Udmøntning af pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet
Udmøntning af pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet
Borgerrepræsentationen
DAGSORDEN
for Ordinært møde torsdag den 5. december 2002
BR 643/02
Udmøntning af pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet
Udmøntning af pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet
Indstilling om, at Sundhedsforvaltningen etablerer et samarbejde med Boligtrivsel i Centrum (BIC) om en boligrådgivning for ældre på det nedenfor anførte grundlag. Det er herved forudsat, at der efter 1 år foretages en intern evaluering af indsatsen med deltagelse af repræsentanter for Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Evalueringen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse. (Det bemærkes, at BIC i deres arbejde vil understøtte ønsker om etablering af bofællesskaber evt. i ældreboligkomplekser, samt at Sundheds- og Omsorgsudvalget snarest forelægges en plan for evalueringen i det første år, med angivelse af prioriteringer og mål), samt at der i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget for 2003 indarbejdes en tillægsbevilling på 1.281 t. kr. samt at der i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2004 og 2005 indarbejdes henholdsvis 1.281 t. kr. og 510 t. kt. (2002 p/l). Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen Fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3 i 2002-2004 (Pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet).
(Økonomiudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget)
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget og Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler:
at Sundhedsforvaltningen etablerer et samarbejde med Boligtrivsel i Centrum (BIC) om en boligrådgivning for ældre på det nedenfor anførte grundlag.
Det er herved forudsat, at der efter 1 år foretages en intern evaluering af indsatsen med deltagelse af repræsentanter for Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Evalueringen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse.
Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget
godkender:
at de hermed forbundne udgifter, der for en forsøgsperiode på 2 år og 4 måneder kan anslås til 4 mio kr., delvist finansieres med 1 mio kr. fra den pulje på 2 mio kr., der er afsat på Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget for 2002 til etablering af bofællesskaber for ældre indvandrere.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 21. november 2002
Punktet blev behandlet sammen med punkt 7 og 9.
Indstillingen blev tiltrådt, idet det bemærkes, at BIC i deres arbejde vil understøtte ønsker om etablering af bofællesskaber evt. i ældreboligkomplekser, samt at Sundheds- og Omsorgsudvalget snarest forelægges en plan for evalueringen i det første år, med angivelse af prioriteringer og mål.
Carl Christian Ebbesen, O, ønskede følgende ført til protokols:
"Dansk Folkeparti tager forbehold for at ældre københavnere med anden etnisk baggrund skal udgøre en særlig målgruppe. Dansk Folkeparti er modstander er denne positive særbehandling".
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler:
at der i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget for 2003 indarbejdes en tillægsbevilling på 1.281 t. kr. samt at der i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2004 og 2005 indarbejdes henholdsvis 1.281 t. kr. og 510 t. kt. (2002 p/l). Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen Fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3 i 2002-2004 (Pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet).
Økonomiudvalgets beslutning den 26. november 2002
Anbefalet.
O videreførte bemærkningerne fra fagudvalgsbehandlingen.
RESUME
I forbindelse med vedtagelsen af "Boliger for alle, Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune, 2001-2004" (BR 297/01) besluttede Borgerrepræsentationen den 13. juni 2001 at afsætte 3 mio. kr. i årene 2001-2004 til at hjælpe ældre københavnere, som ønsker en mere egnet bolig og dermed fremme mobiliteten på boligmarkedet.
Endvidere besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget på mødet den 17. september 2001 (SOU 310/2001 J.nr. 49/2001), at Sundhedsforvaltningen udarbejder forslag til senere forelæggelse om etablering af en boligrådgivning for ældre i samarbejde med Boligtrivsel i Centrum ( BIC ).
Sundhedsforvaltningen har nu i samarbejde med BIC udarbejdet et forslag til boligrådgivning for ældre, der skal tilbyde telefonrådgivning, personlig rådgivning, forebyggende arbejde og opsøgende virksomhed og en særlig indsats over for ældre med anden etnisk baggrund.
Det foreslås, at der efter 1 år foretages en intern evaluering af indsatsen med deltagelse af repræsentanter for Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Evalueringen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget. Ved forsøgsperiodens afslutning foretages en ekstern evaluering.
