Mødedato: 06.10.2005, kl. 16:00

Indstilling om at selvbudgettere skatter, tilskud og udligning i 2006

Se alle bilag

Indstilling om at selvbudgettere skatter, tilskud og udligning i 2006

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 6. oktober 2005

 

 

BR 540/05

Indstilling om at selvbudgettere skatter, tilskud og udligning i 2006

Indstilling om at selvbudgettere skatter, tilskud og udligning i 2006

 

 

Indstilling om, at kommunen vælger statsgaranti for 2006, og kommunen budgetterer med de statsgaranterede skatte-, tilskuds- og udligningsbeløb i 2006, der allerede er indeholdt i BF2006.

                                                                 (Økonomiudvalget)

 

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen

·      at kommunen vælger statsgaranti for 2006, og kommunen budgetterer med de statsgaranterede skatte-, tilskuds- og udligningsbeløb i 2006, der allerede er indeholdt i BF2006

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. september 2005

Anbefalet.

 

 

 

RESUME

På baggrund af en samlet vurdering af væksten i udskrivningsgrundlaget fra 2003 til 2006 i Københavns Kommune, hovedstadsområdet og hele landet og befolkningstallet i Københavns Kommune i 2006 skønnes det, at kommunen i det mest realistiske scenario vil få et merprovenu på omkring 18 mio. kr. ved at selvbudgettere skatter, tilskud og udligning i stedet for at vælge statsgaranti. Heri indgår endvidere en vurdering af provenuet af ejendomsværdiskat og værdien af de afgiftspligtige grundværdier.

Den tilknyttede usikkerhed til beregningen er dog så stor, at det er Økonomiforvaltningens anbefaling at kommunen i 2006 vælger statsgaranti.

Københavns Kommune skal i forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2006 den 6. oktober tage stilling til om kommunen ønsker at selvbudgettere. Såfremt Økonomiforvaltningen frem mod budgetvedtagelsen får nye oplysninger om den økonomiske udvikling, som ændrer forudsætningerne for nærværende indstilling om valg af selvbudgettering, vil Økonomiudvalget få forelagt en ny indstilling.

 

I tillæg til indstillingen har Økonomiforvaltningen på foranledning af et ønske fra Økonomiudvalget udarbejdet en makroøkonomisk analyse af Københavns Kommunes økonomi.

 

SAGSBESKRIVELSE

Landets amter og kommuner har siden 1996 haft mulighed for at vælge mellem at basere budgetteringen af personskatter samt tilskud og udligning Indenrigs- og Sundhedsministeriets statsgaranterede udskrivningsgrundlag beregnet på baggrund af væksten i hele landet eller eget skøn over udskrivningsgrundlaget (selvbudgettering).

Effekten ved valg af selvbudgettering er to-delt:

1.       En skatteeffekt som følge af højere/mindre udskrivningsgrundlag vedr. indkomstskat og ejendomsværdier end i statsgarantien.

2.       En tilskuds- og udligningseffekt som følge af højere/mindre udskrivningsgrundlag vedr. indkomstskat og ejendomsværdier i København, hovedstadsområdet og hele landet samt et større /mindre befolkningstal end forudsat i statsgarantien.

 

Københavns Kommune har valgt statsgaranti i 1996-1999, 2002, 2004 og 2005 og selvbudgettering i årene 2000-2001 og 2003.

 

De væsentligste parametre i valget mellem statsgaranti og selvbudgettering for 2006 kan opsummeres følgende måde:

 

·        Væksten i udskrivningsgrundlaget for Københavns Kommune 2003-2006

·        Væksten i udskrivningsgrundlaget for hovedstadsregionen 2003-2006

·        Væksten i udskrivningsgrundlaget for hele landet 2003-2006

·        Befolkningstallet opgjort efter betalingsforpligtigelse pr. 1. januar 2006

 

Alt andet lige gælder det, at Københavns Kommune vil en gevinst, hvis:

 

·        væksten i udskrivningsgrundlaget i København er højere end i statsgarantien

·        væksten i udskrivningsgrundlaget i hovedstadsområdet som helhed er højere end væksten i statsgarantien

·        væksten i udskrivningsgrundlaget i landet som helhed er højere end væksten i statsgarantien

·        Hvis befolkningstallet i kommunen er højere end forudsat af Indenrigsministeriet, kan kommunen med fordel vælge at selvbudgettere.

 

Af disse scenarier er væksten i hele landet i forhold til det statsgaranterede beløb den vigtigste, idet den vil give det største merprovenu for Københavns Kommune ved den samme ændring i vækstraten, jf. tabel 4. Provenuet fra en ændring i vækstraten for hele landet stammer alene fra en udligningseffekt.

Intuitivt burde den væsentligste parameter for Københavns Kommunes provenu være en ændring i væksten i København. At det ikke er den væsentligste parameter skyldes, at der ved en højere vækst i København dels vil være en direkte positiv skatteeffekt, og dels en indirekte negativ udligningseffekt. Udligningseffekten er omkring 87 pct. af den positive skatteeffekt.

Det skal derfor understreges, at kommunen godt kan komme i en situation, hvor opfyldelsen af en eller to af ovennævnte punkter, ikke medfører et positivt provenu ved valg af selvbudgettering. Det gælder eksempelvis, hvis udskrivningsgrundlaget i København er lidt højere end det forudsatte i statsgarantien samtidig med at væksten i hovedstadsområdet og hele landet ligger væsentligt under.

Skønnet for provenuet ved valg af selvbudgettering skal derfor tage udgangspunkt i en samlet vurdering af væksten i udskrivningsgrundlaget i København, hovedstadsområdet og hele landet set i forhold til niveauet i statsgarantien.

Hertil kommer virkningen af, at provenuet fra ejendomsværdiskat med virkning fra 2000 er omfattet af statsgarantien. Der vil dog kun være en begrænset virkning provenuet ved valg af selvbudgettering frem for statsgaranti.

 

1. Midlertidige bindinger kommunernes muligheder for at selvbudgettere i 2006

Regeringen har for at undgå en uhensigtsmæssig økonomisk adfærd frem mod gennemførelsen af kommunalreformen aftalt en række midlertidige bindinger kommunernes økonomiske frihedsgrader i 2006 med KL. Aftalen er siden blevet udmøntet i Lov om midlertidig binding af kommunernes og amtskommunernes overskudslikviditet.

