelle forskningsenheder, Finsenlaboratoriet og Bartholin Instituttet samt Bioteknologisk Forskerpark.
Biocenteret vil fuldt udbygget rumme i alt ca. 60.000 m2 etageareal, og opføres i etaper. 1. etape er en bebyggelse med et etageareal på ca. 20.000 m2 ved Tagensvej. Biocenteret vil fuldt udbygget bestå af 4 bygningsenheder – 2 ved Tagensvej med ca. 35.000 m2 etageareal og 2 ved Jagtvej med ca. 25.000 m2 etageareal – der påtænkes opført som U-formede bebyggelser med gavlene vendende mod henholdsvis Rigshospitalets sygeplejerskekollegium og den centrale grønning, samt en lavere kantine- og auditoriebygning placeret ud imod grønningen. Den ene af de U-formede bebyggelser mod Tagensvej forlænges med en længebebyggelse mod vest, hvorved der dels sammen med Rigshospitalets såkaldte TTA-bygning skabes en markeret afslutning af den centrale grønning mod syd, dels skabes en central plads i bebyggelsen.
Forslag til lokalplan
Lokalplanen fastlægger rammerne for den endelige udbygning af hele området ved fastlæggelse af bevaringsværdige bygninger, byggefelter for ny bebyggelse, områder for supplementsbebyggelser og områder der friholdes for bebyggelse samt principielle placeringer af interne færdselsarealer og parkering på terræn. Der fastsættes bestemmelser om bebyggelsens højder og facadernes udformning, der relaterer sig til dels den eksisterende og opretholdte bebyggelse i området, dels de omgivende veje og områdets ubebyggede grønne arealer.
Lokalplanforslaget er som nævnt udformet i overensstemmelse med de af Bygge- og Teknikudvalget tiltrådte retningslinier, og det nu foreliggende - i forhold til arkitektkonkurrencens vinderprojekt - bearbejdede projekt til Biocentret er på enkelte punkter ikke i overensstemmelse hermed.
Projektets gesimshøjde og bygningshøjde eksklusive tekniketage er ca. 20 m. I henhold til lokalplanforslagets bestemmelser, skal facaderne mod Tagensvej, Jagtvej og den centrale plads af hensyn til den omgivende bebyggelse, fremtræde med en gesimshøjde på 16 m.
Projektets facade mod grønningen er vist som en ubrudt facade på ca. 135 m. I henhold til lokalplanforslaget, skal denne facade opdeles i enheder på ikke over 70 m, hvorved sikres, at bygningen fremtræder mere varieret med enheder svarende til områdets øvrige bebyggelser.
Kantine- og auditoriebygningen er i projektet udformet med en rektangulær form i nord-/sydgående retning og med et bebygget areal på ca. 1.250 m2 samt en eventuel senere udvidelse mod nord på ca. 500 m2. I henhold til lokalplanforslaget må det bebyggede areal ikke overstige 800 m2, og bygningen skal på grund af sin solitære placering, der vil blive oplevet som en placering i grønningen, have en skulpturel udformning.
Forvaltningen finder fortsat, at de for udvalget forelagte retningslinier for bebyggelsens udformning m.v., skal fastholdes i lokalplanens bestemmelser, idet der herved tages de fornødne hensyn til områdets helhed og de opretholdte bygninger i området.
Lokalplanen er, som den nord for området gældende lokalplan nr. 289, udarbejdet således, at de oprindelige træk i Kgl. Bygningsinspektør Kaj Gottlobs planer fra 1940'erne for Universitetets udbygning på Nørre Fælled fastholdes. Bebyggelserne i området fastlægges derfor som adskilte bebyggelser i randen af området med en central grønning, der udmunder ved Universitetsparken over for den tilsvarende udmunding af den centrale grønning i området nord for. Herved sikres den både visuelle og funktionelle sammenhæng mellem grønningerne, samt at universitetsområdet opleves som en helhed.
Det samlede lokalplanområde vil ved en fuld udbygning i overensstemmelse med lokalplanforslaget have et samlet etageareal på op til ca. 200.000 m2, svarende til, at bebyggelsesprocenten for hele området set under et, ikke er over 100. Derudover vil der, som følge af områdets anvendelse til undervisnings- og forskningscenter, være et betragteligt areal under jorden, der ikke i henhold til bygge- og planlovgivningen medregnes som etageareal, men vil blive anvendt af institutionerne i området og indeholde en række funktioner knyttet til laboratorie- og forskningsvirksomhed.
