Serviceniveau på ældreområdet 2014
Indstilling og beslutning
Indstilling om,
- at de borgerrettede kvalitetsstandarder ”Ældre i København 2014”, jf. bilag 1 godkendes.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
(Sundheds- og Omsorgsudvalget)
Problemstilling
Ved de årlige budgetforhandlinger og -vedtagelser fastsættes den økonomiske ramme for serviceniveauet på ældreområdet. Serviceniveauet udmøntes i de borgerrettede kvalitetsstandarder Ældre i København 2014 og i Indsatskataloget 2014.
Ældre i København 2014 og Indsatskataloget 2014 afspejler reformprogrammet Aktiv og tryg – hele livet. Det betyder, at der til borgere med et rehabiliteringspotentiale er tilbud, som giver dem mulighed for at opretholde et aktivt hverdagsliv og forblive uafhængige af hjælp længst muligt. Hertil er der netværksskabende tilbud af forskellige art, og endelige er der tilbud, der sikrer større tryghed til de svageste borgere.
Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 24. oktober 2013 en række indsatser, som understøtter reformprogrammets mål om at ”Flere ældre tidligere skal flytte i plejebolig”. Ældre i København og indsatskataloget er tilrettet i overensstemmelse hermed.
For at skabe et bedre grundlag for ældrepleje tilføres ældreområdet i finanslovaftalen for 2014 en milliard kroner årligt. Kommunerne skal ansøge om disse midler og i den forbindelse gøre rede for anvendelse af midlerne. Når finansloven for 2014 er endeligt vedtaget, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejde en ansøgning, som vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse, inden den fremsendes.
Løsning
Ældre i København 2014
De borgerrettede kvalitetsstandarder Ældre i København 2014 indeholder generel serviceinformation til borgerne om den hjælp, de kan forvente fra kommunen. Ældre i København 2014 er dermed en beskrivelse af det serviceniveau, der er fastlagt for kommunens ældre borgere, og er i sprog, form og indhold målrettet borgerne. Ældre i København 2014 giver et overblik over kommunens tilbud, både tilbud som henvender sig til alle ældre og visiterede tilbud, som henvender sig til særlige målgrupper. Desuden kan man i Ældre i København 2014 læse om, hvordan man kan søge om forskellige tilbud, se hvilke sagsbehandlingstider der er, læse om egenbetaling og takster samt hvilke muligheder der er for valg af leverandør.
Der indføres i 2014 ikke nye tilbud til ældre. Der er dog sket en række mindre justeringer i Ældre i København 2014:
- Sagsbehandlingstiderne er blevet harmoniseret. Dette betyder at sagsbehandlingstiden nu på langt de fleste ydelser er 10 dage. Dette giver på den ene side bedre rammer for helhedssagsbehandling, og på den anden side er det blevet mere overskueligt for borgerne. Det er vigtigt at understrege, at hjælpen vil blive iværksat øjeblikkeligt ved akut behov for personlig og praktisk hjælp. Samtidig med harmonisering af sagsbehandlingstiderne er det blevet lettere at opnå et overblik over sagsbehandlingstider og tidspunkt for, hvornår indsatsen påbegyndes.
- På baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning om at "Flere ældre tidligere skal flytte i plejebolig" er det nu blevet muligt at søge om plejebolig, hvis det er svært at overkomme og overskue hverdagens opgaver, eller hvis man føler sig utryg eller ensom i en grad der begrænser ens hverdag. Samtidig fremgår det i Ældre i København 2014, at borgere med omfattende behov for hjælp og pleje frit kan vælge, om de vil modtage støtten i eget hjem eller i plejebolig.
- Der er tilføjet en oversigt over muligheder for tilskud og bevillinger, man som borger eller pårørende kan søge. Oversigten indeholder oplysninger omkring kørsel, plejevederlag, pasningsorlov og boligydelser.
- Afsnittet omkring tandpleje er blevet udvidet sådan, at det nu også indeholder tilbuddet om specialtandpleje på klinik.
- Der er indarbejdet et afsnit om, hvordan man som ældre kan få hjælp til at anvende digitale løsninger, herunder brugen af NemID. Det er ligeledes beskrevet, hvordan man som borger kan blive fritaget fra at benytte digital post. For at blive fritaget skal borger eksempelvis have fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser.
- Der er på opfordring fra Ældrerådet i København indarbejdet et afsnit med information om Ældrerådet i København.
- Alle tilbud målrettet borgere med demens er samlet under én overskrift med det formål, at borgere og især pårørende hurtigt kan danne sig et overblik på det område.
Der blev i 2012 udarbejdet en pixi-version af Ældre i København, som er oversat til fransk, engelsk, arabisk, tyrkisk, urdu, farsi, somali og bosnisk. Denne udgave benyttes fortsat i 2014, da udgaven er så overordnet, at den fortsat er retvisende. Kvalitetsstandarderne publiceres på kk.dk.