§ 4, stk. 1 i Lov om midlertidig binding af kommunernes og amtskommunernes overskudslikviditet sikrer, at der i Lov om kommunal indkomstskat indsættes en § 7a med følgende formuleringer:

Stk. 1: For budgetåret 2006 kan kommunalbestyrelsens eget skøn over kommunes udskrivningsgrundlag, jf. § 7, stk. 1, højst udgøre et af indenrigs- og sundhedsministeren fastsat beløb.

Stk. 2: Det højeste beløb for den enkelte kommunes budgetterede udskrivningsgrundlag for 2006, jf. stk. 1, beregnes som en procentvis fremskrivning af kommunens faktisk opgjorte udskrivningsgrundlag for 2003 opgjort baggrund af de oplysninger, der foreligger pr. 1. maj 2005.

Stk. 4: For de kommuner, hvor væksten i kommunens udskrivningsgrundlag opgjort eksklusive aktieindkomster i perioden 2000-2003 har været højere end landsgennemsnittet, anvendes den fremskrivningsprocent for udskrivningsgrundlaget, der fastsættes i henhold til § 7, stk. 2, forhøjet med et tillæg. Tillægget opgøres som det antal procentpoint, som væksten i kommunens udskrivningsgrundlag opgjort eksklusive aktieindkomster i perioden 2000-2003 overstiger landsgennemsnittet med.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har baggrund heraf opgjort det maksimale udskrivningsgrundlag for Københavns Kommune ved selvbudgettering til 68.466 mio. kr., mens det statsgaranterede udskrivningsgrundlag udgør 68.201 mio. kr. Københavns Kommune kan således i 2006 selvbudgettere med et ekstra provenu fra indkomstskatten omkring 85 mio. kr. ift. det statsgaranterede provenu.

 

1. Overordnede økonomiske tendenser

I vedlagte makroøkonomiske analyse af Københavns Kommunes økonomi er den overordnede konjunkturforventning beskrevet og en række forhold af interesse for Københavns Kommunes økonomi fremhævet. Nedenfor fremhæves hovedtrækkene i analysen.

Økonomisk vækst

 
Dansk økonomi er vej ind i en periode med højere vækstrater end vi har oplevet de seneste år. De nyeste konjunkturvurderinger forudser samstemmende at væksten i realt BNP i 2005 og 2006 vil blive godt 2,0 pct. Det økonomiske opsving er primært drevet af et relativt stort indenlandsk privatforbrug. Det forventes imidlertid, at eksporten og investeringerne gradvist vil bidrage til mere balanceret BNP-vækst.  Det fortsat store privatforbrug skyldes primært den fortsat lave rente, skatte- og afgiftslettelserne, indførelsen af afdragsfrie lån samt de stadigt stigende ejerboligpriser.

 

Eksporten har igennem længere tid været klemt dels af en svag vækst i Danmarks samhandelslande. Dertil kommer danske virksomheders tab af konkurrenceevne grund af den lave dollarkurs. Billedet forventes dog nu at ændre sig, hvilket vil underbygge opsvinget i Danmark. I 2005 forventes eksporten at stige med omkring knap 4 pct. og i 2006 med godt 4,5 pct. Dette skyldes ikke mindst forventningerne om en kraftig fremgang i industrieksporten. Det forventes, at en stigning i eksporten i første omgang særligt vil gavne området uden for hovedstaden, netop fordi en overproportional del af industrien er beliggende her. Den positive udvikling i eksporten betyder, at nettoeksporten eksporten sammenholdt med importen som de seneste år har bidraget negativt til udviklingen i BNP, forventes at balancere i 2006.

 

Det bemærkes, at den forudsatte vækst i privatforbruget og eksporten risikerer at blive påvirket negativt af de relativt høje oliepriser. Samtidigt er det endnu uvist hvilken effekt orkanen Katrina vil have den amerikanske og globale økonomi kort og mellemlang sigt, herunder særskilt priserne olie og benzin. Den allerede relativt høje pris olie har isoleret set en negativ effekt husstandenes disponible indkomster og lægger således en dæmper efterspørgslen fra både hjemmemarkedet og eksportmarkederne. Virkningen modgås dog af lave renter, stigningen i huspriserne og særligt for hjemmemarkedet beslutningen om at videreføre suspensionen af indbetalingerne til SP i 2006 og 2007.

Beskæftigelse

 
 


Som følge af den lave økonomiske vækst i 2002 og 2003 faldt beskæftigelsen med omkring 40.000 personer. København (og i mindre grad det øvrige hovedstadsområde), som ellers klarede sig relativt bedst under opsvinget sidst i 90'erne og omkring årtusindeskiftet, er blevet ramt relativt hårdest af nedgangen. Særligt den første del af tilbagegangen kostede arbejdspladser i København, mens det ser ud til, at København kom lidt hurtigere ud af tilbagegangen end landet som helhed (Af det samlede fald i beskæftigelsen stod København for 17% i det første år og 5% i det andet år).

I 2004 steg beskæftigelsen landsplan med 2.000 personer. baggrund af de forbedrede konjunkturer forventes beskæftigelsen at vokse med godt 15.000 personer årligt i 2005 og 2006. Hermed vil beskæftigelsen være vej mod niveauet fra 2001.

Ledighed

 
Efter at have oplevet en stigende ledighed er ledigheden igen begyndt at falde. Som følge af det relativt store fald i beskæftigelsen i København steg ledigheden i København relativt kraftigere end i resten af landet under lavkonjunkturen. Ledighedstallene viser dog tegn på, at ledigheden igen falder relativt hurtigere i København end i resten af landet. Akademikerledigheden i København og landsplan er fortsat høj, men der er tydelige tegn en bedring.

 

Figur 1. Udvikling i ledigheden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Generelt synes udviklingen i beskæftigelsen og ledigheden i løbet af de sidste 10 år at indikere, at det københavnske arbejdsmarked er blevet mere konjunkturfølsomt. Beskæftigelsen (af københavnerne) og ledigheden har således reageret kraftigere under både høj- og lavkonjunktur end i resten af landet. Indikationen afhænger dog til en vis grad af hvilke faktorer, der særligt bidrager til udviklingen i økonomien i opgangs- eller nedgangstider.

