Anlægsbevilling til 2. og 3. etape af Utterslev Skole
Anlægsbevilling til 2. og 3. etape af Utterslev Skole
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 6. februar 2003
BR 34/03
Anlægsbevilling til 2. og 3. etape af Utterslev Skole
Anlægsbevilling til 2. og 3. etape af Utterslev Skole
Indstilling om, at der gives en anlægsbevilling på i alt 61,7 mill. kr. til gennemførelse af etape 2 og 3 af byggeriet af Utterslev Skole.
(Uddannelses- og Ungdomsudvalget)
INDSTILLING
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses- og Ungdoms-udvalget, at udvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at der gives en anlægsbevilling på i alt 61,7 mill. kr. til gennemførelse af etape 2 og 3 af byggeriet af Utterslev Skole
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Uddannelses– og Ungdomsudvalget,
at etape 3 af Utterslev Skole bygges i forlængelse af etape 2, under forudsætning af, at den samlede anlægsøkonomi tillader det. Fremrykningen betyder, at etape 3 kan ibrugtages i efteråret 2005 i stedet for i 2006 som oprindelig planlagt
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2002
Udvalget tiltrådte forvaltningens indstillinger.
Økonomiforvaltningen indstiller,
at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
"Økonomiudvalget har ingen bemærkninger, idet der henvises til vedlagte notat"
Økonomiudvalgets beslutning den 14. januar 2003
Anbefalet.
RESUME
Det samlede anlægsbudget for Utterslev Skole er tidligere på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 21. februar 2001 i forbindelse med fremlæggelse af licitationsresultat for byggeriet opgjort til i alt 170 mill. kr. (ved aktuelt byggeindeks 169).
I anlægsøkonomien for byggeriet er der efter miljøundersøgelser og Miljøkontrollens anvisninger afsat et væsentligt beløb til afværgeforanstaltninger, ligesom der i budgettet er afsat midler til nedrivning af de eks. bygninger på grunden.
Imidlertid er der i forbindelse med byggeriet af 1. etape afsløret en række punktforureninger, som har medført væsentlige ekstraudgifter til afværgeforanstaltninger, ligesom udgifterne til nedrivning pga. særlige forudsætninger har været større end budgetteret, svarende til en forventet udgift på 6 mill. kr.
Med henblik på at sikre gennemførelsen af de resterende etaper af byggeriet og samtidig tage højde for eventuelle ekstra udgifter til forurening foreslås det samlede anlægsbudget for byggeriet derfor forhøjet med 6 mill. kr. for at sikre finansieringen af disse ekstraudgifter.
Ifølge den godkendte tidsplan for byggeriet skal 2. etape af byggeriet påbegyndes i 2003 med henblik på ibrugtagning i 2004.
Ifølge tidsplanen skal 3. etape igangsættes i 2005 med henblik på ibrugtagning i 2006. Den samlede byggeperiode for Utterslev Skole bliver således i alt 5 år.
Der er tale om en samlet lang byggeperiode, der er generende for såvel skole som omgivelser samtidig med, at den byggeteknisk ikke er hensigtsmæssig. Samtidig vil fremrykningen medføre en besparelse på i alt 1 mill. kr. Under forudsætning af, at det økonomisk er muligt inden for rammerne af den fremtidige samlede anlægsøkonomi foreslås det derfor, at byggeriet af etape 3 udføres i forlængelse af etape 2, så den samlede byggetid kan afkortes med 1 år.
På den baggrund ansøges om en anlægsbevilling på i alt 61,7 mill. kr. (forventet indeks 173 medio 2003) til igangsætning af etape 2 og 3 af byggeriet Utterslev Skole, og i den forbindelse, at byggeriet af 3. etape kan fremrykkes 1 år, såfremt en senere samlet prioritering af anlægsøkonomien tillader dette.
SAGSBESKRIVELSE
Indledning
Byggeriet af 1. etape af Utterslev Skole er gennemført efter planen og byggeriet er ibrugtaget i overensstemmelse med den godkendte tidsplan. Økonomisk er byggeriet gennemført i henhold til den fastlagte anlægsøkonomi – bortset fra uforudsete ekstraudgifter til forurening og nedrivning af de "Røde Barakker", som fremgår af indstillingen.
