Forslag om udvidelse af fredning på Amager Fælled
Budgetaftalen for 2019 indeholder en beslutning om, at kommunen skal gå i dialog med staten om lovændringer, der muliggør en fredning af det tidligere byggefelt for Ørestad Fælled Kvarter (Strandengen). Disse lovændringer er nu trådt i kraft, så en fredning er blevet mulig. På den baggrund har Økonomiforvaltningen udarbejdet et fredningsforslag for de hidtil ikke-fredede naturområder i Ørestad inklusive det tidligere byggefelt for Ørestad Fælled Kvarter.
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at fremsætte et kommunalt forslag om at udvide den gældende fredning af del af Amager Fælled med de ovennævnte områder over for Fredningsnævnet for København. Forslaget har til formål at samle reguleringen af naturområder på Amager Fælled inklusive det tidligere byggefelt for Ørestad Fælled Kvarter i en samlet fredning.
Indstilling
Indstilling om,
- at forslag til ændring (udvidelse) af fredning af del af Amager Fælled, jf. bilag 1, godkendes.
(Økonomiudvalget)
Problemstilling
Med budgetaftalen for 2019 blev Økonomiforvaltningen bemyndiget til "at gå i dialog med staten vedrørende nødvendige lovændringer omkring fredning af Strandengen". Disse lovændringer er nu trådt i kraft. På den baggrund blev Økonomiudvalget den 30. april 2019 orienteret om, at Økonomiforvaltningen igangsatte arbejdet med et fredningsforslag for de ikke-fredede naturområder i Ørestad inklusive det tidligere byggefelt for Ørestad Fælled Kvarter. Dette fredningsforslag forelægges nu til godkendelse, så det derefter kan fremsættes over for Fredningsnævnet for København.
Med fredningsforslaget samles reguleringen af naturinteresser, landskabelige og rekreative hensyn på Amager Fælled ved at udvide den gældende fredning med de nye arealer. Der foreslås en række særlige bestemmelser for at sikre særlige forhold i de hidtil ikke-fredede områder, herunder en sti, der kan forbinde Vejlandskvarteret og den eksisterende by ved Sundby Station. Fredningsforslaget vil efter godkendelse blive sendt til Fredningsnævnet for København, der behandler det med inddragelse af grundejere, brugere, interesseorganisationer og offentligheden i øvrigt, inden det træffer sin afgørelse.
Løsning
Lov om ændring af lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S (Erstatning for udvikling af Ørestad Fælled Kvarter) trådte i kraft 1. april 2019 (herefter kaldet ændringsloven). Ændringsloven åbner for, at naturområderne i Ørestad inklusive det tidligere byggefelt kan fredes. Det har ikke været muligt at anvende fredning efter naturbeskyttelsesloven i dette område, da dette var udelukket i den hidtil gældende lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S.
Forvaltningen af naturområderne på Amager Fælled er i dag dels reguleret af lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S inden for Ørestad, dels af fredning på resten af fælleden. Der kan nu sikres en mere samlet regulering, ved at Københavns Kommune foreslår den gældende fredning på den tilstødende del af Amager Fælled udvidet med arealet omfattet af ændringsloven (se kort i bilag 1). Når der foreligger en endelig afgørelse om fredning, vil ændringslovens bestemmelser for naturområderne i Ørestad kunne ophæves ved en ny lovændring, så området alene reguleres af fredningen og den almindelige lovgivning om naturbeskyttelse mv.
En samlet regulering med ensartede målsætninger vurderes at være det bedste grundlag for at sikre både naturbeskyttelse og offentlighedens adgang og oplevelse af området. Den resterende del af Amager Fælled mod syd-vest er omfattet af den store fredning af Kalvebodkilen. Der foreslås ikke ændring af denne fredning, så en koordineret administration, pleje og udvikling af Amager Fælled vil fortsat skulle ske under hensyn til begge fredninger.
Den nordlige del af det udvidede fredningsområde tilhører Københavns Kommune, idet det blev overdraget af By & Havn I/S til kommunen i 2010. Ørestad Vandlaug ejer den landskabelige kanal i området. Den sydlige del (det tidligere byggefelt samt det omgivende område) tilhører By & Havn. Der lægges med fredningsforslaget ikke op til at pålægge Ørestad Vandlaug særlige begrænsninger for driften, idet kanalen indgår som en integreret del af et stort vandsystem uden for fredningsområdet og dens fortsatte funktion er væsentlig for hele Ørestad. Der lægges heller ikke op til at pålægge særlige forpligtelser (påbud) til konkrete handlinger. Derfor vurderes fredningsforslaget ikke at kunne udløse krav på erstatning. Det vil med fredningsforslaget være muligt at foretage ændringer, der forbedrer samspillet mellem den landskabelige kanal og den omgivende natur.