 

Erhvervssammen-

sætning og løn-

udvikling

 
Det københavnske arbejdsmarked (målt ved beskæftigede københavnere) er i højere grad karakteriseret ved flere beskæftigede i den offentlige sektor og i private serviceerhverv, og i mindre grad i industrien og bygge- og anlægssektoren. Generelt er lønniveauet i den private sektor højere end i den offentlige sektor. Samtidig gælder det, at lønningerne generelt er højere i København og hovedstadsområdet. Lønudviklingen i hovedstadsområdet har i de seneste år udvist en vis tilbageholdenhed, men aktuelle data viser, at lønudviklingen i København nu ligger lidt over landsgennemsnittet.

 

Udskrivnings-

grundlag

 
Den relativt højere ledighed og mindre beskæftigelse i 2002 og 2003 i København (og hovedstadsområdet) har medført, at forskellen de højere vækstrater i udskrivningsgrundlaget i København (og hovedstadsområdet) er blevet indsnævret og at væksten i hele landet i 2003 forventes at ligge væsentligt over væksten i hovedstadsområdet. Også i 2004 forventes væksten i København at ligge under niveauet i hovedstadsområdet og resten af landet

Skattepligtig

 indkomst

 
trods af den øgede beskæftigelse og en større vækst i udskrivningsgrundlaget frem til 2002 er den skattepligtige indkomst pr. skattepligtig i København kun steget med 5 pct.-point mere end i hele landet i perioden 1993-2002. København ligger dermed niveau med hele landet.

Den relativt store stigning i udskrivningsgrundlaget i København synes den baggrund mere at være drevet af en befolkningstilvækst mere end 30.000 indbyggere siden 1993 end, af at de beskæftigedes indtægter er steget væsentligt.

Demografisk

udvikling

 
 


Den demografiske udvikling i de sidste 10 år har medført at den københavnske befolkning er blevet yngre. Således er gennemsnitsalderen i 2005 37,1 år, mens den i 1993 var 40,4 år. Der gælder dog fortsat at relativt mange børnefamilier flytter ud af København. Således sker det største antal nettoudflytninger i aldersgruppen 1-6 årige og 30-39 årige.

Sociale parametre

 
 


København har fortsat en række udfordringer det sociale område som andre kommuner ikke har. en række sociale parametre ligger København væsentligt over niveauet i hovedstadsområdet og i hele landet. Overordnet er forskellen mellem København og resten af landet dog indsnævret i de sidste ti år.

 

 

2. Opgørelsen af statsgaranti

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har opgjort det statsgaranterede befolkningstal pr. 1. januar 2005 til 507.673 indbyggere. Opgørelsen er baseret det kendte befolkningstal pr. 1. januar 2004 tillagt væksten i befolkningstallet fra 2004-2005 som forudsat af Hovedstadens Statistik Kontor (HSK). Befolkningstallet opgøres efter betalingsforpligtigelse, hvilket medfører at borgere, der opholder sig institution eller plejehjem i andre (amts)kommuner indgår i Københavns Kommunes befolkningstal, hvis Københavns Kommune har betalingsforpligtigelsen for personerne (netto).

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har beregnet det statsgaranterede udskrivningsgrundlag for 2006 ud fra kommunens endelige udskrivningsgrundlag for 2003 fremskrevet til 2006 med et vækstskøn for landet som helhed 11,8 pct. for perioden 2003-2006. Dette vækstskøn er baseret Finansministeriets Økonomisk Redegørelse - maj 2005. I skønnet er der korrigeret for indførelsen af beskæftigelsesfradraget.

 

3. Valg < /b>af statsgaranti i budgetforslag 2006

I budgetforslag 2006 er der forudsat valg af statsgaranti grund af flere forhold. Finansministeriet justerer ved udgangen af august måned deres vækstskøn i forhold til de skøn, der ligger til grund for statsgarantien. Kommunernes Landsforening og Amtsrådsforeningen opgør deres vækstskøn for hele landet og hovedstadsregionen medio september. Endelig foreligger der primo september et nyt skøn for befolkningstallet pr. 1. januar 2006 fra Statistisk Kontor. Disse skøn giver et mere sikkert grundlag for at vælge mellem statsgaranti og selvbudgettering.

 

4. Provenu ved selvbudgettering 2006

grundlag af det seneste skøn for befolkningstallet, de seneste års udvikling i det faktiske udskrivningsgrundlag og de seneste skøn over udviklingen i udskrivningsgrundlaget, samt de seneste skøn over provenuet af ejendomsværdiskat, afgiftspligtige grundværdier og provenuet af grundskyld vurderer Økonomiforvaltningen, at kommunen vil en merindtægt mellem -39 mio.kr. og 92 mio. kr. ved at vælge selvbudgettering frem for statsgaranti i 2006.

En evt. efterregulering ved valg af selvbudgettering i 2006 vil blive afregnet i første kvartal 2009.

Økonomiforvaltningens vurdering af valget mellem selvbudgettering og statsgaranti for 2006 kan sammenfattes som i tabel 1:

 

Tabel 1: Skøn for merprovenu ved valg af selvbudgettering i 2006

Mio. kr.

Scenario 1

(FM skøn)

Scenario 2 (KL skøn)

Scenario 3 (kombineret skøn)

Skatteeffekter

 

 

 

  Merprovenu ved nyt vækstskøn i København

85

9

9

  Merprovenu af ejendomsværdiskatter

0

0

0

Effekter af tilskud og udligning

0

0

0

  Ændret vækstskøn i København

-73

-8

-8

  Ændret vækstskøn i hovedstadsområdet

34

12

12

  Ændret vækstskøn i hele landet

106

7

64

  Ændret befolkningstal i København

-74

-74

-74

  Ændrede afgiftspligtige grundværdier i Københavns Kommune

15

15

15

  Ændret ejendomsværdiskat i Københavns Kommune

0

0

0

Merprovenu ved selvbudgettering i alt

92

-39

18

 

De ændrede vækstskøn for Københavns Kommune, hovedstadsområdet og hele landet i tabel 1 fremgår af tabel 2:

 

Tabel 2. Skøn for vækst i udskrivningsgrundlag (2003-2006)

Pct.

