Anlægsbevilling til ny specialskole i Ryparken
Anlægsbevilling til ny specialskole i Ryparken
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 6. februar 2003
BR 33/03
Anlægsbevilling til ny specialskole i Ryparken
Anlægsbevilling til ny specialskole i Ryparken
Indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på i alt 30,35 mill. kr. til projektering og byggeri af en ny specialskole inkl. integreret KKFO i Ryparken 77-81.
(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
at der gives en anlægsbevilling på i alt 30,35 mill. kr. til projektering og byggeri af en ny specialskole inkl. integreret KKFO i Ryparken 77-81.
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2002
Udvalget tiltrådte forvaltningens indstilling.
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til indstillingen"
Økonomiudvalgets beslutning den 14. januar 2003
Anbefalet.
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte på møde den 22. juni 2002 indstilling vedrørende forhandling af køb af Ryparken 77-81 samt udarbejdelse af projektforslag til indretning af ejendommen til specialskole (U117/02). I indstillingen blev der fastlagt en totaløkonomi for køb og indretning af skolen på i alt 60 mill. kr.
Indstilling vedrørende købet blev godkendt på mødet i Borgerrepræsentationen den 14. november 2002. Der var i den oprindelige indstilling afsat 30,9 mill. kr. til køb af ejendommen og til øvrige omkostninger. Beløbet er efterfølgende efter forhandlinger med sælger reduceret til 29,65 mill. kr., idet der er givet et nedslag i købesummen på 1,25 mill. kr. som følge af forventede udgifter til forurening og udskiftning af tag.
Det fremlagte projektforslag for Ryparken er udarbejdet i et samarbejde mellem forvaltningen og rådgiverne RIA og B+ arkitekter.
Skolen indrettes med en integreret KKFO. Skoledelen har en samlet kapacitet på 80 elever og KKFO`en normeres til 65 elever. Det faktiske elevtal vil dog være afhængig af elevsammensætningen. Byggeriet forventes færdigt til ibrugtagning til skolestart i august 2003.
Den samlede udgift til projektering, byggeri og undervisningsmidler udgør 30,35 mill. kr. inkl. inventar og undervisningsmidler (inkl. tillæg for ekstraudgifter til forurening og udskiftning af tag), som der hermed ansøges om anlægsbevilling til.
SAGSBESKRIVELSE
Uddannelses- og Ungdomsudvalget godkendte på møde den 22. juni 2002 indstilling vedrørende forhandling af køb af Ryparken 77-81 samt udarbejdelse af projektforslag til indretning af ejendommen til specialskole. I indstillingen blev der fastlagt en totaløkonomi for køb og indretning af skolen på i alt 60 mill. kr.
Indstilling vedrørende købet blev godkendt på mødet i Borgerrepræsentationen den 14. november 2002.
Der var i den oprindelige indstilling afsat 30,9 mill. kr. til køb af ejendommen og til øvrige omkostninger. Beløbet er efterfølgende efter forhandlinger med sælger reduceret til 29,65 mill. kr. p.g.a. af nedslag i købesummen på 1,25 mill. kr. som følge af forventede udgifter til forurening og udskiftning af tag. I forlængelse heraf er den samlede anlægsudgift til ombygning mm. forhøjet tilsvarende med henblik på afholdelse af disse udgifter, der er fastlagt på grundlag af en tilstandsrapport og en miljøvurdering, der begge er udført af eksterne rådgivere.
Projektet
Den erhvervede ejendom Ryparken 77-81 består af en hovedbygning, en beboelsesejendom med 2 lejligheder, en pavillon samt et garageanlæg. Der er i projektforslaget ikke taget stilling til anvendelsen af beboelsesejendommen samt pavillonen. Det kan evt. komme på tale at indrette bygningerne til handicaptandklinik, som der er stort behov for. Der vil senere komme konkret forslag til anvendelse og evt. indretning. Selve specialskolen og KKFO' en indrettes alene i den eksisterende hovedbygning.
Hovedbygningen er opført i 1958 og har tidligere været anvendt til industri og erhverv, men er senere omdannet til kontorer. Den er på i alt 3274 m2 inkl. høj kælder og tagetage. Grundens areal er på 2762 m2.
Projektforslaget er udarbejdet af arkitektfirmaet B+ og af Rådgivende Ingeniører og Arkitekter, og af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Afdelingslederen for den midlertidige specialskole på Grundtvigsskolen har endvidere deltaget i arbejdet som konsulent.
