Mødedato: 06.04.2006, kl. 17:30

Lokalplanforslag "Indertoften"

Se alle bilag

Lokalplanforslag "Indertoften"

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 6. april 2006

 

 

BR 243/06

Lokalplanforslag "Indertoften"

Lokalplanforslag "Indertoften"

 

 

Indstilling om, at forslag til lokalplan "Indertoften" vedtages med henblik på offentliggørelse, at indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder ekskl. juli måned, at offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser, samt at            der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en lokal udstilling samt et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde.

(Teknik- og Miljøudvalget)

 

 

INDSTILLING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at  forslag til lokalplan "Indertoften" vedtages med henblik på offentliggørelse

at  indsigelsesfristen fastsættes til 2 måneder ekskl. juli måned                

at  offentliggørelsen annonceres i områdets lokalaviser     

at  der gennemføres den foreslåede dialogstrategi bestående af en hjemmeside for planen, en lokal udstilling samt et borgermøde tilrettelagt som et orienteringsmøde

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 22. marts 2006

Anbefalet

 

Økonomiudvalgets behandling af sagen:

På vegne af Økonomiudvalget meddeles, at overborgmesteren ingen bemærkninger har til at nærværende forslag søges gennemført.

 

 

 

RESUME

I mødet den 7. december 2005 drøftede Bygge- og Teknikudvalget forvaltningens redegørelse for igangsætning af lokalplanarbejdet for området mellem Klingseyvej, Jernbane Allé, Jydeholmen og vestskellet af ejendommene langs Indertoften. Planarbejdet er foranlediget af ønske fra medicinalvirksomheden Ferring om udvikling af området til boliger og serviceerhverv efter flytning af aktiviteterne fra virksomhedens ejendomme. Et skitseforslag vedrørende bebyggelse i området har været drøftet med forvaltningen. Forslaget og lokalplanens intentioner har med focus på byrum været forelagt Projektforum. Paneldeltagerne var repræsentanter for Vej & Park og Plan & Arkitektur samt den franske rådgiver, Jean-Pierre Charbonneau.

Lokalplanen skal muliggøre den ønskede udvikling i området. Boliger skal være helårsboliger i overensstemmelse med kommunens boligpolitik med en gennemsnitsstørrelse på 95 m². Der vil endvidere kunne opføres institutioner m.v. Boligandelen skal udgøre mindst 40 pct. Der angives bestemmelser om bevaring af eksisterende bebyggelse samt om placering og omfang af nybyggeri med en bebyggelsesprocent på maksimalt 110 og et etageantal på 1 til 5 med eventuelt udnyttet tagetage. Der medtages i øvrigt bl.a. bestemmelser om bebyggelsens ydre fremtræden og om friarealer, herunder krav om parkeringsdækning på 1 plads pr. 100 m² etageareal. Højst 25 pct. af pladserne kan anlægges på terræn. Forvaltningen bemærker i en kommentar til parkeringsbestemmelsen, at man stiller sig positiv over for at imødekomme en eventuel ansøgning om dispensation fra kravet, indtil der kan muliggøres en parkeringsløsning, der samlet set er mest hensigtsmæssig. Lokalplanen ophæver en del af lokalplan nr. 256 "Bogholder Allé". Lokalplanforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med rammerne for lokalplanlægning, herunder bestemmelserne om detailhandel, i Kommuneplan 2005.

 

Med borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. december 2005 af "Boliger for alle - boligplan for Københavns Kommune 2005-08" som udgangspunkt har Plan & Arkitektur sammen med repræsentanter for Ferring drøftet mulighed for etablering af boliger i området, der er økonomisk overkommelige for personer med jævne indkomster. Ferring har på den baggrund tilbudt at indrette sådanne boliger svarende til 10 % af de boliger, som Ferring forventer at opføre i Indertoften.

 

Lokalplanforslaget er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer. Forvaltningen har vurderet, at forslaget ikke medfører, at der skal udarbejdes en tilhørende miljørapport. Afgørelsen er ikke påklaget til Naturklagenævnet.

 

Indstillingen er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Medicinalvirksomheden Ferring ønsker at flytte sine aktiviteter fra virksomhedens ejendomme ved Indertoften i Vanløse og udvikle området til boliger og serviceerhverv. Ændring af området til denne anvendelse fra den nuværende anvendelse til erhverv er af en så væsentlig karakter, at det forudsætter en lokalplan.