I fredningsforslaget indgår nogle særlige bestemmelser for de nye områder. Der gives mulighed for at etablere en sti af god kvalitet (med belægning og den nødvendige belysning) mellem Vejlandskvarteret og Sundby Station. Denne sti er af lovgiver forudsat i bemærkninger til ændringsloven både af hensyn til adgang til og fra stationen og for at sikre en tryg skolevej for børn.
Den gældende planlægning (Kommuneplan 2015, Udviklingsplan 2016) indeholder en ny overordnet sti (en grøn cykelrute) på tværs af naturområdet et stykke nord for Sundby Station. Med fredningsforslaget fastlægges et andet forløb, så der i stedet sker en forbedring af kvaliteten af en bestående sti og kun anlæg af en kortere strækning som ny sti af god kvalitet. Dette vil berøre mindre af den bestående natur. Der stilles også en række krav til stiens tilpasning til naturen, så arter og levesteder ikke påvirkes unødigt og så naturplejen af arealerne kan fortsætte uhindret. Med denne indstilling tages der ikke stilling til kommuneplanens udpegning af grøn cykelrute. Der vil afhængig af Borgerrepræsentationens beslutning i denne sag blive indarbejdet de fornødne ændringsforslag i forslaget til Kommuneplan 2019, der forelægges Borgerrepræsentationen efter sommeren.
Den gældende lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S forholder sig ikke nærmere til offentlighedens adgang ud over, at der generelt kan anlægges stier. I fredningsforslaget indgår offentlighedens adgang til at opleve og bruge naturen som del af formålet. Det vil være muligt at foreslå, at mindre faciliteter for borgernes oplevelse af naturen kan indpasses i området, som det kendes fra andre fredede naturområder.
Som del af Naturpark Amager er der længe arbejdet med at forbedre adgangen til fælleden og at styrke formidlingen af naturen. I dette område planlægges der nogle enkle faciliteter på kommunalt areal ud for metrostation DR-Byen (finansieret af fondsmidler og i Budget 2018). Projektet retter sig også imod grupper af borgere, der sjældent kommer i naturen og efterspørger en bedre formidling af dens muligheder. Fredningsforslaget tager højde for dette projekt, således at det ikke skal afvente yderligere procedurer, der ville forsinke dets realisering.
I de fredningsbestemmelser, der allerede gælder for de fredede dele af Amager Fælled, forslås der mindre opdateringer (i forhold til situationen og lovgivningen i 1994), sproglige ændringer og præciseringer. Dog er opretholdelse og fremme af biodiversitet indskrevet som et væsentligt hensyn i beskyttelsen og plejen af området som helhed, og der er åbnet for at etablere en basal facilitet for brugerne af området i form af en lille toiletbygning.
Inddragelse af offentligheden i fredningssagen
Fredningsnævnet vil behandle et forslag om udvidet fredning efter naturbeskyttelseslovens regler for en ny fredning. Det indebærer en omfattende offentlig høring, herunder også en offentlig besigtigelse. Både foreninger mv. med særlige interesser indenfor natur/friluftsliv og offentligheden som helhed kan her give deres mening til kende, og alle synspunkter og forlag til ændringer vil indgå i fredningsnævnets grundlag for at træffe afgørelse i sagen.
Fredningsforslag kan være omfattet af krav om miljøvurdering. Kommunen skal som forslagsstiller tilvejebringe grundlaget for en miljøscreening, men det er Fredningsnævnet for København, der træffer afgørelse om en evt. miljøvurdering som led i sin behandling af sagen.
Økonomi
Indstillingen skønnes ikke at have økonomiske konsekvenser for kommunen, da den udvidede fredning ikke vurderes at udløse krav på erstatning.
Videre proces
Efter Borgerrepræsentationens godkendelse vil Økonomiforvaltningen fremsende fredningsforslaget til Fredningsnævnet. Nævnet vil behandle sagen og herunder foretage en offentlig høring mv. i overensstemmelse med naturbeskyttelsesloven, normalt inden for en periode på højst 2 år. Fredningsnævnets afgørelse kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Peter Stensgaard Mørch /Søren Tegen Pedersen
Oversigt over politisk behandling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at forslag til ændring (udvidelse) af fredning af del af Amager Fælled, jf. bilag 1, godkendes.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. maj 2019
Enhedslisten og Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:
” dog således at der ikke muliggøres en fem meter bred belyst sti.”