Den samlede anlægsøkonomi for projektet er tidligere på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 21. februar 2001 opgjort til i alt 170 mill. kr. ved byggeindeks 169. I forhold hertil foreslås det samlede anlægsbudget forhøjet med 6 mill. kr. eller ca. 3,5 pct. med henblik på at dække mulige ekstraudgifter og skabe sikkerhed for gennemførelsen af de resterende etaper af byggeriet i overensstemmelse med de godkendte planer og samtidig tage højde for mulige udgifter til forurening mm..
Merudgifter til forurening
I det oprindelige anlægsbudget er der efter miljøundersøgelser ved en ekstern rådgiver og i overensstemmelse med Miljøkontrollens anvisninger afsat i alt 4,3 mill. kr. til afværgeforanstaltninger.
Imidlertid er der i forbindelse med byggeriet af 1. etape afsløret en række hotspots med forurening, som ikke er afdækket ved de oprindelige undersøgelser. Udgifterne hertil har medført ekstraudgifter som sammen med de nu tilsvarende forventede udgifter for de efterfølgende etaper vurderes at medføre ekstraudgifter på i alt 5,0 mill. kr. til afværgeforanstaltninger ud over det allerede budgetterede.
Merudgifter til nedrivning mm.
Under fraflytningen og nedrivningen af de Røde Barakker mm. prioriterede forvaltningen i samarbejde med bl.a. Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en lempelig og trinvis fraflytning af de Røde Barakker og de øvrige beboelsesejendomme, ligesom det var nødvendigt at rive bygningerne ned enkeltvis efterhånden som de blev fraflyttet, hvilket samlet har medført væsentlig større udgifter til nedrivning end oprindelig budgetteret.
Derud over har det - bl.a. i forbindelse med skolens opstart - været nødvendigt at afholde en række udgifter, der ikke har været indeholdt i det oprindelige anlægsbudget.
Samlet har disse poster medført ekstraudgifter på i alt 1 mill. kr.
Forhøjelse af det samlede anlægsbudget
På baggrund af ovenstående merudgifter foreslås det samlede anlægsbudget for Utterslev Skole forhøjet med 6 mill. kr. til i alt 176 mill. kr. med henblik på at sikre gennemførelsen af de resterende etaper af byggeriet i overensstemmelse med de tidligere godkendte planer.
Det skal i den forbindelse oplyses, at der i budgettet for byggeriet – ud over de budgetterede poster til bl.a. forurening og nedrivning mm. jfr. ovenfor – er afsat poster til uforudsete udgifter til disposition for såvel rådgiveren som bygherren, ligesom der efter de normale regler i byggebranchen er afsat et budgetbeløb til vejrligsforanstaltninger. Afhængigt af det videre forløb af byggeriet tages forbehold for de samlede udgifter til vejrligsforanstaltninger.
Det har været undersøgt, om der var muligheder for at spare de foreslåede 6 mill. kr. i de efterfølgende etaper, - men dels er den nu gennemførte 1. etape langt den største (etape 1: 114,7 mill. kr., etape 2: 37,6 mill. kr. og etape 3: 23,7 mill. kr. (indeks 169)), dels vurderes en besparelse af den størrelse at medføre ganske væsentlige ændringer i det godkendte projekt.
Det har samtidig vist sig uøkonomisk at reducere i byggeriets omfang, undtagen hvis man fjerner hele bygninger. Dette skyldes bl.a., at byggeriet er udbudt i en samlet kontrakt (for at billiggøre byggeriet). Eventuelle reduktioner i projektet skal derfor prissættes af entreprenøren, hvilket giver relativt små besparelser – med andre ord vil selv større reduktioner i projektet kun medføre forholdsvis beskedne besparelser.
Det skal afslutningsvis understreges, at det for projekter af denne type generelt er uhyre vanskeligt i praksis at vurdere udgifter til forhold som forureningsbekæmpelse, ekstrafundering og vejrligsforanstaltninger, og at budgetteringen af disse udgifter uanset eventuelle undersøgelser mm. er behæftet med betydelig usikkerhed.