Af hensyn til en planmæssig sammenhæng medtages hele området mellem Klingseyvej, Jernbane Allé, Jydeholmen og vestskellet af ejendommene langs Indertoften. Ændringerne er i overensstemmelse med rammerne for lokalplanlægning i henhold til Kommuneplan 2005, hvor området er udlagt til boliger og serviceerhverv (C1-område), og hvor en del af området indgår i bydelscentret i Vanløse med bestemmelser om detailhandel.

Bygge- og Teknikudvalget drøftede i mødet den 7. december 2005 (BTU 684/2005) forvaltningens redegørelse for igangsætning af lokalplanarbejdet for området.

 

Ferring har ladet et skitseforslag udarbejde til en fremtidig omdannelse og bebyggelse i området. Efter nedrivning af dele af eksisterende erhvervsbebyggelser etableres der over to etaper nybyggeri på ca. 8.800 m² til boliger og på ca. 3.800 m² til blandet bolig- og serviceerhverv. Forslaget rummer ca. 100 helårsboliger med en gennemsnitsstørrelse på 95 m². En centralt beliggende produktions- og administrationsbygning på ca. 4.600 m² ønskes omdannet til serviceerhverv, h erunder butiksformål. Bebyggelsesskitserne indeholder bebyggelsesprocenter fra ca. 95 til 110. De fornødne friarealer på 60 pct. af boligetagearealet og 15 pct. af erhvervsetagearealet overholdes. Parkeringsdækningen vil være til 1 plads pr. 100 m² etageareal.

 

Skitseforslaget har været drøftet med forvaltningen. Det har i øvrigt sammen med intentionerne i lokalplanen med fokus på områdets byrum været fremlagt i Projektforum, der er et led i udmøntningen af Byrumshandlingsplanen. Der blev i den forbindelse lagt vægt på bl.a., at uderummene fremstår med en så grøn karakter som muligt. Paneldeltagere i Projektforum er repræsentanter fra Vej & Park og Plan & Arkitektur samt den franske rådgiver, Jean-Pierre Charbonneau.

 

Lokalplanforslaget

Lokalplanforslaget vedlægges som bilag 1. Bilaget indeholder foruden selve forslaget hovedafsnittet "Baggrund for lokalplanen", der indgår i det materiale, der trykkes sammen med lokalplanen, når denne bekendtgøres endeligt. Materialet danner samlet grundlag for efterfølgende administration af lokalplanen samt medvirker til forståelse af lokalplanens baggrund og intentioner for personer, der senere ønsker at orientere sig herom.

 

Forslaget har til formål at muliggøre en anvendelse af området til boliger og serviceerhverv. Boliger skal være helårsboliger i overensstemmelse med kommunens boligpolitik med en gennemsnitsstørrelse på 95 m². Der vil endvidere kunne opføres institutioner m.v. Boligandelen skal udgøre mindst 40 pct. og højst 75 pct.

 

Bebyggelsesprocenten må højst være 110. Nærmere angiven bebyggelse, der indgår i en bevaringsværdig sammenhæng, må kun nedrives efter Teknik- og Miljøudvalgets særlige tilladelse. Ny bebyggelse skal opføres inden for nærmere angivne byggefelter. Bebyggelsen kan opføres i 2 til 5 etager med eventuelt udnyttet tagetage. En 1-etages butiksbygning med eventuelt udnyttet tagetage kan med Teknik- og Miljøudvalgets tilladelse opføres i gårdrummet til etagebebyggelsen mod Jernbane Allé i tilknytning til bebyggelsen. Der medtages bestemmelser om vejforhold og om bebyggelsens ydre fremtræden, herunder vedrørende udformning og materialevalg for facader og tag.

 

Parkeringsdækningen skal være af størrelsesordenen 1 parkeringsplads pr. 100 m² etageareal. Maksimalt 25 pct. af pladserne kan anlægges på terræn af hensyn til sikring af, at de ubebyggede arealer fremstår med en så grøn karakter som muligt.  Lokalplanen udelukker ikke en etapedeling af nybyggeriet, jf. også afsnittet Baggrund for lokalplanen i ovennævnte bilag 1. Ved den kommende byggesagsbehandling vil forvaltningen stille sig positiv over for at imødekomme en eventuel ansøgning om midlertidig dispensation for fuld opfyldelse af 25 %-kravet vedrørende terrænparkering i lokalplanen, indtil der samlet set kan opnås den mest hensigtsmæssige parkeringsløsning, eksempelvis ved etablering af én parkeringskælder frem for to. Dette fastsættes på baggrund af en konkret vurdering af forvaltningen til sin tid. Lokalplanens intentioner i relation til placering af parkeringspladser sikres ved en tinglyst deklaration.