 

 

Stats-garanti

Scenario 1

(FM skøn)

Scenario 2 (KL skøn)

Scenario 3 (kombineret skøn)

Ændret vækstskøn i København

11,8

12,2

11,8

11,8

Ændret vækstskøn i hovedstadsområdet

11,8

12,4

12,0

12,0

Ændret vækstskøn i hele landet

11,8

12,8

11,9

12,4

 

I alle scenarier indgår en vækst i udskrivningsgrundlaget for Københavns Kommune og hovedstadsområdet i 2004 3,0 pct. og 3,2 pct. svarende til væksten i Told & Skat's 29. kørsel i den løbende optælling af udskrivningsgrundlaget.

Hertil kommer følgende skøn i beregningen i tabel 2:

Scenario 1

·        en vækst i udskrivningsgrundlaget i hele landet i 2004 3,4 pct., svarende til væksten i Finansministeriets skøn i Økonomisk Redegørelse - august 2005.

·        en vækst i udskrivningsgrundlaget for Københavns Kommune, hovedstadsregionen og hele landet 3,5 pct. i 2005 og 2,9 pct. i 2006, svarende til Finansministeriets skøn i Økonomisk Redegørelse - august 2005

Scenario 2

·        en vækst i udskrivningsgrundlaget i hele landet i 2004 2,9 pct., svarende til KL's seneste skøn for hele landet.

·        en vækst i udskrivningsgrundlaget for Københavns Kommune, hovedstadsregionen og hele landet 3,6 pct. i 2005 og 2,5 pct. i 2006, svarende til KL's seneste skøn

Scenario 3

·        en vækst i udskrivningsgrundlaget i hele landet i 2004 3,4 pct., svarende til væksten i Finansministeriets skøn i Økonomisk Redegørelse - august 2005.

·        en vækst i udskrivningsgrundlaget for Københavns Kommune, hovedstadsregionen og hele landet 3,6 pct. i 2005 og 2,5 pct. i 2006, svarende til KL's seneste skøn

Endvidere indgår der i alle 3 scenarier et skøn 1.577 færre indbyggere i Københavns Kommune end i det statsgaranterede indbyggertal for 2006.

 

5. Vurdering af de 3 scenarier

Finansministeriets har i sit seneste skøn for væksten i det kommunale udskrivningsgrundlag 2003-2006 fra Økonomisk Redegørelse - august 2004 opjusteret forventningerne i forhold til det vækstskøn, der ligger til grund for statsgarantien i Økonomisk Redegørelse - maj 2005. Væksten i udskrivningsgrundlaget korrigeret for beskæftigelsesfradraget for hele landet fra 2003-2006 vurderes i august at være 12,8 pct. mod 11,8 pct. i statsgarantien. Samtidig har Finansministeriet ændret vækstskønnene i de enkelte år. Væksten i 2004 er således blevet opjusteret< st1:PersonName> fra 2,9 pct. til 3,4 pct., væksten i 2005 er blevet nedjusteret fra 3,6 pct. til 3,5 pct. mens væksten i 2006 er blevet opjusteret fra 2,5 pct. til 2,9 pct. Korrigeret for den fortsatte suspension af SP-bidraget har Finansministeriet opjusteret skønnet for det samlede udskrivningsgrundlag med i alt 6.149 mio. kr. fra maj til august.

Finansministeriets opjustering skyldes i grove træk en opjustering af aktieindkomsterne med 4 mia. kr. og overførselsindkomsterne med 3 mia. kr.

Københavns Kommunes andel af skattegrundlaget vedr. aktieindkomster udgør omkring 7,6 pct. af det samlede skattegrundlag vedr. aktieindkomster for hele landet. Denne andel ligger noget under kommunens andel af det samlede beskatningsgrundlag omkring 9,7 pct. Effekten af de øgede aktieindkomster i København derfor forventes at ligge noget under den landsgennemsnitlige effekt.

KL mener ikke, at baggrunden for statens opjustering af udskrivningsgrundlaget er realistisk, og har derfor fastholdt deres skøn for væksten i udskrivningsgrundlaget i 2004-2006 maj-niveauet svarende til væksten i statsgarantien.

Økonomiforvaltningen har i lighed med KL valgt ikke, at lægge Finansministeriets skøn for væksten i udskrivningsgrundlaget i 2005 og 2006 til grund for sin anbefaling af valget mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2006. Økonomiforvaltningen mener den baggrund, at scenario 3 i tabel 1 er det mest sandsynlige scenario ved valg af selvbudgettering i 2006. Som følge af usikkerheden omkring den økonomiske udvikling i 2006 vurderes den relativt beskedne beregnede gevinst 18 mio. kr. i scenario 3, at ligge indenfor den usikkerhedsmargin hvor det bør anbefales at vælge statsgaranti i 2006.

Økonomiforvaltningen anbefaler derfor, at Økonomiudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen at Københavns Kommune i 2006 vælger statsgarantien.

 

6. Væksten i udskrivningsgrundlaget                     

Fra 1999 til 2002 var der en klar tendens til, at væksten i udskrivningsgrundlaget i København var større end i resten af landet, jf. tabel 3. Forskellen er dog blevet indsnævret de senere år, og i 2003 har væksten i udskrivningsgrundlaget i hele landet været væsentlig større end væksten i hovedstadsområdet og København.   

 

Tabel 3: Årlig vækst (pct.) i udskrivningsgrundlaget - FM tal, 1999-2006

 

Faktiske

Skønnede

2003-2006

 

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

København

5,7

4,5

4,4

3,9

1,6

3,0

3,5

2,9

9,7

HSR

5,5

3,4

3,7

3,4

1,4

3,2

3,5

2,9

10,0

Hele landet

4,5

2,2

3,7

3,7

2,3

3,4

3,5

2,9

10,2

Forskel i pct. point

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  København ift. HSR

0,2

1,1

0,8

0,4

0,2

-0,2

0,0

0,0

 

  København ift. hele landet

1,2

2,3

0,7

0,2

-0,8

-0,4

0,0

0,0

 

  HSR ift. hele landet

1,0

1,2

-0,1

-0,2

-1,0

-0,2

0,0

0,0

 

Note: For at gøre tallene sammenlignelige er foretaget en række korrektioner. 2001 er justeret for ældrepakken. 2004 er korrigeret for indførelsen af beskæftigelsesfradraget. 2005 er korrigeret for indførelsen af beskæftigelsesfradraget.