Der findes i dag ca. 875 parkeringspladser inden for lokalplanområdet - inklusive godt 100 pladser anlagt på den centrale grønning, der vil blive fjernet i forbindelse med en generel forbedring af grønningens udformning. Den nuværende parkeringskapacitet svarer til 1 plads pr. ca. 170 m2 etageareal. Ved etablering af slutetapen af biocenterets udbygning nedlægges ca. 330 parkeringspladser, der er etableret i tilknytning til den nuværende universitetsbebyggelse, hvorfor disse pladser skal erstattes inden for området. Dette vil kunne lade sig gøre ved, at disse pladser indarbejdes i en samlet parkeringsløsning i forbindelse med udbygningen af denne del af biocentret, eventuelt ved etablering af underjordisk parkering ved Jagtvejsområdet.
Undervisningsministeriets Byggedirektorat har ønsket en reduktion af et parkeringskrav på 1 plads pr. 100 m2 etageareal, og har som begrundelse herfor anført, at biocenteret rummer særligt arealekstensive arbejdspladser, idet forskere normal skal råde over såvel laboratorieplads som et kontor. Derved vil forbruget af etageareal pr. beskæftiget være relativt højere end i andre typer universitetsbygninger.
Spørgsmålet om reduktion af parkeringskravet blev behandlet i forbindelse med Borgerrepræsentationens vedtagelse af forslag til lokalplan "Danmarks Farmaceutiske Højskole" i mødet den 10. april 1997 (BR 234/97). Der var her tale om en laboratoriebygning af tilsvarende art som de planlagte i Biocentret, og Universitetet ønskede at reducere antallet af parkeringspladser i forbindelse med byggeriets ibrugtagning, men var indstillet på, at kravet om 1 plads pr. 100 m2 etageareal i lokalplanen blev opretholdt. Borgerrepræsentationen tiltrådte udvalgsbetænkningen fra daværende Byplan- og Trafikudvalg, hvor et flertal udtrykte stor betænkelighed ved en reduceret parkeringsdækning og fandt, at det ville indebære risiko for intensivering af gadeparkeringen i området. I forbindelse med det nu færdiggjorte nybyggeri er der anlagt de fornødne parkeringspladser i overensstemmelse med lokalplan ens krav.
På den baggrund finder forvaltningen, at lokalplanen bør gennemføres med det sædvanlig krav om 1 plads pr. 100 m2 etageareal. Dette skal også ses i lyset af, at der i mellemtiden er indført parkeringsrestriktioner på gadeareal i Brokvartererne. Dette udelukker imidlertid ikke, at en i særlig grad arealekstensiv anvendelse af en bygning, vil kunne begrunde, at der i forbindelse med byggesagen vedrørende bygningen og efter en konkret vurdering, eventuelt tillades anlæg af færre parkeringspladser end 1 plads pr. 100 m2 etageareal, mod forpligtigelse til på et senere tidspunkt, at etablere den fulde parkeringsdækning.
Lokalplanen er udarbejdet i overensstemmelse med rammebestemmelserne i forslag til Kommuneplan 2001 og lokalplanens endelige vedtagelse forudsætter derfor, at Kommuneplan 2001 forinden er vedtaget.
For så vidt angår yderligere om indholdet af forslaget til lokalplan samt baggrunden herfor henvises til den som bilag A vedlagte redegørelse og til planforslaget, der er vedlagt som bilag B.
Borgerdialog
Der skal foreslås følgende initiativer til opnåelse af dialog med borgerne om planen:
- Etablering af en særlig hjemmeside, der opbygges med en informationsdel og en dialogdel.
- Gennemførelse af en udstilling i lokalområdet.
- Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Borgermødet afholdes som et orienteringsmøde med indlæg fra forvaltningen og bygherren om planens indhold, idet planområdet fremstår og fortsat vil fremstå som en enklave i bydelen, hvorfor interessen for planen hovedsageligt må forventes kun at have lokal interesse og dreje sig om bebyggelsen og dens udformning. Borgerrepræsentations partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet med henblik på at kunne besvare eventuelle spørgsmål og indgå i en debat om planens indhold.
Der henvises til det nedenfor under høringen anførte, samt til den til lokalplanen hørende redegørelse (bilag A), hvori er redegjort for forslagets miljø- og trafikmæssige konsekvenser, samt forholdet til kvarteret og de omgivende eksisterende bebyggelser.