Boligrådgivningen, der foreslås opstartet som en forsøgsordning med en varighed på 2 år og 4 måneder, er åben for alle ældre københavnere, men af ressourcemæssige grunde vil rådgivningens opsøgende virksomhed indtil videre blive koncentreret om 2 udvalgte bydele, nemlig Indre Østerbro og Indre By.
Udgifterne i forsøgsperioden kan anslås til 4 mio. kr. Til formålet foreslås anvendt Økonomiudvalgets samlede pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet på 3 mio. kr. over 3 år og en del på 1 mio kr. af de 2 mio. kr. på Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2002 til etablering af bofællesskaber for ældre indvandrere.
For de 3 mio. kr. afsat fra puljen til fremme af mobilitet på boligmarkedet indstiller Økonomiforvaltningen til Økonomiudvalget, at der i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget for 2003 indarbejdes en tillægsbevilling på 1.281 t. kr., samt at der i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2004 og 2005 indarbejdes henholdsvis 1.281 t. kr. og 510 t. kt. (2002 p/l). Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen Fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3 i 2002-2004 (Pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet).
Af den samlede pulje til nærværende formål afsættes i startfasen 300 t. kr. til en eventuel udvidelse af flyttetilskudsreglerne i overensstemmelse med kommunens forslag. Efter 1 år evalueres indsatsen, og det vurderes, om det direkte tilskud til flytninger skal justeres op eller ned. Det vurderes således på dette tidspunkt, om der – som i det første år - også i de to følgende år skal afsættes op til 0,3 mio. kr. pr. år til direkte flyttetilskud.
SAGSBESKRIVELSE
- Baggrund
Det er almindeligt antaget, at en del ældre er låst fast i en uhensigtsmæssig boligsituation på grund af et ufleksibelt og uoverskueligt boligmarked.
Det betyder et unødvendigt stort pres på institutionslignende boliger og en mindre hensigtsmæssig udnyttelse af boligernes kvaliteter til gene bl.a. for unge børnefamilier.
Som det fremgår af det som bilag til nærværende indstilling vedlagte notat, er barriererne på boligmarkedet mangfoldige, og en løsning vil kræve indgribende politiske beslutninger.
Det er imidlertid forvaltningernes opfattelse, at bedre information til de ældre og praktisk bistand i flyttesituationer vil kunne løse op for nogle af de blokeringer, som findes på boligmarkedet.
Borgerrepræsentationen godkendte d. 13. juni 2001 "Boliger for alle, Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune, 2001-2004" (BR 297/01). Et element i strategiplanen er at hjælpe ældre københavnere, som ønsker en mere egnet bolig og dermed fremme mobiliteten på boligmarkedet og samtidig frigøre store boliger til bl.a. børnefamilier. Større opmærksomhed omkring de midaldrendes boligsituation forventes samtidig at kunne føre til en vis reduktion af presset på plejeboligsektoren. Til dette formål afsatte Borgerrepræsentationen i forbindelse med godkendelse af strategiplanen i alt 3 mio. kr. i årene 2001-2004 incl. midler til en flyttepakke, der muliggør økonomisk støtte til gennemførelse af flytninger.
På mødet d. 17. september 2001 (SOU 310/2001 J.nr. 49/2001) tiltrådte Sundheds- og Omsorgsudvalget, at Sundhedsforvaltningen udarbejder forslag til senere forelæggelse om etablering af en boligrådgivning for ældre i samarbejde med Boligtrivsel i Centrum, BIC.
Sundhedsforvaltningen har nu i samarbejde med BIC udarbejdet et forslag til boligrådgivning for ældre, der skal tilbyde telefonrådgivning, personlig rådgivning, forebyggende arbejde og opsøgende virksomhed og en særlig indsats over for ældre med anden etnisk baggrund.
Boligrådgivningen har til formål at hjælpe de ældre til at få indsigt i egen boligsituation og derefter søge at skaffe sig boligforhold, som er egnede for den ældre. Rådgivningen har endvidere til formål at medvirke til en øget mobilitet på boligmarkedet, således at store boliger kan frigøres til bl.a. børnefamilier.
