Mødedato: 06.04.2006, kl. 17:30

Organisering af fritidsinstitutionen på Gasværksvejens Skole som KKFO

Se alle bilag

Organisering af fritidsinstitutionen på Gasværksvejens Skole som KKFO

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 6. april 2006

 

 

BR 222/06

Organisering af fritidsinstitutionen på Gasværksvejens Skole som KKFO

Organisering af fritidsinstitutionen på Gasværksvejens Skole som KKFO

 

 

Indstilling om, at fritidstilbuddet på Gasværksvejens Skole organiseres som KKFO i forbindelse med genåbningen af Gasværksvejens Skole pr. 1. august 2006.

(Børne- og Ungdomsudvalget)         

 

 

 

 

 

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

 

at     fritidstilbuddet på Gasværksvejens Skole organiseres som KKFO i forbindelse med genåbningen af Gasværksvejens Skole pr. 1. august 2006

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 22. marts 2006

Khaled Mustapha (Ø) stillede ændringsforslag om, at fritidstilbuddet organiseres  som fritidshjem.

 

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

 

 

For

Imod

Undlod

Jan Andreasen, A

 

X

 

Jette Bergenholz Bautrup, A

 

X

 

Jesper Christensen, A

 

X

 

Lars Rasmussen, A

 

 

 

Kasper Johansen, B

 

 

X

 

Majbritt Mamsen, C

 

X

 

Bo Asmus Kjeldgaard, F

X

 

 

Ninna Thomsen, F

X

 

 

Louise Frevert, O

 

 

 

Pia Allerslev, V

 

X

 

Khaled Mustapha, Ø

X

 

 

RESULTAT

3

6

 

 

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt.

 

F og Ø ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Enhedslisten og SF mener, at der skal organiseres et fritidshjem i stedet for KKFO, da det bygger på et ligeværdigt forhold mellem skole og fritidshjem."

 

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog den 22. september 2005 at genåbne Gasværksvejens Skole, som blev afviklet i 1996 på grund af vigende elevtal. Skolen genetableres med to spor med fritidstilbud. Skolen tages i brug som folkeskole fra skoleåret 2006/ 2007.

 

I henhold til helhedsplan fremlagt på det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalgs møde den 30. november 2005, ombygges skolen til en tidssvarende 2–sporet skole med 20 klasser fra børnehaveklasse til og med 9. klasse og en fritidsinstitution med 6 grupper, i alt til 132 institutionspladser.

 

Af hensyn til det fremtidige samarbejde mellem institution og skole samt fritidsinstitutionens placering i bygningen foreslår forvaltningen, at fritidstilbuddet organiseres som KKFO.

 

Den 8. februar 2006 (sagsnr. 291617) besluttede Børne- og Ungdomsudvalget, at sagen skulle sendes i høring hos de faglige organisationer og fritidsinstitutionerne i området.

 

De samlede høringssvar peger ikke entydigt på organisering af institutionen som KKFO eller selvstændigt fritidshjem.

 

Forældre til børn i den kommende skole og fritidsinstitution peger på,at fritidsinstitutionen bør organiseres som en KKFO, mens de pædagogfaglige organisationer samt de eksisterende fritidsinstitutioner peger på, at en organisering som fritidshjem er at foretrække.

 

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med afviklingen af Gasværksvejens Skole i 1996 blev det tilkendegivet, at skolen kunne genåbnes som folkeskole, hvis der efter byfornyelsen viste sig behov herfor. Derfor besluttede Borgerrepræsentationen på sit møde den 8. september 2005 at etablere alternative lokaler til (KVUC) for at frigøre Gasværksvejens Skole til folkeskoleformål. Den 22. september 2005 vedtog Borgerrepræsentationen at genåbne Gasværksvejens Skole pr. 1. august 2006.

 

På møde den 30. november 2005 godkendte det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg en helhedsplan for etablering af en 2–spors skole fra børnehaveklasse til 9. klasse, med tilhørende fritidsinstitution i den genåbnede skole.