 

Lokalplan nr. 256 "Bogholder Allé" ophæves for den del, der omfattes af lokalplanforslaget.

 

Lokalplanforslaget er udarbejdet i overensstemmelse med rammerne for lokalplanlægning, herunder bestemmelserne om detailhandel, i Kommuneplan 2005.

 

Billige boliger

Borgerrepræsentationen vedtog i mødet den 15. december 2005 "Boliger for alle – boligplan for Københavns Kommune 2005-08" (BR 755/05). I forbindelse hermed besluttede Borgerrepræsentationen, at der over en femårig periode bygges 5.000 boliger til en husleje på maksimalt 5.000 kr./mdr. (5x5-boliger).

 

Beslutningen om boligerne forventes realiseret ad tre spor: Dels ved samarbejde med en fond, der oprettes til formålet, dels via det almene boligbyggeri samt via dialog med private investorer og bygherrer.

 

En indstilling om billige boliger på baggrund af Borgerrepræsentationens ovennævnte beslutning har været behandlet i Økonomiudvalget den 7. februar 2006 (ØU 39/2006) og i Teknik- og Miljøudvalget den og 8. og 22. februar samt 8. marts 2006 (TMU 66/2006). Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen i mødet den 23. marts 2006. Det anbefales i indstillingen bl.a., at der i samarbejde med investorer og bygherrer arbejdes for social mangfoldighed, således at der i nyt byggeri er minimum 10 % boliger, der er økonomisk overkommelige for personer med jævne indkomster.

 

På den baggrund har Plan & Arkitektur sammen med repræsentanter for medicinalvirksomheden Ferring, under udviklingsselskabet Indertoften ApS, drøftet mulighed for etablering i lokalplanområdet af boliger, der er økonomisk overkommelige for personer med jævne indkomster. Under henvisning hertil tilbyder Indertoften ApS ved det som bilag 2 vedlagte brev af 15. marts 2006 indretning af sådanne boliger svarende til minimum 10 % af de boliger, som Indertoften ApS forventer opført på sine ejendomme. Det omhandlede antal billige boliger tilbydes indrettet i en eksisterende erhvervsbygning på matr. nr. 113 Vanløse, København, Indertoften 10, eller et andet sted i området. Boligerne tilbydes indenfor en periode på 3-4 år.

 

Miljøvurdering

Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Ifølge lov om miljøvurdering af planer og programmer (lov nr. 316 af 5. maj 2004) skal der foretages en vurdering af, om bl.a. en fysisk plan får væsentlig indvirkning på miljøet. Hvis den gør, skal der udarbejdes en miljøvurdering.

 

I mødet den 9. december 2004 tiltrådte Borgerrepræsentationen (698/04) en indstilling, hvorefter forvaltningen blev bemyndiget til at foretage den forudsatte screening af en af loven omfattet plan for, om der skal udarbejdes en miljøvurdering.

 

Forvaltningen har vurderet, at nærværende forslag til lokalplan ikke medfører, at der skal udarbejdes en tilhørende miljørapport. Afgørelsen er offentliggjort i Vanløseposten den 12. januar 2006. Afgørelsen er ikke påklaget til Naturklagenævnet. Der henvises i øvrigt til det vedlagte bilag, afsnittet om "Lov om miljøvurdering af planer og programmer".

 

Teknik- og Miljøforvaltningens positivliste til miljøvurdering

Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger.

 

Høring

I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget er der foretaget høring af Kultur- og Fritidsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Københavns Energi og Københavns Bymuseum.

 

Sundhedsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ingen bemærkninger til lokalplanforslaget.

 

Kultur- og Fritidsforvaltningen oplyser, at Vanløse Bibliotek hilser forslaget velkomment. Biblioteket mener ud fra en samlet vurdering, at det vil være med til at styrke bydelens centrum yderligere, herunder kulturaksen med Vanløse Bio, Vanløse Kulturhus og Vanløse Bibliotek.