Høring
I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget har Plan & Arkitektur foretaget høring af Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Miljøkontrollen, Københavns Energi og Københavns Vand, samt Københavns Bymuseum.
Kultur- og Fritidsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Københavns Vand har meddelt, at man ikke har bemærkninger til forslaget.
Økonomiforvaltningen oplyser, at man har vurderet, at den planlagte bebyggelse inden for lokalplanområdet ikke er omfattet af bilag 2 til Bekendtgørelse nr. 428 af 2. juni 1999 (VVM-bekendtgørelsen) og skal derfor ikke VVM-screenes. Derudover har Økonomiforvaltningen ingen bemærkninger til lokalplanforslaget
Miljøkontrollen anbefaler, at der i lokalplanens formålsparagraf indgår dels et afsnit om økologiske tiltag, dels et afsnit om beskyttelse af brugere og beboere mod forurening og andre ulemper. Miljøkontrollen anbefaler endvidere, at paragraffen om foranstaltninger mod forureningsgener opdeles i specifikke bestemmelser vedrørende støjgener, gener fra virksomheder samt jordbunds- og grundvandsforhold.
Miljøkontrollen oplyser, at Nørre Allé er regionalvej, med et beregnet støjniveau på ca. 72 dB(A), at Jagtvej og Tagensvej begge er fordelingsgader med et beregnet støjniveau på henholdsvis ca. 68 og ca. 70 dB(A) samt, at Universitetsparken er en bydelsgade med et beregnet støjniveau på ca. 67 dB(A). Endvidere vurderes, at der ikke i eller omkring lokalplanområdet findes virksomheder, der vil medføre miljømæssige gener for beboere og brugere.
Det oplyses desuden, at miljøkontrollen ikke er i besiddelse af konkret viden om forurening af jorden eller grundvandet i lokalplanområdet, men at der inden for området tidligere er fundet forurenet jord.
Arealet ligger i et område med begrænsede drikkevandsinteresser, men er for størstedelens vedkommende beliggende inden for en beskyttelseszone omkring en nødforsyningsboring for Rigshospitalet, hvorfor der vil blive stillet særlige vilkår og krav til aktiviteter, der kan udgøre en risiko for forurening af grundvandet.
Københavns Energi påpeger bygassens positive egenskaber i tilknytning til byøkologi og ressourcerigtige løsninger og henviser specielt til at anvende bygassen til madlavningsformål i boliger eller kantinekøkken, laboratorier og i eventuelle vaskerier.
Bemærkning
Miljøkontrollens og Københavns Energis anbefalinger er medtaget i det omfang planloven giver hjemmel hertil. Der er efter sædvanlig praksis medtaget en fodnote til formålsparagraffen om Borgerrepræsentationens vedtagelser om "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri".
Miljøkontrollens øvrige anbefalinger vurderes at være tilgodeset i lokalplanforslagets § 7 med fodnoter.
Københavns Bymuseum anfører, at man kan tilslutte sig de i forslaget tagne hensyn til både gadebilledet og de eksisterende bygningskomplekser. Det fremhæves dog, at en række mindre bygninger fra det første epidemihospital på stedet, samt en kedelbygning hørende til det senere militærhospital, der i henhold til forslaget kan nedrives, bør bevares for at sikre opretholdelse af det kulturhistoriske helhedsperspektiv for områdets forhistorie som epidemihospital og garnisonssygehus.
Bemærkning
Forvaltningen er enig i, at de af bymuseet udpegede bygninger, uanset bydelsatlassets klassificering af bygningerne med middel bevaringsværdi, fremstår som velbevarede og karakteristiske for perioden, men i forhold til hele områdets bebyggelsesstruktur, herunder bygningernes placering i forhold til og sammenhæng med især den nye Biocenterbebyggelse, dennes dimensioner og ønskerne til pladsdannelser i området, finder forvaltningen det imidlertid ikke hensigtsmæssigt at fastlægge disse bygninger som bevaringsværdige.
BILAG VEDLAGT
A. Redegørelse for lokalplanforslaget med luftfoto
B. Forslag til lokalplan "Universitetsparken"
Udsendt med dagsordenen til Bygge- og Teknikudvalgets møde den 7. november 2001
BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36
- Høringssvar af 21. august 2001 fra Københavns Bymuseum.
- Høringssvar af 22. august 2001 fra Københavns Energi.
- Høringssvar af 23. august 2001 fra Miljøkontrollen.
Jens Ole Nielsen