Høring af Ældre i København 2014
Ældre i København 2014 har været i høring hos Ældrerådet i København, Ældre Sagen samt de faglige organisationer FOA og Dansk Sygeplejeråd (DSR). Ældrerådet roser forslaget til Ældre i København 2014 for at være konkret, overskueligt og præcist. De nye afsnit, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen samler alle oplysninger om demens og om forskellige muligheder for tilskud og bevillinger, bidrager til dette. Efter ønske fra Ældrerådet er der i kvalitetsstandarderne tilføjet yderligere information om, hvordan man kan få hjælp til den digitale kontakt med kommunen. Ældrerådet ser positivt på de nye formuleringer omkring tidligere i plejebolig. Et ønske fra Ældrerådet er, at borgere, der overgår fra Socialforvaltningen til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, opretholder samme ydelser selvom de skifter fra en forvaltning til en anden. Det er beskrevet nedenfor, hvordan Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen arbejder på dette. FOA har ikke haft kommentarer til Ældre i København 2014, og DSR havde mindre bemærkninger til afsnittet omkring sygepleje, som er indarbejdet. Hørringssvar er vedhæftet som bilag 3.
Indsatskataloget 2014
Indsatskatalog 2014 er en konkretisering af det serviceniveau, der beskrives i kvalitetsstandarderne og er målrettet medarbejderne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Indsatskataloget 2014 indeholder en oversigt over alle indsatser inden for genoptræning, personlig pleje og praktisk hjælp, vedligeholdende aktivitetstilbud, midlertidige døgntilbud og varige botilbud. I forhold til de enkelte indsatser beskrives, hvad indsatsen omfatter, dens hyppighed samt hvem der kan modtage den.
Der er i Indsatskataloget 2014 ikke sket ændringer af større betydning. Det skal dog nævnes, at tildelingskriterierne til plejebolig er tilrettet i forhold til strategien om ’Flere ældre tidligere skal flytte i plejebolig’.
Ensartede kvalitetsstandarder i Socialforvaltningen og i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Borgerrepræsentationen besluttede den 13. december 2012 på baggrund af Strukturudvalgets rapport, at der skulle udarbejdes et beslutningsoplæg vedrørende håndtering af snitflader på hjemmeplejeområdet mellem Sundheds- og Omsorgsforvaltningen og Socialforvaltningen. Som opfølgning herpå besluttede udvalgene at ensarte kvalitetsstandarderne for de to forvaltninger.
Formålet med at udarbejde ensartede kvalitetsstandarder er, at borgere med ensartede behov tilbydes samme serviceniveau og samme tilbud. Det betyder, at borgere, uanset hvilken alder de har, og hvilken forvaltning de hører til, vil få ensartede tilbud i forhold til personlig og praktisk hjælp, spisetilbud, vedligeholdelsestræning og genoptræning. Endvidere skal det ensartede serviceniveau sikre, at borgerne, når de fylder 65 år, ikke oplever et skift i serviceniveau og -tilbud.
På basis af de politiske beslutninger påbegyndte Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i 2013 arbejdet med at ensarte serviceniveauet, idet der er gennemført en række indsatser, som skal skabe rammerne for et mere ensartet serviceniveau. Forvaltningerne har indført det samme funktionsvurderingsredskab, kaldet Fælles Sprog 2, som sikrer, at borgere vurderes på et ensartet grundlag. Desuden er der gennemført et fælles udbud af personlig og praktisk hjælp.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indførte i 2012 en ny styringsmodel for personlig og praktisk hjælp, idet forvaltningen overgik fra enkeltydelser til besøgsblokke. Socialforvaltningen gennemfører i første halvår 2014 et forsøg med besøgsblokke, der bygger på det koncept, der anvendes i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Dette initiativ skal endvidere medvirke til at sikre en ensartet koncept for tildeling og levering af personlig og praktisk hjælp og dermed et ensartet serviceniveau.
Sundheds- og Omsorgsudvalget og Socialudvalget vil i første halvår af 2014 få fremlagt en indstilling vedrørende ensartet serviceniveau mellem forvaltningerne. Her skal der træffes beslutning om, hvilke områder der skal ensrettes, og hvorledes der samtidig sikres differentierede tilbud, der modsvarer de forskellige borgergruppers behov. På baggrund af udvalgenes beslutninger vil forvaltningerne revidere og ensarte kvalitetsstandarterne.
Økonomi
Videre proces
Ældre i København 2014 sendes til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til godkendelse. Efter Borgerrepræsentationens godkendelse af kvalitetsstandarderne færdiggøres standardernes layout med henblik på tryk, offentliggørelse og distribution.
Hvis der som følge af finansloven 2014 tilføres yderligere midler til ældreområdet, som har betydning for serviceniveauet, vil dette blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse.
Lars Gregersen /Helle Christiansen
Oversigt over politisk behandling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende de borgerrettede kvalitetsstandarder Ældre i København 2014, jf. bilag 1.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Indsatskatalog 2014, jf. bilag 2, og
3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om ensartede kvalitetsstandarder i Socialforvaltningen og i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til efterretning.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 18. december 2013
Indstillingen blev godkendt.
Udvalget bad Sundheds- og Omsorgsforvaltningen rette henvendelse til Borgerservice med henblik på et samarbejde med relevante forvaltninger, som skal sikre støtte til udsatte borgere i forhold til brug af digitale løsninger som bruges i kontakt med det offentlige. Udvalget bad om en status på området i 1. kvartal 2014.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 21. januar 2014
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 6. februar 2014
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.