Medlemsforslag om at Københavns Kommune støtter op om en fredning af Sydhavnstippen
Indstilling og beslutning
Det foreslås,
- at Borgerrepræsentationen beslutter at støtte Danmarks Naturfredningsforenings fredningsforslag for Sydhavnstippen, samt
- at Københavns Kommune retter henvendelse til Fredningsmyndighederne for at gøre opmærksom på Københavns Kommunes beslutning vedr. fredningsforslaget.
(Stillet af Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten)
MOTIVERING
Danmarks Naturfredningsforening har rejst en fredningssag for at få fredet større dele af Tippen. Der er frist for bemærkninger til Fredningsnævnet d. 14. juni.
Sydhavnstippen er et meget vigtigt rekreativt område i den sydlige del af Københavns Kommune. Området er forholdsvis stort af et så bynært grønt område at være, og det opleves både som stille og ”vildt”. Området lokker allerede i dag et stort antal borgere til motion, afslapning, friluftsliv og forskellige naturaktiviteter. Brugerne af området udviser et meget stort engagement for områdets forvaltning gennem diverse plejetiltag og arrangementer.
Området er tidligere havbund, som fyldtes op med diverse deponimaterialer mellem 1945 og 1973. Naturværdierne har på trods af områdets unge alder allerede udviklet sig meget. Området er levested for en lang række arter af dyr og planter og har et stort yderligere potentiale som levested.
Området trues primært af byggeri. En del af det grønne område er i dag udlagt til blandet bolig og erhverv i en lokalplan. I en anden mindre del af det grønne område har Københavns Kommune givet tilladelse til midlertidige boliger. Desuden har det offentlige ejerselskab (By & Havn I/S) udtalt, at de på sigt gerne vil bygge på hele den nordlige (i dag ikke fredede) del af Sydhavnstippen, trods områdets nuværende status som rekreativt område i kommuneplanen. Den sydligste del af området er fredet i den eksisterende fredning af Kalvebodkilen og dermed umiddelbart sikret, i hvert fald mod omfattende byggeri. Bestemmelserne er dog temmelig løse, og der stilles f.eks. ingen krav om plejeplan og pleje.
Tidligere har der været forsøgt at anlægge en golføvebane på den nordlige del, men den massive lokale protest mod dette tiltag betød, at planerne blev opgivet.
Områdets værdier trues også af manglende pleje. Hvis der ikke gennemføres en kontinuerlig naturpleje, vil området gro helt til og delvist miste sin værdi som rekreativt område og levested for lys- og varmekrævende arter. Tilgroningen vil til dels bestå af invasive arter, som er etablerede i området og som uden naturpleje vil blive dominerende.
En ny fredning på 52 ha, som omfatter hele det grønne og rekreative område på Sydhavnstippen, vil bevare dette yderst værdifulde og meget bynære naturområde for nutidens og eftertidens borgere.
Kgs. Enghave Lokaludvalg støtter op om Danmarks Naturfredningsforenings forslag til fredning af Sydhavnstippen, og det samme gør Friluftsrådet og en række grønne miljø- og naturforeninger i Sydhavnen/Kgs. Enghave.
Ved at Borgerrepræsentationen også støtter op om dette, vil det dermed være i overensstemmelse med lokale kræfter.
At frede hele Sydhavnstippen vil være i overensstemmelse med en række af Københavns Kommunes indsatsområder og værdier: Biologisk mangfoldighed, folkesundhed, fokus på bevægelse, tilgængelighed til rekreative arealer.
Formålet med fredningen er:
1. At sikre området som offentligt tilgængeligt naturområde.
2. At opretholde og muliggøre en forbedring af områdets biologiske, landskabelige og rekreative værdier.
3. At fastholde og regulere offentlighedens ret til færdsel i området og dets anvendelse til rekreative formål.
4. At medvirke til at sikre, at Danmarks internationale forpligtelser til at beskytte naturen overholdes.
Danmarks Naturfredningsforening har rejst en fredningssag for at få fredet større dele af Tippen. Der er frist for bemærkninger til Fredningsnævnet d. 14. juni 2013, og det foreslås derfor, at Borgerrepræsentationen på mødet den 6. juni 2013 træffer beslutning om at støtte op om forslaget fra Danmarks Naturfredningsforening
Da området i dag er udlagt til rekreativt område i Kommuneplanen, og da By & Havn ejes af offentlige myndigheder, vurderes det ikke umiddelbart at have økonomiske konsekvenser at frede området.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. juni 2013
SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre stillede følgende ændringsforslag:
”Det foreslås, at medlemsforslagets at-punkter erstattes af følgende at-punkter:
- at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde forslag til høringssvar, der støtter op om Danmarks Naturfredningsforenings Fredningsforslag for Sydhavnstippen,
- at Økonomiforvaltningen med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen pålægges at fremlægge forslag til høringssvar til politisk behandling,
- at Københavns Kommune retter henvendelse til Fredningsmyndighederne med anmodning om udsættelse af høringsfristen indtil det tidspunkt, hvor sagen er politisk behandlet.”
Det af SF, Enhedslisten og Det Radikale Venstre stillede ændringsforslag blev forkastet med 26 stemmer imod 21.
For stemte: B, F og Ø.
Imod stemte: A, C, I, O, V og Sofie K. Led (løsgænger).
Medlemsforslaget blev herefter forkastet med 25 stemmer imod 21.
For stemte: B, F og Ø.
Imod stemte: A, C, I, O, V og Sofie K. Led (løsgænger).
Socialdemokraterne, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Sydhavnstippen er et vigtigt rekreativt naturområde i den sydlige del af Københavns Kommune.
Områdets rekreative kvaliteter sikres og udvikles bedst i et tæt samarbejde med brugerne og lokalområdet indenfor Kalvebodkile-fredningen og indenfor kommuneplanens rammer om offentlige/almene rekreative formål. På det sæt fastholdes muligheden for på sigt at realisere nogle af de lokale ønsker i eksempelvis den vedtagne kvarterløftsplan om ridebane/ridehus, dyrehold med tilknyttede undervisningstilbud mm.
Samtidig kan fredning af den mindre del af områder, der er udlagt som C-område i kommuneplanen, have meget uheldige konsekvenser for kommunens indsats for at udbrede midlertidig brug af private arealer til rekreative formål. Interessen hos grundejere for at stille arealer til rådighed kan blive påvirket af, at en midlertidig brug nu ønskes gjort permanent med et tab af udviklingsmuligheder til følge,. Det vil være et tab for københavnerne, hvis områder, der først skal udvikles om mange år, ikke bruges rekreativt i mellemtiden.”