 

Efter Borgerrepræsentationens beslutning på mødet den 11. december 2003 om aftale på fritidshjemsområdet (BR617/03) skal nye fritidsinstitutioner integreres bygningsmæssigt i skolen, hvor det er hensigtsmæssigt under iagttagelse af de areal- og kvalitetsmæssige krav, som allerede er fastlagt. Nye fritidsinstitutioner, der bygningsmæssigt er integreret i skolen, oprettes som fritidshjem eller KKFO efter en konkret vurdering med inddragelse af skolebestyrelse, de skoletilknyttede fritidshjem og andre interessenter i lokalområdet. Fritidsinstitutionen bliver placeret i bygning 1 i stueetagen.  I samme bygning placeres basislokaler til børnehaveklasse og fælles administrationslokaler på 1. sal og basislokaler til 1., 2. og 3. klasser på 2. sal.

 

Placering af fritidsinstitution, basislokaler til indskolingen og fælles administrationslokaler i samme hus giver god mulighed for et tæt samarbejde og samspil mellem skole og institution på ledelsesplan og i det daglige pædagogiske arbejde. Placeringen af børnehaveklasserne på 1. sal lige over fritidsinstitutionen kan desuden give børnehaveklasserne god mulighed for at benytte fritidsinstitutionens værkstedsrum.  Dette samarbejde kan medvirke til at styrke samtænkningen mellem skole og institution, ligesom det kan være en fordel i forbindelse med opbygningen af skolen, at der er en fælles ledelse, der i planlægning og prioritering kan tage højde for barnets undervisning og fritidsaktiviteter. For så vidt angår samarbejdet mellem skolen og institutionerne om børnenes overgang fra børnehave til skole og fritidshjem er det en fordel, at 2 af de tre områder (børnehave, fritidsinstitution og skole) er placeret samme sted og har mulighed for at forberede fælles introduktion og mødevirksomhed.

 

Samtænkningen medvirker til at skabe sammenhæng i barnets hverdag, og samhørigheden mellem skole og institution via fælles ledelse vil styrke denne sammenhæng med udgangspunkt i fælles udviklingsplaner og politikker. Endelig vil organiseringen af fritidstilbudet på Gasværksvejens Skole som KKFO give gode muligheder for fælles forældresamarbejde, som f.eks. fælles forældresamtaler, forældremøder og samarbejde om de traditionelle arrangementer som fastelavn, julefest m.m. Mange forældre har en travl og stresset hverdag og vil ofte være nødt til at prioritere, hvilke arrangementer de skal deltage i på henholdsvis skole og institution.  En samlet og fælles organisering af forældrerettede aktiviteter vil kunne lette forældrene bl.a. i deres muligheder for overblik og indsigt i barnets skole- og institutionsliv.

 

Høring vedrørende forslaget

Der er den 26. januar 2006 afholdt møde med en referencegruppe bestående af forældre til børn i den kommende skole- og fritidsinstitution, de to børnehaveklasseledere, skolelederen, repræsentanter for Skole og Samfund København og Københavns Lærerforening.

 

Referencegruppen støtter forvaltningens forslag om, at fritidsinstitutionen organiseres som en KKFO.

 

Den 8. februar 2006 (sagsnr. 291617) besluttede Børne- og Ungdomsudvalget, at sagen skulle sendes i høring hos de faglige organisationer og fritidsinstitutionerne i området.

 

Udvalget konstaterede samtidig, at det er oplyst for udvalget, at der ikke bliver nedlagt fritidshjemspladser i forbindelse med etablering af en fritidsinstitution med etablering af 6 børnegrupper på Gasværksvejens Skole.

 

Der er indkommet høringssvar fra Den integrerede institution Absalon, BUPL, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforening København, LFS, Landsforeningen af Socialpædagoger København, Referencegruppen ved den kommende Gasværksvejens skole og fritidsinstitution, Settlementet Saxogården, Saxoly fritidshjem, Skole og Samfund, og Den integrerede institution Vestervang. Københavns Lærerforening har afgivet høringssvar som del af referencegruppen.

 

Helhed, ligeværdigt o g forpligtende samarbejde

Referencegruppen tilslutter sig forslaget om at organisere fritidsinstitutionen som KKFO, idet der er enighed om, at der ønskes så høj grad af samtænkning som muligt med henblik på at skabe sammenhæng og helhed i barnets liv og om, at gruppens vision om et tæt, forpligtende og ligeværdigt samarbejde mellem skole og fritidsinstitution med udgangspunkt i fælles værdigrundlag og pædagogiske målsætninger, understøttes bedst af, at fritidsinstitutionen organiseres som en KKFO. Desuden mener referencegruppen, at den tætte placering i samme bygning og det særlige, at både skole og fritidsinstitution skal opbygges fra grunden også administrativt lægger naturligt op til en fælles organisation under fælles ledelse.

