Mødedato: 06.03.2025, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Navngivning af Palæstinas Plads efter høring, Nørrebro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om et unavngivet område på Nørrebro skal navngives Palæstinas Plads. Borgerrepræsentationen besluttede den 3. oktober 2024 at sende sagen i høring, hvor der efterfølgende er indkommet 162 henvendelser. Efter endt høring er sagen behandlet i Vejnavnenævnet den 2. december 2024, hvor indstillingen faldt grundet stemmelighed. Sagen udspringer af et medlemsforslag fra 2023. Teknik- og Miljøudvalget traf beslutning i sagen den 24. februar 2025.

Sagen blev under behandlingen i Teknik- og Miljøudvalget den 24. februar 2025 standset efter styrelseslovens § 23 og indbragt til behandling i Borgerrepræsentationen.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at forslaget om at navngive et unavngivet område på Nørrebro, Palæstinas Plads imødekommes, 
  2. at medlemsforslag om navngivning af en plads på Nørrebro til Palæstinas Plads, stillet af Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 21. august 2023, hermed er håndteret.

(Teknik- og Miljøudvalget)

(Standsningssag)

Problemstilling

Sagen udspringer af et medlemsforslag, og har været behandlet i Vejnavnenævnet ad flere omgange (bilag 2). Sagen blev behandlet i Teknik- og Miljøudvalget 16. september 2024. På mødet benyttede Konservative (C) standsningsretten og sagen blev derfor løftet til Borgerrepræsentationen. Her blev det den 3. oktober 2024 besluttet at sende sagen i høring.

Efter endt høring har Vejnavnenævnet behandlet sagen på møde den 2. december 2024, hvor indstillingen faldt grundet stemmelighed.

Løsning

I forlængelse af Borgerrepræsentationens beslutning den 3. oktober 2024, har forvaltningen sendt forslaget om navngivning af Palæstinas Plads i høring. Forvaltningen har sendt tre høringsbreve; til Café Friheden, som lejer og bruger af adressen Nørrebrogade 211A, Jeudan som bygningsejer samt Nørrebro Lokaludvalg.

Høring

Forslaget om at navngive en plads på Nørrebro ”Palæstinas Plads” har været i høring i perioden fra den 9. oktober til den 6. november 2024. Forvaltningen har kun modtaget ét høringssvar samt 162 henvendelser fra borgere.

Høringssvar fra lokaludvalg
Nørrebro Lokaludvalg anfører i deres høringssvar (bilag 4): ”Vi er blevet bedt om at melde tilbage, hvis vi har bemærkninger til navngivning af Palæstinas Plads på Nørrebro. Vi har gennem flere år fået input fra Nørrebroerne omkring det. Der er forskellige holdninger i spil, men det er vores opfattelse, at mange i bydelen bakker op om en Palæstinas Plads og derfor kan vi bakke op om navngivningen som Teknik- og Miljøudvalget og Borgerrepræsentationen har indstillet”.

Forvaltningen har ikke bemærkninger til lokaludvalgets høringssvar.

Borgerhenvendelser
Forvaltningen har modtaget i alt 162 henvendelser om navngivningen af det unavngivne område (bilag 5 og 6). Langt størstedelen af de borgerhenvendelser (153), som forvaltningen har modtaget i forbindelse med høringen, er positive overfor navngivningen af Palæstinas Plads. Siden efteråret 2023 og frem til udløb af høringsfristen, har forvaltningen modtaget ni indsigelser fra borgere, der er imod navngivningen, som bl.a. omtaler, at kommunen ikke må og bør beskæftige sig med udenrigspolitik.

Forvaltningens bemærkninger
Det konkrete forslag om at navngive et område i form af en plads på Nørrebro ”Palæstinas Plads” udspringer af et medlemsforslag, som blev vedtaget i Teknik- og Miljøudvalget den 21. august 2023, og som ikke er udenrigspolitisk motiveret. I og med at der ikke er noget til hinder for navngivning af det pågældende område på Nørrebro og at navnet Palæstina allerede er optaget i navnebanken, vurderer forvaltningen, at kriterierne for navngivning af området er opfyldte, og at navnet ”Palæstinas Plads” kan anvendes. 

Ankestyrelsen har behandlet klager om samme emne og konkluderer den 29. januar 2025, at de ikke vil rejse tilsynssag med følgende begrundelse:

Det omhandlede navngivningsforslag ses dog ikke umiddelbart at være begrundet i udenrigspolitiske hensyn eller andre hensyn, som kommunerne ikke kan varetage.” (bilag 7)  

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte,

  • at imødekomme medlemsforslaget om at navngive Palæstinas Plads. I så fald vil navnet blive offentliggjort og ikrafttræden forventes i overensstemmelse med beslutningen at ske den 1. april 2025.
  • at der skal vælges et andet navn til pladsen. Eventuelt nyt navn vil medføre ny høring af sagens parter.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget godkender indstillingen fra Vejnavnenævnet, vil det unavngivne område på Nørrebro fortsat være unavngivet. Navneforslaget ”Palæstinas Plads” vil være tilgængelig i Vejnavnebanken til eventuel fremtidig anvendelse.