 

Københavns Energi gør opmærksom på bygassens positive egenskaber i tilknytning til byøkologi og krav om ressourcerigtige løsninger. Der gøres opmærksom på forsyningsledninger for fjernvarme og vand, der skal respekteres. Det oplyses, at der ikke er bemærkninger vedrørende el og afløb.

 

Bemærkninger:

Der er ikke i planloven hjemmel til at stille krav om tilslutning til bygasnettet, hvorfor der ikke er medtaget bestemmelser herom i lokalplanforslaget. Forslaget indeholder en generel bemærkning om sikring af ledninger.

 

Københavns Bymuseum bemærker med henvisning til museumsloven, at der kan være arkæologiske interesser i området. Disse bør klarlægges ved en forundersøgelse i forbindelse med kommende byggeri. Bymuseet tilbyder at foretage forundersøgelsen. Denne bør iværksættes i så god tid, at der i givet fald kan foretages en egentlig arkæologisk undersøgelse, før projektet går i gang. Derved imødegås en standsning af jordarbejderne.

 

Bymuseet anser det for vigtigt, at de kulturhistoriske spor fra det nuværende industrimiljø bevares. Derfor foreslås bibeholdelse af bebyggelsen, som den ser ud nu, på ejendommene matr. n r. 3312, 13az og 113 Vanløse. Det nævnes, at Save-registreringen, hvortil der henvises i høringsmaterialet – hvor to bebyggelser (matr. nr. 3312 og 13az Vanløse) er vurderet til bevaringsværdi 4 og de øvrige ejendomme mellem 5 og 7 – har fokus på de arkitektoniske aspekter og ikke de kulturhistoriske. Det pointeres, at industri er et af Kulturarvsstyrelsens nye satsningsområder vedrørende den bygningsmæssige kulturarv.

 

Bemærkninger:

Lokalplanforslaget indeholder en kommentar om, at udgravningsarbejder kan medføre påbud om midlertidig standsning af arbejdet i henhold til museumsloven. Det er også anført, at Københavns Bymuseum som repræsentant for Kulturarvsstyrelsen bør kontaktes i god tid, forinden arbejdet påbegyndes.

 

Foranlediget af Kulturarvsstyrelsen har en arbejdsgruppe med deltagelse af Københavns Bymuseum udpeget en række særlige bevaringsværdige industriminder bl.a. i Københavns Kommune. Dette er sket med henblik på sikring af dele af den industrielle kulturarv. Det aktuelle lokalplanområde er ikke heriblandt.  Lokalplanforslaget indeholder en bestemmelse om, at bebyggelsen på matr. nr. 3312 Vanløse, der indgår i en (arkitektonisk) bevaringsværdig sammenhæng, kun må nedrives efter Teknik- og Miljøudvalgets særlige tilladelse.

 

Borgerdialog

På baggrund af den hidtidige praksis i forbindelse med lokalplanlægning foreslås følgende initiativer til at opnå dialog med borgerne i offentlighedsperioden:

·        Etablering af en særlig hjemmeside bestående af en informationsdel og en dialogdel.

·        Etablering af en plancheudstilling i lokalområdet.

·        Gennemførelse af et borgermøde i lokalområdet. Borgermødet afholdes som et orienteringsmøde med deltagelse af repræsentanter fra forvaltningen og eventuelt fra bygherren. Borgerrepræsentationens partier indbydes til at lade sig repræsentere på mødet med henblik på at kunne besvare eventuelle spørgsmål og indgå i en debat om planens indhold.

 

BILAG VEDLAGT

1.      Forslag til lokalplan "Indertoften" med hovedafsnittene "Baggrund for lokalplanen", "Lokalplanforslag Indertoften" og "Forhold til øvrig planlægning og lovgivning".

2.      Brev af 15. marts 2006 fra Indertoften ApS

 

BILAG VEDLAGT TIL GENNEMSYN I BORGMESTERENS FORKONTOR, RÅDHUSET, 1. SAL VÆRELSE 36

A.     Mail af 27. januar 2006 fra Kultur- og Fritidsforvaltningen.

B.     Skrivelse af 23. januar 2006 fra Københavns Energi.

C.     Skrivelse af 26. januar 2006 fra Københavns Bymuseum.

D.     Skrivelse af 30. januar 2006 fra Københavns Bymuseum.

 

 

Ulrik Winge

 

Til top