Mødedato: 06.02.2003, kl. 17:30

Servicestrategi for Københavns Kommune

Servicestrategi for Københavns Kommune

for mødet «MDAT» kl

Borgerrepræsentationen

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 6. februar 2003

 

BR 40/03

Servicestrategi for Københavns Kommune

Servicestrategi for Københavns Kommune

Indstilling om, at tiltræde vedlagte Servicestrategi for Københavns Kommune med baggrund i vedtaget budget 2003, at tiltræde tillæg til Københavns Kommunes eksisterende udbudspolitik vedr. håndtering af udfordringsretten, samt at delegere kompetencen til at afvise en udfordring til forvaltningerne uden at foretage en sammenligning med den kommunale opgavevaretagelse, hvis præmisserne på side 5 er opfyldt, jf. Lov om kommunernes styrelse § 62 b stk. 1, nr. 1-9.

(Økonomiudvalget)

(Økonomiudvalgets beslutning vedlægges særskilt)

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Borgerrepræsentationen

at tiltræde vedlagte Servicestrategi for Københavns Kommune med baggrund i vedtaget budget 2003.

at tiltræde tillæg til Københavns Kommunes eksisterende udbudspolitik vedr. håndtering af udfordringsretten.

at delegere kompetencen til at afvise en udfordring til forvaltningerne uden at foretage en sammenligning med den kommunale opgavevaretagelse, hvis præmisserne på side 5 er opfyldt, jf. Lov om kommunernes styrelse § 62 b stk. 1, nr. 1-9.

Økonomiudvalgets beslutning den 28. januar 2003

Ø stillede følgende ændringsforslag til 1. at:

"Afvikling af tung trafik og underjordiske P-anlæg udgår som indsatsområder fra servicestrategien."

V stillede følgende ændringsforslag til 2. at:

"Punkt 2 i bilag 2 "Supplerende oplysninger om tilbudet" udgår."

Der blev stemt om Ø's ændringsforslag:

For stemte 2 medlemmer: Ø

Imod stemte 7 medlemmer: C, F, B, O, A og V

Ændringsforslaget var således forkastet.

Der blev stemt om V's ændringsforslag:

For stemte 1 medlem: V

Imod stemte 7 medlemmer: C, F, B, Ø og A

1 medlem undlod: O

Ændringsforslaget var således forkastet.

Indstillingen blev herefter anbefalet.

 

 

 

RESUME

Folketinget har vedtaget en ændring af den kommunale styrelseslov, som betyder, at kommunerne skal udarbejde en servicestrategi, samt at private har ret til at afgive og få bedømt tilbud om at udføre kommunale opgaver (udfordringsretten). Formålet med servicestrategien er at skabe en ramme for Borgerrepræsentationens arbejde med udviklingen af kvaliteten og effektiviteten af den kommunale opgavevaretagelse.Servicestrategien indeholder fire obligatoriske dele:

Indsatsområder

Områder der påtænkes udbudt

Tids- og arbejdsplan for servicestrategien

Udbudspolitik

Servicestrategien for Københavns Kommune er udarbejdet på baggrund af vedtaget budget 2003 samt de ved budgetvedtagelsen besluttede hensigtserklæringer.Servicestrategien skal offentliggøres efter vedtagelsen.

Som en evaluering af servicestrategien skal kommunen udarbejde en opfølgningsredegørelse. Denne skal indeholde en beskrivelse af, hvordan det er gået i forhold til de indsatsområder og påtænkte udbud, der er fastlagt i servicestrategien samt øvrige udbud.

SAGSBESKRIVELSE

Folketinget har d.31. maj 2002 vedtaget en ændring i den kommunale styrelseslov, der pålægger kommunerne at udarbejde en servicestrategi, der skal skitsere, hvordan kvaliteten og effektiviteten i den kommunale opgavevaretagelse skal udvikles, herunder om kommunen skal gøre brug af udbud, og på hvilken måde dette skal ske (udbudspolitik).

Det overordnede formål med servicestrategien er således at give et overblik over kommunalbestyrelsernes arbejde med at gøre opgavevaretagelsen bedre og billigere. Servicestrategien skal indeholde indsatsområder, som kommunalbestyrelserne vil have fokus på i arbejdet med kvalitets- og effektivitetsudviklingen. Servicestrategien skal desuden indeholde en udbudspolitik samt en redegørelse for, på hvilke områder kommunerne påtænker at anvende udbud. Endelig skal servicestrategien indeholde en arbejdsplan for, hvornår der indenfor de enkelte indsatsområder påtænkes foretaget en politisk behandling af initiativer til udvikling af kvaliteten og effektiviteten.

Således udgør servicestrategien en egentlig tids- og handleplan for, hvad Borgerrepræsentationen får forelagt i forbindelse med kommunernes arbejde med kvalitets- og effektivitetsforbedringer.Loven trådte i kraft d.1. januar 2003.Udarbejdelsen af servicestrategien for Københavns KommuneUdformningen af servicestrategien for Københavns Kommune tager udgangspunkt i de politiske prioriteringer, som fastsættes ved vedtagelsen af budgettet for det kommende år. Baggrunden for at arbejde med et princip om etårige servicestrategier med udgangspunkt i budgettet er også, at et års indsatsområder næppe giver et fuldgyldigt billede af, hvad der kommer til at ske i hele den kommende 3-årige servicestrategiperiode.