Line Barfod
Forperson for Vejnavnenævnet

 

 

Oversigt over politisk behandling

Vejnavnenævnet indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget ikke imødekommer forslaget om at navngive et unavngivet område på Nørrebro, Palæstinas Plads.
  2. at medlemsforslag om navngivning af en plads på Nørrebro til Palæstinas Plads, stillet af Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 21. august 2023, hermed er håndteret.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 24. februar 2025

 

Enhedslisten og Alternativet stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:

”at Teknik- og Miljøudvalget imødekommer forslaget om at navngive et unavngivet område på Nørrebro, Palæstinas Plads.”

Ændringsforslaget blev vedtaget med 6 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F, Ø og Å

Imod stemte: A, C og V

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt med 6 stemmer mod 5. Ingen undlod at stemme.

For stemte: B, F, Ø og Å

Imod stemte: A, C og V

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne undrer og ærgrer det os, at Nørrebro Lokaludvalg – i modsætning til tidligere – har valgt ikke at inddrage deres borgerpanel i høringen. Ligeledes undrer og ærgrer det os, at lokaludvalget afviste den fornyede mulighed for at høre borgerpanelet efter høringsfristen, da Vejnavnenævnet gav mulighed for det, fordi lokaludvalget selv havde begrundet deres fravalget af borgerpanelet med manglende tid.”

 

Socialdemokratiet afgav følgende protokolbemærkning:

“I Socialdemokratiet er vi ikke modstandere af en ‘Palæstinas Plads’ i København, men vi mener hverken, at rammen eller tidspunktet er det rigtige for at navngive nu, hvorfor vi ikke kan støtte forslaget, da det med baggrund i den aktuelle konflikt ikke kan undgås at blive anset som en udenrigspolitisk stillingtagen.”

 

Indstillingen blev standset af Det Konservative Folkeparti, jf. kommunestyrelseslovens § 23, og indstillingen indbringes dermed i sin helhed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. marts 2025

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som erstatning af indstillingens 1. og 2. at-punkt:

”At sagen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på, at forvaltningen - set i lyset af den internationale sikkerhedssituation samt den ekstraordinære bevågenhed på Danmark - anmoder relevante ministerier og myndigheder om at foretage en vurdering af de mulige sikkerhedsmæssige konsekvenser ved at navngive en plads i København Palæstinas Plads på nuværende tidspunkt.”

 

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag:

”at sagen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på at Vejnavnenævnet forbereder og indstiller alternative navne, for eksempel Frihedens Plads, til det unavngivne område på Nørrebro”.

 

Det af det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet efter afstemning med 40 stemmer mod 14. ingen medlemmer undlod at stemme.

For: C, V og I

Imod: Ø, A, F, B, Å og Helle Jønch (Løsgænger)

 

Det af Socialdemokratiet fremsatte ændringsforslag blev forkastet efter afstemning med 29 stemmer mod 25. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For: A, C, V, I og Helle Jønch (Løsgænger)

Imod: Ø, F, B og Å

 

Indstillingen blev herefter godkendt efter afstemning med 29 stemmer mod 25. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For: Ø, F, B og Å

Imod: A, C, V, I og Helle Jønch (Løsgænger)

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Venstre videreførte følgende protokolbemærkning:

”Det undrer og ærgrer os, at Nørrebro Lokaludvalg – i modsætning til tidligere – har valgt ikke at inddrage deres borgerpanel i høringen. Ligeledes undrer og ærgrer det os, at lokaludvalget afviste den fornyede mulighed for at høre borgerpanelet efter høringsfristen, da Vejnavnenævnet gav mulighed for det, fordi lokaludvalget selv havde begrundet deres fravalget af borgerpanelet med manglende tid.”

 

Socialdemokratiet videreførte følgende protokolbemærkning:

“I Socialdemokratiet er vi ikke modstandere af en ‘Palæstinas Plads’ i København, men vi mener hverken, at rammen eller tidspunktet er det rigtige for at navngive nu, hvorfor vi ikke kan støtte forslaget, da det med baggrund i den aktuelle konflikt ikke kan undgås at blive anset som en udenrigspolitisk stillingtagen.”

 

Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”I København har vi set en hurtigt og skræmmende stigning i antisemitisme siden 7. oktober 2023. Det er derfor stærkt kritisabelt at man ønsker at tale ind i en udenrigspolitisk konflikt, og navngive en plads på Nørrebro Palæstinas Plads.  Nørrebro, der i øvrigt er det område, hvor jøder er allermest udsat. Vi i Liberal Alliance tager i stedet stærkt afstand til antisemitismen og vil vise, at vi i København behandler hinanden ordentlig, med respekt for forskelligheder, og at mere samler end splitter os som menneske.”

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Navnene på byens gader og pladser skal have en karakter af noget som samler os. Forslaget om Palæstinas Plads er derimod noget som splitter os som by og vækker meget stærke følelser hos mange. Venstre ønsker ikke at Mellemøstens konflikter flytter ind i de københavnske gader. Det så vi desværre i forbindelse med de demonstrationer der blev afholdt i forbindelse med krigen i Gaza, hvor der blev råbt slagord af antisemitisk karakter og som slet ikke hører hjemme i vores by og land.  På den baggrund stemmer vi imod en navngivning som uvægerligt sættes i forbindelse med nogle meget voldsomme sympatitilkendegivelser for den ene side af konflikten i Mellemøsten. ”

 

Til top