 

baggrund af Told & Skat's seneste optælling af udskrivningsgrundlaget i 2004 medio september 2005 forventer Økonomiforvaltningen, at udskrivningsgrundlaget for Københavns Kommune vil stige med 3,0 pct. i 2004, og med hhv. 3,2 pct. og 2,9 pct. i hovedstadsområdet og i hele landet. Finansministeriet skønner i Økonomisk Redegørelse - august 2005, at udskrivningsgrundlaget i 2004 for hele landet vil stige med 3,4 pct.

I Økonomisk Redegørelse - august 2005 vurderer Finansministeriet, at væksten i udskrivningsgrundlaget for hele landet i 2005 vil være 3,5 pct. og 2,9 pct. i 2006[1].

Økonomiforvaltningen forudsætter baggrund af udviklingen i ledigheden og beskæftigelsen (jf. afsnit 4 og bilag), at væksten i udskrivningsgrundlaget i 2005 og 2006 for København og hovedstadsområdet vil ligge niveau med resten af landet.

For København, hovedstadsområdet og hele landet er væksten i 2005 og 2006 derfor fastholdt niveauet fra Finansministeriets august-skøn.

 

6.1. Effekter af ændret skøn for udskrivningsgrundlaget i Københavns Kommune

Samlet vurderes det, at væksten i udskrivningsgrundlaget i Københavns Kommune fra 2003 til 2006 vil være 12,2 pct. mod 11,8 pct. i statsgarantien. Det ændrede skøn medfører dels en direkte effekt det københavnske indkomstskatteprovenu og en indirekte effekt via udligningssystemet. Københavns Kommune bliver udlignet af det større provenu fra indkomstskatten, hvilket medfører et mindre provenu fra udligningssystemet.

Den direkte skatteeffekt af det højere udskrivningsgrundlag er beregnet til et merprovenu 85 mio. kr., jf. tabel 1. Den indirekte effekt fra udligningssystemet er beregnet til et mindreprovenu 73 mio. kr., jf. tabel 1. Nettogevinsten ved det ændrede udskrivningsgrundlag i Københavns Kommune udgør således 12 mill. kr.

 

6.2. Effekt af ændret skøn for udskrivningsgrundlaget i hovedstadsområdet

Samlet vurderes det, at væksten i udskrivningsgrundlaget korrigeret for beskæftigelsesfradraget i hovedstadsområdet fra 2003 til 2006 vil være 12,4 pct. mod 11,8 pct. i statsgarantien. Det ændrede skøn har kun en effekt Københavns provenu fra udligningssystemet.

Effekten af det højere udskrivningsgrundlag i hovedstadsområdet er beregnet til at give et merprovenu i Københavns Kommune 34 mio. kr., jf. tabel 1.

 

6.3. Effekt af ændret skøn for udskrivningsgrundlaget i hele landet

Samlet vurderes det, at væksten i udskrivningsgrundlaget korrigeret for beskæftigelsesfradraget i hele landet fra 2003 til 2006 vil være 11,9 pct. mod 11,8 pct. i statsgarantien. Det ændrede skøn har kun en effekt Københavns provenu fra udligningssystemet.

Effekten af det højere udskrivningsgrundlag i hele landet er beregnet til at give et merprovenu i Københavns Kommune 49 mio. kr., jf. tabel 1.

 

6.4. Ejendomsværdiskat, grundskyld og afgiftspligtige grundværdier

Provenuet fra ejendomsværdiskatten er direkte en del af statsgarantien, mens provenuet fra grundskylden kun indirekte er en del af statsgarantien, idet grundskylden indgår som en beregnet del af kommunens samlede beskatningsgrundlag. Der kan således både være en direkte skatteeffekt og en indirekte udligningseffekt af en ændring i provenuet fra ejendomsværdiskatten, mens der kun kan være en indirekte udligningseffekt ved en ændring i provenuet fra grundskylden.

Skatte- og Registerforvaltningen vurderer, at provenuet af ejendomsværdiskat er uændret og provenuet af grundskyld bliver mindre end Indenrigs- og Sundhedsministeriets skøn, jf. tabel 1.

Skatteforvaltningen vurderer i det seneste skøn at de afgiftspligtige grundværdier vil være omkring 720 mio. kr. mindre end forudsat i statsgarantien. Det nye skøn vil medføre en indirekte udligningseffekt, idet det samlede beskatningsgrundlag i København bliver mindre. Effekten vurderes at medføre et merprovenu 15 mio. kr.  

Generelt gælder det, at betydningen af ejendoms- og grundværdierne i forhold til beskatningsgrundlaget er aftaget i forbindelse med indførelsen af skattestoppet- og loftet for hhv. ejendomsværdiskat og grundskyld.

 

6.5. Befolkningstallet

I kommunens seneste skøn af medio september 2005 for befolkningstallet pr. 1. januar 2006 er der forudsat et befolkningstal 506.096 svarende til et befolkningstal, der er 1.577 indbyggere lavere end det statsgaranterede befolkningstal 507.673. Det medfører en mindreindtægt ca. 74 mio. kr., jf. tabel 1.

Det lavere befolkningstal skyldes primært, at indflytningen i kommunens nybyggerier ikke sker hurtigt som forudsat i statens skøn.

 

7. Forskellige scenarier baggrund af statistisk sammenhæng mellem BNP og USG

Finansministeriet og Danske Bank har i august opstillet marginalt forskellige vurderinger af den økonomiske vækst i 2005 og 2006, jf. bilag 1. Det Økonomiske Råd og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd's vurderinger udelades her, idet deres seneste konjunkturvurderinger stammer fra foråret. Der er en klar tendens til, at skønnene fra foråret ligger noget under skønnene fra august, jf. bilagstabel 1. baggrund af de laveste og jeste vurderinger i de to år og en sammenhæng mellem vækst i BNP og vækst i udskrivningsgrundlag opstilles i dette afsnit to scenarier for væksten i udskrivningsgrundlaget. De to scenarier sammenlignes med det overordnede scenario.