Den eksisterende bygning er i god stand, hvorfor der i forbindelse med den ændrede anvendelse er taget udgangspunkt i at bevare mest muligt af den eksisterende indretning for derved at begrænse ombygningsudgifterne.
Bygningen karakteriseres af sin trekantede grundplan, med trapper, elevator og toiletkerner placeret i midten af trekanten.
De eksisterende trapper er forholdsvis stejle og mørke og er ikke egnede til skolens elever, ligesom den eksisterende elevator ikke er tilgængelig for kørestolsbrugere, idet den ligger en halv etage over terræn. Der etableres derfor en ny hovedindgang med en ny hovedtrappe samt ny elevator for at sikre handicapvenlige adgangsforhold. Endvidere etableres handicaptoiletter på hver etage.
Eksisterende ventilation og lys ændres, idet forholdene ikke lever op til gældende krav for skolebyggeri.
Bygningens nuværende facader bevares, men som nævnt etableres ny hovedindgang på bygningens sydvestlige side samt ny hovedtrappe og elevator. Elevatoren forbinder samtlige etager inkl. kælder og tagetage, ligesom den giver adgang direkte til terræn. Facadeændringerne skal forelægges Plan- og Arkitektur i Bygge- og Teknikforvaltningen til godkendelse. Den nye trappe inkl. elevator udformes med glasfacader, så den giver lys til det indre af bygningen og samtidig danner et "orienteringspunkt" på etagerne.
Bygningen indrettes med 12 skole/elevgrupper og 10 KKFO-grupper fordelt på :
Skole 80 elever fordelt på: | Antal grupper skole | KKFO 65 elever fordelt på: | Antal grupper KKFO |
Autistiske elever | 3 | Autistiske elever | 3 |
Elever med multiple funktionsnedsættelser | 3 | Elever med multiple funktionsnedsættelser | 3 |
Psykisk udviklingshæmmede elever | 6 | Psykisk udviklingshæmmede elever | 4 |
I praksis vil den faktiske normering kunne variere fra 75 – 80 elever afhængigt af elevsammensætning og graden af handicap hos den enkelte elev.
Indretning
I kælderetagen etableres tumlesal med tilhørende bad og omklædningsfaciliteter, skolekøkken (med udgangspunkt i det eks. kantinekøkken), musiklokale samt kontorer. Tumlesalen indrettes, så den også kan bruges til personale- og forældremøder.
I stueetagen placeres 3 elevgrupper og 3 KKFO grupper inklusive et fleksibelt værkstedsområde samt skolens administration. Skolens administration placeres, så der vil være direkte adgang fra gaden via den hidtidige hovedindgang i bygningen.
1. og 2. sal indrettet til pædagogisk center og værkstedsområde. På 1. sal er der 4 elevgrupper og 4 KKFO grupper. På 2. sal er der 5 elevgrupper og 3 KKFO grupper.
I tagetagen indrettes personaleopholdsrum.
Grupperne for elever med multiple funktionsnedsættelser er placeret på hver etage på grund af muligheden for at etablere rum-dækkende loftslifte samt placering af særlige handicaptoiletter.
De øvrige elevgrupper indrettes så brugen kan variere afhængigt af de fremtidige brugeres ønsker, ligesom der ikke i indretningen skelnes mellem lokaler til skolebrug og til KKFO. Samtlige elevgrupper indrettes med en blanding af større og mindre rum, hvor der er taget udgangspunkt i den eksisterende indretning af bygningen. Hver elevgruppe forsynes med et lille "tekøkken".
I forbindelse med det fortsatte arbejde med projektet vil der kunne ske ændringer/justeringer i indretningen.
Udearealer
Adgang med minibusser inkl. opmarch, vendeplads og parkering er placeret på bygningens nordlige side, hvor der er udlagt 19 parkeringspladser, som uanset det begrænsede friareal skal bevares til parkeringsbrug (myndighedskrav).
Skolens udearealer på sydvestsiden af bygningen adskilles fra vendepladsen med et hegn/bred låge, der udformes således, at vendepladsen og parkeringsarealet udenfor det tidsrum, hvor elever hentes og bringes, kan indgå i selve legepladsen. Parkeringsarealet indrettes så det også kan bruges til leg, idræt og boldspil i selve skoletiden.
Skolens primære opholdsarealer planlægges sydvest for bygningen. De eksisterende garager bevares – nogle indrettes til udendørs åbne værksteder, andre benyttes til opbevaring for skolebetjent, plads for legeredskaber mm. Der indrettes område til rolige aktiviteter eksempelvis sansehave, bålplads og sandkasse. De mere fysisk betonede aktiviteter, såsom boldspil, kørsel med moon-cars mv. afvikles nord og øst for hovedbygningen.