Den økonomiske udvikling, nye initiativer fra Folketing og Regering, andre udefrakommende forhold samt politiske prioriteringer vil stille krav, som skal indgå i servicestrategien.Det betyder, at det udarbejdede udkast til servicestrategi for Københavns Kommune tager afsæt i vedtaget budget 2003, og således vil servicestrategien blive opdateret på baggrund af vedtagelsen af budget 2004 og 2005, hvorefter der skal udarbejdes en ny servicestrategi for den nye Borgerrepræsentation. Udkastet til servicestrategi for Københavns Kommune er vedlagt som bilag 1.

Det betyder samtidigt, at der ved Borgerrepræsentationens behandling af budgettet for 2004 og 2005 vil blive udarbejdet en opfølgning på det forrige års servicestrategi. Inden udgangen af 3. kvartal i det år, hvor valgperioden udløber vil der blive udarbejdet en samlet opfølgning på servicestrategien for hele valgperioden, jf. bilag 3.Med baggrund i det af Borgerrepræsentationen vedtagne budget 2003 og de vedtagne hensigtserklæringer indeholder servicestrategien følgende indsatsområder:

  • Bedre betjening af borgerne
  • Udvikling af brugerpolitikken
  • Flere boliger til københavnerne herunder til handicappede m.fl.
  • Fire ugers ventetidsgaranti til ældrebolig
  • Demenspolitik
  • Udbygning og forbedring af folkeskoleområdet
  • Børne- og familiepolitik
  • Kvalitetsstandarder for børns sundhed og trivsel i pædagogiske dagtilbud
  • Afvikling af tung trafik
  • Underjordiske P-anlæg
  • Frit valg

Indsatsområderne dækker de områder, hvor Københavns Kommune skal udarbejde en ny politik samt områder, hvorpå kommunen skal iv& aelig;rksætte større udviklingsopgaver eller udbygninger på grund af særlige forhold.

Det er de enkelte udvalg, der har det umiddelbare ansvar for udarbejdelsen af de konkrete initiativer til udvikling og effektivisering af opgavevaretagelsen indenfor de enkelte indsatsområder. Således er det også de enkelte udvalg, der har ansvaret for overholdelse af tids- og handleplanen for indsatsområderne indenfor udvalgenes egen opgavevaretagelse.

Således skal Sundhedsforvaltningen eksempelvis fremsende udkast til ny demenspolitik til politisk behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget, der efterfølgende fremsender sagen til Borgerrepræsentationen.

Den politiske behandling af de faktiske tiltag indenfor de enkelte indsatsområder sker således i takt med forvaltningernes udarbejdelse af forslag hertil. For de tværgående indsatsområder vil servicestrategien betyde, at der pågår og igangsættes et arbejde i samtlige forvaltninger, som på sigt vil indgå i en samlet koordinering i kommunen.

Servicestrategien for Københavns Kommune er udarbejdet i et samarbejde mellem samtlige forvaltninger og dækker således de tiltag og initiativer som er iværksat, eller forventes iværksat indenfor de enkelte indsatsområder.

Det umiddelbare ansvar for gennemførelsen af de enkelte tiltag og initiativer ligger i de enkelte forvaltninger. For de indsatsområder som er tværgående og kræver en koordinering på tværs af forvaltninger ligger ansvaret for at der sker en koordinering hos de forvaltninger som er omfattet af indsatsområdet.

Opfølgning på Servicestrategien

Der vil årligt blive udarbejdet en opfølgning på Servicestrategien. Opfølgningen foreslås forlagt Borgerrepræsentationen samtidigt med behandlingen af budgetforslaget for det kommende budgetår. Opfølgningen vil indeholde en statusredegørelse på de projekter/aktiviteter, der igangsættes på baggrund af budgetvedtagelsen, hvorpå Servicestrategien er udarbejdet.

Selve opfølgningen på del elementerne i servicestrategien udarbejdes af de enkelte forvaltninger i forbindelse med udarbejdelsen af budgetforslaget for det kommende år.

UdfordringsrettenI medfør af lov om kommunernes styrelse har private fra 1. januar 2003 mulighed for at udfordre kommunen i dens opgaveudførelse ved at indsende tilbud på opgaver, som kommunen i dag selv løser.

Borgerrepræsentationen er som udgangspunkt forpligtet til at sammenligne omkostningerne ved det indkomne tilbud, med omkostningerne ved kommunens egen udførelse af opgaven, for herefter at beslutte, om opgaven fortsat skal udføres af kommunen selv. Reglerne forpligter dog ikke kommunalbestyrelsen til at træffe nogen bestemt beslutning på baggrund af omkostningssammenligningen. Dette gælder uanset, om det private tilbud er billigere og bedre end den kommunale opgaveudførelse.