KL har opgjort en statistisk sammenhæng mellem væksten i BNP landsplan og væksten i de regionale udskrivningsgrundlag, jf. bilag 1. Sammenhængen er beregnet baggrund af udviklingen siden 1990. For København (og Frederiksberg) har KL beregnet en faktor 1,85, mens der for hovedstadsområdet og hele landet er beregnet en faktor 1,65 og 1,61.

Såfremt det reale BNP vokser med 2 pct. 2004 kan man baggrund af KL's beregning forvente en vækst i udskrivningsgrundlaget i 2004 for København i 2004 3,7 pct., mens væksten i udskrivningsgrundlaget i hovedstadsområdet og hele landet vil ligge 3,3 pct. og 3,2 pct. Herudfra beregnes scenarierne i tabel 3.

 

 

Tabel 4. Forskellige scenarier baggrund af sammenhæng mellem BNP og USG.

 

 

2004[2]

2005

2006

2003-2006

Scenario med laveste vækstrater

 

 

 

BNP-vækst

 

2,4

2,5

 

Beregnet vækst i udskrivningsgrundlag

 

 

 

 

København

3,0

4,4

4,6

14,9

 

Hovedstadsområdet

3,2

4,0

4,1

14,0

 

Hele landet

2,9

3,9

4,0

14,2

Scenario med højeste vækstrater

 

 

 

BNP-vækst

 

2,4

2,4

 

Beregnet vækst i udskrivningsgrundlag

 

 

 

 

København

3,0

4,4

4,4

15,1

 

Hovedstadsområdet

3,2

4,0

4,0

14,2

 

Hele landet

2,9

3,9

3,9

14,4

Note:  Den 3-årige vækstrate er korrigeret for beskæftigelsesfradraget i 2004 og beskæftigelsesfradraget og den midlertidige suspension af SP-bidraget i 2005.

"Lavvækst"-scenario: Danske Bank og Finansministeriet (2005) 2,4 pct., Finansministeriet (2006) 2,4 pct.

"Højvækst"-scenario: Danske Bank og Finansministeriet (2005) 2,4 pct., Danske Bank (2006) 2,5 pct.

 

De beregnede vækstrater i udskrivningsgrundlaget i 2005 og 2006 ligger alle væsentligt over Finansministeriets vurdering i maj i forbindelse med fastlæggelsen af statsgarantien samt Finansministeriets seneste vurdering i august.

Scenariet med de laveste vækstrater vil således medføre et samlet merprovenu ved valg af selvbudgettering omkring 398 mio. kr. Det øgede merprovenu skyldes dels en direkte skatteeffekt omkring 600 mio. kr., en negativ udligningseffekt af det øgede skatteprovenu omkring -520 mio. kr., en positiv udligningseffekt af det højere udskrivningsgrundlag i hovedstadsområdet og hele landet omkring 380 mio. kr. samt en negativ udligningseffekt af det lavere befolkningstal 74 mio. kr.

 

8. Følsomhedsberegninger ved forskellige vækst scenarier

I tabel 4 er vist provenuet for Københavns Kommune ved forskellige 3-årige vækstscenarier for udskrivningsgrundlaget for København, hovedstadsområdet og hele landet, samt med uændrede forudsætninger for befolkningstallet og grundskyld og ejendomsværdiskat.

 

 

 

 

 

 

Tabel 5. Merprovenu/mindreprovenu for København (+/-) ved ændrede vækstforudsætninger 2002-2005

Mio. kr.

9,5%

10,0%

10,5%

11,0%

11,5%

12,0%

12,5%

13,0%

13,5%

Københavns Kommune

-61

-48

-35

-21

-8

5

19

32

45

Hovedstadsregionen

-132

-103

-74

-46

-17

11

39

67

95

Hele landet

-254

-198

-142

-87

-33

22

75

129

181

Ændret befolkningstal

-74

-74

-74

-74

-74

-74

-74

-74

-74

Ændret provenu fra ejendoms-

værdiskat og grundskyld

       15

15

15

15

15

15

15

15

15

Total

-507

-409

-311

-214

-117

-22

73

168

262

 

I tabellen er mindreprovenuet fra ændringen i befolkningstallet og det ændrede provenu fra ejendomsværdiskat og grundskyld fastholdt samme niveau uanset vækstforudsætningerne. I udgangspunktet skal den økonomiske vækst derfor alene sikre et merprovenu over 59 mio. kr. for, at Københavns Kommune med fordel kan vælge selvbudgettering.

Det< /span> ses af tabel 4, at Københavns Kommune vil et positivt provenu, hvis væksten i udskrivningsgrundlaget for både København, hovedstadsregionen og hele landet ligger 12,5 pct., dvs. over statsgarantien 11,8 pct. I dette tilfælde vil Københavns Kommune et provenu 73 mio. kr. (19 mio. kr. + 39 mio. kr. + 75 mio. kr. - 74 mio. kr. + 15 mio. kr.).

Alternativt vil Københavns Kommune et merprovenu, hvis eksempelvis væksten i udskrivningsgrundlaget i København er 11,5 pct. , væksten i hovedstadsregionen er 12,0 pct., mens væksten i hele landet er 12,5 pct.. I dette tilfælde vil Københavns Kommune et provenu 19 mill. kr. (-8 mio. kr. + 11 mio. kr. + 75 mio. kr. - 74 mio. kr. + 15 mio. kr.).

Udfra KL's beregnede sammenhæng mellem udviklingen i udskrivningsgrundlaget og BNP vil en vækst 12,5 pct. i udskrivningsgrundlaget for hele landet eksempelvis forudsætte en vækst i BNP i 2005 og 2006 2,4 pct. og 3,0 pct. Finansministeriet har skønnet at BNP i 2005 vokser med 2,4 pct. og 2,4 pct. i 2006.