Forslaget er fulgt op i Københavns Kommunes ny ældrepolitik, der bl.a. indeholder forslag om oprettelse af en "rådgivnings- og bistandsfunktion, som kan hjælpe ældre til at finde en egnet bolig at blive gammel i ".
Det foreslås, at der efter 1 år foretages en intern evaluering af indsatsen med deltagelse af repræsentanter for Økonomiforvaltningen og Sundhedsforvaltningen. Evalueringen forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget. Ved forsøgsperiodens afslutning foretages en ekstern evaluering.
Udgifterne i forsøgsperioden kan anslås til 4 mio. kr. Til formålet foreslås anvendt Økonomiudvalgets samlede pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet på 3 mio kr. over 3 år og en del på 1 mio. kr. af de 2 mio. kr. på Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2002 til etablering af bofællesskaber for ældre indvandrere.
De i budgettet for 2002 afsatte midler til etablering af bofællesskaber for ældre indvandrere er forudsat anvendt til rådgivning, bistand og fællesudgifter. Der er derimod ikke indarbejdet midler i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget til finansiering af boligdelen i bofællesskaber for ældre efter lov om almene boliger m.v.
I det som bilag vedlagte notat "Københavns Kommunes boligrådgivning for ældre" er der redegjort for, hvorledes en fuldt udbygget boligrådgivning for ældre kan tænkes udformet.
Til brug for udarbejdelsen af forslaget er gennemført en interviewundersøgelse blandt ældre københavnere, der bor i større lejligheder samt en spørgeskemaundersøgelse blandt ældre, der venter på en ældreegnet bolig i en ejendom på Østerbro.
Enlige københavnere på 65 år og derover og par, hvor den ene i parforholdet er 65 år eller derover, bebor primo 2002 6.179 etageboliger på 90 m2 eller derover. Den største koncentration findes på Indre Østerbro med 1.396 boliger og i Indre By med 752 boliger. Projektets opsøgende virksomhed vil derfor i starten blive henlagt til disse 2 bydele.
- Formål
- Målgruppe.
Boligrådgivning for ældre skal tilbyde ældre københavnere en neutral og konstruktiv rådgivning om boligindretning, der tilgodeser de ældres særlige behov, flyttemuligheder, boligformer, herunder seniorbofællesskaber med henblik på at sikre ældres evne til at klare sig selv og at imødegå de sociale og sundhedsmæssige problemer, som særligt for ældre kan opstå som følge af uhensigtsmæssige boligforhold.
Boligrådgivningen har endvidere til formål at medvirke til at øge mobiliteten på boligmarkedet, så de ældre får lettere adgang til ældreegnede boliger og store boliger samtidig kan frigøres til bl.a. børnefamilier.
Boligrådgivningen skal hjælpe de ældre til at få indsigt i egen boligsituation og muligheder på boligmarkedet, således at de ældre kan nå frem til en boligmæssig afklaring på et tidspunkt, hvor der foreligger reelle valgmuligheder.
Boligrådgivningen skal yde et bidrag til, at der skabes netværk blandt ældre med fælles problemstillinger, f.eks. med henblik på etablering af bofællesskaber.
Boligrådgivningen skal endvidere skabe debat og interesse om problemstillinger på ældreboligområdet og etablere samarbejdsformer med de forskellige aktører på boligområdet.
Endelig skal boligrådgivningen yde en særlig indsats - herunder opsøgende virksomhed – overfor ældre med anden etnisk baggrund.
Udenfor målgruppen falder gruppen af ældre, der på grund af et plejebehov visiteres til ældrebolig eller plejebolig.
Den primære målgruppe for boligrådgivningen er københavnere mellem 65 og 75 år, som bor i store og/eller ikke-ældreegnede boliger, medens den sekundære målgruppe udgøres af ældre københavnere i øvrigt, der ønsker bistand til en afklaring af deres boligmæssige situation og muligheder.
Ældre københavnere med anden etnisk baggrund udgør en særlig målgruppe.
Boligrådgivningen er åben for alle ældre københavnere, men vil indledningsvis blive koncentreret om 2 udvalgte bydele, nemlig Indre Østerbro og Indre By, hvor der er særlig mange ældre i store boliger.