Borgerrepræsentationen kan som udgangspunkt ikke delegere beslutningen om at afvise en udfordring. Der er imidlertid en række tilfælde, hvor Borgerrepræsentationen kan overlade det til kommunens administration eller til et af kommunens udvalg på forhånd at afvise det private tilbud uden at foretage den nævnte sammenligning og uden at tage stilling til, om opgaven fortsat skal varetages af kommunen selv.

De særlige tilfælde fremgår nedenfor.

Lov om kommunernes styrelse, § 62 b, stk. 1 nr. 1-9:

  1. Tilbuddet ikke overstiger 500.000 kr. for enkeltstående ydelser og 500.000 kr. pr. år for løbende ydelser
  2. Tilbudsgiver ikke lovligt vil kunne udføre den opgave, som tilbudet omfatter
  3. Tilbudsgiver ikke kan sandsynliggøre, at denne har den fornødne tekniske formåen
  4. Tilbudsgiver ikke kan sandsynliggøre, at denne har den fornødne finansielle og økonomiske formåen
  5. Tilbudsgiver ikke kan sandsynliggøre, at forhold af mere personlig karakter ikke gør denne uegnet til at udføre opgaven
  6. Tilbuddet forekommer at være unormalt lavt i forhold til ydelsen
  7. Tilbuddet svarer til et tilbud, som kommunalbestyrelsen (Borgerrepræsentationen) inden for den pågældende valgperiode har behandlet efter § 62 a
  8. Tilbuddet omfatter en opgave, som kommunalbestyrelsen (Borgerrepræsentationen) før tilbudets modtagelse har besluttet at sende i udbud
  9. Tilbuddet omfatter en opgave, som afviger fra den opgaveafgrænsning, som kommunalbestyrelsen beslutter, skal udgøre grundlaget for en beslutning efter § 62 a. Kommunalbestyrelsen skal i sådanne tilfælde oplyse tilbudsgiver om den valgte afgrænsning af opgavens indhold.

Økonomiforvaltningen har i en arbejdsgruppe med deltagelse fra forvaltningerne udarbejdet principper for håndtering af udfordringer. Arbejdsgruppen anbefaler jf. bilag 4 følgende:

  • at afgørelsen om at afvise en udfordring fra en privat leverandør med henvisning til ovenstående principper (Lov om kommunernes styrelse § 62 b, stk. 1 nr. 1-9) overlades til kommunens administration. For administrationens afvisning efter § 62 b stk.1 nr. 9 gælder dog, at Borgerrepræsentationen indenfor den pågældende valgperiode har afvist en tilsvarende udfordring under henvisning til bestemmelsen i § 62 b, stk. 1. nr. 9.
  • at der stilles minimumskrav til, hvilke oplysninger en udfordring på kommunale opgaver i Københavns Kommune skal indeholde jf. bilag 2.
  • at alle udfordringer skal sendes til Økonomiforvaltningen, som koordinerer kontakten til de berørte forvaltninger
  • at behandlingen af udfordringerne – herunder udarbejdelse af indstillinger til Borgerrepræsentationen – i givet fald foretages af de berørte forvaltninger.
  • at oplysninger om udfordringer samt gennemførte udbud indsamles af Økonomiforvaltningen én gang årligt. Oplysningerne vil indgå i den endelige opfølgning på servicestrategi, udbud og udfordringsret ved udgangen af valgperioden. Således vil oplysningerne blive afrapporteret til Borgerrepræsentationen hvert 4. år, og indgå i den øvrige del af den endelige opfølgningsredegørelse, der skal forelægge i 3. kvartal af det år, hvori valg til kommunalbestyrelser finder sted.
  • at principperne for Københavns Kommunes behandling af indkomne udfordringer til den kommunale opgavevaretagelse udformes som et supplement til den eksisterende udbudspolitik for Københavns Kommune.

Københavns Kommunes udbudspolitik samt kommunens behandling af udfordringsretten vil være at finde på internetadressen: www.kk.dk.

Loven vedr. Servicestrategien blev vedtaget i Folketinget i maj 2002. Den dertilhørende vejledning om udarbejdelse af servicestrategien er fremsendt til kommunerne i september 2002, mens vejledningen om udfordringsretten er fremsendt til kommunerne d. 20. december 2002. På den baggrund er processen omkring og indholdet i servicestrategien og principperne for varetagelsen af udfordringsretten blevet drøftet i samråd med andre kommuner i hovedstadsområdet samt KL. ØKONOMI

Ingen

MILJØVURDERING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Udkast til Servicestrategi har været sendt til høring i samtlige forvaltninger. Høringssvarene er vedlagt.

BILAG

  1. Udkast til servicestrategi for Københavns Kommune
  2. Tillæg til Københavns Kommunes udbudspolitik vedr. udfordringsretten
  3. Indholdet af opfølgningsredegørelsen på servicestrategien samt opfølgningsredegørelsen vedr. udbud
  4. Fastlæggelse af procedure for håndtering af udfordringer fra private leverandører i henhold til lov om kommunernes styrelse § 62.
  5. Høringssvar til udkast til Servicestrategi for Københavns Kommune.

 

Erik Jacobsen /

Bjarne Winge

Til top