For København forudsættes en vækst i BNP 2,4 pct. i 2005 og 2,5 pct. i 2006, hvis udskrivningsgrundlaget i perioden 2003-2006 skal vokse med 12,5 pct. Tilsvarende forudsættes en vækst i BNP 2,4 pct. i 2005 og 2,9 pct. i 2006 såfremt udskrivningsgrundlaget i hovedstadsområdet skal vokse med 12,5 pct. mellem 2003 og 2006.  

Der gælder således, at væksten i dansk økonomi i 2005 og 2006 skal ligge noget over vurderingen i de nuværende konjunkturvurderinger for at København kan opnå et tilstrækkeligt positivt provenu ved valg af selvbudgettering i 2006.

baggrund af den generelle forventning til udviklingen i den danske økonomi forekommer det realistisk at væksten i 2005 vil blive 2,4 pct. Med de foreliggende konjunkturanalyser og forventninger til væksten i eksporten forekommer det dog næppe realistisk at den danske økonomi i 2006 vil vokse med omkring 3,0 pct.  

Økonomiforvaltningen anbefaler derfor, at Københavns Kommune i 2006 vælger statsgarantien.

 

9. Andre kommuners valg af statsgaranti eller selvbudgettering i 2006

Andre kommuners valg af statsgaranti eller selvbudgettering i 2006 ligger først endeligt fast efter vedtagelsen af budgettet for 2006. En foreløbig tilkendegivelse fra de øvrige 6-byer peger i retning af, at Århus vælger at selvbudgettere i 2006, mens de øvrige kommuner regner med at vælge statsgaranti. Endvidere er Frederiksberg Kommune endnu ikke afklaret omkring valget, mens kommuner som Høje Taastrup, Køge, Hørsholm og Birkerød alle vælger statsgaranti.  

 

10. Efterregulering for valg af selvbudgettering i 2001-2005

Københavns Kommune valgte at selvbudgettere udskrivningsgrundlaget for personskat og ejendomsværdiskat i budget 2000, 2001 og 2003. I 2002 og 2004 valgte kommunen statsgaranti.

 

Den samlede gevinst ved at vælge selvbudgettering i 2000 og 2001 var hhv. 461 mill. kr. og 444 mill. kr.

Efterreguleringen for 2000 er blevet afregnet i sidste kvartal 2002. Efterreguleringen udgjorde 371 mill. kr., idet der allerede var indarbejdet i alt 90 mill. kr. af selvbudgetteringsgevinsten i budget 2000 og 2002.

Efterreguleringen for 2001 er blevet afregnet i første kvartal 2004. Efterreguleringen udgjorde 386 mill. kr., idet der i budget 2001 var indarbejdet 58 mill. kr. af selvbudgetteringsgevinsten.

Forklaringen det store efterreguleringsbeløb i 2000-2001 var, at det endelige udskrivningsgrundlag for 2000 og 2001 markant højere end det statsgaranterede udskrivningsgrundlag for de pågældende år. Det gælder både for Københavns Kommune, hovedstadsregionen og hele landet.

I tabel 4 er udviklingen fra det statsgaranterede udskrivningsgrundlag for 2000-2006 vist baggrund af Finansministeriets seneste vurdering i august 2005. For 2004 forventer Finansministeriet, at udskrivningsgrundlaget for hele landet vil ligge markant under statsgarantien, mens udskrivningsgrundlaget for 2005 vil ligge marginalt under niveauet i statsgarantien. I 2006 forventer Finansministeriet en markant vækst 6,1 mia. kr. i forhold til det statsgaranterede niveau.

 

 

Tabel 6: Finansministeriets skøn for udskrivningsgrundlaget i 2001 - 2006

 

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

Maj 1999 (statsgaranti for 2000)

569,9

 

 

 

 

 

 

Maj 2000 (statsgaranti for 2001)

568,6

589,6

 

 

 

 

 

Maj 2001 (statsgaranti for 2002)

568,0

598,0

617,3

 

 

 

 

August 2001

575,8

598,9

619,7

 

 

 

 

Maj 2002 (statsgaranti for 2003)

575,5

601,8

625,2

650,1

 

 

 

August 2002

575,5

604,2

623,3

649,4

 

 

 

Maj 2003 (statsgaranti for 2004)

575,5

604,4

622,1

647,0

660,6

 

 

August 2003

575,5

604,6

621,8

644,7

655,4

 

 

Maj 2004 (statsgaranti 2005)

575,5

604,6

618,9

637,2

655,7

678,8

 

August 2004

575,5

604,6

619,0

633,4

656,0

678,6

 

Maj 2005 (statsgaranti 2006)

575,5

604,6

619,0

633,6

651,8

674,9

691,9

August 2005

575,5

604,6

619,0

633,6

655,1

678,2

698,0

Ændring i udskrivningsgrundlag i forhold til statsgarantien

5,6

15

1,7

-16,5

-5,5

-0,6

6,1

Kilde: "Økonomisk Redegørelse" (august 2005). Statsgarantien for de respektive år er fremhævet i tabellen.

Note: Finansministeriets 2006 skøn i august er korrigeret for den fortsatte suspension af SP-bidraget for at gøre beløbet sammenligneligt med vurderingen i maj. Inklusiv suspensionen af SP-bidraget vurderes udskrivningsgrundlaget, at udgøre 706,3 mia. kr. i 2006.

 

10.1. Efterregulering i 2005 såfremt Københavns Kommune havde valgt at selvbudgettere i 2002

Københavns Kommune valgte statsgaranti i 2002. I 2005 sker der en efterregulering af skatter og tilskuds- og udligningsbeløb for de kommuner og amter, der valgte at selvbudgettere i 2002.

Såfremt Københavns Kommune i 2002 havde valgt at selvbudgettere har Økonomiforvaltningen beregnet, at Københavns Kommune i 2005 ville modtage en efterregulering 69 mill. kr. Beregningen er baseret den endelige opgørelse af udskrivningsgrundlaget for 2002, indbyggertal, provenu af ejendomsværdiskat samt afgiftspligtige grundværdier.

Forklaringen efterreguleringsbeløbet er, at væksten i udskrivningsgrundlaget for 2002 har ligget over Finansministeriets skøn i maj 2001, jf. tabel 6. Finansministeriet har opjusteret sit skøn for udskrivningsgrundlaget for 2002 med 1,7 mia. kr. fra statsgarantien blev udmeldt i maj 2001.