4. Boligrådgivningens tilbud.
- Telefonrådgivning.
- Personlig rådgivning.
- Forebyggende arbejde og opsøgende virksomhed.
- Flyttepakke.
Rådgivningen skal have en telefonlinie for boligspørgsmål. Rådgivningen skal besvare de mest almindelige spørgsmål telefonisk, henvise og hjælpe de ældre videre i deres søgen efter information samt tilbyde personlige møder.
Der skal kunne tilbydes en personlig rådgivning baseret på en vurdering af den ældres samlede livs- og boligsituation. Målet med den personlige samtale er opstilling af en personlig handlingsplan.
Boligrådgivningen skal udvikle forebyggelsesstrategier, der kan være med til at skabe dialog og netværker blandt de yngre ældre med henblik på et eventuelt senere boligskift.
Boligrådgivningen skal drive opsøgende virksomhed i samarbejde med ældreråd, pensionistforeninger og ældreorganisationer. Ved samarbejde med især ældrerådene formidles mulighederne for et boligskift i form af aktiviteter, foredrag og publikationer.
Boligrådgivningen skal i samarbejde med Sundhedsforvaltningen udvikle en kommunal flyttepakke, der skal skabe overblik over den ældres egne opgaver i en flyttesituation, koordinere kommunens indsats i forbindelse med ældres flytning til anden bolig og informere om praktiske muligheder i forbindelse med flytning.
I forlængelse heraf etableres en "økonomisk flyttepakke ", hvor der er mulighed for at få økonomisk støtte og rådgivning til flytninger fra en stor bolig til en mindre, mere ældreegnet bolig, f.eks. med elevator.
Ubemidlede pensionister kan søge om personligt tillæg til afholdelse af flytteudgifter i henhold til pensionslovens § 17, stk. 2. Ved vurdering af om hjælp skal ydes er det forudsat, at der lægges vægt på, om der er tale om en omsorgsmæssig begrundet flytning eller en i øvrigt velbegrundet flytning.
Behovet for tilskud herudover, dvs. uafhængigt af ansøgerens økonomiske forhold vil blive søgt afdækket i projektets indledende fase.
Københavns Kommune har i forbindelse med Indenrigs- og sundhedsministerens brev til kommunerne om frihed til at forandre foreslået, at der tilvejebringes lovhjemmel til en videre adgang til at yde flyttetilskud til ældre.
Af den samlede pulje til nærværende formål afsættes i startfasen 300 t. kr. til en eventuel udvidelse af flyttetilskudsreglerne i overensstemmelse med kommunens forslag. Efter 1 år evalueres indsatsen, og det vurderes, om det direkte tilskud til flytninger skal justeres op eller ned. Det vurderes således på dette tidspunkt, om der – som i det første år - også i de to følgende år skal afsættes op til 0,3 mio. kr. pr. år til direkte flyttetilskud. Evalueringen foregår som en intern evaluering med deltagelse af repræsentanter for Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen.
Tilskud til afholdelse af flytteudgifter bevilges af Sundhedsforvaltningen.
Boligrådgivningen skal i samarbejde med etniske organisationer rådgive og støtte etniske ældre om forhold og muligheder på boligområdet med særlig hensyntagen til denne gruppes specielle forhold.
Boligrådgivningen skal fungere som et viden- og formidlingscenter, der skal skabe dialog og netværk mellem ældre med samme behov og interesser.
Boligrådgivningen skal ikke omfatte boliganvisning, beregning og tildeling af boligydelse, juridisk rådgivning eller andre opgaver, som ligger ud over den generelle rådgivning og informationsformidling.
Der henvises herom til rette myndighed, f.eks. til pensions- og omsorgskontoret eller til BIC eller anden aktør på området, såfremt der f.eks. er behov for bistand til gennemførelse af et konkret bofællesskabsprojekt.
5. Organisation
Boligrådgivningen etableres i lokaler i Vendersgade 29 i tilknytning til BIC, der vil varetage den daglige ledelse af rådgivningen.
Rådgivningen bemandes med 3 fuldtidsmedarbejdere, hvoraf én varetager etnisk rådgivning som særlig opgave.