 

Skole og Samfund støtter ligeledes et forslag om etablering af ny institution på Gasværksvejens skole som KKFO og henviser til, at det er Skole og Samfunds opfattelse, at nye fritidsinstitutioner ved de københavnske folkeskoler skal etableres som KKFO. Endvidere finder Skole og Samfund, at en opbygning af skole og fritidsinstitution i samme takt bedst sker ved etablering af KKFO således, at der sikres et ligeværdigt forpligtende samarbejde, med udgangspunkt i værdier, visioner og principper formuleret af skolebestyrelse, ledelse og medarbejdere.

 

Spørgsmål om behov for udvidet institutionskapacitet på Vesterbro

Flere institutioner og de pædagogfaglige organisationer opfordrer til, at der foretages en afdækning af behovet for nye institutionspladser i området, inden der tages stilling til etablering af ny institution.

 

Ligeledes peger de pædagogfaglige organisationer og institutionerne på, at fritidsinstitutionerne på Vesterbro ikke har været inddraget i planlægningen af en ny institution i bydelen. Her lægges særlig vægt på, at de lokale fritidsinstitutioner har været meget aktive og behjælpelige med at løse pladssituationen på Vesterbro, bl.a. ved at optage børn i de enkelte institutioner ved merindskrivning. På denne baggrund findes den manglende inddragelse særlig utilfredsstillende.

 

Den Integrerede Institution Absalon har i brev af 9. maj 2005 foreslået, at institutionen opretter en fritidshjemsafdeling på Gasværksvejens Skole. Forvaltningen og skolens ledelse har efterfølgende drøftet dette forslag med institutionen, og på baggrund af skolens manglende interesse, har forvaltningen ikke fundet grundlag for at arbejde videre med denne idé.

 

Samtænkning og helhed i barnets hverdag

Både de pædagogfaglige organisationer og fritidsinstitutionerne på Vesterbro udtrykker undren over, at indstillingen peger på, at fælles ledelse i forbindelse med KKFO vil styrke samtænkningen og samarbejdet mellem lærere og pædagogiske medarbejdere. De opfatter desuden forvaltningens anbefaling om, at forudsætningen for at kunne skabe sammenhæng i børns hverdag er, at samarbejdet sker mellem KKFO og skole. Høringssvarene peger på, at institutionerne og de pædagogfaglige organisationer ikke finder det bevist, at fælles ledelse skaber de bedste muligheder for børns udvikling. De pædagogfaglige organisationer og fritidshjemmene peger på, at der først i efteråret 2008 fremlægges evaluering af samtænkningen bl.a. med en vurdering af, om eksistensen af de to typer fritidsinstitutioner volder vanskeligheder for et ligeværdigt samarbejde mellem skole og fritidsinstitutioner. Tværtimod påpeges det i flere af høringssvarene, at samtænkningen på Vesterbro har bevist, at det kan lade sig gøre at skabe sammenhæng i børnenes hverdag og profitere af den forskellighed, der er mellem fritidshjem og skole.

 

Fælles ledelse

Endelig udtrykker flere af institutionerne og de pædagogfaglige organisationer, at et enstrenget ledelsessystem ikke er grundlæggende for et ligeværdigt og respektfuldt samarbejde. En institution giver udtryk for, at det naturligvis er vigtigt, at alle de institutioner, der arbejder med børn i Københavns Kommune, udfører et kvalitativt og udviklende arbejde, men at dette ikke nødvendigvis skal etableres i en bestemt form, og at kommunens varemærke om mangfoldighed bør gør sig gældende her.

 

 

Forvaltningens kommentarer til høringssvarene

 

Samlet pladskapacitet

I indstillingen, fremlagt på det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 27. april 2005, fremgår følgende vedrørende kapacitetsudvidelsen på Vesterbros fritidsinstitutionsområde, som er grundlag for planen om at udbygge kapaciteten på Vesterbro såvel på skole- som på institutionsområdet:

Som følge af byfornyelsen er der sket en markant ændring i elevunderlaget og søg­ning til skolerne i denne del af distriktet. Byfornyelsen har medført en betragtelig stigning i børnefamilier og dermed i antallet af skolesøgende børn. Området dækkes i dag af Oehlenschlægersgades Skole. Endvidere modtager Matthæusgades Skole og Den Classenske Legatskole i Indre By også en del elever fra området. De seneste 2 – 3 år har disse tre skoler måttet optage flere klasser, end skolerne er beregnet til.