Tages der fremover i højere grad højde for denne usikkerhed ved i budgetteringen at indlægge ekstra sikkerhedsbeløb, undgås eventuelle overskridelser eller unødige indstillinger om ekstrabevillinger mm. Det foreslås derfor, at der fremover i forbindelse med fastlæggelse af anlægsbudgetter og ansøgninger om anlægsbevilling efter vurdering medtages sådanne sikkerhedsbeløb. Beløbene vil blive reserveret, så de kun kan disponeres til de på forhånd beskrevne formål.
Udgifter til 2. og 3. etape af byggeriet af Utterslev Skole
Udgifterne i de følgende afsnit er i overensstemmelse med sædvanlig praksis opgjort ved indeks 173 svarende til forventet indeks ved byggeriets start i 2003.
Ifølge den godkendte tidsplan for udbygningen af Utterslev Skole skal 2. etape af skolen påbegyndes i 2003 med henblik på ibrugtagning i 2004 og 3. og sidste etape skal påbegyndes i 2005 med henblik på ibrugtagning i 2006. I udgiften til etape 2 er indeholdt 0,6 mill. kr. til gennemførelsen af den godkendte aftale med Ny Carlsbergfondet om udførelse af et kunstværk til skolen.
2. etape omfatter mellemtrinsbygningen inkl. fritidsklub til 100 børn og unge samt det såkaldte "trompethus", der indeholder de praktisk-æstetiske fagområder samt værksted for skolebetjent mm. Udgiften til 2. etape er i alt 38,4 mill. kr. i indeks 173.
3. etape omfatter udskolingsbygningen inkl. det naturvidenskabelige fagområde. Udgiften til 3. etape er i alt 24,3 mill. kr. i indeks 173.
Forslag om udførelse af 3. etape i umiddelbar forlængelse af etape 2
Den oprindelige tidsplan medfører en meget lang byggeperiode på samlet i alt 5 år. Den lange byggeperiode er til gene for såvel skole som naboer, ligesom den vanskeliggør anlæg af udearealerne og byggeteknisk ikke er hensigtsmæssig.
Udføres etape 3 i direkte forlængelse af etape 2 vil disse gener mindskes samtidig med, at der økonomisk vil kunne spares 1 mill. kr. i det samlede anlægsbudget. Derudover vil en fremrykning af etapen, der indeholder det naturvidenskabelige fagområde, være med til at understøtte skolens naturvidenskabelige profil. Fremrykning af etape 3 vil medføre, at der afholdes flere udgifter i 2004 samtidig med, at skolen i en periode vil have en større overkapacitet af basislokaler.
Økonomisk medfører en fremrykning af etape 3 følgende udgiftsprofil for projektet
for byggeriet af etape 2 og 3 (indeks 173):
År | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | Total |
Udgifter til skole etape 2+3 | 18,4 | 24,0 | 15,3 | 0 | 57,7 |
Udgifter til klub etape 2 | 2,0 | 2,0 | 0 | 0 | 4,0 |
Årligt budget | 20,4 | 26,0 | 15,3 | 0 | 61,7 1) |
Oprindelig udgiftsprofil | 20,4 | 18,0 | 9,0 | 15,3 | 62,7 |
Forskel i f.t. opr. profil | 0 | + 8,0 | +6,3 | - 15,3 | - 1,0 |
inkl. besparelse på 1 mill.kr. ved fremrykning af etape 3
I beløbene er der taget højde for den ønskede forøgelse af anlægsbudgettet med i alt 6 mill. kr. kombineret med en besparelse på i alt 1 mill. kr. svarende til besparelsen ved fremrykning af etape 3.
Når etape 2 står klar til ibrugtagning i 2004 vil skolen have en samlet overskudskapacitet på i alt 4 basislokaler. Fremrykkes etape 3 som foreslået, vil der fra 2005 være en overskudskapacitet på i alt 8 basislokaler, der først afvikles i 2009. Hertil skal fra 2005 lægges en 10. klasse, som vil være overflødig såfremt der som planlagt etableres et 10. klassesmiljø i den Gule Gård. Det foreslås, at overskudskapaciteten i givet fald efter konkret forslag fra forvaltningen udnyttes midlertidigt til f. eks. specialklasser eller andre skolerelaterede funktioner.