Der nedsættes en styregruppe, som skal følge boligrådgivningens arbejde i projektperioden. Endvidere nedsættes en referencegruppe bestående af aktører på ældre- og boligområdet.
Boligrådgivningen påregnes igangsat fra den 1. januar 2003.
6. Succeskriterier og evaluering.
Der opstilles en række succeskriterier til vurdering af boligrådgivningens nytteeffekt.
Boligrådgivningen skal i projektperioden informere Sundhedsforvaltningen om aktiviteterne. Dette skal ske gennem løbende møder med styregruppe og referencegruppe. Boligrådgivningens arbejde skal endvidere bedømmes i evalueringer efter henholdsvis 1 år og efter forsøgsperiodens udløb.
MILJØVURDERING
Forslaget vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Borgerrepræsentationen besluttede i forbindelse med godkendelse af "Boliger for alle- Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001-2004" d. 13. juni 2001 (BR 297/01) at afsætte 3 mio. kr. til "Fremme af mobiliteten på boligmarkedet".
Endvidere er der i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2002 afsat 2 mio. kr. til etablering af bofællesskaber for ældre indvandrere.
Udgifterne til en fuldt udbygget "Boligrådgivning for ældre" kan anslås til 4 mio. kr. for en periode på 2 år og 4 måneder.
Da det foreslås, at Sundheds- og Omsorgsudvalget varetager ansvaret for den konkrete udmøntning af midlerne til fremme af mobiliteten på boligmarkedet i henhold til nærværende indstillings beskrivelse af boligrådgivningens formål og opgaver, foreslår Økonomiforvaltningen, at der i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2003 indarbejdes en tillægsbevilling på 1.281 t. kr. (2002 p/l), samt at der i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget 2004 og 2005 indarbejdes et rammeløft på henholdsvis 1.281 t. kr. og 510 t. kr. (2002 p/l).
Tabel 1: Fordeling af midler fra pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet (t. kr.) i 2002 P/L
2002 |
2003 |
2004 |
2005 |
I alt 2002 P/L |
I alt 2001 P/L |
|
Fordeling af pulje, jf. BR 237/02 |
1.024 |
1.024 |
1.024 |
3.072 |
3.000 |
|
Revideret forslag til fordeling af pulje |
1.281 |
1.281 |
510 |
3.072 |
3.000 |
Der anvises kassemæssig dækning på Økonomiudvalgets budget, bevillingen Fælles anlægspuljer, funktion 6.51.3 i 2002-2004 (Pulje til fremme af mobiliteten på boligmarkedet).
Såfremt indstillingen godkendes, er den samlede ramme til "Fremme af mobiliteten på boligmarkedet" på i alt 3.072 t. kr. (2002 p/l) disponeret.
Den resterende del af omkostningerne til boligrådgivningen foreslår Sundhedsforvaltningen finansieret med 1 mio kr. af den bevilling på 2 mio. kr., der er afsat i Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget for 2002 til etablering af bofællesskaber for ældre indvandrere.
Af den samlede pulje afsættes i startfasen 300 t. kr. til direkte flyttetilskud til ældre. Efter 1 år vurderes ved den interne evaluering om der også i de følgende to år skal afsættes op til 300 t. kr. pr år til direkte flyttetilskud.
Borgerrepræsentationen har på mødet den 16. maj 2002 godkendt Økonomiforvaltningens indstilling om "Fordeling af midler til realisering af "Boliger for alle – Boligpolitisk strategiplan for Københavns Kommune 2001 – 2004" (BR 237/02).
Sundheds- og Omsorgsudvalget er overfor Borgerrepræsentationen ansvarlig for at føre tilsyn med, at midlerne fra puljen til fremme af mobilitet på boligmarkedet anvendes i overensstemmelse med nærværende indstillings beskrivelse af boligrådgivningens formål og opgaver.
HØRING
Forslaget vil blive forelagt Ældrerådene, således at udtalelser herfra vil kunne foreligge ved sagens behandling i Borgerrepræsentationen.
BILAG VEDLAGT
- Notat " Københavns Kommunes boligrådgivning for ældre "
Erik Jacobsen Bo Andersen