 Som følge heraf er der udført afhjælpende foranstaltninger på skolerne og en bety­delig udbygning af fritidshjemmene tilknyttet skolerne. Det er forvaltningens vurde­ring, at mulighederne for afhjælpende foranstaltninger og især mulighederne for ud­bygning af fritidshjemmene er udtømt.

Da der således ikke er mulighed for at udbygge de eksisterende skoler i området til fuldt ud at dække behovet, vedtog Uddannelses- og Ungdomsudvalget allerede 12. maj 2003 en principbeslutning om at genåbne Gasværksvejens Skole.

Det bemærkes endvidere, at fritidsinstit utionen normeres til 6 grupper (132 børn). Da Gasværksvejens Skole bliver tosporet, er det således forventningen at samtlige 132 pladser i fritidsinstitutionen tages i anvendelse, og at der ikke som følge deraf nedlægges andre pladser.

Evaluering af samtænkning

Forvaltningen er enig i, at der ikke har været gennemført en evaluering af samtænkningen, som kan lægges til grund for en entydig opfattelse af, at organisering af en ny institution som KKFO er eneste betingelse for et ligeværdigt samarbejde om børns udvikling og opnåelse af sammenhæng i børns hverdag.

 

Ligeledes er forvaltningen enig i, at der opnås et godt samarbejde om barnets udvikling og sammenhæng i barnets hverdag gennem samtænkningen på mange institutioner og skoler på Vesterbro og i de øvrige bydele, ligesom der er opnået et godt samarbejde mellem KKFO og skole, de steder i København,  hvor fritidstilbudet på skolen er organiseret som KKFO.

 

To ligestillede institutionsformer

Der opereres i Københavns Kommune med de to ligestillede fritidsinstitutionsformer KKFO og fritidshjem, og det er forvaltningens opfattelse, at det vil være naturligt, at en fritidsinstitution etableret på skolen organiseres som KKFO, og at der i forbindelse hermed opregnes hvilke samarbejdsmuligheder, der kan være forbundet hermed.

 

At institutionerne er ligestillet, er udtrykt i Borgerrepræsentationens beslutning fra 11. december 2003, hvor det bl.a. anføres, at nye fritidsinstitutioner, der bygningsmæssigt er integreret i skolen, oprettes som fritidshjem eller KKFO efter en konkret vurdering med inddragelse af skolebestyrelse, de skoletilknyttede fritidshjem og andre interessenter i lokalområdet. Andetsteds  i Borgerrepræsentationens beslutning fremgår det, at institutioner, forældrebestyrelser og skolebestyrelser har adgang til at ønske en KKFO omdannet til fritidshjem og omvendt.

 

Endvidere skabes der, som det udtrykkes i høringssvar fra referencegruppen og Skole og Samfund, en særlig god samarbejdsmulighed, idet både skole og fritidsinstitution bygges op fra grunden og samtidigt.

 

Grundlag for evaluering af samtænkningen

Endelig kan erfaringerne fra en samtidig og fælles opbygning af skole og fritidsinstitution fra bunden medvirke til at kvalificere en evaluering af samtænkningen, idet langt størstedelen af samtænkningen foregår mellem skoler og fritidshjem, mens erfaringsgrundlaget fra samtænkning mellem KKFO og skole er baseret på relativt få institutioner.

 

Konklusion

De samlede høringssvar peger ikke entydigt på organisering af institutionen som KKFO eller selvstændigt fritidshjem.

 

Forældre til børn i den kommende skole og fritidsinstitution peger via referencegruppen på, at fritidsinstitutionen bør organiseres som en KKFO, mens de pædagogfaglige organisationer og de eksisterende fritidsinstitutioner peger på, at en organisering som fritidshjem er at foretrække.

 

 

Økonomi

Der er ingen forskel på driftsudgifternes størrelse, hvad enten der etableres en KKFO eller et fritidshjem.

 

Miljøvurdering

Sagen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens liste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen yderligere bemærkninger.

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Høringssvar

 

 

                                            Peter Rasmussen

 

                                                                                       Michael Hougaard Olsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

 

 

Til top