På baggrund af ovenstående foreslås, at forvaltningen bemyndiges til at fremrykke etape 3 med henblik på færdiggørelse i 2005, men at den endelige beslutning først træffes i forbindelse med den samlede prioritering af anlægsøkonomien for de kommende år.
Såfremt besparelsen på 1 mill. kr. ved en fremrykning af etape 3 skal fastholdes, skal beslutning om fremrykningen være truffet senest i februar 2003.
Anlægsbevilling til etape 2 og 3
På baggrund af ovenstående ansøges om en samlet anlægsbevilling på i alt 61,7 mill. kr. (ved forventet indeks 173 medio 2003) til gennemførelse af etape 2 og 3 af udbygningen af Utterslev Skole.
Økonomi
På baggrund af de nuværende erfaringer med ekstraudgifter til bl.a. forurening og vejrligsforanstaltninger foreslås det samlede anlægsbudget for Utterslev Skole forhøjet med 6 mill. kr. til i alt 176 mill. kr. (i aktuelt indeks 169) for at sikre gennemførelse af de afsluttende etaper af byggeriet i overensstemmelse med de godkendte planer.
Samtidig ansøges om en samlet anlægsbevilling på i alt 61,7 mill. kr. (indeks 173) til gennemførelse af etape 2 og 3 af byggeriet, hvilket som foreslået giver mulighed for at fremrykke etape 3 med 1 år i forhold til den oprindelige tidsplan. Anlægsbevillingen er svarende til normal praksis fremskrevet til indeks 173, svarende til det forventede indeks på det tidspunkt (medio 2003), hvor udgiften afholdes/påbegyndes.
En fremrykning af etape 3 vil medføre følgende udgiftsfordeling:
År | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | Total |
Udgifter til skole etape 2+3 | 18,4 | 24,0 | 15,3 | 0 | 57,7 |
Udgifter til klub etape 2 | 2,0 | 2,0 | 0 | 0 | 4,0 |
I alt | 20,4 | 26,0 | 15,3 | 0 | 61,7 |
Udgifterne er baseret på en forhøjelse af det samlede anlægsbudget med 6 mill. kr., som foreslået, kombineret med en besparelse på 1 mill. kr. i forbindelse med den foreslåede fremrykning af etape 3.
Der kan anvises dækning for udgifterne i 2003 på 18,4 mill. kr. på det i budgettet for 2003 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens konto 3.01.3 afsatte rådighedsbeløb til folkeskoler.
Der kan anvises dækning for udgifterne i 2003 på 2,0 mill. kr. på det i budgettet for 2003 under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens konto 5.16.3 afsatte rådighedsbeløb til klubber.
De resterende udgifter på i alt 41,3 mill. kr. vil blive dækket via det forventede anlægsbudget for klubber og folkeskoler fordelt med henholdsvis 2,0 mill. kr. til klubber i 2004 og 39,3 mill. kr. til folkeskoler i 2004 og 2005.
Miljøvurdering
Det fremlagte forslag til en forøgelse af det samlede anlægsbudget er for en stor dels vedkommende begrundet i et større omfang af jordforurening end forventet. Nettoeffekten heraf er, at reelle depoter af forurenet jord fjernes.
Indstillingen har ingen ændrede konsekvenser for det tidligere besluttede skolebyggeris miljøbelastning, som i øvrigt er præget af en miljøorienteret projektering og planlægning, som har prioriteret indemiljø, robuste og rengøringsvenlige materialer og en ekstra indsats for varmeisolering.
Skolens arbejdsmiljø og naboernes almindelige vilkår vil forbedres, hvis indstillingen tages til følge, i forhold til en mere udstrakt byggeperiode, fordi den reducerer omfanget af byggetid med et år og reducerer den reelle tid, hvor der er en byggeplads på grunden med ca. ½ år i forhold til de oprindelige planer.
Der er ikke foretaget høring, da projektet – bortset fra fremrykningen, som er ønsket af skolen, foreslås gennemført i overensstemmelse med det oprindelig godkendte projekt.
BILAG VEDLAGT
- Situationsplan
Peter Rasmussen
Jørn Larsen