Som følge af en konstateret olieforurening efter en olietank, skal en del af grunden oprenses for olie.
Tidsplan
Under forudsætning af Borgerrepræsentationens godkendelse af anlægsbevillingen forventes byggeriet igangsat ultimo januar 2003 og afsluttet med en forventet ibrugtagning i august 2003 i forbindelse med skolestart.
For at kunne opfylde den meget stramme tidsplan for projektet indgås aftale med Kommuneteknik København om byggeriets udførelse, således at entreprenøren så tidligt som muligt kan inddrages i processen og kan bidrage til planlægningen af byggeriet. Samtidig spares kostbar tid på udarbejdelse af udbudsmateriale og udvælgelse af entreprenør.
Ny skole
Den nye pavillonskole ved Grundtvigskolen er etableret som en midlertidig specialskole, idet det var grundlaget for placeringen, at bygningerne, når der ikke længere var behov for lokalerne til specialundervisningsformål, indgik i Grundtvigskolen med henblik på dækning af denne skoles lokalebehov. Den midlertidige specialskole, der fungerer som en afdeling af Strandparkskolen har i alt 18 elever.
Specialskolen i Ryparken 77-81 etableres som en ny, selvstændig specialskole. I den forbindelse overflyttes eleverne fra den midlertidige specialskole ved Grundtvigskolen hertil. Inventar og undervisningsmidler flyttes med til Ryparken. Derudover forventes i august 2003 en tilgang af yderligere 19 elever således, at skolen fra skoleårets start i 2003 forventes at have i alt godt 37 elever. I hvert af de kommende år forventes en yderligere tilgang på ca. 15 elever årligt således, at skolen vil være helt fyldt op i 2006/07.
Indtil skolen er fyldt op vil den ledige kapacitet evt. kunne bruges til midlertidigt at dække andre behov inden for den vidtgående specialundervisning.
Der søges om en anlægsbevilling på 30,35 mill. kr. til projektering, byggeri, undervisningsmidler og inventar, omkostninger og afværgeforanstaltninger mm.
Udgifterne fordeler sig med 1,6 mill. kr. i 2002 og 28,75 mill. kr. i 2003.
Der kan anvises dækning for udgiften på 1,6 mill. kr. i 2002 på det af budgettet for 2003 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens konto 3.07.3 afsatte rådighedsbeløb til vidtgående specialundervisning
Der kan anvises dækning for udgiften på 28,75 mill. kr. i 2003 på det af budgettet for 2003 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens konto 3.07.3 afsatte rådighedsbeløb til vidtgående specialundervisning.
Da der er tale om etablering af en ny skole, hvor der endnu ikke er udpeget skoleledelse eller skolebestyrelse, har det ikke været muligt at foretage høring af skolebestyrelse eller inddrage bestyrelse mm. i et byggeudvalg. Forvaltningen har i stedet benyttet afdelingslederen for den midlertidige specialskole ved Grundtvigskolen som konsulent i arbejdet, ligesom der er afholdt orienteringsmøder for personale og forældre på den midlertidige specialskole.
Projektforslaget er fremsendt til det Sociale Brugerråd og Det Regionale Udvalg for kvalitet i specialundervisningen (KVIS) til orientering.
Miljøvurdering
De væsentligste miljømæssige konsekvenser er dels forbundet med oprensning af den konstaterede olieforurening, dels med den fremtidige drift og anvendelse af bygningen, herunder brugernes indeklima samt energiforbrug til opvarmning, ventilation og belysning. Bygningen er delvis uisoleret og uden hulmur. Energiforbruget til opvarmning overstiger dog ikke landsgennemsnittet for kontorbyggeri. Der udføres ikke indvendig efterisolering af bygningen, da det vil være relativt omkostningskrævende i forhold til den forventede besparelse, og samtidig vil medføre en reduktion af nettoarealet.
Bygningen er i god stand, og ombygningsarbejderne søges begrænset. Der vil derfor ikke være væsentlige miljømæssige konsekvenser knyttet til selve projektets gennemførelse.
BILAG VEDLAGT
- Bilag 1: Tegningsmateriale: situationsplan, etageplaner, facadetegninger
- Bilag 2: Specialskole på Ryparken. Projektforslag (28. oktober 2002)
Peter Rasmussen
Jørn Larsen