Det af Enhedslisten og Alternativet fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 9 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og Å.
Imod stemte: A, B, F, V, C og O.
Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V, C og O.
Imod stemte: Ø og Å.
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten støtter en fredning af Amager Fælled, men stemmer nej til forslaget, som det ligger, fordi fredningen er koblet sammen med etablering af en frem meter bred belyst sti. Enhedslisten ønsker ikke etablering af en fem meter bred belyst sti gennem et fredet området af Amager Fælled.
Enhedslisten støtter at lette borgernes rekreative adgang til Amager Fælled, men ønsker at bevare Amager Fælled som et rekreativt og naturbevarende område, og kan ikke støtte op om etablering af en hovedfærdselsåre for cyklister og fodgængere gennem området, som vil få negative konsekvenser for dyrelivet i området.
Politisk finder Enhedslisten det i øvrigt mærkeligt, man vil frede Strandengen, når man samtidig affreder og bygger på Stejlepladsen og Lærkesletten.”
Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
“Alternativet er imod al byggeri på Amager Fælled, og foreslog derfor i forbindelse med forhandlingerne om kommunens budget for 2019 et alternativ, som ville skåne Amager Fælled og andre vigtige grønne områder, samt fremlagde et forhandlingsoplæg.
Alternativet støtter en total fredning af Amager Fælled. Dette forslag til en fredning muliggør imidlertid bl.a. anlæg af en fem meter bred stig med lys gennem det mest sårbare naturområde på Amager Fælled. Det vil have store negative konsekvenser for nature, hvilket vi ikke kan støtte.”
Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”For Venstre og Det Konservative Folkeparti er det afgørende, at belysningen af stien gennem det fredede område på Amager Fælled opfylder formålet med at sikre tryghed for fodgængere og cyklister året rundt og døgnet rundt - samt at stien indrettes med hensyntagen til brugerne.”
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. juni 2019
Enhedslisten og Alternativet genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen om tilføjelse til 1. at-punkt:
”dog således at der ikke muliggøres en fem meter bred belyst sti.”
Det af Enhedslisten og Alternativet genfremsatte ændringsforslag blev forkastet med 38 stemmer imod 17. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og Å.
Imod stemte: A, B, F, V, C, O og I.
Indstillingen blev herefter godkendt med 38 stemmer imod 0. 17 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V, C, O og I.
Imod stemte: ingen.
Undlod at stemme: Ø og Å.
Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Enhedslisten støtter en fredning af Amager Fælled, men stemmer nej til forslaget, som det ligger, fordi fredningen er koblet sammen med etablering af en frem meter bred belyst sti. Enhedslisten ønsker ikke etablering af en fem meter bred belyst sti gennem et fredet område af Amager Fælled. Enhedslisten støtter at lette borgernes rekreative adgang til Amager Fælled, men ønsker at bevare Amager Fælled som et rekreativt og naturbevarende område, og kan ikke støtte op om etablering af en hovedfærdselsåre for cyklister og fodgængere gennem området, som vil få negative konsekvenser for dyrelivet i området. Politisk finder Enhedslisten det i øvrigt mærkeligt, man vil frede Strandengen, når man samtidig affreder og bygger på Stejlepladsen og Lærkesletten.”
Alternativet videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
“Alternativet er imod al byggeri på Amager Fælled, og foreslog derfor i forbindelse med forhandlingerne om kommunens budget for 2019 et alternativ, som ville skåne Amager Fælled og andre vigtige grønne områder, samt fremlagde et forhandlingsoplæg. Alternativet støtter en total fredning af Amager Fælled. Dette forslag til en fredning muliggør imidlertid bl.a. anlæg af en fem meter bred stig med lys gennem det mest sårbare naturområde på Amager Fælled. Det vil have store negative konsekvenser for nature, hvilket vi ikke kan støtte.”
Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”For Venstre og Det Konservative Folkeparti er det afgørende, at belysningen af stien gennem det fredede område på Amager Fælled opfylder formålet med at sikre tryghed for fodgængere og cyklister året rundt og døgnet rundt - samt at stien indrettes med hensyntagen til brugerne.”