 

10.2. Efterregulering i 2006 for valg af selvbudgettering i 2003

Københavns Kommune valgte at selvbudgettere i 2003. I 20 06 sker der en efterregulering af skatter og tilskuds- og udligningsbeløb for de kommuner og amter, der valgte at selvbudgettere i 2003.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet har i juli opgjort efterreguleringen for 2003 til -537 mio. kr. Forklaringen efterreguleringsbeløbet er, at væksten i udskrivningsgrundlaget for 2003 har ligget markant under Finansministeriets skøn i maj 2002 både i København, hovedstadsområdet og i hele landet, jf. tabel 6. Således er udskrivningsgrundlaget for 2003 endeligt opgjort til at være 1,6 mia. kr. mindre i København end forventet ved opgørelsen af statsgarantien, mens udskrivningsgrundlaget i hhv. hovedstadsområdet og hele landet er opgjort til at være 9,8 mia. kr. og 16,5 mia. kr. mindre.

Kommunerne er under ét blevet kompenseret med 2,3 mia. kr. i balancetilskuddet som følge af den samlede efterregulering for 2003 i kommunerne. Københavns Kommunes andel heraf udgør 229 mio. kr.

 

10.3. Efterregulering i 2007 såfremt Københavns Kommune havde valgt at selvbudgettere i 2004

Københavns Kommune valgte statsgaranti i 2004. I 2007 sker der en efterregulering af skatter og tilskuds- og udligningsbeløb for de kommuner og amter, der valgte at selvbudgettere i 2004.

Såfremt Københavns Kommune i 2004 havde valgt at selvbudgettere, har Økonomiforvaltningen beregnet, at Københavns Kommune i 2007 ville modtage en efterregulering -327 mio. kr. Beregningen er baseret den endelige opgørelse af udskrivningsgrundlaget for 2003 fremskrevet med den forventede vækst i København og hovedstadsområdet i 2004 baggrund af Told & Skat's seneste kørsel, Finansministeriets skøn for væksten i 2004 for hele landet samt det endelige indbyggertal for 2004. Beregningen af efterreguleringsbeløbet fremgår af tabel 7.

 

Tabel 7: Skøn for merprovenu ved valg af selvbudgettering i 2004 (mio. kr.)

 

Provenu

Merprovenu ved selvbudgettering

 

  Ændret provenu fra ejendomsværdiskat og grundskyld

0

  Ændret befolkningstal

-54

  Forventet vækst 9,4 pct. i København mod 11,5 pct. i statsgarantien

-50

  Forventet vækst 9,1 pct. i hovedstadsregionen mod 11,5 pct. i statsgarantien

-126

  Forventet vækst 10,6 pct. i hele landet mod 11,5 pct. i sta tsgarantien

-96

Merprovenu ved selvbudgettering (i alt)

-327

 

Forklaringen efterreguleringsbeløbet er, at væksten i udskrivningsgrundlaget for 2003 og 2004 ligger markant under Finansministeriets skøn i maj 2003, jf. tabel 6.

Finansministeriet har således nedjusteret sit skøn for udskrivningsgrundlaget for 2003 med 13,4 mia. kr. og 2004 med 5,5 mia. kr. fra statsgarantien for 2004 blev udmeldt i maj 2003.

 

10.4. Efterregulering i 2008 såfremt Københavns Kommune havde valgt at selvbudgettere i 2005

Københavns Kommune valgte statsgaranti i 2005. I 2008 sker der en efterregulering af skatter og tilskuds- og udligningsbeløb for de kommuner og amter, der valgte at selvbudgettere i 2004.

Såfremt Københavns Kommune i 2005 havde valgt at selvbudgettere, har Økonomiforvaltningen beregnet, at Københavns Kommune i 2008 ville modtage en efterregulering -169 mio. kr. Beregningen er baseret den endelige opgørelse af udskrivningsgrundlaget for 2003 fremskrevet med den forventede vækst i København og hovedstadsområdet i 2004 baggrund af Told & Skat's seneste kørsel, Finansministeriets skøn for væksten i 2004 for hele landet samt KL's seneste skøn for væksten i 2005. Endvidere er det endelige indbyggertal for 2005 opgjort. Beregningen af efterreguleringsbeløbet fremgår af tabel 8.

 

Tabel 8: Skøn for merprovenu ved valg af selvbudgettering i 2005 (mio. kr.)

 

Provenu

Merprovenu ved selvbudgettering

 

  Ændret provenu fra ejendomsværdiskat og grundskyld

0

  Ændret befolkningstal

-42

  Forventet vækst 9,5 pct. i København mod 10,9 pct. i statsgarantien

-36

  Forventet vækst 9,4 pct. i hovedstadsregionen mod 10,9 pct. i statsgarantien

-82

  Forventet vækst 10,8 pct. i hele landet mod 10,9 pct. i statsgarantien

-9

Merprovenu ved selvbudgettering (i alt)

-169

 

Forklaringen efterreguleringsbeløbet er primært, at væksten i udskrivningsgrundlaget i København og hovedstadsområdet i perioden 2002-2005 vurderes at ligge markant under statsgarantien for 2005. Vurderingen bygger på, at den kendte udvikling i 2003 og det foreløbigt optalte udskrivningsgrundlag for 2004 ligger markant under Finansministeriets skøn i maj 2003, jf. tabel 6.

 

ØKONOMI

Indstillingen om valg af statsgaranti af skatter, tilskud og udligning i 2006 påvirker ikke kommunens budget 2006 i forhold til det, der allerede er indeholdt i budgetforslaget for 2006, hvis kommunen vælger statsgaranti i 2006.

 

MILJØVURDERING

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

HØRING

 

BILAG

 1. Makroøkonomisk analyse af Københavns Kommunes økonomi.

 

 

Erik Jacobsen                                                                                                                                                                                                  /                                                                                                                                                                                                 Bjarne Winge

 



[1] KL forventer en vækst i KL kommunerne hhv. 2,9 pct., 3,6 pct. og 2,5 pct. i perioden 2004-2006.  

[2] Udviklingen for 2004 fastholdes baggrund af Told & Skats seneste kørsel.

Til top